Teller
maandag 7 april 2014
07042014
Ik las vanmorgen een mooi artikel onder de kop "Een paleis in een boerendorp" in het DvhN. Het is haast niet voor te stellen, maar eind jaren zestig dreigde een van de mooiste kerken in Groningen te bezwijken onder de slopershamer. Een krappe meerderheid in de gemeente vond dat het eerbiedwaardige, maar enigszins vervallen godshuis uit 1298 plaats moest maken voor een zwembad. Alleen door het overlopen van een sociaaldemocraat naar het kamp van de tegenstanders werd het monumentale kerkpand gered. Wie anno 2014 de kerk bekijkt, kan zich de sloperswoede van destijds niet voorstellen. ,,Dit is een meesterwerk, het is een van de mooiste kerken van Nederland. Door de bouwstijl, de prachtige details en niet te vergeten de zeer bijzondere fresco’s’’, zegt kerkgids Nick Kieft uit Noordbroek. Veel van de kerk is onbekend. Wie hem heeft gebouwd, ontworpen en betaald, bijvoorbeeld. En hoe kwamen zulke eenvoudige dorpelingen aan de kennis om zo’n complex gebouw op te trekken te midden van klei, zand en water? ,,Hij viel onder het bisdom van Münster, maar helaas zijn veel gegevens verloren gegaan in de loop de eeuwen. En in de oorlog is daar zwaar gebombardeerd’’, verklaart Kieft. Hij laat de kerk zien en demonstreert de nieuwste aanwinst: een multimediale presentatie over verplaatste kerken. Dat waren kerken die destijds opnieuw werden gebouwd, nadat de dorpen een nieuwe stek hadden gezocht. Dat gebeurde in die tijd wel vaker in Noord-Groningen. Door de onstuimige Dollard moesten de bewoners een heenkomen zoeken op hogere gronden, waar ze niet werden bedreigd door hoogwater. ,,Het was een combinatie van overstromingen en het natter worden van de grond. Dijkenwaren niet best in die tijd, watermolens waren nog niet uitgevonden’’, doceert Kieft. Niet alleen Noordbroek werd zo verplaatst, dat gebeurde ook met Zuidbroek, Eexta en Midwolda. En die plaatsen hadden geluk, want in de loop der tijden verzwolg de Dollard zo’n 33 dorpjes. De kerk van Noordbroek werd verplaatst naar een zandrug. Zo tegen 1300 begon daar de bouw van het nieuwe godshuis, een klus die ruim dertig jaar duurde. Bijna alle bouwmaterialen werden ter plekke gemaakt. Achter de kerk is nu een houten frame geplaatst. Wie daar doorheen tuurt, kijkt in de richting waar vroeger De Siep stroomde, een getijde riviertje van de Dollard. Bij stormvloed kwamen de golven akelig dichtbij. Binnen vallen vooral de fraaie gewelven en de prachtige schilderingen aan het plafond op. De Bijbelse taferelen moeten veel indruk op de gelovigen hebben gemaakt. Bijzonder is de voorstelling van het laatste oordeel. Links de gelukkigen die naar de hemel gaan, rechts die voor het vagevuur. ,,Als je goed kijkt, zie je dat daar zelfs een bisschop en een monnik bij zijn. Dus men nam destijds aan dat zelfs die mensen in de hel konden belanden’’, weet Kieft.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goedemorgen een mooi verhaal Appie. Dus Siepsloot was vroeger een getijen riviertje? Dat is bijna niet voor te stellen. Ik herinner nog wel dat Siepsloot nog bevaarbaar was.
BeantwoordenVerwijderenSiep(e) of Zijp(e) zijn gebruikelijke namen in Nederland voor getijdekreken met andre woorden stroompjes/riviertjes met een sterk wisselend waterpeil (ze zijpen/siepelen).
VerwijderenOok in de buur van Meeden schijnt er een stroompje Siep(e).
Maar bij de Siepsloot is er nog iets waar we niet altijd bij stil lijken te staan...,
ze vond haar oorsprong in het Siepmeer/Sapmeer.
Na de drooglegging van het Sappemeer en de (deels) verlegde afwatering middels het Winschoterdiep...,
het wegvallen van eb en vloed als gevolg van sluizen en de inpoldering van de Nieuw Aangewasen Landen (oude Dollart polders) bij Noordbroek en Scheemda zal de Siepe als flinke stroomgeul flink in betekenis zijn afgenomen
en werd het een gewone Maar(e) of zelfs gewoon een flinke sloot.
Daarmee verdween ook de natuurlijke grens tussen het Oldambt en (de rest van) Fivelingo, immers de twee werden niet meer gescheiden door een water met tweemaal daags een gevaarlijke eb-stroom.
Dus waar de Siepe eerst van toenemende betekenis was tussen 1000-1500 door het stijgende zeewaterpeil en nam na 1550 de betekenis geleidelijk weer zakken van het waterpeil in 'de-Kleine-IJstijd' en het daarmee weer geleidelijk terugdringen van de Dollart.
Goedemorgen.
BeantwoordenVerwijderengoedenmorgen....
BeantwoordenVerwijderenbedankt voor deze leuke geschiedenisles, ap :-)
Kerk of Zwembad, ach wat maakt het uit. De een stroomt leeg omdat er geen belangstelling meer is en de ander omdat er geen geld meer is. Beide slopen dan maar?
BeantwoordenVerwijderenZoals je weet VB, Christus Kerk blijft bestaan. Of zoals gezang 32 van de GKv Psalmboek het verwoord in lied 5: Nog weet zij zich verbonden in haar drie-ening Heer, met wie zijn trouw bevonden, de strijders van weleer.
VerwijderenHet was de enige gezang die mij diep in het hart raakte!
Wim ik heb het niet over de kerk als instituut maar over het gebouw wat in de volksmond kerk word genoemd.
VerwijderenMooi verhaal..stukje geschiedenis..wat dit nu te maken heeft met zwembad en geen belangstelling ontgaat me even...
BeantwoordenVerwijderenEven beter lezen...
VerwijderenGoedenavond,
BeantwoordenVerwijderen....onvoorstelbaar dat er daadwerkelijk gedacht is aan het slopen van zo iets moois....maar het staat er gelukkig nog.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenWe kunnen ons nu ook nauwelijks meer voorstellen dat in de 19de eeuw al die prachtige stadspoorten werden gesloopt, alle vestingwerken...
Verwijderenen zelfs de ruïnes van het in 1674 ingestorte middenschip van de Utrechtse Dom (nu zouden we de boel heroprichten/restaureren.
Dat ook in onze gemeente(n) het opgaan in de vaart der volkeren haar tol heeft geëist is dus niet meer dan logisch, 't is bijna een wonder dat de kerken van Noord- en Zuid-broek zijn blijven staan...
en dat nog onlangs de Kerkhörn van de sloophamer is gered en gerestaureerd/gerenoveerd...,
daarentegen zijn er ook flink wat niet eens bouwvallige monumentale boerderijen tegen de vlakte gegaan en zullen er nog gaan.
Je weet pas wat je hebt als je het verliest.
Wordt het niet eens tijd voor een Peerdeborrel? Maar dan vooraf gegaan door een rondleiding in deze magistrale kerk?
BeantwoordenVerwijderenSiKo, je weet pas wat je had, als het er niet meer is. En de Kerkhorn? Had van mij afgebroken mogen worden, om juist de kerk beter tot haar recht te laten komen, maar zo vind ik het ook prima. Uit betrouwbare bron weet ik dat men nog geld tekort komt. Ben best benieuwd of de tegenstanders van de sloop al geld hebben gedoneerd?
BeantwoordenVerwijderenAb,
Verwijderenals je het niet mist ben je het ook niet kwijt en weet iet dat je het hebt noch dat je het (ooit) had.
Of je het erg vind dat je het mist is weer een (heel) ander chapiter.
Dat men kan/kon doneren voor de restauratie is/was mij onbekend of in elk geval was ik mij daarvan geheel onbewust.
Overigens zijn er wel meer bezitters van restaurabele panden die het vast ook helemaal niet erg zouden vinden als ook anderen aan de restauratie daarvan vrijwillig e.e.a. zouden willen bijdragen...;
Maar of anderen daar weet van hebben?