zaterdag 19 januari 2013

19012013

Ik las in het DvhN dat het college de starterslening wil versoepelen voor jongeren. Via deze lening kunnen starters op de woningmarkt van 18 tot 40 jaar tegen gunstige voorwaarden maximaal 30.000 Euro lenen van de gemeente. Nu is het nog zo dat de aanvraag wordt getoetst als de starter een sociale of economische binding heeft met Menterwolde. Met de aanpassing hoopt het college dat jongeren van elders naar hier komen. Dit kan eveneens een positief effect hebben op de doorstroming op de woningmarkt. Er is nog bijna 190.000 Euro beschikbaar. Negen aanvragen zijn tot nu toe gehonoreerd. De gemeenteraad buigt zich eind deze maand over het voorstel.

10 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, een raar besluit. Van de ene kant moet er fors worden bezuinigd op alles en van de andere kant scheppen ze het gels er weer uit.
    Net als onze nieuwe minister van Landbouw die eilanden aan wil leggen in de Markerwaard. Het plan om de natuurgebieden aan elkaar verbinden zet zij door. Zaken die het vorige kabinet in de ijskast had gezet. Ik dacht dat we op het ogenblik wel belangrijker dingen kunnen doen. Zoals de economie te versterken. De neergaande spiraal te verbreken en werkgelegenheid te bieden aan de bewoners van dit kleine land.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim,
      hoezo gaat 't geld er met scheppen weer uit?

      Ik neem aan dat 'tegen gunstige voorwaarden' niet betekent dat de lening een (verkapte) gift is...,
      dat men de lening gewoon moet aflossen...,
      tegen een (iets) geringere rente dan normaal...,
      en dan vangt de Gemeente al gauw iets meer dan normaal op een deposito.

      Het zou dus zelfs een soortement win/win situatie kunnen scheppen.
      Wordt er dus wel geschapen maar niet geschept.

      Verwijderen
  2. Nog even, van dit studentenclubje Rutte 2, kun je weinig verwachten. Kan ook niet, want we staan al in het voorportaal van een groot Europa.
    Laten wij als gewone burgers dan een voorbeeld nemen aan onze landbouwers, gewoon door ploegen tot de oogst rijp is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Wim,
      er wordt veel afgegeven op Europa...,
      op al die regeltjes die we vanuit Brussel op ons bord zouden krijgen...,
      maar klopt dat beeld ook echt?

      Neem de Britten, Engelsen vooral (Schotten zijn vaker pro-EU), die klagen steen en been...;
      Onder Tatcher en Mayor moest volgens the Iron Lady en haar Rubber-ribbon opvolger van Europa...
      - het spoor worden geprivatiseerd
      - de waterleidingen
      - de elektriciteitsproduktie
      - er mochten geen scrap-apples (val appels) worden verkocht
      - the english sausage mocht niet meer
      etc. etc.

      Maar wie de boel even goed onderzoekt komt er achter dat dit eigenlijk allemaal hobby-projecten waren van diezelfde Britse conservatieven die ze zelf in Brussel hadden voorgesteld om revooor te zorgen dat ze het van Brussel moesten en dat het dus zou zijn opgelegd en dus niet het idee van de Torrie-themselves.

      En waarom moest het allemaal via Brussel?
      Simpel..., anders hadden Tatcher en Co. het nooit voorelkaar gekregen in het eigen parlement.

      - De privatiseringshobby is inmiddels naar vele landen in de EU overgeslagen, want het moet van Brussel (inmiddels is dat ook bijna het geval, maar alleen omdat onze regering dat unaniem mat ander eu-regeringen overeen zijn gekomen, had de NL-regering het niet gewild had het nog steeds echt niet gehoeven).

      - Wat de scrap-apples betreft...
      die moegen net als kromme komkommer gewoon worden verkocht..., maar niet als Klasse-I appels/komkommers
      - en die engelse worstjes
      worden ook nog massa gemaakt, maar je moet alleen niet doen voorkomen dat het een vleesworst is als het vleesgehalte te verwaarlozen is (en daar ging het destijds de Torries om, het was geen meestal vleesworst maar werd wel als porc-sausages aangeboden)

      Ook Nederlandse bureaucraten en politice hebben zo hun eigen regelhobbies die moeilijk door het parlement krijgen als het nioet door Brussel zou zijn opgelegd...,
      en dus wordt er door de NL-regering in Brussel steeds stevig gelobbied bepaalde regeltjes vanuit de EU mogelijk te maken (niet eens op te leggen maar naar eigen interpretatie in te vullen)...,
      en DenHaag en in de Provincie-hoofdsteden kunnen ze zich dan steeds verschuilen achter het feit dat het van Brussel zou moeten..., maar meestal is dat onzin, veelal mag het van Brussel, moeten is er meestal niet bij.
      De NL-overheden hadden hun energiemaatschappijen, de PTT, de waterleidingen, het spoor, de bussen, helemaal niet hoeven te verkopen, een overheidsbedrijf (alle aandelen in handen van de overheid) mag best. In sommige gevallen is openbare aanbesteding vereist als er ook andere marktpartijen in het spel zijn, maar zolang die er niet zijn, hoeft het niet, maar blijkbaar willen 'wij' of al;thans sommige bureaucraten en politici die wij aanstellen en kiezen dat wel...;
      En dus geloven we dat er van alles van Brussel moet...,
      terwijl het hoogsten van Brussel mag.

      Brussel schrijft niet zozeer veel voor als wel dat ze bepaalde praktijken nadrukkelijk verbiedt...;
      En wat 'verbiedt' Brussel zoal?
      - Zaken die het vrije verkeer van personen en goederen in de weg staan en/of de produktveiligheid in het geding brengen.
      - Goederen onder een bepaalde minimum norm aan te bieden
      - Horizontale en verticale prijsbinding (adviesprijzen van fabrikanten/leveranciers zijn daarmee per definitie 'strafbaar')
      - (oude) wetgeving die niet voldoet aan het EU-minimum

      Verwijderen
  3. Wim, ik ben niet zo agrarisch bedreven maar als je gaat ploegen tot de oogst rijp is krijg je toch nooit oogst? Ik dacht dat het was ploegen, zaaien, onkruid bestrijden, oogsten, rusten, ploegen enzovoorts

    Behalve als je wilt oefenen voor het kampioenschap ploegen, dan zullen ze wel vaker ploegen

    Mazzelmoj menschen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Duidelijk jullie zien de humor er van in! En dat is het belangrijkste.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wim, ik ben het met Siko eens.

    In moeilijke tijden zoals nu is het belangrijk het vestigingsklimaat voor starters op peil te houden. Met het aantrekkelijker maken van de aankoop van een woning bewijs je de lokale economie een dienst. Maar niet alleen dat, je voorkomt ook leegstand wat weer een positief effect heeft op veiligheidsgevoel en sociaal welbevinden. Het minder waarschijnlijk maken dat jonge mensen wegtrekken is winst.

    Daarbij is geld uitlenen inderdaad heel iets anders dan geld uitgeven. Het komt weer terug met rentewinst. En ondanks de betrekkelijk lage rente is het altijd nog meer dan deposito.

    Je zou verwachten dat je dit zou toejuichen. We lenen het geld uit aan (toekomstige) inwoners van de gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Chris dan voor je toelichting. Voor mij is werkgelegenheid creëren belangrijker, ook dan trek je jongeren aan.

    BeantwoordenVerwijderen