Teller

maandag 31 december 2012

31122012

Een virtueel café heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen. De oliebollen werden mij per mail aangeboden, had ze liever IRL op tafel gehad. Maar wat let ons om deze oliebollen van de bakker uit het Noorden van onze gemeente te keuren op kleur en presentatie op de schaal? Er zijn nog oliebollen uit het Westerkwartier bijgekomen.

zondag 30 december 2012

30122012

Frans had het goed. Op de foto staat het varken dat de waren van slager Kuipers aan de Kerkstraat in Zuidbroek aanprijst.

zaterdag 29 december 2012

29122012

Ik las in het DvhN dat de ruim twintig vrijwilligers van het kloksmeren in Noordbroek er klaar voor zijn. Op oudejaarsdag kan de bevolking alweer voor het achtste jaar de kerkklokken laten luiden. Dit kan van ’s avonds zeven uur tot ’s nachts twee uur. Stichting Klokkenluiden Noordbroek is verantwoordelijk voor deze activiteit. Hoeveel mensen er komen? We denken tussen drie- en vijfhonderd. Dat is afhankelijk van het weer, zegt stichtingsvoorzitter Benny Haan. De bezoekers en klokkenluiders worden pas na middernacht getrakteerd op een borreltje. Daarvoor wordt koffie en fris geschonken. De stichting houdt maandag weer een collectie in het dorp (’s middags) en het buitengebied (’s ochtends) om de kosten te dekken. Wat overblijft gaat naar een goed doel in Noordbroek. Dit keer is gekozen voor de organisatie van de kinderspelweek. Bij de kerk wordt maandagnacht om kwart voor één vuurwerk afgestoken. "Zo willen we de mensen naar de kerk lokken. Kunnen ze elkaar voor die tijd thuis een goed nieuw jaar wensen." Haan en zijn kameraden hadden best langer dan zeven uur de klok willen luiden. Vorig jaar weigerde de gemeente Menterwolde dit. Nu is maar geen verzoek ingediend.

vrijdag 28 december 2012

28122012

Ik ben een liefhebber van cabaret, kan soms uren op You Tube doorbrengen. Dan kom je van het één in het ander, ziet sketches die je nog nooit hebt gezien, maar voor je het weet is het 1:00 uur. Maakt weinig uit, heb toch vakantie, maar het café moet ook geopend worden. Waarmee? Maak het mijzelf gemakkelijk, gewoon het laatste wat ik zag op You Tube. Leuk of niet, daar zullen de meningen over verdeelt zijn, maar Appie kan uitslapen! ;)

donderdag 27 december 2012

27122012

Het Golden Peerd is geopend, verder heb ik niets te vertellen op dit moment.

woensdag 26 december 2012

26122012

Ik kreeg een serie foto's van Chris N die het kerstmaal aan het voorbereiden was, waarvan ik een paar op de bar leg om te bekijken. In miljoenen gezinnen ging het op een soort gelijke wijze gisteren, maar niet overal zullen de huisdieren zo rustig wachten als in huize Chris, of er voor hen ook nog iets overschiet.

maandag 24 december 2012

24122012

Het woord is aan de klant, dus heeft Appie pen en papier in de hand. Wie schrijft die blijft immers. Wat zal het zijn? ;)

zondag 23 december 2012

23122012

Tom had het goed, het is de kerstboom op het dorpsplein van Zuidbroek.

zaterdag 22 december 2012

22122012

Andermaal, ja wat is andermaal, zeg maar voor de zoveelste keer zit ik een paar openingszinnen te tikken voor het Golden Peerd. Weet echter niet waarover ik iets kan melden, zou vroeg op kunnen staan om inspiratie uit de krant te halen, maar als je laat op bed gaat heeft die optie niet mijn eerste voorkeur. Appie heeft vakantie, doe dus een vroege opening, om een poging tot uitslapen een kans te geven. Of die zal lukken, daarover later op de dag meer.

vrijdag 21 december 2012

21122012

Ik las in het DvhN van gisteren dat Harvin Haan (21) uit Veendam de nieuwe pachter wordt van het dorpshuis in Meeden. Haan volgt met ingang van 1 Januari het echtpaar George en Wil Meester op. Zij runden het dorpscentrum bijna twaalf jaar. Haan wil het horecagedeelte nieuw leven inblazen. Harvin Haan is de zoon van Harry en Harma Haan. Het echtpaar Haan pacht het dorpshuis De Menterne in Muntendam alweer dertien jaar. Vandaag is er een afscheidsreceptie voor George en Wil Meester. De gasten maken tijdens deze bijeenkomst kennis met hun opvolger.

dinsdag 18 december 2012

18122012

Ik heb respect voor wethouder Jan Batelaan, hij deed iets met directeur Hilde van Ree van het Groninger Huis, dat ik niet zou durven. Hij kroop in een bakje dat hoog boven Zuidbroek werd gehesen. Wel mooi dat uitzicht, zag de foto op Twitter van de wethouder zonder hoogtevrees. Met plezier deel ik deze aan de bar van het Golden Peerd, want copyright zit er niet op volgens mij, als je het op Twitter deelt met de hele wereld.

maandag 17 december 2012

zondag 16 december 2012

16122012

Harrie en Jan hadden het goed. Het is de Hereweg aan de oostkant van Meeden.

zaterdag 15 december 2012

15122012

Ik las in het DvhN dat de gemeenteraad (minus GroenLinks)niet wil dat het college het overschot (ruim 3 ton) van de verdubbeling van de N33 Assen-Zuidbroek zomaar besteedt aan de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Dit kan alleen als de provincie toestaat dat in Menterwolde grootschalige projecten worden gerealiseerd. De VVD, die met dit voorstel kwam, denkt aan het FOC, het ziekenhuis of een vergelijkbaar project. "We willen niet meebetalen als de provincie alles stelselmatig tegenhoudt", zegt Marc Hesp (VVD). De SP en ChristenUnie vinden dat het ziekenhuis niet meer in dit rijtje past omdat dit in Scheemda-West wordt gebouwd. De aanpak van de N33 Assen-Zuidbroek valt goedkoper uit dan gepland. Er is 170 miljoen euro nodig. Een meevaller van 30 miljoen. Dat is 15 procent. De bijdrage van Menterwolde was aanvankelijk 2,3 miljoen euro.
Ook weer een artikel over het FOC in de krant. Een zegen of een vloek? In de provincie Groningen worden de effecten van FOC in Zuidbroek voor de zoveelste keer onderzocht. In Zuid-Holland torpedeerden Provinciale Staten deze week het plan voor outletcenter Bleizo in Zoetermeer. Een nipte meerderheid in Provinciale Staten van Zuid-Holland ging niet akkoord. VVD, PVV en D66 omarmden de outlet. PvdA, CDA, SP, GroenLinks, de 50+ partij en de Partij voor de Dieren, waren mordicus tegen. Doorslaggevend waren de vier stemmen van ChristenUnie en SGP. Het Groningse Statenlid Henk Staghouwer (ChristenUnie) volgde de situatie in Zuid-Holland op de voet. "Net als bij Bleizo in Zoetermeer vinden wij dat een Factory Outlet Center bij Zuidbroek schadelijk is voor omliggende winkelgebieden." Volgens Staghouwer kan de besluitvorming in Groningen knap spannend worden. "Zeker als het gaat om de VVD. Die partij was in Zuid-Holland groot voorstander van een outlet. Is ze dat hier ook?" VVD-statenlid Nico Bakker zegt van wel, al wacht hij nog wel even op een onderzoek naar de effecten van het FOC. De resultaten worden in februari gepresenteerd. Bakker beschouwt een outlet, waar dan ook in de provincie Groningen, als een vrije kwestie. Daarmee bedoelt hij dat hierover vorig jaar bij de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie geen harde afspraken zijn gemaakt. De PvdA heeft echter duidelijk laten merken dat ze niets wil weten van een outlet bij Zuidbroek. De twee collegepartijen in de provincie Groningen kunnen elkaar vinden op andere locaties. Bij voorbeeld bij Winschoten of Hooggezand. Daar staat het provinciaal omgevingsplan wel een outlet toe. De initiatiefnemers van het FOC moeten dan de locatie Zuidbroek opgeven. Woordvoerder Raymond Coronel van projectontwikkelaar Revascom zei eerder, vanwege de lage grondprijs op bedrijventerrein De Gouden Driehoek, te hechten aan Zuidbroek. In tweede instantie is hij bereid ook elders in de omgeving zijn licht op te steken. Mocht de blik zich richten op andere plaatsen dan verstomt het verzet niet. Winschoten en Hoogezand-Sappemeer, die nu nog te hoop lopen tegen Zuidbroek, laten bij een keuze voor hun gemeente alle kritiek varen en steken de vlag uit. Andere gemeenten blijven hameren op kaalslag en verpaupering van hun winkelgebieden. Niet zo raar dus dat tijdens een vertrouwelijke tussentijdse bijeenkomst over de voortgang van het outlet onderzoek deze week in Hotel Faber in Hoogezand, duidelijk werd dat voor iedere Oost-Groninger bestuurder het eigen belang zwaar voorop staat.

vrijdag 14 december 2012

14122012

De gemeenteraad heeft gisteravond een besluit genomen over de bouw van een nieuw multifunctioneel centrum in Noordbroek, waarin ook de basisschool ondergebracht zal worden. De gemeenteraad koos voor een grote sportzaal. Vanachter de bar feliciteert de waard van het Golden Peerd Noord- en Zuidbroek, maar ook de raad van Menterwolde die het besluit heeft genomen, of heeft durven nemen, zo men wil.

donderdag 13 december 2012

13122012

Hoe korter de opening, hoe meer reacties, ook gisteren weer bewezen. Moi! :)

woensdag 12 december 2012

12122012

Twaalf twaalf tweeduizendtwaalf, en weer een opening. Alaaf! ;)

dinsdag 11 december 2012

11122012

We hebben nu kwakkelweer, van mij hoeft het niet meer, maar helaas laat men mij niet toe aan de weerknoppen. Want dan zouden wij een winter hebben, die als nazomer niet zou misstaan. Ik heb niets met extreme kou, ook niets met tropische temperaturen. Het zal niemand dan ook verbazen, dat mijn voorkeur uitgaat naar de lente en de herfst. En de uwe?

maandag 10 december 2012

10122012

Ik las in het DvhN vanmorgen dat De huidige burgemeester van Hoogezand-Sappemeer, Yvonne van Mastrigt, die woensdag gedeputeerde wordt, op een rijdende trein springt waar ze met vereende krachten Groningen weerbaarder moet maken tijdens de economische crisis. Belangrijkste opgave is met alle middelen die ze heeft de economische vitaliteit in de provincie te verhogen. Wat collegepartij VVD betreft hoort daar een Factory Outlet Centre in Oost-Groningen bij. Ondernemers staan klaar om miljoenen te investeren in een groot winkelcomplex waar merkkleding wordt verkocht. De liberalen vinden dat de locatiekeuze voor het outletcentrum en andere bedrijven meer dan nu het geval is, een zaak moet zijn van de ondernemer. Minder dogmatisch omgaan met regeltjes, zeker in een tijd dat de werkgelegenheid op het platteland door de crisis sterk onder druk staat.

zondag 9 december 2012

09122012

Wim, had het goed. Op de foto de Hereweg in Meeden met het transformatorhuisje.

zaterdag 8 december 2012

08122012

In alle discussieprogramma's van de afgelopen week op radio en tv, kwam het voetbalgeweld ter sprake. Dit alles naar aanleiding van het overlijden van een grensrechter, die getrapt en geslagen werd. De politicus Geert W, noemde het een Marokkanen probleem. Ook in mijn "omgeving" hoorde ik opmerkingen in die geest. Mijn omgeving is Menterwolde, en dit kwam ik tegen op You Tube!

vrijdag 7 december 2012

07122012

Harma Boer mit t weerbericht van gustermiddag, opnomen aan Grachtloane in Noordbrouk. Kieken of ze geliek kregen het veur dizze dag!

donderdag 6 december 2012

06122012

Ontbijt achter de kiezen, krant gelezen, nu kan de dag echt beginnen. Buiten ligt een witte deken, maar die geeft niet de warmte van het dekbed. Jas aan, trek de deur van het Golden Peerd achter mij dicht, maar die is wel van het slot. Iedereen kan naar binnen.

woensdag 5 december 2012

05122012

Voordat ik naar Spanje ben gesmeerd,
bezoek ik nog vlug het Golden Peerd.
Matty, Jan, Gherie en Annelien,
ze gingen voor een vette tien.
De Sint geeft ze het cijfer zes,
maar niet omdat het rijmt op fles.
De PvdA nog onder toezicht,
de oudjes zijn niet gezwicht.
Ondanks de druk uit Amsterdam,
dat vinden ze maar westers gedram.
Burgemeester Eduard van Zuijlen,
is tijdelijk van baan gaan ruilen.
Hij wil GroenLinks trekken uit het slop,
beter bracht hij Menterwolde er bovenop.
Burgemeester is al gauw tevree,
heeft Sint soms wel eens het idee.
Niet alles kun je iedere dag,
afdoen met een gulle lach.
Klanten van het Golden Peerd zijn top,
geven de politiek adviezen voor nop.
Dat doet de Sint een groot plezier,
voor allen vandaag gratis bier.
Politici die van de adviezen gruwen,
wil ik dan ook ernstig waarschuwen!

dinsdag 4 december 2012

04122012

Een nieuwe week, nieuwe kansen. Dat zei ik gisteren, vandaag zeg ik: Een nieuwe dag, nieuwe kansen, voor wie de week gisteren niet goed is begonnen!

zondag 2 december 2012

02122012

Catja had het goed. Het is het viaduct met spoorbrug in Zuidbroek.

zaterdag 1 december 2012

01122012

Zanger Erwin de Vries uit Meeden verzorgt vanavond een gastoptreden tijdens het jubileumconcert van dameskoor Elk & Ain in dorpshuis De Klipheerd in Noordbroek. Gisteren was dat ook al het geval. Het koor bestaat vijftien jaar. Vanavond (20.00 uur) wordt ook de vierde cd van het koor gepresenteerd.