zondag 18 september 2011

18092011

Ik had gehoopt dat ik vandaag kon beginnen met het inrichten van het "oude Golden Peerd", maar kan nog steeds niet inloggen. Jammer, want als ik zo naar buiten kijk, is dat echt een klusje voor een regenachtige dag als vandaag. MENTERWOLDE CAFÉ HET GOLDEN PEERD staat er links boven de pagina, maar verder zie ik weinig herkenbaars. De kleuren weg, de berichten zijn geplaatst door "peerd", in plaats van Appie. Het zal mij benieuwen of het nog goed komt. Hoop van wel, maar heb er een hard hoofd in.

19 opmerkingen:

  1. Goedemorgen. Appie, ik zie de zon en dat is maar goed ook want het is ZONdag!
    Laat je hoofd niet hangen je doet aan het weblog wat je kan doen, maar gaat het niet zoals jij het graag wilt dan geldt aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen Appie en consorten. Zeiden we vroeger altijd. ( of het klopt?)

    Fotoquiz vandaag de een na laatste keer bij henkie http://henktepper.ucservice.nl/#home

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goedemorgen. het is grijs buiten, maar wel droog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Frans,
    "...
    SiKo, het staat iedereen vrij om zijn afval daar te verkopen waar hij er de hoogste prijs voor krijgt maar daarnaast blijft er natuurlijk de wettelijke plicht van de gemeenten om huisvuil af te voeren.
    ..."

    Die wettelijke plicht van de Gemeente...
    verplicht de Gemeente toch niet tot het heffen van een heffing...?...;
    Zeker als het proces kostenneutraal...
    of zelfs winstgevend kan worden uitgevoerd...
    iets wat bezien de opbrengst per ton van tussen de €150,oo en €500,oo.

    M.a.w.:
    • moet de burger nog wel betalen voor een het aanbieden van zijn huisvuil aan de gemeentelijk aangestelde straatkantverzamelaars?
    • moet er bij de invoering van een Diftar-systeem dan zelf niet worde overgegaan tot het (gedifferentieerd) belonen/betalen voor het door de burger geleverde?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Even voor de duidelijkheid: Afvalstoffenheffing mag niet meer zijn volgens mij dan het bedrag dat de gemeente daar aan kwijt is voor doelmatige inzameling. Dus als het goedkoper wordt gaat de heffing ook naar beneden. Als het geld op gaat leveren zal het wel gratis worden (maar dit zal een illusie zijn dat het ooit geld op gaat leveren)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sikje, dat is nog eens een andere kijk op de afval aanbieding.

    Er is mij een hoop plezier ontnomen door het verplicht naar de stort brengen van groot vuil.
    Het was een aardige bezigheid om te snuffelen bij andermans afgedankte spullen en voor mij zat er vaak nog iets bruikbaars bij.
    Dat je het eigenlijk niet mee mocht nemen,,,, lapte ik aan mijn laars. Oei.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Op de site van de jonge adviesburo staat ook het een en ander over diftar. Ook een rapport van AOO om de discussie op gang te brengen. http://www.dejongemilieuadvies.nl/

    Diftar of niet: Door mensen actiever op het scheiden van afval te wijzen(tussenklapen?) valt ook reductie te behalen. Als ik af en toe zie dat mensen de grijze bak even volkieperen met heggeknipsels of gras, of als je hoort dat er glas kapot valt in de vuilnisauto, dan denk ik dat deze mensen de scheidingsregels niet kennen of doelbewust negeren(misschien wel het laatste)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mogguh lui.

    Beetje meer info:
    Verbranden van 1 ton hh afval kost tussen de 50 en 110 euro, exclusief BTW (kan een gemeente niet aftrekken) plus de nodige kilometer kosten. Nadeel van het uitscheiden van plastics (hoge calorische waarde, m.a.w. fikt lekker) is dat er extra kolen of gas nodig zijn om het niet brandbare deel toch te verbranden. Door scheiding en zo kun je er wel wat uithalen maar hout en papier hebben ook calorische waarde. Dus wat je links bespaart trek je rechts uit (biologische?) gaspijp/

    Opbrengst van 1 ton gescheiden plastic was 495 euro per ton, maar dat was gesponsord (!) door Nedvang. Een deel van die opbrengst levert meer op dan die 495 euro (PET) maar het gemiddelde zal ongeveer 50-200 euro per ton zijn en dan heb je inmiddels ook al de scheidingskosten voor je kiezen gehad.

    Wat heel belangrijk zou zijn (taak voor de verenigingen!) is het inzamelen van plastic flesjes en de statiegeldloze PET flessen. Die zijn simpel te recyclen. (Ook simpel na te sorteren)
    Van de rest kun je soms nog wat nuttige dingen maken (de bekende beschoeiing, fleece truien en diesel....) maar wat dan overblijft gewoon in de hens.
    Overigens is er nog een probleem bij het gescheiden inzamelen van plastic. Als je straks een plastic margarinebakje wegdondert moet je dat voor de lol eens wegen. Dan echt goed schoon maken (met water en zeep) en dan nog eens wegen. Dan blijkt dan soms minder dan 10% van het totale gewicht plastic is, de rest zijn vaak organische stoffen als boter, vleessap, shampoo en meer van dat spul. Wat je dan nog niet hebt kunnen bekijken is de milieuvriendelijkheid van de gebruikte inkten die er nog op zitten.

    Kortom, scheiden aan de bron alleen van PET zou een goed idee zijn (hoewel, wie maakt de flesjes helemaal leeg/droog) en de rest eventueel beperkte nascheiding bij Vagron/Attero.

    Genoeg voor nu, maak er een schone dag van!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Arnold,
    met kosten schuivend kun je het altijd voordoen dat iets meer of minder kost dan werkelijk het geval is.
    Er moet dus op een geheel nieuwe manieer naar de kosten van 'onze' huisvuilophaaldiensten worden gekeken.
    Voorbeeldje...
    zelfs aan de verwerking van asbesthoudend bouwafval valt te verdienen als je het op de kper beschouwd, desondanks betaal je je nu blauw aan de afvoer van dergelijk spul (zeker als het meer is dan 1 vuiniszakje).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En nog even: Frans, een certificaat zegt weinig. Die 70% wordt gerecycled als bijvoeding voor cementovens maar vooral voor energieopwekking. En is er gemiddeld 400 kilometer mee gereden..
    Dat is dus iets waar het PVC kabinet op kan bezuinigen maar ja, de energie en afvallobbies aanpakken is net zoiets als slepen met megavolt schrikdraad

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De foto is niet geraden, maar de woning is nu te huur.

    http://henktepper.ucservice.nl/#home

    BeantwoordenVerwijderen
  12. goedenmorgen....

    afval scheiden prima,papier, groen, blik, plastic enz, wij scheiden nu datgene wat gescheiden aangeboden kan worden.
    sommigen kieperen alles maar nu waar ze het beste uitkomt, zoals arnold ook aangaf, ook op straat ergelijk vind ik dat....
    of het direct goedkoper wordt is de vraag, er zullen ook nog wat investeringen nodig zijn om alles gescheiden op te halen (zo vertelde ook die mw van de jong).
    het aantal dozen, bakken wat je ergens hebt staan voor scheiding is ook niet voor een ieder even makkelijk. en het schoonmaken van bv boterbakjes enz kost ook energie, ik zie mijn moeder dat allemaal afwassen, is dat wel de bedoeling? maar mijn moeder wil dat verschimmelde rommel niet in haar schuurtje staan hebben, heel begrijpelijk. wij hadden hier ooit een blikcontainer, wij hebben bv katten (en eten veel uit blik), maar die vieze blikjes vond ik ook een drama zeker in de zomer, maar we deden het wel....
    scheiden ja, maar het ophalen zal ook regelmatig moeten zijn anders kieperen mensen het zo weer in de grijze ben ik bang.

    bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bloem,
    afvalscheiding aan de bron... lijkt effectief...
    maar hoeft dat niet perse en/of altijd te zijn.

    Er bestaan al enkele deccenia technieken die op basis van granulaat-differentiatie afval of soortelijkgewicht, spectrum-reflectie enmagnetisme weten te scheiden op zeer effectieve en in principe kostensparende wijze.
    Er was ooit midden jaren tachtig een NL-bedrijf dat net over de grens in Bocholt een dergelijke installatie effectief wist in te zetten, de presentatie destijds in het KRO-programma Brandpunt-in-de-Markt is me altijd bijgebleven.
    Het is geloof ik ondanks alles geen groot succes geworden...,
    naar ik begrepen heb wegens heeft het bedrijf zelfs de poorten weer moeten sluiten wegens een structureel gebrek aan aanvoer...;
    Je leest het goed..., wegens gebrek aan afvalaanbod dus...;
    Ongelofelijk maar waarschijnlijk een direct gevolg van een strategische boycot van (overheids-)bedrijven als AFR, VAM e.d. ...
    en hun Duitse tegenhangers die de Duitse politiek ook nog eens wisten te overreden dat er defacto (tijdelijk) verbod op huisafval-import naar Duitsland.

    Daarnaast is afvalscheiding in de verwerking ook op andere basis heel goed en kosten dekken/winstgevend mogelijk.
    Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan een bedrijf als Edelchemie...
    http://www.edelchemie.nl/obsidian.html ...
    dat instaat is ook zwaar giftig afval goed te verwerken...
    en met waardevolle grondstoffen als eindproduct (o.a. obsidiaan ≈ vulkaanglas)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ergens las ik dat het afval uit Napels wordt gehaald om de ovens hier brandend te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. SiKo, niemand verplicht de gemeente om een heffing te heffen. Sterker nog, de gemeente mag niet eens winst maken op huisvuil dus als het kostenneutraal kan, dan wordt het gratis. Dat zou moeten kunnen als iedereen zijn huisvuil zelf gescheiden brengt naar de eindgebruiker of inzamelaar. We betalen niet voor het eindgebruik maar voor ophalen, scheiden en transport.

    Bloem, die milieuboer in het Westerkwartier komt eens in de week, dus de troep hoeft maar een paar dagen in de schuur. Maar ook aan de kant van de industrie kan nog wel wat gebeuren om de verpakkingen makkelijker schoon te krijgen en te scheiden. Andrelon heeft jaren geleden de bolle dop uitgevonden om te voorkomen dat mensen de fles ondersteboven bewaren en dan het onderste uit de kan krijgen.

    JP, het zal duidelijk zijn, dat ik het omwisselen van ingezameld plastic voor certificaten bedenkelijk vind. Maar daar gaat de landelijke politiek over. Nog een aardig filmpje over de problemen indertijd tussen Leek en landelijk vind je hier:
    http://www.youtube.com/watch?v=AT9W8fJLLhw

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Frans,
    de Gemeente mag er weliswaar geen winst op maken...
    maar een (gemeentelijk) bedrijf dat in opdracht van de Gemeente e.e.a. verzorgt wel degelijk...;
    En dat gebeurd in praktijk ook...,
    tegen, vaak nog steeds steeds stijgende, heffingen/kosten voor de burgers.

    Dus de Gemeente hoeft geen heffing op te leggen en te heffen...,
    maar ze doet het wel...
    en de burger moet een opgelegde heffing wel betalen...,
    zelfs als er geen gebruik wordt gemaakt van de dienstverlening...,
    daar brengt een diftar-regime geen noemenswaardige wijziging in.

    Soortgelijks geldt voor riool-rechten en niet-lozingsvergunningen, precariorechten en nog veel meer.
    Je zult mij overigens niet horen zeggen dat alle verplichte heffingen overboord moeten, maar ze zitten vaak onlogisch inelkaar en zadelen daarmee burgers, de samenleving als geheel en het milieu vaak op met onnodig hoge lasten.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. SiKo, helemaal mee eens. Voor het deel dat we daar als gemeente iets over te zeggen hebben, moeten we ook niet laten daar goed naar te kijken. Het lijkt bijvoorbeeld niet logisch dat je bij diftar toch ook vastrecht moet betalen als je door goede scheiding helemaal geen grijs afval meer hebt. Het lijkt ook niet logisch dat je bij incontinentie met een doktersattest korting op je vastrecht krijgt. Zo subsidiëert de brave milieubewuste burger de zieke. Tegenover elke wethouder die vindt dat ophalen van oud papier door sportverenigingen, scholen en kerken eigenlijk een verkapte vorm van subsidie is, staan honderden inwoners die vinden dat een belangrijk deel van de OZB subsidie aan bureaucraten is. Maar het proces om tot een nieuw huisvuilverwerkingssysteem te komen heeft maar een paar doelen: minder afval, betere scheiding, betere dienstverlening en lagere heffing. Logischer is geen doel op zich.

    p.s. Een behoorlijk ingewikkelde manier om obsidiaan te maken hebben die Belgen. En dan stoppen ze het in beton in plaats van kiezels. Wat doen ze met het zilver en goud wat ze overhouden?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Goedenavond peerders, ook Zuidhorn waar ik nu verblijf hebben ze dus ook gescheiden afval iets wat mij dus flink bespaard met alles te gaan sorteren van plastic, glas, metaal, kranten en groente en fruitafval, zoals ik het zeg scheelt mij de helft van het gewicht, een bedrag per kilogram voor de grijze container is € 0,16 als ik nu kijk gebruik ik zo iets van 25 kg. Per 2 week terwijl dat ik anders ongv. 50 kg. Per 2 week had, ik weet wel dat ik een zunige paiter ben maar ik bedoel maar.
    Ik ben heel blij met deze besparing het bespaart mij en is er ook werk voor mensen met een handicap jawel mensen met een wsw indicatie het zelfde geldt voor jullie mensen van wedeka en niet de mensen die aan de top zitten maar mensen van de werkvloer die jongens en meiden verdienen met deze werkzaamheden hun toekomst en ga niet snijden in dit soort mensen.
    Nee als ergens gesneden moet worden dan heb ik een geheel andere idee hierover en dat is in alle mensen die geen handicap hebben daar zit iets in waar je op bezuinigen kunt zet op ieder persoon een wa-jonger in en iedereen begrijpt mij wel wat ik hier mee zeggen wil toch? Als iemand besparen wil kun je dit zien als een besparing de mes snijd direct aan twee zijden de wa-jonger krijgt zijn doel en de ongehandicapte krijgt zijn kans in de ‘gewone’ wereld toch?
    Hier ga ik voor ieder mens krijgt wat hem toekomt.

    En zo is't en echt nait ans.

    BeantwoordenVerwijderen