Goedemorgen, zal mij benieuwen wat Rutte vandaag zal zeggen.De kandidaten die nu staan te zullen nog meer trappelen van ongeduld, zullen nog meer zorgen voor geestelijke armoe. Ondanks deze deprimerende woorden, wens ik jullie een fijne dag toe.
Vanavond om 8 uur in De Broeckhof een lezing van professor Dick de Boer.
In de 13de eeuw maakte abt Emo van het klooster te Wittewierum een voetreis naar Rome om de paus gunstig te stemmen in het voordeel van zijn klooster. Hij overnachtte in kerken, kloosters en abdijen. Een voettocht over gevaarlijke, midden in de winter gesloten bergpas, Mont Cenis Alle ervaringen werden door de abt in een kroniek (dagboek) opgeschreven.
Dhr de Boer werd geobserdeerd door deze autobiografie en besloot in Emo's voetspoor te treden en de toch zelf te gaan maken.
Leden gratis, niet leden € 6.00, bij binnenkomst te voldoen. Consumties zijn voor eigen rekening.
"Geluk hangt af van wat men kan geven, niet van wat men kan krijgen"
2 mei komt Henk weer om goederen ( havermout bv) en kleding en kleine kinderspullen te halen , ( jan er is laatst een mevrouw geweest bij me , jij had er door gestuurd wil je die het ook zeggen)
JK wat ik zeg is het volgende: Wat de paarse kabinet heeft verkloot samen met de cda sorry maar hier heb ik geen goed woord voor over. Eerst een belasting voordeel van 70% naar 50% voor de rijken. Ministers kregen er zo maar een bedrag van 10.000,00 erbij:(. Al deze privatisering waar slaat dit op, kijk alleen naar de trein en de bussen en zo kan ik oneindig doorgaan. Zoals Wim het al heeft gezegd de liberalisatie en de communisten en misschien ook de socialisme dat niet goed heeft gewerkt.
Roskam, aan het geluid herken je de vogel. Samen voeren ze een muzikale blijspel op.Het betekend: de een kan niet zonder die ander. JK, het gaat om een samenspel, het evenwicht, de balans.We hebben het gezien in Oost Europa en zien de uitwerking in de Moslimlanden. Haat, nijd en dood is het gevolg.
De mooiste concerten worden ten gehore gebracht als de instrumenten op elkaar zijn afgestemd en er hoort heel wat toe om alle muzikanten zuiver te laten spelen. In mijn overgevoelige oren klinken nog teveel dissonanten om over samenspel te roemen. Vaak ligt het aan de toonzetting van sommige spelers. Luisteren is het begin van het zoeken van de juiste akkoorden.
Wim voor een bepaalde zin ben ik het met je eens, als ik naar het verleden kijk dan kan ik maar één ding zeggen....., en ik weet dat er verschrikkelijk veel mensen met mij eens zijn noem mij één oorlog op waarin geen geloof in voorkomt...... Elkaar gaan waarderen en respecteren en hiervoor is echt geen dubbeltje voor nodig en als iedereen dit doet dan denk ik dat je al een heel eind op weg bent met vrede op dezen aarde.
"Elkaar gaan waarderen en respecteren en hiervoor is echt geen dubbeltje voor nodig en als iedereen dit doet dan denk ik dat je al een heel eind op weg bent met vrede op dezen aarde."
Chris een echte rooie, hiermee ben ik het volkomen met je eens.
[bewerken] 21e eeuw 2003 - 2010: Conflict in Darfur 2004: Operatie Dagen van Boetedoening 2005 - 2010: Tsjadische Burgeroorlog (2005-2010) 2006 - 2011: Palestijnse Burgeroorlog 2006: Operatie Zomerregens 2006: Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006 2008: Invasie van Anjouan (2008) 2008: Oorlog in Zuid-Ossetië 2008: Conflicten tussen Rusland en Georgië 2008 - 2009: Conflict in de Gazastrook 2008-2009 2010 - 2011: Crisis in Ivoorkust 2010-2011 2011: Opstand in Libië
[bewerken] Huidige oorlogen en conflicten
Hieronder een lijst van lokale oorlogen en conflicten die nog niet afgesloten zijn, met het jaar van uitbraak van de oorlog. Verder zijn verspreid over de wereld terroristische groeperingen actief. De regering van de Verenigde Staten heeft in 2001 de "Oorlog tegen het terrorisme" uitgeroepen tegen terroristische organisaties wereldwijd. 1950 - Koreaoorlog, vrede is nooit getekend, dus officieel nog steeds in staat van oorlog 1964 - Colombiaanse burgeroorlog 1975 - Oorlog van de onafhankelijkheid van Cabinda in Angola 1977 - Burgeroorlog in Somalië 1978 - Burgeroorlog in Afghanistan tussen verschillende milities 1983 - Burgeroorlog in Soedan 1984 - Vrije Papoea beweging in Papoea 1987 - Guerrillastrijd door het Verzetsleger van de Heer in Oeganda 1988 - Burgeroorlog in Myanmar 1988 - Casamance-Conflict in Senegal 1991 - Somalische Burgeroorlog 1991 - De oorlogen in voormalig Joegoeslavië 1992 - Burgeroorlog in Algerije 1993 - Conflict in Nagaland (India) 1996 - Burgeroorlog in Nepal 1998 - Burgeroorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo 1999 - Tweede Tsjetsjeense Oorlog 2000 - Tweede Intifada in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook 2001 - Oorlog in Afghanistan 2001 - Burgeroorlog in Ivoorkust 2003 - Irakoorlog (ook Tweede Golfoorlog genoemd) 2004 - Conflict in Beloetsjistan 2008 - Conflict in Georgië, Rusland 2003 - Conflict van Pakistan en beloetsji Warlords 2004 - Oorlog in Waziristan in Pakistan 2005 - Intifada van de onafhankelijkheid in de Sahara 2005 - Conflicten in het Niger-Delta 2006 - Mexicaanse drugsoorlog 2011 - Protesten in Jemen 2011 - Protesten in Syrië 2011 - Oorlog tussen Kenia en Al Shabaab in Somalië[1]. Tot zover Pffff
Ach het maakt mij niets uit....., ik heb het gekoppieert van deze site: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogen_(chronologisch) , maar het engiste wat mij dus uitmaakt waar zijn deze oorlogen op uit zijn gekomen, ja op geloof de één denkt zus en de andere denkt zo en wat ik zeg laat ieder mens in zijn eigen waarde toch?
leuke dag gehad in smeerling met meer dan 100 anderen, SP en niet-SP, gezellig, gemoedelijk, regen en zonnenschijn, een geslaagde dag, voor herhaling vatbaar!
Chris N, dat is een hele lijst.kan dan ook moeilijk geloven dat de oorlogen eens zullen stoppen. Misschien als alle wapens van de moderne oorlogsindustrie in de strijd worden gegooid, maar dan is het ook einde van de wereld. :(
Ja Appie ik geloof wel in het stoppen van alle oorlogen, zoals ik het had geschreven waardeer en respecteer ieder mens op deze aarde en geloof mij maar dan zal de gehele wereld een stuk vredelijker uitzien als wat de laatste eeuwen aan de hand is geweest.
Als ik op de lezing van professor Dick de Boer, over de reis van Emo, abt van Wittewierum, naar Rome goed opgelet heb waren de moslims de christenen en de joden in het jaar 1211 vier decennia zonder twisten om het geloof. Wanneer ik het verkeerd heb, wil Senior me misschien verbeteren. Grote opkomst in De Broeckhof, grote zaal was helemaal vol.
Chris, leuk lijstje... heb je er ook eentje van oorlogen die een economisch motief hadden? Moet minstens zo lang zijn.
Religie is vaak slechts een excuus voor oorlog waar economische motieven de werkelijke oorzaak vormen. Zelfs het huidige moslimterrorisme, de kruistochten en onze eigen 80-jarige oorlog zijn eerder economisch dan religies gemotiveerd..., maar dat wil niet zeggen dat je er met religieuze argumenten niet veel gemakkelijker mee- en tegen-standers er met de haren bij kan slepen dan met een paar grijpstuivers.
klopt helemaal roskam,in ieder geval voor west-europa.geweldige voordracht!de hkm bewijst hiermee zijn waarde weer eens;dit keer ook veel toehoorders van "buitenaf"
Goedemorgen, zal mij benieuwen wat Rutte vandaag zal zeggen.De kandidaten die nu staan te zullen nog meer trappelen van ongeduld, zullen nog meer zorgen voor geestelijke armoe. Ondanks deze deprimerende woorden, wens ik jullie een fijne dag toe.
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen.
BeantwoordenVerwijderenSucces is de vaardigheid van de ene mislukking naar de andere te gaan zonder je enthousiasme te verliezen.
Winston Churchill
Goedemorgen, ik weet niet of het deprimerende woorden zijn, maar ik zie het anders zoals ik eerder had geschreven.
BeantwoordenVerwijderenEn zo zal't goan echt nait ans.
Goedemorgen,
BeantwoordenVerwijderenMoi Chris, hoe zie je het dan wel?
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
BeantwoordenVerwijderenEn om met Chris zien taim te proaten; zo wast, zo ist en zo zel t aaltied blieven!
En zo zel t goan en echt nait aans.
De vogeltjes in onze toene zingen elk heur aigen laid en moaken der n harmonieus gehail van.
Historische Kring Menterwolde.
BeantwoordenVerwijderenVanavond om 8 uur in De Broeckhof een lezing van professor Dick de Boer.
In de 13de eeuw maakte abt Emo van het klooster te Wittewierum een voetreis naar Rome om de paus gunstig te stemmen in het voordeel van zijn klooster.
Hij overnachtte in kerken, kloosters en abdijen.
Een voettocht over gevaarlijke, midden in de winter gesloten bergpas, Mont Cenis
Alle ervaringen werden door de abt in een kroniek (dagboek) opgeschreven.
Dhr de Boer werd geobserdeerd door deze autobiografie en besloot in Emo's voetspoor te treden en de toch zelf te gaan maken.
Leden gratis, niet leden € 6.00, bij binnenkomst te voldoen. Consumties zijn voor eigen rekening.
"Geluk hangt af van wat men kan geven, niet van wat men kan krijgen"
BeantwoordenVerwijderen2 mei komt Henk weer om goederen ( havermout bv) en kleding en kleine kinderspullen te halen , ( jan er is laatst een mevrouw geweest bij me , jij had er door gestuurd wil je die het ook zeggen)
JK wat ik zeg is het volgende:
BeantwoordenVerwijderenWat de paarse kabinet heeft verkloot samen met de cda sorry maar hier heb ik geen goed woord voor over.
Eerst een belasting voordeel van 70% naar 50% voor de rijken.
Ministers kregen er zo maar een bedrag van 10.000,00 erbij:(.
Al deze privatisering waar slaat dit op, kijk alleen naar de trein en de bussen en zo kan ik oneindig doorgaan.
Zoals Wim het al heeft gezegd de liberalisatie en de communisten en misschien ook de socialisme dat niet goed heeft gewerkt.
Nu is mijn vraag wat zou wel goed werken?
Roskam, aan het geluid herken je de vogel. Samen voeren ze een muzikale blijspel op.Het betekend: de een kan niet zonder die ander.
BeantwoordenVerwijderenJK, het gaat om een samenspel, het evenwicht, de balans.We hebben het gezien in Oost Europa en zien de uitwerking in de Moslimlanden. Haat, nijd en dood is het gevolg.
De mooiste concerten worden ten gehore gebracht als de instrumenten op elkaar zijn afgestemd en er hoort heel wat toe om alle muzikanten zuiver te laten spelen.
BeantwoordenVerwijderenIn mijn overgevoelige oren klinken nog teveel dissonanten om over samenspel te roemen.
Vaak ligt het aan de toonzetting van sommige spelers.
Luisteren is het begin van het zoeken van de juiste akkoorden.
Daar hoort fair play zeker bij.
Wim voor een bepaalde zin ben ik het met je eens, als ik naar het verleden kijk dan kan ik maar één ding zeggen....., en ik weet dat er verschrikkelijk veel mensen met mij eens zijn noem mij één oorlog op waarin geen geloof in voorkomt......
BeantwoordenVerwijderenElkaar gaan waarderen en respecteren en hiervoor is echt geen dubbeltje voor nodig en als iedereen dit doet dan denk ik dat je al een heel eind op weg bent met vrede op dezen aarde.
Noem mij één Oorlog op- waar iemand spreken kan dat dit niet in één of andere geloof samen komt:
BeantwoordenVerwijderen13e of 12e eeuw v.Chr.: Trojaanse Oorlog (eindigt rond 1208 v.Chr. met de val van Troje)
736 - 464 v.Chr.: Messenische Oorlogen
ca.710 - 650 v.Chr.: Lelantijnse Oorlog
ca.600 - 590 v.Chr.: Eerste Heilige Oorlog
500 - 490 v.Chr.: Eerste Perzische Oorlog
499 - 493 v.Chr.: Ionische opstand
480 - 479 v.Chr.: Tweede Perzische Oorlog
ca.450 - 448 v.Chr.: Tweede Heilige Oorlog
441 - 439 v.Chr.: Samische Oorlog
431 - 404 v.Chr.: Peloponnesische Oorlog
415 - 413 v.Chr.: Siciliaanse expeditie
395 - 387 v.Chr.: Korinthische Oorlog
357 - 355 v.Chr.: Eerste Bondgenotenoorlog
355 - 346 v.Chr.: Derde Heilige Oorlog
343 - 341 v.Chr.: Eerste Samnitische Oorlog
340 - 338 v.Chr.: Latijnse Oorlog
334 - 323 v.Chr.: Oorlogen van Alexander de Grote
323 - 322 v.Chr.: Lamische Oorlog
327 - 304 v.Chr.: Tweede Samnitische Oorlog
298 - 290 v.Chr.: Derde Samnitische Oorlog
264 - 261 v.Chr.: Eerste Punische Oorlog
220 - 217 v.Chr.: Tweede Bondgenotenoorlog
218 - 201 v.Chr.: Tweede Punische Oorlog
215 - 205 v.Chr.: Eerste Macedonische Oorlog
200 - 197 v.Chr.: Tweede Macedonische Oorlog
171 - 168 v.Chr.: Derde Macedonische oorlog
149 - 148 v.Chr.: Vierde Macedonische Oorlog
149 - 146 v.Chr.: Derde Punische Oorlog
90 - 89 v.Chr.: Bellum sociorum
58 - 50 v.Chr.: Gallische Oorlog
48 v.Chr.: Alexandrijnse Oorlog
43 - 96: Romeinse verovering van Brittannië
60 - 61: Opstand van Boudicca
66 - 73: Joodse Oorlog
68 - 69: Vierkeizerjaar
101 - 106: Dacische oorlogen
115 - 117: Kitosoorlog
132 - 136: Bar Kochba-opstand
166 - 180: Marcomannenoorlog
184 - 205: Gele Tulbandenopstand
291 - 306: Oorlog van de Acht Prinsen
Middeleeuwen
533 - 534: Vandaalse Oorlog
535 - 554: Gotische Oorlog (535-554)
600 - 793: Fries-Frankische oorlogen
634 - 1180: Byzantijns-Arabische oorlogen
680 - 1355: Byzantijns-Bulgaarse oorlogen
715 - 718: Frankische Burgeroorlog
718 - 1492: Spaanse Reconquista
772 - 804: Saksenoorlogen
1015 - 1016: Verovering van Engeland door Knoet de Grote
BeantwoordenVerwijderen1048 - 1308: Byzantijns-Seltsjoekse oorlogen
1066 - 1088: Normandische verovering van Engeland
1096 - 1099: Eerste kruistocht
1101: Kruisvaart van 1101
1139 - 1159: Grimbergse Oorlogen
1147 - 1149: Tweede kruistocht
1156: Hogen-opstand
1180 - 1185: Genpei-oorlog
1189 - 1192: Derde kruistocht
1202 - 1204: Vierde kruistocht
1209 - 1244: Albigenzische Kruistochten
1213 - 1221: Vijfde kruistocht
1228 - 1229: Zesde kruistocht
1248 - 1254: Zevende kruistocht
1262 - 1266: Schots-Noorse Oorlog
1270: Achtste kruistocht
1271 - 1272: Negende kruistocht
1272 - 1524: Fries-Hollandse oorlogen
1323 - 1328: Opstand van Kust-Vlaanderen
1337 - 1453: Honderdjarige Oorlog
1355 - 1357: Brabantse Successieoorlog
1407 - 1427: Vierde Chinese overheersing
1413 - 1422: Grote Friese Oorlog
1419 - 1434: Hussitische Oorlogen
1438 - 1441: Hollands-Wendische Oorlog
1449 - 1453: Eerste Markgravenoorlog
1454 - 1466: Dertienjarige Oorlog
1455 - 1485: Rozenoorlogen
1467 - 1477: Onin-oorlog
1474 - 1477: Bourgondische Oorlogen
1494 – 1559: Italiaanse Oorlogen 1494 - 1498: Eerste Italiaanse Oorlog
1499 - 1504: Tweede Italiaanse Oorlog
16e eeuw
1503 - 1505: Landshuter Successieoorlog
1508 - 1516: Oorlog van de Liga van Kamerijk
1509: Portugees-Turkse Oorlog
1519 - 1721: Spaanse verovering van Mexico 1519 - 1521: Spaanse verovering van het Azteekse Rijk
1520 - 1521: Opstand van de comunidades
1521 - 1523: Zweedse Onafhankelijkheidsoorlog
1521 - 1526: Italiaanse Oorlog van 1521-1526
1524 - 1526: Duitse Boerenoorlog
1526 - 1530: Oorlog van de Liga van Cognac
1529 - 1532: Oorlog van de Twee Broers (Burgeroorlog in het Inkarijk)
1259: Eerste Kappeleroorlog
1532 - 1535: Spaanse verovering van Peru
1534 - 1536: Gravenvete
1541: Mixtónoorlog
1546 - 1547: Schmalkaldische Oorlog
1551 - 1559: Italiaanse Oorlog (1551-1559)
1552 - 1556: Kazanoorlog
1558 - 1583: Lijflandse Oorlog
1562 - 1598: Hugenotenoorlogen
1563 - 1570: Zevenjarige Oorlog tussen Denemarken en Zweden
1568 - 1648: Tachtigjarige Oorlog
1569 - 1570: Russisch-Turkse Oorlog
1583 - 1588: Keulse Oorlog
1585 - 1604: Spaans-Engelse Oorlog
1592 - 1598: Japanse invasies van Korea
1594 - 1603: Negenjarige Oorlog (Ierland)
17e eeuw
1602 - 1611: Portugees-Nederlandse oorlog
1605 - 1618: Pools-Moskovitische Oorlog
1609 - 1614: Gulik-Kleefse Successieoorlog
1610 - 1617: Ingrische Oorlog
1611: Zoutoorlog
1611 - 1613: Kalmaroorlog
1615 - 1617: Uskokoorlog
1618 - 1648: Dertigjarige Oorlog
1632 - 1634: Smolenskoorlog
1635 - 1659: Spaans-Franse Oorlog
1640 - 1668: Portugese Restauratieoorlog
1640 - 1701: Beveroorlogen
1641 - 1644: Eerste oorlog van Castro
1642 - 1649: Engelse Burgeroorlog
1643 - 1645: Oorlog van Kieft
1648 - 1657: Chmelnytsky-opstand
1648 - 1653: La Fronde
1649: Tweede oorlog van Castro
1651 - 1986: Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog
1652 - 1654: Eerste Engels-Nederlandse Oorlog
1654 - 1667: Pools-Russische Oorlog (1654-1667)
1655 - 1660: Noordse Oorlog (1655-1660) 1656 - 1658: Russisch-Zweedse Oorlog
1657 - 1658: Deens-Zweedse Oorlog (1657-1658)
1658 - 1660: Zweeds-Nederlandse Oorlog
1665 - 1667: Tweede Engels-Nederlandse Oorlog
1667 - 1668: Devolutieoorlog
1672 - 1678: Hollandse Oorlog (ook wel de Frans-Nederlandse oorlog genoemd) 1672 - 1674: Derde Engels-Nederlandse Oorlog
1675 - 1679: Schoonse Oorlog
1675 - 1676: King Philip's War
1676 - 1681: Eerste Russisch-Turkse Oorlog
1683 - 1699: Grote Turkse Oorlog
1683 - 1684: Frans-Spaanse oorlog (1683-1684)
1685: Monmouth opstand
1686 - 1700: Tweede Russisch-Turkse Oorlog
1687 - 1689: Krimveldtochten (1687-1689)
1688 - 1697: Negenjarige Oorlog 1689 - 1697: Oorlog van koning Willem
1689 - 1763: Franse en Indiaanse oorlogen
1695 - 1696: Azovveldtochten
18e eeuw
BeantwoordenVerwijderen1700 - 1721: Grote Noordse Oorlog
1701 - 1714: Spaanse Successieoorlog 1702 - 1713: Oorlog van koningin Anna
1710 - 1711: Derde Russisch-Turkse Oorlog
1715 - 1718: Yamasee-oorlog
1718 - 1720: Oorlog van de Quadruple Alliantie
1722 - 1725: Dummers oorlog
1722 - 1723: Russisch-Perzische Oorlog (1722-1723)
1732 - 1741: Wapiti-oorlog
1733 - 1738: Poolse Successieoorlog
1735 - 1739: Vierde Russisch-Turkse Oorlog
1740 - 1748: Oostenrijkse Successieoorlog 1739 - 1748: Oorlog om Jenkins' oor
1740 - 1742: Eerste Silezische Oorlog
1741 - 1743: Russisch-Zweedse Oorlog
1744 - 1748: Oorlog van koning George
1744 - 1745: Tweede Silezische Oorlog
1756 - 1763: Zevenjarige Oorlog 1754 - 1763: Franse en Indiaanse oorlog
1756 - 1763: Derde Silezische Oorlog
1768 - 1774: Vijfde Russisch-Turkse Oorlog
1775 - 1783: Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog 1780 - 1784: Vierde Engels-Nederlandse Oorlog
1778 - 1779: Beierse Successieoorlog
1784: Keteloorlog
1793 - 1795: Pyreneeënoorlog
1787 - 1792: Zesde Russisch-Turkse Oorlog
1788 - 1790: Russisch-Zweedse Oorlog
1791 - 1804: Haïtiaanse Revolutie
1792 - 1802: Franse Revolutionaire Oorlogen 1792 - 1797: Eerste Coalitieoorlog 1793 - 1796: Opstand in de Vendée
1798 - 1802: Tweede Coalitieoorlog
1798: Ierse opstand van 1798
[bewerken] 19e eeuw
1801 - 1805: Eerste Barbarijse Oorlog
1801: Sinaasappeloorlog
1803 - 1815: Napoleontische oorlogen 1803 - 1805: Derde Coalitieoorlog
1806 - 1807: Vierde Coalitieoorlog
1806 - 1812: Zevende Russisch-Turkse Oorlog
1807 - 1814: Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog
1809: Vijfde Coalitieoorlog
1812: Veldtocht van Napoleon naar Rusland
1812 - 1814: Zesde Coalitieoorlog
1815: Honderd Dagen (1815)
1804 - 1806: Eerste Servische Opstand
1804 - 1813: Derde Russisch-Perzische Oorlog
1808 - 1810: Rum Rebellion
1808 - 1809: Finse Oorlog
1810 - 1818: Argentijnse Onafhankelijkheidsoorlog
1810 - 1826: Chileense Onafhankelijkheidsoorlog
1810 - 1821: Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog
1812 - 1815: Oorlog van 1812
1812 - 1816: Tweede Barbarijse Oorlog
1815: Napolitaanse Oorlog
1815 - 1817: Tweede Servische Opstand
1817 - 1864: Kaukasusoorlog
1821 - 1832: Griekse Onafhankelijkheidsoorlog
1821 - 1837: Padri-oorlogen
1825: Decembristenopstand
1825 - 1830: Java-oorlog
1826 - 1828: Russisch-Perzische Oorlog (1826-1828)
1828 - 1829: Achtste Russisch-Turkse Oorlog
1830: Julirevolutie
1830 - 1831: Novemberopstand
1830 - 1831: Belgische Revolutie
1833 - 1840: Eerste Carlistenoorlog
1835 - 1836: Toledo-oorlog
1835 - 1836: Texaanse Revolutie
1838 - 1839: Gebakoorlog
1839 - 1842: Eerste Anglo-Afghaanse Oorlog
1839 - 1842: Eerste Opiumoorlog
1845 - 1846: Eerste Anglo-Sikhoorlog
1846: Eerste expeditie naar Bali
1846 - 1848: Mexicaans-Amerikaanse Oorlog
1847: Sonderbundskrieg
1847 - 1901: Kastenoorlog van Yucatán
1848: Februarirevolutie (1848)
1848: Maartrevolutie
1848: Tweede expeditie naar Bali
1848 - 1849: Tweede Anglo-Sikh Oorlog
1848 - 1849: Hongaarse Revolutie van 1848
1848 - 1851: Eerste Duits-Deense Oorlog
1849 - 1850: Derde expeditie naar Bali
1850 - 1864: Taiping-opstand
BeantwoordenVerwijderen1853 - 1856: Krimoorlog (de negende Russisch-Turkse oorlog)
1854 - 1860: Bleeding Kansas
1856 - 1860: Tweede Opiumoorlog
1857 - 1858: Muiterij van Sepoy
1858 - 1861: Hervormingsoorlog
1861 - 1865: Amerikaanse Burgeroorlog
1861 - 1867: Franse interventie in Mexico
1863 - 1865: Januariopstand (Rusland)
1863 - 1865: Colorado-oorlog
1864: Tweede Duits-Deense Oorlog
1864 - 1870: Oorlog van de Drievoudige Alliantie
1866: Duitse Oorlog (of de Oostenrijks-Pruisische Oorlog)
1868 - 1869: Boshin-oorlog
1870 - 1871: Frans-Duitse Oorlog (of Frans-Pruisische Oorlog)
1873 - 1904: Atjehoorlog
1877: Satsuma-opstand
1877 - 1878: Tiende Russisch-Turkse Oorlog
1878: The Lincoln County War
1878 - 1880: Tweede Anglo-Afghaanse Oorlog
1879: Zoeloe-oorlog
1879 - 1884: Salpeteroorlog (of Oorlog van de Grote Oceaan)
1880 - 1881: Eerste Boerenoorlog
1885: Servisch-Bulgaarse Oorlog
1891: Chileense Burgeroorlog
1891: Engels-Manipurese oorlog
1894 - 1895: Eerste Chinees-Japanse Oorlog
1896: Engels-Zanzibarese Oorlog
1896 - 1898: Filipijnse revolutie
1898: Spaans-Amerikaanse Oorlog
1899 - 1901: Bokseropstand
1899 - 1902: Tweede Boerenoorlog
1899 - 1902: 1000-daagse Oorlog
1899 - 1913: Filipijns-Amerikaanse Oorlog
[bewerken] 20e eeuw
1903 - 1904: Britse veldtocht in Tibet
1904 - 1907: Namibische genocide
1904 - 1905: Russisch-Japanse Oorlog
1905: Russische Revolutie (1905)
1906: Varkensoorlog
1910 - 1921: Mexicaanse Revolutie
1911 - 1912: Italiaans-Turkse Oorlog
1911 - 1912: Xinhai-revolutie
1912 - 1913: Eerste Balkanoorlog
1913: Tweede Balkanoorlog
1914 - 1918: Eerste Wereldoorlog 1916 - 1918: Arabische opstand
1918: Finse Burgeroorlog
1914: Amerikaanse bezetting van Veracruz
1916: Paasopstand
1916 - 1917: Nationale Beschermingsoorlog
1917: Februarirevolutie (1917)
1917: Oktoberrevolutie
1917 - 1923: Russische Burgeroorlog 1918: Finse Burgeroorlog
1919 - 1921: Pools-Russische Oorlog
1918 - 1919: Novemberrevolutie
1918 - 1919: Pools-Oekraïense Oorlog
1919 - 1923: Turkse Onafhankelijkheidsoorlog
1919: Derde Anglo-Afghaanse Oorlog
1919 - 1921: Ierse Onafhankelijkheidsoorlog
1919 - 1922: Grieks-Turkse oorlog
1920: Turks-Armeense Oorlog
1922 - 1923: Ierse Burgeroorlog
1924: Augustusopstand in Georgië
1926 - 1929: Cristero-oorlog
1927 - 1949: Chinese Burgeroorlog
1929: Chinees-Sovjet Conflict
1932: Shanghai-incident
1932 - 1935: Chaco-oorlog
1934: Oostenrijkse Burgeroorlog
1935 - 1936: Tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog
1936 - 1939: Arabisch-Palestijnse opstand
1936 - 1939: Spaanse Burgeroorlog
1939: Italiaanse invasie van Albanië
1939 - 1945: Tweede Wereldoorlog 1937 - 1945: Tweede Chinees-Japanse Oorlog
1939: Poolse veldtocht
1939 - 1940: Winteroorlog tussen Finland en de Sovjet-Unie
1940 - 1941: Grieks-Italiaanse Oorlog
1941 - 1944: Vervolgoorlog
1943: Opstand in het getto van Warschau
1944 - 1945: Laplandoorlog
1945 - 1949: Politionele acties
1946 - 1954: Eerste Indochinese Oorlog
1946 - 1949: Griekse Burgeroorlog
1947 - 1948: Eerste Kasjmiroorlog
1948 - 1949: Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948
Politiek maakt meer kapot dan je lief is.
BeantwoordenVerwijderen"Elkaar gaan waarderen en respecteren en hiervoor is echt geen dubbeltje voor nodig en als iedereen dit doet dan denk ik dat je al een heel eind op weg bent met vrede op dezen aarde."
Chris een echte rooie, hiermee ben ik het volkomen met je eens.
1950 - 1953: Koreaanse Oorlog
BeantwoordenVerwijderen1950 - 1951: Invasie van Tibet
1952 - 1960: Mau Mau-opstand
1953 - 1959: Cubaanse Revolutie
1953 - 1975: Laotiaanse Burgeroorlog
1954 - 1962: Algerijnse Oorlog
1955 - 1975: Vietnamoorlog
1956: Hongaarse opstand
1956: Suezcrisis
1958: Eerste Kabeljauwoorlog
1960 - 1966: Congocrisis
1961: Invasie in de Varkensbaai
1961 - 1974: Portugese koloniale oorlog
1961 - 1991: Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog
1961 - 1975: Onafhankelijkheidsoorlog van Cabinda
1962 - 1970: Noord-Jemenitische burgeroorlog
1962: Sino-Indiase oorlog
1962 - 1966: Konfrontasi
1962 - 1970: Burgeroorlog in Jemen
1963: Voetbaloorlog
1964: Revolutie van Zanzibar
1965: Tweede Kasjmiroorlog
1965 - 1979: Tsjadische burgeroorlog (1965-1982)
1966 - 1989: Zuid-Afrikaanse Grensoorlog
1967: Zesdaagse Oorlog
1967 - 1975: Cambodjaanse Burgeroorlog
1967 - 1970: Biafra-oorlog
1967 - 1970: Uitputtingsoorlog (1967-1970)
1968 - 1998: The Troubles
1969: Voetbaloorlog tussen El Salvador en Honduras
1970 - 1971: Zwarte September
1971: Indo-Pakistaanse oorlog
1972 - 1973: Tweede Kabeljauwoorlog
1972 - 1974: Eerste Eritrese Burgeroorlog
1973: Jom Kipoeroorlog
1975 - 1990: Libanese burgeroorlog
1975: Conflict in Laos van de Hmong tegen de regering
1975: Derde Kabeljauwoorlog
1976 - 1983: Vuile Oorlog
1976: Operatie Entebbe
1977 - 1992: Mozambikaanse Burgeroorlog
1977 - 1978: Ogaden-oorlog
1978: Operatie Litani
1979: Chinees-Vietnamese Oorlog
1979 - 1989: Afghaanse Oorlog
1980 - 1988: Irak-Iranoorlog
1980 - 1981: Tweede Eritrese Burgeroorlog
1982: Falklandoorlog
1983: Invasie van Grenada
1983 - 2009: Conflict in Sri Lanka
1984 - 1987: Siachenconflict
1986 - 1992: Binnenlandse Oorlog
1988 - 1994: Oorlog in Nagorno-Karabach
1989 - 1990: Operatie Just Cause
1989: Roemeense Revolutie
1989 - 1996: Eerste Liberiaanse Burgeroorlog
1990 - 1991: Golfoorlog
1990 - 1995: Eerste Toearegopstand
1990 - 2006: Casamanceconflict
1991: Tiendaagse Oorlog in Slovenië
1991 - 1992: Oorlog in Zuid-Ossetië
1991 - 1995: Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog
1991 - 2002: Burgeroorlog Sierra Leone
1991 - 2002: Algerijnse Burgeroorlog
1991: Augustusstaatsgreep in Moskou
1992: Transnistrisch conflict
1992 - 1995: Bosnische Oorlog 1992 - 1994: Kroatisch-Bosniakse Oorlog
1993: Russische constitutionele crisis van 1993
1993: Operatie Verantwoordelijkheid
1994: Zapatista opstand in Mexico (de opstand is niet offieel beëindigd, maar de gevechten zijn voorbij)
1994 - 1996: Eerste Tsjetsjeense Oorlog
1996 - 2006: Burgeroorlog Nepal
1997: Albanese rellen van 1997
1998 - 1999: Kosovaarse Oorlog
1998 - 2003: Congolese Burgeroorlog
1998: Operatie Desert Fox
1999: Kargil-oorlog
1999 - 2001: Conflict in de Preševo-vallei
1999 - 2003: Tweede Liberiaanse Burgeroorlog
1999 - 2007: Ituri-conflict
1999 - 2009: Tweede Tsjetsjeense Oorlog
[bewerken] 21e eeuw
BeantwoordenVerwijderen2003 - 2010: Conflict in Darfur
2004: Operatie Dagen van Boetedoening
2005 - 2010: Tsjadische Burgeroorlog (2005-2010)
2006 - 2011: Palestijnse Burgeroorlog
2006: Operatie Zomerregens
2006: Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006
2008: Invasie van Anjouan (2008)
2008: Oorlog in Zuid-Ossetië
2008: Conflicten tussen Rusland en Georgië
2008 - 2009: Conflict in de Gazastrook 2008-2009
2010 - 2011: Crisis in Ivoorkust 2010-2011
2011: Opstand in Libië
[bewerken] Huidige oorlogen en conflicten
Hieronder een lijst van lokale oorlogen en conflicten die nog niet afgesloten zijn, met het jaar van uitbraak van de oorlog. Verder zijn verspreid over de wereld terroristische groeperingen actief. De regering van de Verenigde Staten heeft in 2001 de "Oorlog tegen het terrorisme" uitgeroepen tegen terroristische organisaties wereldwijd.
1950 - Koreaoorlog, vrede is nooit getekend, dus officieel nog steeds in staat van oorlog
1964 - Colombiaanse burgeroorlog
1975 - Oorlog van de onafhankelijkheid van Cabinda in Angola
1977 - Burgeroorlog in Somalië
1978 - Burgeroorlog in Afghanistan tussen verschillende milities
1983 - Burgeroorlog in Soedan
1984 - Vrije Papoea beweging in Papoea
1987 - Guerrillastrijd door het Verzetsleger van de Heer in Oeganda
1988 - Burgeroorlog in Myanmar
1988 - Casamance-Conflict in Senegal
1991 - Somalische Burgeroorlog
1991 - De oorlogen in voormalig Joegoeslavië
1992 - Burgeroorlog in Algerije
1993 - Conflict in Nagaland (India)
1996 - Burgeroorlog in Nepal
1998 - Burgeroorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo
1999 - Tweede Tsjetsjeense Oorlog
2000 - Tweede Intifada in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook
2001 - Oorlog in Afghanistan
2001 - Burgeroorlog in Ivoorkust
2003 - Irakoorlog (ook Tweede Golfoorlog genoemd)
2004 - Conflict in Beloetsjistan
2008 - Conflict in Georgië, Rusland
2003 - Conflict van Pakistan en beloetsji Warlords
2004 - Oorlog in Waziristan in Pakistan
2005 - Intifada van de onafhankelijkheid in de Sahara
2005 - Conflicten in het Niger-Delta
2006 - Mexicaanse drugsoorlog
2011 - Protesten in Jemen
2011 - Protesten in Syrië
2011 - Oorlog tussen Kenia en Al Shabaab in Somalië[1].
Tot zover Pffff
Ach het maakt mij niets uit....., ik heb het gekoppieert van deze site:
BeantwoordenVerwijderenhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogen_(chronologisch)
, maar het engiste wat mij dus uitmaakt waar zijn deze oorlogen op uit zijn gekomen, ja op geloof de één denkt zus en de andere denkt zo en wat ik zeg laat ieder mens in zijn eigen waarde toch?
navond......
BeantwoordenVerwijderenna zoveel oorlog laat ik goede maar weg....
leuke dag gehad in smeerling met meer dan 100 anderen, SP en niet-SP, gezellig, gemoedelijk, regen en zonnenschijn, een geslaagde dag, voor herhaling vatbaar!
Chris N, dat is een hele lijst.kan dan ook moeilijk geloven dat de oorlogen eens zullen stoppen. Misschien als alle wapens van de moderne oorlogsindustrie in de strijd worden gegooid, maar dan is het ook einde van de wereld. :(
BeantwoordenVerwijderenJa Appie ik geloof wel in het stoppen van alle oorlogen, zoals ik het had geschreven waardeer en respecteer ieder mens op deze aarde en geloof mij maar dan zal de gehele wereld een stuk vredelijker uitzien als wat de laatste eeuwen aan de hand is geweest.
BeantwoordenVerwijderenAls ik op de lezing van professor Dick de Boer, over de reis van Emo, abt van Wittewierum, naar Rome goed opgelet heb waren de moslims de christenen en de joden in het jaar 1211 vier decennia zonder twisten om het geloof.
BeantwoordenVerwijderenWanneer ik het verkeerd heb, wil Senior me misschien verbeteren.
Grote opkomst in De Broeckhof, grote zaal was helemaal vol.
Welterusten.
Chris,
BeantwoordenVerwijderenleuk lijstje...
heb je er ook eentje van oorlogen die een economisch motief hadden?
Moet minstens zo lang zijn.
Religie is vaak slechts een excuus voor oorlog waar economische motieven de werkelijke oorzaak vormen.
Zelfs het huidige moslimterrorisme, de kruistochten en onze eigen 80-jarige oorlog zijn eerder economisch dan religies gemotiveerd...,
maar dat wil niet zeggen dat je er met religieuze argumenten niet veel gemakkelijker mee- en tegen-standers er met de haren bij kan slepen dan met een paar grijpstuivers.
klopt helemaal roskam,in ieder geval voor west-europa.geweldige voordracht!de hkm bewijst hiermee zijn waarde weer eens;dit keer ook veel toehoorders van "buitenaf"
BeantwoordenVerwijderen