vrijdag 11 november 2011

11112011

Gisteren was de begrotingsvergadering van Menterwolde. Voordat de raadsvergadering begon was er een demonstratie voor het behoud van de steunpunten in de dorpen en dat kwam ook in het nieuws van TV Noord.

22 opmerkingen:

  1. Menterwolde wil onderzoeken of het bedrijven kan lokken door ze de eerste 5 jaar geen OZB te laten betalen. Geldt niet voor ZZP ers die vanuit huis werken zei mijnheer Hesp vanmorgen. Nu vraag ik mij af of dat voor een bedrijf een overweging zou zijn zich hier te vestigingen maar goed alle beetjes helpen. Wanneer dit het probleem van de startende ondernemer zou zijn was het probleem zo opgelost. Het zit natuurlijk wel iets ingewikkelder in elkaar. Ondernemers hebben te maken met een absurde grondprijs en een overheid die zich echt overal tegenaan wil bemoeien. In 99% van de gevallen voegt die bemoeizucht niets toe gekker nog het kost klauwen vol met geld en maak menig ondernemer kopschuw. Nu doet de gemeente Menterwolde het zo gek nog niet maar het kan natuurlijk altijd beter. Zeg tegen de startende ondernemer in het eerste gesprek ‘Wij gaan als gemeente Menterwolde eens kijken wat wij voor u kunnen betekenen’ Dat schiet op.

    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goedemorgen, volgens mijn informatie waren die steunpunten gewoon zoethoudertjes voor de burgers. En zijn ze nooit serieus genomen.
    k'Vraag me af wat er gebeurt met een zaal vol Engbertjes, ze houden je in ieder geval wel wakker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen

    Wim je kraamt onzin uit mbt steunpunten, ik zou zeggen loop er eens binnen nu het nog kan en stel je eens op de hoogte van wat de functie er van is. Het probleem in deze is dat de huidige voorstellen een sterfconstructie zullen blijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mogguh lui!

    VB, alles in Menterwolde is een sterfhuisconstructie als het aan de VVD ligt. Vond die OZB gedachte wel aardig maar niet veel effectiever dan je blaas legen als je coniferen in de hens staan...

    Op een klein stukje hiervandaan kregen we goede gelegen Gewerbegelände kavels aangeboden voor 4-8 euro de vierkante meter, (toen nog) lokale, regionale en nationale subsidie maar ook gemeenten die meewerkten. Sprak een van hen op de beurs in Groningen, subsidie verhaal is uitgekleed maar de grondprijs is nog steeds zo.

    Nog een optie: laat de onderneming de grondprijs in 10 jaar betalen in plaats van ineens. Grond levert nu niets op, dan, als alles goed is, 10 jaar een tiende plus werkgelegenheid en wellicht aanzuigende werking. Een actieve bedrijven begeleider (geen ambtenaar, ex-ondernemer!) zou ook veel kunnen bereiken, als tenminste het ambtelijke apparaat wil meewerken.

    En over het stemvee: tja.. ze hebben zich wel meer of minder achter het collegebeleid geschaard. Dat gebeurt meestal :(

    Maak er ondanks alles een mooie dag van!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemorgen JP,
    De blaas legen na het azijndrinken? ;-)

    Dat idee van die grondprijs vind ik op het eerste oog wel aardig.

    Tom, helemaal met je eens.

    Voor de volledigheid: De VVD is altijd al van mening geweest dat de steunpunten bij de dorpshuizen in moesten. Aparte gebouwen vonden en vinden we onnodig.
    Kies je als VVD eens niet voor 'stenen', is het weer niet goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nooit geweten dat de steunpunten feitelijk functioneren zoals de buurthuizen zouden moeten doen...,
    een plek om gezellig drie maal weeks een bakkie leut te halen en op te slobberen onder het uitwisselen van nieuwtjes en wat (on)gein...,
    of een plek waar je (goedkoop) kunt vergaderen met je cluppie.

    Op zo'n manier is noch wordt een steunpunt geen echt (gemeentelijk) steunpunt...,
    maar wel een directe concurrent voor de buurthuizen en/of centra voor maatschappelijk werk (voorzover die nog bestaan.
    Begrijp me goed, ik heb niets tegen het fenomeen steunpunt maar ik zou denken en hopen dat e.e.a. meer zou moeten functioneren als een waardevolle dependance van het gemeentehuis eventueel aangevuld met andere min of meer ambtelijke dienstverlening van andere instanties.

    E.e.a. wil ook niet zeggen dat om goed te kunnen functioneren zo'n steunpunt per se in een apart gebouwtje zou moeten zitten...,
    't kan net zo goed of beter met een (aparte) balie en één of meer kantoorruimtes in een een andere publieke voorziening zoals een dorpshuis.
    Op zich is de combinatie met zoiets als 'de' bibliotheek dus zo gek nog niet, zeker niet als daardoor bij functies beter bereikbaar worden voor een groter publiek door de mogelijk ruimere openingstijden.
    Het combineren van verscheidene functies op één plek kan dus best zin hebben.
    Aan de andere kant is 't volgens mij niet echt zinvol om alles op één hoop te gooien, zoiets als een MFC waar velen veel van verwachten kan net zo contraproductief werken, zo niet op de korte dan toch wel waarschijnlijk op de iets langere termijn. Dus als je al functies combineert op één plek, zorg dan liefst dat die plek niet de plek is waar alles moet gebeuren, en dus als er wat fout loopt, ook gelijk de kans groot is dat alles spaak zal lopen.

    Ach ik zal wel een zwartkijker blijven maar hopelijk niet blijken...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In mijn ogen zijn er wel andere zaken om je zorgen over te maken dan de verhuizing van de steunpunten, want daar gaat het over, niet over het opheffen ervan. Ook het Golden Peerd moest noodgedwongen een (tijdelijke?) verhuizing ondergaan, maar de klanten blijven komen. Misschien wordt de drempel zelfs wel lager als het niet in een apart gebouw zit, maar bijvoorbeeld ondergebracht in een dorpshuis. Ik weet niet hoe groot de behoefte is, want ben er nog nooit geweest. Als je nog mobiel bent dan gaat mijn voorkeur uit naar het gemeentehuis, waar alles aanwezig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. zag vanmiddag enige mannen met donkere lange jassen over de viaduct van N33 lopen, druk debatterend.Zal het toch doorgaan met een klaverblad op de kruising A7/N33? Zal er dan toch nog vooruitgang in deze zaak zitten?
    VB wat voor Appie geld, geld ook voor mij, neem me niet al te serieus

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat betreft de steunpunten, die kunnen inderdaad wel gesloten worden. na het zien van het filmpje op noord heb ik helemaal niets kunnen ontdekken waarom je een steunpunt met publiek geld open zou moeten houden. en als we het dan toch over 'sociale voorzieningen'hebben, kijkt u eens op de site van noord. daar wordt melding gemaakt van een stel uit muntendam dat voor een ton of 2 met de bijstand zou hebben gefraudeerd. als je die 2 ton deeld door het gemiddelde bijstands bedrag kom ik op meer dan 10 jaar. hoe is het mogelijk dat het ambtenaren apparaat hier niets van wist, daar deze man open en bloot dagelijks aan het werk was? de schade zal wel verhaald gaan worden op de dader, maar of deze dader daartoe in staat is valt natuurlijk nog te bezien. dus uiteindelijk draait de gemeenschap en de echte behoeftige hier voor op. wat zeker zo erg is, dat deze openlijke fraude pas onderzocht werd na een tip bij de instanties.
    een sociaal vangnet is pas sociaal als mensen aan het werk worden gestuurd. niet aan werk helpen, maar dwingen. want het is natuurlijk van de zotte dat iemand meer dan 10 jaar nagenoeg ongecontroleerd een uitkering ontvangt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Marc, welk een onaardige opmerking?!
    Was jij niet diegene die een week of wat opriep om Menterwolde op te delen? Kies je dan voor een sterfhuis of niet? Overigens pis ik zelden azijn, ik heb mijn loodgieterswerk laten aanpassen voor het afvoeren van vitriool...

    Eens met SiKo, als ik even naar buiten kijk en zie dat de steunstee naast het gebouw zit met daarin de bibliotheek, sportzaal en dorpshuis dan lijkt me synergie wel haalbaar en zinvol. Kan de steunstee weer ingericht worden als een bank :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bram ik denk niet dat het zo werkt. Ik weet bijna wel zeker dat het uitkerings apparaat op de hoogte was van de inkomsten van de betreffende mensen. Hij zal zondermeer ergens zijn sofi nummer hebben moeten afgeven en voor de belastingdienst is het dan een match. Ik denk persoonlijk dat er heel iets anders aan de hand is. Mijnheer en misschien ook mevrouw hebben vergeten inkomsten op te geven en dan begint bij de uitkeringsinstantie het virtuele hoogrekenen. Bepaalde inkomsten zijn misschien wat gekleurd doorgegeven of misschien helemaal niet maar 10 jaar ergens werken en een uitkering daar geloof ik niet in. Of dat het minder ernstig maakt. Ik heb te weinig informatie om zo’n stevige stelling zoals jij dat nu doet hier op het peerd te zetten. Mijn ervaring is wel dat de vele verhalen over steunfraude over het algemeen iets anders in elkaar steken dan wij in de media mogen lezen.

    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bram laat het vormen van een mening kennelijk afhangen van de opinie (rtvnoord). Dat kan, maar als Bram zich wat meer in de materie verdiept had was hij tot een andere conclussie gekomen.
    Overigens kan ik wel begrijpen dat er wordt gepleit voor de steunpunten in de dorpshuizen. Alleen gaat men dan wel voorbij aan de uiteindelijke functie van de steunpunten en de manier waarop dat in de praktijk wordt toegepast. Wanneer de voorstellen zoals nu gedaan doorgang vinden dan weet ik zeker dat de functie van de steunpunten en de steunpunten zelf over pakweg 2 jaar om herziende aanpak vragen.
    Overigens heb ik begrepen tijdens mijn bezoeken aan de steunpunten dat er nimmer een wethouder dan wel een raadslid (uitgez PvdA en SP) een voet over de drempel heeft gezet om zich op te hoogte te stellen van de zaken die spelen op een steunpunt. Diezelfde raadsleden roepen wel heel hard dat het niet functioneerd, hoe kan dat als je niet eens in de praktijk hebt ervaren de functie ervan is?
    Daarnaast vind ik het wel heel simpel om te stellen dat alles wat niet werkt of waar misbruik van wordt gemaakt af te schaffen. Je zou ook kunnnen kijken wat je kan doen om misbruik of disfunctioneren kan aan te pakken zodat het wel werkt zoals bedoeld is.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Maar goed. Ik kan jullie nu officieel mededelen dat de krimp ook voor de Gemeente Menterwolde een feit is. Vorig jaar 10 kindertjes, nu nog maar 8 bij de deur.

    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat vinden de Medenaren van de nieuwe straatverlichting in de 30 zone?? Voldoet het een beetje??

    Toen in vandaag(vooral vanavond) naar Meeden reed schrok ik wel even. Ik moest ineens fors uitwijken voor een bord met daarop Meeden(die aan de N33 kant staat). Het bord is gewoon in de straat geparkeerd. Niet heel handig gesitueerd daar(vind ik)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Arnold we zijn er inmiddels aan gewend, maar ze hadden voor de bocht wel een bord mogen plaatsen met de aanduiding voor een wegversmalling. Zeker als je de wethouder van GL daar tegen komt met haar grote slee,dan blijft er weinig ruimte over..;)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @VB: Ik denk dat het bord daar nog wel een keer sneuvelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. goedenavond....

    alleen politiek gel*l hier? dan ga ik maar weer...
    ik kom hier voor de gezelligheid ;-)

    bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Bloem,
    als je gezellig wil keuvelen...,
    gewoon zelf de boel wat opfleuren met b(l)oeiender praat...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Misschien een kwartjespot. Iedereen die een politieke partij noemt, een kwartje in de pot. Aan het eind van het jaar de pot naar een goed doel. Dat zou het Peerd al een stuk opfleuren. Jammer alleen dat er geen kwartjes meer zijn :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Frans,
    zeg het met stuivers...
    de enige duiten die de eeuwen hebben weten te doorstaan als 1/20ste deel van de standaardmunt; (Livre, Pond, Florijn, Karolusgulden, gulden, Euro)

    BeantwoordenVerwijderen