Teller

maandag 30 november 2015

30112015

Al weer de laatste dag van de maand, maar de eerste werkdag van de week. Waar zal men het over hebben op de werkvloer? De storm, FC Groningen of toch over de echte problemen die er in de wereld zijn? En hier in het Golden Peerd? Steek maar van wal, jullie daar aan de andere kant van de bar.

zondag 29 november 2015

29112015



Niet geraden deze keer. Het is de Biefkestreek in Muntendam richting het Oosten.



zaterdag 28 november 2015

28112015

Ik weet even niet waarmee te openen. In de begintijd van het Golden Peerd vond ik dat een probleem, nu niet meer, want de tekst in de gevel is een tijd geleden gewijzigd. Er staat: Het virtuele café van Menterwolde en wijde omgeving. Hier staat Appie achter de toog, is de klant koning en zorgt voor de teksten.

vrijdag 27 november 2015

27112015

Jaap Borg (VVD) en Thea van der Veen (PvdA), beiden uit Hoogezand, worden de nieuwe wethouders in Menterwolde als er geen bijzondere dingen gebeuren.

Appie denkt: Jaap is vrij nieuw in de politiek, maar was succesvol in het bedrijfsleven. Thea heeft het jaren volgehouden in Delfzijl als wethouder. Is dat een garantie dat het nu goed komt? Nee dat niet, het is immers Menterwolde, maar meer kans dan dat men uit eigen gelederen een paar goedwillende mensen tot wethouder had gebombardeerd. Thea van der Veen kent de klappen van de politieke zweep, is behendig genoeg om ook klappen uit (on)verdachte hoek op te kunnen vangen. En Jaap Borg? Zal waarschijnlijk Financiën krijgen, cijfers liegen niet, leg je die goed op tafel dan laat het weinig ruimte voor politieke spelletjes. Dus geeft Appie dit college iets meer, dan het voordeel van de twijfel. Ik hoor wel hoe de andere kant van de bar erover denkt in de loop van de dag. 

donderdag 26 november 2015

26112015

Krant doorgebladerd, geen Menterwolmer nieuws gezien zo vlug. Kan wat gemist hebben, moet nu gaan. Tot later vandaag.

woensdag 25 november 2015

25112015

Ik las in het DvhN dat Lian Veenstra (SP) wethouder blijft, zoals gisteren aan de bar al gemeld, en haar fractie gaat een coalitie vormen met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. Zij krijgt twee collega wethouders van buiten. Dat was steeds een harde voorwaarde van de VVD. De namen van deze twee maakt Schollema morgen bekend. Fractievoorzitter Markus Ploeger van Kritisch Menterwolde is gefrustreerd, maar ook gelaten over het resultaat. ,,Dat hebben we te respecteren. Er is vrijwel alleen met de oppositiepartijen gepraat. Vanavond kregen we te horen dat men de mogelijkheden onderzoekt voor een coalitie. Vervolgens moet ik in de pers lezen dat wij van die mogelijkheden worden uitgesloten. Wij hebben aangegeven wat onze voorkeur is: een zakenkabinet met alle partijen. Dat willen ze blijkbaar niet.’’ Ploeger vindt het eigenaardig dat niet alle nieuwe wethouders van buiten komen. ,,Dat dan juist mevrouw Veenstra blijft zitten, die financiën in portefeuille heeft, dat heeft niet onze voorkeur. Maar ik  ken de achtergronden niet.’’ Oud-wethouder Matty Siersema van Kritisch Menterwolde spreekt van een coup. ,,Ik heb drie weken geleden al tegen Jan Velthuis gezegd: ik heb het vermoeden dat ze ons willen wippen. Het is dus geen verrassing, maar natuurlijk wel een teleurstelling. Hoe dom kun je zijn? Had ons ons werk laten afmaken. Dit is jammer voor onze gemeente. Ze willen over twee weken een sluitende meerjarenbegroting hebben. Dit betekent dat er heel zware bezuinigingen komen.’’ Fractievoorzitter Hendrik Loots van Menterwolde Gewoon wilde niet reageren, oud-wethouder Jan Velthuis was niet bereikbaar.

dinsdag 24 november 2015

24112015

Ik las in het DvhN dat  de colleges van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde en de stuurgroep herindeling het herindelingsontwerp HSSM goedgekeurd hebben.
De burgemeesters en wethouders van de huidige gemeenten verklaren daarin officieel dat ze willen samenwerken om vanaf 2018 één nieuwe gemeente te vormen. Daarmee is deze herindeling nog niet definitief. De gemeenteraden van de drie betrokken gemeenten moeten het ontwerp in de raadsvergaderingen van december vaststellen. Daarna krijgen inwoners, organisaties, bedrijven en andere belanghebbenden acht weken de tijd hun licht te laten schijnen over het voorstel en eventueel zienswijzen in te dienen. Accountantsbureau BDO heeft een onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de herindelingspartners. Met name in Menterwolde is die niet rooskleurig. BDO doet in het ontwerp aanbevelingen om desondanks financieel gezond aan de nieuwe gemeente te beginnen. De colleges moeten die aanbevelingen omzetten in voorstellen, die ze vóór april aan de gemeenteraden moeten voorleggen. Nadat de zienswijzen, de ideeën die bij inspraakactiviteiten zijn ingebracht en de nieuwe naam in het ontwerp verwerkt zijn, volgt in april het herindelingsadvies. Dat moet door de raden en vervolgens door de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken worden goedgekeurd.

maandag 23 november 2015

23112015

Het is al weer een tijdje geleden dat het college van Menterwolde is gevallen. Je zou het bijna zijn vergeten, want alles gaat gewoon zijn gangetje. De groene en grijze container zijn geleegd, de plastic zakken opgehaald, en het rijbewijs verlengen kan ook nog zonder problemen. Appie denkt, laat het college maar zitten, nee niet wat is gevallen, maar geen nieuwe installeren. Direct herindelen, voordat hier nog meer "ongelukken" gebeuren. Menterwolde is geen succes gebleken, en zal dat ook niet meer worden. Het is niet anders. :(

zondag 22 november 2015

22112015



Anja en Ceer delen de bal. Het is de Driemolenslaan in Muntendam richting het Westen.



zaterdag 21 november 2015

21112015

Vorige week vrijdag zou er een nieuw college zijn volgens een optimistische SP'er. Gisteren was het alweer vrijdag, maar nog geen college. Ik was het geloof in de politiek al een beetje kwijt, dat is een beetje meer kwijt geworden de afgelopen week. Waar ik nog wel in geloof, misschien ben ik wel naïef, is Sinterklaas. Gisteren hing de poster al achter de bar, en die hangt er nog.



donderdag 19 november 2015

19112015

Laat op bed, een vroege opening, maar zonder voorzetjes. Dat is aan de eerste klant, steek maar van wal. ;)

woensdag 18 november 2015

18112015

Het Noord-Nederlands Trein en Trammuseum (NNTTM) in Zuidbroek laat morgen dia’s zien uit haar omvangrijke collectie. Bezoekers krijgen van alles te zien over de spoorwegen in Friesland en Drenthe. Het belooft een interessante reis door te tijd te worden, voorspelt het NNTTM. Temeer omdat sommige dia’s voor het eerst in het openbaar worden getoond. De lezing begint om 20.00 uur in het gerestaureerde voormalige NS-station in Zuidbroek. Prijs 3.50 euro inclusief koffie of thee.

dinsdag 17 november 2015

17112015

Gisteren opende ik met de volgende zinnen: "Vandaag geeft Meindert Schollema uitsluitsel of hij gaat helpen een nieuw college te smeden in Menterwolde. Ik ben benieuwd." Inmiddels weten wij dat Schollema iets meer tijd nodig heeft om tot een eindoordeel te komen.

Appie denkt: Laat ruimte voor speculatie. Meer tijd nodig? Kink in de kabel? Wat kan dat zijn? Blijft de VVD bij de eis dat de wethouders van "buiten" moeten komen. Toch nog een lijmpoging van de SP met de lokalen? Of probeert Schollema alle partijen op één lijn te krijgen, en een soort zakenkabinet te smeden? Of ... vul maar in, want in een kroeg mag je speculeren, dat is niet alleen voorbehouden aan de uitbater. ;)

maandag 16 november 2015

16112015

Vandaag geeft Meindert Schollema uitsluitsel of hij gaat helpen een nieuw college te smeden in Menterwolde. Ik ben benieuwd.

zondag 15 november 2015

15112015



Wim had het goed. Het is de Poeltjelaan in Zuidbroek, gefotografeerd richting het Westen.

zaterdag 14 november 2015

vrijdag 13 november 2015

13112015

Ook vandaag is de kroeg geopend, maar met weinig woorden van Appie. Moet mij haasten, anders kom ik te laat, waar ik moet zijn.

donderdag 12 november 2015

12112015

Op de voorpagina van het DvhN:

Oud-burgemeester Meindert Schollema gaat de komende dagen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw college voor Menterwolde.
Maandag besluit hij of hij de opdracht om een college te formeren aanneemt. Schollema zat gisteravond met de SP en de vier oppositiepartijen VVD, CDA, GroenLinks en PvdA om tafel om te overleggen over een nieuw college. De SP zegde vorige week het vertrouwen op in coalitiepartners Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde. Schollema werd gevraagd als informateur en mogelijk als formateur op te treden. ,,Ik heb gezegd dat ik tot en met zondag met de burgemeester, de gemeentesecretaris en alle partijen wil praten. Daarna zal ik beslissen of ik de weken daarna kan en wil besteden aan het formeren van een nieuw college. De VVD had als harde voorwaarde gesteld, dat de wethouders van buiten moesten komen. ,,Maar ik begin hier aan zonder voorwaarden’’, zegt Schollema. ,,Het is in het belang van Menterwolde dat iedereen over zijn schaduw heen stapt. ’’

Appie vraagt zich af: Heeft dit kans van slagen of is het boter aan de galg gesmeerd?

woensdag 11 november 2015

11112015

Vandaag is het de elfde van de elfde, dus komen de kinderen weer langs de deur met lampions. Ook komen de partijen vandaag bijeen, om te kijken of er een nieuwe coalitie gevormd kan worden. De VVD deed al een schot voor de boeg. Men wil wethouders van buiten de gemeente.

Appie denkt: Dat idee van de VVD is best iets voor te zeggen, maar .... de raad beslist over de voorstellen van B en W, en die raadsleden blijven gewoon zitten. Appie vreest dus met grote vreze dat het niet meer goed komt met Menterwolde, maar hoop op mijn ongelijk.

dinsdag 10 november 2015

10112015

Ik ben door de recente foto's heen voor de fotoquiz. Ik hou mij aanbevolen voor nieuwe, die gemaakt zijn in Menterwolde. Zonder foto's namelijk geen quiz op de zondag.

maandag 9 november 2015

09112015

Vrijdag is er een nieuw college in Menterwolde, voorspelde Swarts van de SP. Kan natuurlijk, maar ook de SP zal dan moeten inschikken. Meer bezuinigingen doorvoeren, dan de partij in de planning had. Was het niet de VVD die het college verliet, omdat men vond dat er meer bezuinigd moest worden? Iedereen zal er van overtuigd zijn dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen, maar hoe ver wil men daar in gaan? Het kon wel eens moeilijker worden dan Swarts ons wil doen geloven. We zullen zien.

zondag 8 november 2015

08112015




Niet geraden deze keer. De fotograaf stond op de begraafplaats aan de Nieuweweg in Zuidbroek en maakte een foto van de vijver.

zaterdag 7 november 2015

07112015

Maaike Trimbach kondigde het gisteren op Twitter reeds aan:  Zo. Punt achter verhaal dat hopelijk meer duidelijkheid schept over politiek #Menterwolde. Ca. 150 regels kunnen meer dan 140 tekens. #DvhN
Ik leg het artikel ook maar even op de bar, want bezoekers over ver lezen niet allemaal het DvhN. Naast dit artikel schrijft Trimbach nog dat Schollema bereid is om op te treden als (in)formateur, dat Munniksma overleg heeft gehad met de Commissaris van de Koning, en er zorgen zijn bij de fusiepartners.

Het is een journalistieke doodzonde om het woordje ‘weer’ prominent op te schrijven. Als iets weer gebeurt, is het letterlijk niets nieuws… Behalve als het om de politiek in Menterwolde gaat. De gemeenteraad van Menterwolde besprak donderdagavond de begroting. Een jaarlijkse rituele dans die overal in Nederland in november wordt opgevoerd. Maar in Menterwolde was het dit jaar spannend; Burgemeester Rein Munniksma, wethouders Lian Veenstra (SP), Roelof Vos en Jan Velthuis (Menterwolde Gewoon) en Matty Siersema (Kritisch Menterwolde) hadden een maand eerder een niet-sluitende begroting gepresenteerd. De gemeente kampt met een tekort van 1,3 miljoen euro, dat in 2018 (als Menterwolde fuseert met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren) opgelopen zal zijn tot 1,8 miljoen. Burgemeester en wethouders deden wel een aantal bezuinigingsvoorstellen, maar niet genoeg om de begroting sluitend te maken. Ze riepen de raad op met meer ideeën te komen. De wereld op z’n kop, vonden de fracties. ,,Het college moet een sluitende begroting presenteren. Daarover gaat de raad in debat en zo wordt democratisch besloten wat wel en niet doorgaat’’, zei Gosse Huizenga (PvdA) daarover. Maar tot verrassing van velen werden donderdag weinig inhoudelijke vragen gesteld. Alleen fractievoorzitter Markus Ploeger van Kritisch Menterwolde, die naar verluidt 117 vragen had ingediend, maakte enkele kritische kanttekeningen. Hij was degene die de bom alsnog deed barsten. ,,We hebben drie weken geprobeerd om constructief met Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon samen te werken’’, zegt Roelf Swarts (SP) de volgende dag. ,,Zij wilden de hele begroting over de kop gooien en een andere systematiek toepassen om hem sluitend te krijgen. Maar daarmee los je niets op. De gesprekken verliepen zo stroef dat we voorbereid waren op een motie van wantrouwen van hun kant. Die kwam niet en toen besloten wij ook de rust te bewaren. Tot Ploeger probeerde de herindeling op het spel te zetten, door over een gedeeltelijke fusie met Veendam te beginnen. Toen besloten we dat het zo niet langer kon en hebben we het vertrouwen opgezegd.’’ Vertrouwen in de fracties, welteverstaan, niet per se in de wethouders. ,,De andere coalitiepartners staan niet achter hun eigen wethouders en dat werkt niet’’, legt Swarts uit. ,,Niet voor niets zeiden de oppositiepartijen donderdag opvallend weinig. Die dachten: Laat die coalitie maar lekker bakkeleien, dan helpen ze elkaar om zeep.’’ Aldus geschiedde. ,,Ergens ben ik misschien wel een beetje blij dat dit gebeurd is’’, bevestigt Harry Wind (CDA) omzichtig. ,,Dit zat al een tijdje in de pijplijn. Je kunt niet constructief werken als iemand bij elk wissewasje met bezwaren komt omdat het niet op zijn manier gaat.’’ Maar Anja van Duren (PvdA) ziet geen enkel voordeel. ,,Ik vind het erg voor de burgers dat hun vertrouwen in de politiek nu nog verder naar beneden gaat. We zitten met een enorm negatief saldo dat weggewerkt moet worden en daar heeft niemand het meer over.’’ SP, PvdA, GroenLinks,VVD en CDA praten woensdag met elkaar over een nieuw college. ,,Wat mij betreft eentje met drie wethouders in plaats van vier’’, zegt Huizenga. Swarts denkt dat het klusje snel geklaard is. ,,Vrijdag is er een nieuw college.

vrijdag 6 november 2015

06112015

De SP-fractie in de gemeenteraad van Menterwolde heeft het vertrouwen in coalitiegenoten Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon opgezegd is te lezen in het DvhN vandaag.
SP-fractievoorzitter Joyce Veendorp hield in de eerste termijn van de vergadering een warm pleidooi om het imago van Menterwolde op te poetsen. Volgens haar worden veel plaatsgenoten op verjaardagsfeestjes met medelijden bekeken omdat in Menterwolde ‘altied wat’ is. En ook bij de toekomstige herindelingspartner Slochteren klonk onlangs felle kritiek op Menterwolde. ,,We hebben een serieus probleem in onze gemeente. Dat lossen we niet op door elkaar de tent uit te vechten’’, zei Veendorp. ,,We moeten ophouden met een spektakel te maken van de raadsvergaderingen.
Des te opmerkelijk, dat juist zij voor spektakel zorgde, door tegen het einde van de vergadering aan te kondigen dat de SP het vertrouwen in de coalitiepartners Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde opzegde. Een toelichting kwam er niet. Veendorp vroeg in een adem om een schorsing en liep weg. Na de korte schorsing nam burgemeester Rein Munniksma het woord en legde nog eens uit dat het vaststellen van deze begroting slechts een goedkeuring is van een ‘werkdocument’. ,,Pas over zes maanden stellen we de dan sluitende begroting 2016/2017/vast.’’ Daarmee gingen alle partijen, de SP voorop, akkoord. ,,Het is voor het eerst sinds lange tijd dat deze raad unaniem met iets akkoord gaat’’, stelde wethouder Roelof Vos (Menterwolde Gewoon) verheugd vast.
Maar hoe het nu verder moet met het college van burgemeester en wethouders? ,,Wij hebben de begroting wel goedgekeurd, maar dit college is nu demissionair’’, aldus Veendorp. ,, Wij vinden dat Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon niet constructief waren in het college. We gaan in gesprek met PvdA, GroenLinks, VVD en CDA over een nieuw college.’’ Wethouder Veenstra: ,,Ik moet dit nog even laten bezinken.’’ En haar collega Vos: ,,Volgens mij is het vertrouwen in de coalitiepartijen opgezegd, maar niet het vertrouwen in het college.’’

Appie denkt:  Zal wel weer een gezellige boel worden op het gemeentehuis. Ook coalitiepartijen die het eigen college het vuur aan de schenen gaan leggen, is wat ik in het "veld" heb gehoord. Was Delfzijl jarenlang een dankbaar object voor het journaille , Menterwolde heeft die rol met verve overgenomen. :(
Dat waren de regels waar ik gisteren mee opende. Dat is uitgekomen dus. Soms had ik het idee dat het pleidooi van Joyce Veendorp geschreven was door Lian Veenstra. Het zal wel niet, dan zal het kunnen komen door de kaderopleiding die de SP geeft.
Als de SP nu een coalitie aangaat met de oppositie, betekent dat er drie wethouders op wachtgeld gaan. Mocht Batelaan terug komen, dan is er nog een negatief saldo van twee. Door met drie wethouders verder te gaan, kan er nog één "winst" geboekt worden. Welke partij mag die wethouder dan leveren? Dat zal de PvdA worden.GL en CDA geven dan gedoogsteun aan het nieuwe college. Niet iedereen blij, maar het is een oplossing.
Het kan zo gaan, maar het is en het blijft nog een poosje Menterwolde natuurlijk, dus ook ik laat mij verrassen. 

donderdag 5 november 2015

05112015

 Vandaag is de begrotingsvergadering als ik het niet mis heb. Zal wel weer een gezellige boel worden op het gemeentehuis. Ook coalitiepartijen die het eigen college het vuur aan de schenen gaan leggen, is wat ik in het "veld" heb gehoord. Was Delfzijl jarenlang een dankbaar object voor het journaille , Menterwolde heeft die rol met verve overgenomen. :(

woensdag 4 november 2015

04112015

"Ploeger: Ik ben geen loopjongen", kopt het DvhN boven een artikel van Louis van Kelckhoven vandaag. Of het er precies 117 zijn zegt hij niet te weten. Wel weet Markus Ploeger dat hij ‘een groot aantal’ vragen over de begroting aan het college heeft gesteld.
Markus Ploeger is oud-wethouder voor de PvdA en zit nu namens Kritisch Menterwolde in de gemeenteraad. Hij plaatst vraagtekens bij de begroting van Menterwolde. Die laat een tekort zien van 1,3 miljoen euro. Wat zijn de loonkosten van tijdelijk personeel, wat kosten mensen die vertrekken, hoeveel ziekte- en wachtgeld wordt er betaald? Wat betalen we voor het beheren van de openbare ruimte, nu dat samen met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren wordt gedaan? Vragen waar Ploeger antwoorden op wil hebben voordat hij een tegenbegroting aan kan bieden. ,,Kritisch Menterwolde wil een sluitende begroting aanbieden, zodat Menterwolde niet onder curatele van de provincie komt te staan en elke uitgave moet verantwoorden.’’ Het indienen van een tegenbegroting is meestal iets dat door de oppositie wordt gedaan. Kritisch Menterwolde zit met wethouder Matty Siersema in het college, heeft Ploeger niet het idee dat hij zijn eigen partij in de wielen rijdt? ,,Welnee, ik ben geen loopjongen voor het college. Ik ben een raadslid dat zelfstandig hoort na te denken en er een eigen mening op na kan houden. Zie het als gratis advies. Daarvoor hebben we tenslotte het duaal stelsel ingevoerd.’’

dinsdag 3 november 2015

03112015

Heb je iets te melden aan de gemeente, bijvoorbeeld dat de grijze container niet is geleegd of een lantaarnpaal het heeft begeven, dan kan men dat digitaal hier melden. Handig, want dit kan 24 uur per dag.

maandag 2 november 2015

02112015

De mist is nog aanwezig, dus is het uitkijken op de weg. Dat moet altijd natuurlijk, maar nu een beetje meer. Verder heb ik niets te melden, en ga ik weer.

zondag 1 november 2015

01112015



Gerard had het goed. Het is het laatste huis van een serie huizen aan de Trekweg in Zuidbroek.