50PLUS: 'Vijf keer niks' De partij 50PLUS is niet te spreken over het akkoord. De nieuwe fractievoorzitter Norbert Klein spreekt op Twitter van een 'ratatouille-akkoord' met snippertjes van GroenLinks en CDA, die tijdens de onderhandelingen afhaakten. Het akkoord is volgens Klein 'vijf keer niks en geeft ouderen geen perspectief'.
50PLUS stapte vorige week donderdag uit de gesprekken met de coalitie. In de plannen die op tafel lagen, zat niets voor ouderen, zei Klein toen.
SP: 'Bijsturen op de verkeerde weg' Het akkoord heeft 'geen fundamentele verandering gebracht in de politieke koers van dit kabinet', vindt SP-leider Emile Roemer. 'Dit is bijsturen op de verkeerde weg', reageerde hij vrijdagavond. Volgens Roemer betalen gewone mensen linksom of rechtsom de rekening. 'Een afwastaks om gratis schoolboeken te betalen en ook nog eens een half miljard euro weghalen op de zorg. Dat is schuiven met geld, maar niet de koerswijziging die nodig is om de crisis te keren.'
Roemer vindt dat er te eenzijdig is aangestuurd op bezuinigingen. 'Het is precies de reden dat wij aan deze onderhandelingen niet mee hebben gedaan. We moeten geen pleisters plakken op fundamenteel foute politiek.'
GroenLinks: 'Zonde van het geld' Door het akkoord 'krijgen de rijkste 15 procent van de huishoudens een cadeau van een half miljard euro', zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik. 'Dat is zonde van het geld en heeft weinig te maken met eerlijk delen.' GroenLinks stapte eerder uit de onderhandelingen met het kabinet.
Van Ojik vindt het verder betreurenswaardig dat het kabinet 'blijft focussen op 6 miljard extra bezuinigen en dat een fundamentele omslag naar een duurzame economie uitblijft'. Volgens hem worden de grootste milieuvervuilers niet aangepakt. GroenLinks is wel blij met de investeringen in het onderwijs en met het terugdraaien van de bezuinigingen op zelfstandigen.
Werkgevers: 'Te veel belasting' Ook de werkgeversorganisaties reageren kritisch. 'De overheid heft nog altijd te veel belasting bij ondernemers en burgers', zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een gezamenlijke reactie. De werkgevers vinden ook dat Den Haag zijn eigen uitgaven niet genoeg verlaagt. 'Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met 45 miljard euro gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie.'
FNV: '6 miljard nog steeds te veel' De vakcentrale FNV blijft het oneens met de 6 miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Dat liet de vakcentrale vrijdagavond weten in een eerste reactie. Volgens de FNV hebben sommige afspraken uit het akkoord gevolgen voor het sociaal akkoord dat eerder dit jaar werd gesloten. Of die gevolgen positief of negatief uitpakken, is maandag aan het ledenparlement en het bestuur om te bepalen, lichtte een woordvoerder toe.
ZZP'ers: 'Eindelijk zijn we uit de gevarenzone' De Vereniging van zelfstandigen zonder personeel (VZZP) laat weten: 'Eindelijk zijn zzp'ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd.' Ze is blij met het terugdraaien van de versobering van de zelfstandigenaftrek.
Ouderen: 'Niet voldoende geregeld' De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) is 'blij dat er met dit begrotingsakkoord knopen zijn doorgehakt, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over alle zaken die niet geregeld zijn'. Volgens de bond 'worden gepensioneerden op geen enkele manier beter van dit akkoord'. Bovendien gaat de koopkracht er in 2014 wel op vooruit, aldus de ANBO, maar laat de periode 2014 tot 2017 juist een min zien.
ANBO-directeur Liane den Haan zegt: 'Er is niet voldoende geregeld om de koopkracht van minima te verbeteren. Er wordt opnieuw 75 miljoen gesneden in de langdurige zorg. Er is niets geregeld voor oudere werkzoekenden. Er is niets geregeld ten aanzien van de pensioenopbouw.' De ANBO meent dat de kloof tussen werkenden en gepensioneerden nog altijd bestaat. 'Daar verandert dit akkoord helemaal niets aan.'
We zitten in een neergaande spiraal Ceer, en dan is het moeilijk om de pijn te verlichten. Wat me wel opvalt is dat Rutte het gedachte goed van Laurens Jan Brinkhorst heeft over genomen als het gaat om de economie. Ook Rutte ziet Nederland als een groot Lunapark. Zorg dat Nederland 1 pretpark wordt dat is goed voor onze economie. Daarbij vergeet hij dat Nederland groot is geworden door zijn maak industrie. Denk aan landbouw, scheepsbouw,kleding en wat niet Dan krijgen de lagergeschoolden ook weer een kans, en hoeven ze niet te bedelen. Helaas zal er nog veel water uit de rivier naar de zee gaan voordat dit gerealiseerd zal worden.
Deze neerwaartse spiraal is het gevolg van politiek keuze's. De partijen die nu hijgerig meedoen hadden beter het kabinet kunnen laten vallen en die kiezer laten spreken. En zeg nou niet dat is achteruitgang, want dan staan we 4 maanden stil om vervolgens echte stappen te gaan maken.
Mogguh lui! Ik heb er lang over nagedacht en, omdat ik niet de feiten ken (en ook de doorberekeningen niet) ga ik maar beperkt reageren. Allereerst had er in plaats van een besparingen van 6 miljard een investering van 6 miljard moeten komen en een dikke vinger naar Brussel waar de afgelopen jaren bijna geen enkel land minder dan 3% tekort haalde. Nederland wel...
Met die twaalf miljard extra zouden de volgende zaken kunnen worden gerealiseerd: > vergroening van de industrie zodat bedrijven als hoogovens (ook Aldedl dus) maar ook andere grootverbruikers kunnen investeren in verbetering van hun infrastaructuur. Scheelt CO2 en levert extra werk op, incidenteel en structureel. Ook moeten die bedrijven hun parkeerplaatsen deels overkappen met daken waar zonnepanelen en coillectoren liggen. Overdekken deels voor hun rekening, panelen voor een (nationale) investeringsclub.
. Investeren in het reinigen van giftige scheepsbrandstoffen zodat die schoon kunnen worden verbranden en de gifstoffen veilig verwerkt kunnen worden; extra arbeidsplaatsen en een beter milieu, af te dwingen door regels en zware straffen;
- onmiddelijk stoppen met de gescheiden inzameling van plastic: Vervangen door PET inbrengsystemen in supermarkten en sprteer technologie bij inzamelaars. Scheelt vele miljoenen en scheelt een hele hoop fossiele brandstoffen!
- kennis is niet altijd macht: Het leger werkelozen dat een laag kennisniveau heeft moet worden omgeschoold naar de lagere technische vakken als stratenmaker, timmerman, loodgieter maar ook vakken als basis verpleging en zorg verleners.
- zorg, ook mantel-zorg, moet een minimale beloning krijgen en niet worden overgelaten aan bedrijven die winst uit hun mensen persen ten koste van die mensen en de zwaksten in de samenleving. Dienstencheques is een mogelijkheid maar ook "gedwongen inzet" (voor werknemer en -gever!) op door de overheid gefinancierde projecten. Krijg je een sterkere maatschappij door.
- Ouderschap wordt voor een x-aantal uren per maand vergoed. Geen gelul, ook hier quid pro quo. Er moet met anderen worden samengewerkt aan het versterken van de normen en waarden van ons land. Niet zeiken over jedeo-christelijk of islamistisch of wat dan ook: In alle religies zitten overdraagbare en wenselijke normen en waarden. Diefstal wordt nergens getolereerd.
> Meer aandacht voor alternatieve geneeswijzen. Zelfs al zou het een placebo effect zijn, het is vaak meer effect dan medicijnen of "U moet er maar mee leren leven".
> regels rondom euthanasie moeten fors verlicht worden. De wenselijkheid van vegeteren versus de kosten van "opslaan in een bed". Ook zullen levensverlengende operaties moeten worden getoetst aan de maatschappelijke wenselijkheid van langer leven als diezelfde maatschappij niet extra wil betalen.
> er moet een vorm van basis inkomen komen. Dat brengt rust, arbeid en uiteindelijk meer normaal inkomen.
Dit is ook weer zo'n ondoordachte maatregel die heel veel banen gaat kosten, waardoor energiecentrales in de Eemsmond moeten gaan stilstaan en waar wij als burger voor moeten bloeden.
TOM, dat meen je toch niet! Dus deze centrales staan gewoon voor reserve opgesteld, dat zodra er een dip is ze weer opgestart kunnen worden.Hoewel dat ook niet binnen 10 is minuten gebeurt. Dan nog een detail, het onderhoudswerk gaat wel door, wat een kapitaal verspilling! Schrijf dan de grondbekabeling ook maar op je buik.
Goedemorgen, het is weer een zaterdag dat er veel wordt georganiseerd. Voor de liefhebber kan het en drukke dag worden.
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen,
BeantwoordenVerwijderen'Dit akkoord is vijf keer niks'
12/10/13, 01:49 − bron: ANP, redactie
© ANP.
De inkt van het vrijdagavond gesloten financieel akkoord was nog niet droog of de eerste reacties waren al binnen. Uit alle hoeken komt er kritiek - vanuit de Kamer, maar ook van de werkgevers en de vakbonden. Hier en daar klinkt een positieve noot.
© anp.
Sybrand Buma Haersma, vorige week nadat het CDA het begrotingsoverleg had verlaten.
CDA: 'Slecht voor economie'
Voor het CDA blijft ook na het akkoord over de begroting van 2014 voorop staan dat het kabinet de belastingen te veel verhoogt. CDA-leider Sybrand Buma noemt een verhoging van de belastingen met 2,2 miljard euro de kern van het beleid. 'Dit is slecht voor banen en voor Nederlandse de economie. Extra belastingen die blijven staan zoals de accijnsverhogingen of nieuwe belastingen zoals de waterbelasting zijn geen verbetering maar een verslechtering.'
50PLUS: 'Vijf keer niks'
De partij 50PLUS is niet te spreken over het akkoord. De nieuwe fractievoorzitter Norbert Klein spreekt op Twitter van een 'ratatouille-akkoord' met snippertjes van GroenLinks en CDA, die tijdens de onderhandelingen afhaakten. Het akkoord is volgens Klein 'vijf keer niks en geeft ouderen geen perspectief'.
50PLUS stapte vorige week donderdag uit de gesprekken met de coalitie. In de plannen die op tafel lagen, zat niets voor ouderen, zei Klein toen.
SP: 'Bijsturen op de verkeerde weg'
Het akkoord heeft 'geen fundamentele verandering gebracht in de politieke koers van dit kabinet', vindt SP-leider Emile Roemer. 'Dit is bijsturen op de verkeerde weg', reageerde hij vrijdagavond. Volgens Roemer betalen gewone mensen linksom of rechtsom de rekening. 'Een afwastaks om gratis schoolboeken te betalen en ook nog eens een half miljard euro weghalen op de zorg. Dat is schuiven met geld, maar niet de koerswijziging die nodig is om de crisis te keren.'
Roemer vindt dat er te eenzijdig is aangestuurd op bezuinigingen. 'Het is precies de reden dat wij aan deze onderhandelingen niet mee hebben gedaan. We moeten geen pleisters plakken op fundamenteel foute politiek.'
© anp.
Geert Wilders
PVV: 'Historische blunder'
PVV-leider Geert Wilders vindt het akkoord 'een historische blunder'. De partijen zorgen er volgens hem voor 'dat het sloopkabinet Rutte 2 nog langer in het zadel kan blijven zitten'. Wilders spreekt van 'gerommel in de marge'. 'Rutte kan 99 procent van zijn agenda blijven uitvoeren. Het slopen gaat dus keihard door. Het nivelleren gaat door. Het kapotbelasten gaat door. Het afbreken van de zorg gaat door. Dit akkoord lost de crisis niet op. Brussel eist 6 miljard en Brussel krijgt 6 miljard. Het is een historische blunder.'
GroenLinks: 'Zonde van het geld'
Door het akkoord 'krijgen de rijkste 15 procent van de huishoudens een cadeau van een half miljard euro', zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik. 'Dat is zonde van het geld en heeft weinig te maken met eerlijk delen.' GroenLinks stapte eerder uit de onderhandelingen met het kabinet.
Van Ojik vindt het verder betreurenswaardig dat het kabinet 'blijft focussen op 6 miljard extra bezuinigen en dat een fundamentele omslag naar een duurzame economie uitblijft'. Volgens hem worden de grootste milieuvervuilers niet aangepakt. GroenLinks is wel blij met de investeringen in het onderwijs en met het terugdraaien van de bezuinigingen op zelfstandigen.
Werkgevers: 'Te veel belasting'
VerwijderenOok de werkgeversorganisaties reageren kritisch. 'De overheid heft nog altijd te veel belasting bij ondernemers en burgers', zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een gezamenlijke reactie. De werkgevers vinden ook dat Den Haag zijn eigen uitgaven niet genoeg verlaagt. 'Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met 45 miljard euro gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie.'
FNV: '6 miljard nog steeds te veel'
De vakcentrale FNV blijft het oneens met de 6 miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Dat liet de vakcentrale vrijdagavond weten in een eerste reactie. Volgens de FNV hebben sommige afspraken uit het akkoord gevolgen voor het sociaal akkoord dat eerder dit jaar werd gesloten. Of die gevolgen positief of negatief uitpakken, is maandag aan het ledenparlement en het bestuur om te bepalen, lichtte een woordvoerder toe.
ZZP'ers: 'Eindelijk zijn we uit de gevarenzone'
De Vereniging van zelfstandigen zonder personeel (VZZP) laat weten: 'Eindelijk zijn zzp'ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd.' Ze is blij met het terugdraaien van de versobering van de zelfstandigenaftrek.
Ouderen: 'Niet voldoende geregeld'
De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) is 'blij dat er met dit begrotingsakkoord knopen zijn doorgehakt, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over alle zaken die niet geregeld zijn'. Volgens de bond 'worden gepensioneerden op geen enkele manier beter van dit akkoord'. Bovendien gaat de koopkracht er in 2014 wel op vooruit, aldus de ANBO, maar laat de periode 2014 tot 2017 juist een min zien.
ANBO-directeur Liane den Haan zegt: 'Er is niet voldoende geregeld om de koopkracht van minima te verbeteren. Er wordt opnieuw 75 miljoen gesneden in de langdurige zorg. Er is niets geregeld voor oudere werkzoekenden. Er is niets geregeld ten aanzien van de pensioenopbouw.' De ANBO meent dat de kloof tussen werkenden en gepensioneerden nog altijd bestaat. 'Daar verandert dit akkoord helemaal niets aan.'
We zitten in een neergaande spiraal Ceer, en dan is het moeilijk om de pijn te verlichten. Wat me wel opvalt is dat Rutte het gedachte goed van Laurens Jan Brinkhorst heeft over genomen als het gaat om de economie. Ook Rutte ziet Nederland als een groot Lunapark. Zorg dat Nederland 1 pretpark wordt dat is goed voor onze economie.
BeantwoordenVerwijderenDaarbij vergeet hij dat Nederland groot is geworden door zijn maak industrie. Denk aan landbouw, scheepsbouw,kleding en wat niet Dan krijgen de lagergeschoolden ook weer een kans, en hoeven ze niet te bedelen. Helaas zal er nog veel water uit de rivier naar de zee gaan voordat dit gerealiseerd zal worden.
Deze neerwaartse spiraal is het gevolg van politiek keuze's. De partijen die nu hijgerig meedoen hadden beter het kabinet kunnen laten vallen en die kiezer laten spreken. En zeg nou niet dat is achteruitgang, want dan staan we 4 maanden stil om vervolgens echte stappen te gaan maken.
VerwijderenMogguh lui!
BeantwoordenVerwijderenIk heb er lang over nagedacht en, omdat ik niet de feiten ken (en ook de doorberekeningen niet) ga ik maar beperkt reageren.
Allereerst had er in plaats van een besparingen van 6 miljard een investering van 6 miljard moeten komen en een dikke vinger naar Brussel waar de afgelopen jaren bijna geen enkel land minder dan 3% tekort haalde. Nederland wel...
Met die twaalf miljard extra zouden de volgende zaken kunnen worden gerealiseerd:
> vergroening van de industrie zodat bedrijven als hoogovens (ook Aldedl dus) maar ook andere grootverbruikers kunnen investeren in verbetering van hun infrastaructuur. Scheelt CO2 en levert extra werk op, incidenteel en structureel. Ook moeten die bedrijven hun parkeerplaatsen deels overkappen met daken waar zonnepanelen en coillectoren liggen. Overdekken deels voor hun rekening, panelen voor een (nationale) investeringsclub.
. Investeren in het reinigen van giftige scheepsbrandstoffen zodat die schoon kunnen worden verbranden en de gifstoffen veilig verwerkt kunnen worden; extra arbeidsplaatsen en een beter milieu, af te dwingen door regels en zware straffen;
- onmiddelijk stoppen met de gescheiden inzameling van plastic: Vervangen door PET inbrengsystemen in supermarkten en sprteer technologie bij inzamelaars. Scheelt vele miljoenen en scheelt een hele hoop fossiele brandstoffen!
- kennis is niet altijd macht: Het leger werkelozen dat een laag kennisniveau heeft moet worden omgeschoold naar de lagere technische vakken als stratenmaker, timmerman, loodgieter maar ook vakken als basis verpleging en zorg verleners.
- zorg, ook mantel-zorg, moet een minimale beloning krijgen en niet worden overgelaten aan bedrijven die winst uit hun mensen persen ten koste van die mensen en de zwaksten in de samenleving. Dienstencheques is een mogelijkheid maar ook "gedwongen inzet" (voor werknemer en -gever!) op door de overheid gefinancierde projecten. Krijg je een sterkere maatschappij door.
- Ouderschap wordt voor een x-aantal uren per maand vergoed. Geen gelul, ook hier quid pro quo. Er moet met anderen worden samengewerkt aan het versterken van de normen en waarden van ons land. Niet zeiken over jedeo-christelijk of islamistisch of wat dan ook: In alle religies zitten overdraagbare en wenselijke normen en waarden. Diefstal wordt nergens getolereerd.
> Meer aandacht voor alternatieve geneeswijzen. Zelfs al zou het een placebo effect zijn, het is vaak meer effect dan medicijnen of "U moet er maar mee leren leven".
> regels rondom euthanasie moeten fors verlicht worden. De wenselijkheid van vegeteren versus de kosten van "opslaan in een bed". Ook zullen levensverlengende operaties moeten worden getoetst aan de maatschappelijke wenselijkheid van langer leven als diezelfde maatschappij niet extra wil betalen.
> er moet een vorm van basis inkomen komen. Dat brengt rust, arbeid en uiteindelijk meer normaal inkomen.
En ik stop nu maar: 2018 de Pé van dè JP :)
Dit is ook weer zo'n ondoordachte maatregel die heel veel banen gaat kosten, waardoor energiecentrales in de Eemsmond moeten gaan stilstaan en waar wij als burger voor moeten bloeden.
BeantwoordenVerwijderenhttp://rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=125676
VerwijderenIn Eemsmond draait sinds mei 2013 geen centrale meer. Beide gascentrales staan stil. Energie uit Duitsland is goedkoper. TOM
BeantwoordenVerwijderenTOM, dat meen je toch niet! Dus deze centrales staan gewoon voor reserve opgesteld, dat zodra er een dip is ze weer opgestart kunnen worden.Hoewel dat ook niet binnen 10 is minuten gebeurt. Dan nog een detail, het onderhoudswerk gaat wel door, wat een kapitaal verspilling! Schrijf dan de grondbekabeling ook maar op je buik.
BeantwoordenVerwijderengoedenmiddag.....
BeantwoordenVerwijderenlong time, no 'see'......sorry..
siko, nog van harte, al is het al 4 dagen geleden!!!!