Teller

dinsdag 23 oktober 2012

23102010

Geen nieuws in het DvhN, zelfs niet over "Het Ziekenhuis", of ik heb het over het hoofd gezien. Heb de krant snel doorgebladerd om te zien of ik hier aan de bar iets kon vertellen, maar dat is niet het geval. Nu vlug in de auto, tot later vandaag wellicht. Heb een druk programma.

10 opmerkingen:

  1. Eerder gepost op of rond 6 juni 2011

    Niet elk ziekenhuis verdient het om je als patiënt aan toe te vertrouwen. Er zijn top ziekenhuizen, maar er zijn er ook van mindere kwaliteit. Inherent aan de grootte en de locatie waar gevestigd. Gevolg van patiënten aanbod, kwaliteit van specialisten en ander personeel. Lange tijd hadden deze kleine, aan de randen van ons land gelegen klinieken het recht van bestaan, omdat we dat zo met z’n allen gewend waren. Patiëntenzorg dichtbij. Voor velen een voorwaarde, terwijl men geen zicht of inzicht had in de kwaliteit van het ziekenhuis. Er waren er waar je liever niet je blindedarm liet verwijderen want niet zelden betekende dat ook een met complicaties omgeven levenseinde. Vandaag de dag lijkt dat niet meer te mogen gebeuren, hoewel…., zowel in gerespecteerde als kleine ziekenhuizen komen misstanden voor.
    Wat Winschoten betreft denk ik dat directie en specialisten de juiste strategie voor ogen hebben. Immers het achterland van Winschoten is een krimpgebied. Patiëntenaantallen zullen niet toenemen maar afnemen. Dit alleen al betekent een bedreiging voor het voortbestaan van dit ziekenhuis. Het in de lucht houden van zowel Delfzijl, Stadskanaal en Winschoten als zelfstandige en volwaardige ziekenhuizen met alle specialismen is een utopie. Juist deze ziekenhuizen die aan de rand van Nederland liggen, het Oost-Groninger krimpgebied, zullen door minder patiënten en dus minder inkomsten en als gevolg van een geheel van factoren minder gekwalificeerde artsen, maar ook ander personeel, niet langer aan de eisen van vandaag kunnen voldoen. Goeie dokters wonen en werken nu eenmaal liever in het centrale deel van Nederland. Rijk aan voorzieningen op cultureel gebied, dichtbij goede scholen en universiteiten. Dat betekent so wie so al in alle situaties dat het krijgen en houden van goede dokters in ziekenhuizen aan de rand van ons land niet gemakkelijk is.
    Winschoten heeft de laatste dertig jaar een positieve ontwikkeling doorgemaakt. De kwaliteit is sterk verbeterd en menig patiënt laat er zich nu zonder zorgen naar verwijzen. Echter er moeten nu keuzes worden gemaakt. Wil Winschoten samen met de twee andere ziekenhuizen in èèn organisatie een rol van betekenis blijven spelen dan zal het roer om moeten. In de beide andere ziekenhuizen kunnen patiënten voor alle belangrijke specialismen gewoon terecht, alleen sommige operaties en behandelingen zullen in Winschoten worden geconcentreerd. Juist deze ontwikkeling op de oude locatie in Winschoten is ook op termijn niet levensvatbaar. Vandaar de keus voor Zuidbroek. Dichtbij Groningen, met een groter achterland, dus meer patiënten, dus ook meer inkomsten. Dat biedt de organisatie die positie om op de lange termijn een ziekenhuis op de been te kunnen houden dat voldoende kwaliteit kan waarborgen. Economisch gezond, aantrekkelijk voor specialisten en dito voor patiënten.
    Het ziekenhuis in Winschoten willen houden juist voor de patiënt is uiteindelijk een keus in het nadeel van de patiënt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nanno,
      je hebt een punt..., misschien zelfs meer dan één...,
      maar je mist er net zoveel..., zoals zovelen zullen..., zoals ook ik.

      Over de kwaliteit van de ZH-zorg hoeven we ons geen illusies te maken..., 't blijft mensenwerk... en mansen maken fouten.
      Reden om fouten maken zijn er genoeg:
      - onkunde
      - vermoeidheid
      - gebrek aan materiaal
      - onderbezetting
      - keuze voor de verkeerde spullen op basis van prijs en/of beschikbaarheid (b.v. een te duur medicijn/implantaat/etc. omdat er zo lekker veel reclame voor werd gemaakt door de leuke artsenbezoeker die wist uiteen te zetten dat het top-of-the-bill was met als leuke bijkomstigheid dat je er nog eens zo leuk aan verdiend als je het vaker voorschrijft)

      Maar de locatie van een ziekenhuis of de grootte zegt weinig over de kwaliteit...
      en om vanuit de periferie naar het centrum te trekken omdat daar meer patienten (en toch al meer zorgmogelijkheden voorhanden zijn betekent niet automatisch beter zorg nog betaalbaarder zorg.

      Concentratie van van alles en nog wat is meestal een zwaktebod..., een vlucht naar voren...,
      en dat vluchten blijft vluchten...,
      vluchten... uit angst..., met hoop... en vooral met oogkleppen op...,
      alles wordt beter...,
      maar 't moet altijd eerst slechter worden voor 't beter wordt...;
      Altijd...?...;
      Je kunt je ogen blijven sluiten voor de werkelijkheid...,
      maar vluchten is niet altijd de beste keus...
      ook al zijn de plannen nog zo mooi, de weiden elders nog zo groen.

      Soms moet je er gewoon voor kiezen de kerk te laten staan waar die staat, de toren bij de kerk te laten en toch de koe bij de horens te vatten.
      Blijf waar je bent..., blijft wat je bent..., blijf wie je bent...,
      maar ken je tekortkomingen en doe d'r wat aan.
      Zorg dat je personeel niet overbelast is, je diagnostistiek top is...
      en zorg dat je geen dingen doet die je eigenlijk niet kan...
      verwijs op tijd door..., zorg voor supersnelle logistiek en bijbehorende verbindingen ingeval er patiënten binnenkomen die elders beter af zijn...,
      en besteed het geld dat vrij komt door het niet bouwen van een nieuw ziekenhuis in het verbeteren van wat er al is.

      Verwijderen
    2. Het spijt me SiKo, daar waar jij het zoekt zit niet het probleem noch de oplossing.
      Mijn 37-jarige ervaring met specialisten in Nederlandse ziekenhuizen heeft mij wel geleerd hoe zij denken en handelen.
      Het is bijna een automatisme: aantrekkelijke locatie, betere specialist, meer patiënten, economisch/financieel gezond, betere zorg.
      Het lijkt een beetje op het verhaal van de talenten. Hij die er al heeft krijgt er bij en hij die ze niet heeft moet nog inleveren wat hij zelfs maar had.

      Verwijderen
  2. Goedemorgen,niemand wil eigenlijk bewust in een krimp gebied wonen, en zullen alles er aan doen om dit te voorkomen. Dat zal ook wel de angst wezen als alle voorzieningen verdwijnen. Blijf ik nog zitten met Delfzijl/Eemshaven, er is daar veel chemische industrie. De kans dat daar ernstige ongelukken gebeuren is groot. Daar hoort volgens mij op zijn minst een noodhospitia te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mogguh lui!

    Volgens mij blijft er in Delfzijl en Winschoten een nood-hospitaal voor de eerste opvang en hele kleine ingrepen (pleisters plakken, misschien gips zetten?); de meer specialistische ingrepen gaan naar Zuidbroek of Groningen (waar je dus liever niet heen gaat want dan heb je waarschijnlijk een nog lastiger probleem)

    Althans, dat meende ik gisteren op Noord te hebben gehoord. Zou ook wel verstandig zijn ivm aanrijtijden voor ambulances en calamiteiten zoals je die in Delfzijl kunt verwachten (meer industrie gerelateerd) Ik neem aan dat ze daar een beetje (maar ook niet meer dan een beetje) rekening mee houden.

    Gisteren noemde ik even de rechtszaken die de Heemtuin en Welzijn Menterwolde in de pijpkijn gestopt hebben. Links om en rechtsom, er is natuurlijk wel spraken van beroerd beleid als je als bestuurders (Raad en College) in 2011 al weet c.q. kunt aanvoelen dat er in 2013 zwaar gesneden moet worden maar pas midden 2012 draconische maatregelen naar buiten brengt.
    Hetzelfde geldt overigens ook voor de subsidieslurpers: klompen, nattigheid, beleid, tekorten...

    Alleen zijn zij afhankelijk van de gemeentebestuurders en die hebben, zo weet ik uit zo'n 30 jaar ervaring met de overheid in alle gremia, er een handje van om ongerustheid af te doen met "komt wel goed", "zal voor jullie wel meevallen" en "juist wij als ??-partij staan achter jullie".

    Wie wel enig recht van klagen heeft is Humanitas in Hoogezand waar zo ongeveer de hele inrichting gesloopt is en waardevolle zaken (zoals niet al te oude beeldschermen en computers) gejat zijn. Daartegen valt weinig te doen en ik vind het loffelijk dat gemeente Slochteren als een van de eersten aktie ondernam en een zootje oude computers heeft aangeboden. Wellicht een kans voor Menterwolde om daar ook iets te gaan bijdragen? Is tenslotte een aanpalende gemeente en voor zover ik weet (maar da's <75% zekerheid) valt Menterwolde ook in het werkgebied van Humanitas Hoogezand. Dat zou ik kunnen gaan opzoeken maar helaas, er moet een reis naar Londen geboekt worden, een boekwerkje wacht op mijn teksten oftewel:

    MAZZELMOJp

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Uitzwaaiertje: heel gaaf plan, horeca zal wel weer gaan zeuren....
    (RTVnoord.nl)

    afbeelding
    Foto: ctandjung

    In de provincie Groningen komen op particuliere erven langs wandel- en fietsroutes zogeheten rustpunten. Deze rustpunten zijn voorzien van toiletten, stopcontacten voor het opladen van elektrisch fietsen, en een gelegenheid voor passanten om koffie of thee te zetten.

    Er worden in onze provincie maximaal vijftig van deze rustpunten ingericht. De provincie stelt hiervoor geld beschikbaar, maar van de particuliere eigenaren wordt ook een bijdrage verwacht.

    Marketing Groningen haakt aan met een nieuwe campagne met als slogan "Welkom in Groningen". Het doel daarvan is bijzonder cultureel erfgoed, dat normaal niet toegankelijk is voor het publiek, open te stellen.

    MazzelmoJP

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemorgen.

    Hoewel ik op de fiets (vanwege het zweten?) minder een "zeikerd" ben dan bijvoorbeeld in de auto ben ik blij met meer "rustpunten" onderweg.
    De horeca laat hier in Groningen -noodgedwongen waarschijnlijk- steekjes vallen, want er zijn te weinig gelegenheden en de openingstijden zijn vaak te beperkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En voor de e-bikers gewoon een rijtje stopcontacten. Laders nemen ze zelf maar mee, want daarvan zijn er inmiddels tientallen verschillende...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Herman Vinckers sprak de woorden: in Almelo is altijd wat te doen. Dit geld ook voor Menterwolde, met name Zuidbroek. Allerlei proefballontjes zijn de afgelopen jaren al de revue gepasseerd. Helaas zijn er weinig dingen tot stand gekomen. Denk aan het trainingsveld van FC Groningen, het Ouletcentrum en nu een ziekenhuis. Zullen de goedentijdengoden Zuidbroek nu goedgezind zijn? De tijd zal het leren!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wim altijd positief blijven, geef toe dat het moeilijk is. We moeten wel ergens in blijven geloven. Stel je toch eens voor dat we het zonder deze berichten zouden moeten doen. Kan Appie de tent wel sluiten. TOM

    BeantwoordenVerwijderen