Teller

dinsdag 1 juli 2014

01072014

Vluchtig de krant ingezien, las dat het CDA morgen een motie wil indienen op het provinciehuis toch de tijd te nemen om te onderzoeken of de windmolens niet kunnen opschuiven over de A7, dus in Noordelijke richting. Ook RWE en de actiegroepen zien dat wel zitten, maar Moorlag zegt dat minister Kamp dat niet wil omwille van de tijd.

24 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, ik hoop dat meneer Moorlag nog eens zijn memories in een boek publiceert, het zou best een bestseller kunnen worden. Zodat ook het nageslacht mag weten wat hem als goedwillende bestuurder is aangedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, afwachten wie sterkste is Kamp, Moorlach of de totale gemeenschap.

    Persoonlijk denk ik de laatste.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goedenmorgen....

    wat mij betreft zetten ze de windmolens nog steeds langs de n33, langs een snelweg met industrie ernaast.

    voetbal niet naar gekeken, maar hoorde aan de reactie vanuit het dorp wel of het goed of slecht ging :-}
    zondag lekker rustig tijdens voetbal in de tuin...dan kun je doorwerken, anders komen er toch vaak mensen langs....en dat wordt kleppen (niet dat ik dat erg vind, maar kost wel tijd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bloem, mee eens. Henk Jan Schaal zal in zijn vuistje lachen als dankzij de protesten het plan ten Noorden van Meedoen doorgaat. Het eerste plan was veel beter en tast ook minder het landschap aan. En geluidsoverlast in Veendam zal zeker mee allen omdat we heel vaak wind uit het Westen hebben. Uitbreiding naar het Noorden kan ook, maar kost meer tijd en gaat meer ten koste van het open landschap. Maar van mij mag het, want we moeten inzetten op alle vormen van duurzame energie. De Struisvogelpolitiek heeft nu lang genoeg geduurd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. helemaal mee eens ap :-)

      mss is het allemaal wel zo opgezet...we kiezen een nog ergere locatie, zodat de bevolking daar nog harder tegen protesteert, dan komt het eerste er makkelijker door...
      ik heb totaal geen moeite met windmolens langs de n33.

      Verwijderen
    2. Als wij in de jaren 60 ook zo geageerd hadden tegen de gaswinning,dan stookten we nu nog op steenkool. Wat me wel zorgen baart is de houdbaarheidsdatum en het onderhoud van de windmolens.

      Verwijderen
  5. Vanuit PvdA Menterwolde en Veendam is er ook een brief onderweg om meer tijd te nemen Hierbij de link! http://www.parkstadveendam.nl/index.php?pagina=nieuws&id=16818 Dit in overleg met tegenwind N33 ...We hopen dat we de tijd krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Toen we hier 10 jaar geleden kwamen wonen speelde dit al...
      en dan zouden we nu...,
      10 jaar later...,
      nog eens moeten gaan herherheroverwegen...
      en moesten we er nog maar eens rustig de tijd voor nemen...;
      Lijkt me een strak plan :-(

      Verwijderen
  6. Siko, dit speelt al sinds 1999. En alle plannen die er nu liggen stuiten op veel verzet. Als deze variant de beste zou zijn, en in dit geval Meeden behoorlijk ontzien,dan zou ik toch die tijd er voor willen vragen. Dat is wat er nu geprobeerd wordt. Ik heb geen idee in hoeverre we nog de tijd hebben/krijgen. Nu lijkt het erop dat er in september een knoop moet worden doorgehakt. Als de zeg maar 7e variant wel positief uitpakt dan heb je ook draagvlak bij de bevolking.. Het proberen waard lijkt me

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een molenlint langs de A7 is geen betere oplossing dan een molenlint langs de N33.
      En daar waar de (vermeende) overlast voor Veendam afneemt neemt die voor Meeden maar matig af (de gemiddelde afstand tot de molens zou zelfs wel eens kleinere kunnen worden dan bij een molenlint langs de N33...
      en tegelijkertijd ontstaat er een nieuwe Nimby-movement in Scheemda...,
      en dan zijn we al gauw weer 10 jaar verder...
      om dan tot de conclusie te komen dat een molenlint langs zowel de N33 als de A7 de beste oplossing biedt in het zelfvoorzienend worden op energie-gebied.

      M.a.w.
      er is genoeg tijd verdaan met het verzinnen van bezwaren, plaats die dingen nou gewoon netjes in een lint langs de N33 en neem voor lief dat er in de toekomst misschien nog wel meer komen richting Appingedam en zelfs langs de A7.

      Verwijderen
  7. Persoonlijk denk ik dat het gaat om de aardbevingen, want als deze noordzijde van de A7 windmolens komen te staan is het een kwestie van een paar honderd meter's......Galgeweg en Oude Dijksterweg......

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij willen gewoon geen windmolens. Dat heeft niks te maken met niet voor schone energie zijn of het feit dat ze dicht in de buurt komen. Er zijn slecht enkele die van deze industrie profiteren terwijl er velen zijn die de lasten hebben. Wanneer windenergie de oplossing zou zijn voor onze energie behoefte en alle lagen van de bevolking evenredig profijt zouden hebben dan was het een andere discussie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @VB
      wie investeert...
      die profiteert..., of althans dat is de bedoeling.

      Tegen investeringen zijn omdat niet iedereen er in gelijke mate van zou kunnen/mogen investeren...;
      Tja, als dat argument het zwaarste telt moeten vandaag nog het Internet en dus ook ons GP de rug toe keren, de auto maar ook de fiets laten staan, de trein vervloeken en alles wat uit China komt bij de Action laten liggen...;
      Uiteindelijk moeten we dan terug naar een maatschappij van jagers en verzamelaars om handenwroetend in de grond een paar peentjes te 'scoren' en hopen dat de vogels een paar besjes hebben overgelaten als je eenmaal een een bessenstruikje hebt wetn te vinden.

      Windmolens leveren redeijk schone energie, schoner dan veel zonnecllen en stukken schoner dan petrochemie, gas en kolen...,
      maar die kolenenergie die neem je ook af zonder te protesteren tegen de onmenselijke arbeidsomstandigheden in sommige mijnen en de werkelijk verwoestende effecten op de leefomgevng van miljoenen mensen.
      En ik kan bijna niet geloven dat niet ook jij een smartfoon of ander apparaat hebt waarvoor de winning van bijzondere aardmetalen noodzakelijk is...;
      Heb je je al eens afgevraagd hoe en waar dat gebeurt en wie ervan profiteren?
      En...
      was het een reden om die apparaten af te zweren?
      Waarschijnlijk niet...
      maar je bent wel tegen windmolen om dergelijke redenen?
      Of is het toch gewoon Nimby-gedrag?

      Verwijderen
  9. VB, begrijp dat de SP een ommezwaai heeft gemaakt. Van voor naar tegen. Kan natuurlijk, maar het argument dat ieder evenredig zou moeten profiteren van plaatsing is natuurlijk geen sterk argument. Hoe zou je dat willen verwezenlijken? Daar kom je nooit uit. Profiteert een ieder ook evenredig van bijvoorbeeld de verdubbeling van de N33? En hoe moet ik in deze context het woord evenredig zien? Zo maar een paar vragen die bij mij opkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Appie In de huidige variant (6) word Meeden een onleefbaar dorp , en dat is ook de reden dat de SP fel tegenstander is van deze variant. Mensen zien huizen minder waard worden en zelfs onverkoopbaar, terwijl enkele investeerders hun zakken vullen. Bovendien ben ik nooit openlijk voorstander geweest van deze ondingen. Mijn voorkeur gaat uit naar een zonnencel weide, maar ook dit is niet toegestaan door GS.

      Verwijderen
  10. Ik zou zeggen zet ze langs de N33, zo groot mogelijk, dus minder aantal nodig en sla bij Meeden een stuk over, dan kun je uit de verte mooi zien waar de N33 en Meeden ligt. Een lijnopstelling vind ik mooier dan een bosopstelling. Onlangs in Aurich op excursie geweest en gehoord dat windmolens op zee ruim 2.5 x zo duur zijn als op land en met gevaarlijker onderhoud. Dat zou je dus niet moeten willen. De MER zal toch de mogelijke overlast moeten aangeven. Ik zou zeggen : blijf op wat ruimere afstand van de bebouwing dan de MER aangeeft, zodat niemand er wakker van hoeft te liggen en stel de mogelijkheid open om er in te investeren, zodat de liefhebbers mee kunnen profiteren. Het energierendement uit de wind lijkt mij bij een lijnopstelling ook groter dan bij een "bosopstelling", waar bij elke windrichting een "schaduweffect"zal optreden.
    Er werd ons in Aurich gezegd dat de technische stroomprijs bij de grootste molens van 7.5 MW op ongeveer 9 cent per KWh ligt en bij een wat kleinere,bijna net zo hoog op 6cent. In dit geval zijn er wel 2.5 x zoveel molens nodig voor dezelfde 100 MW. De grootste worden verkocht op plaatsen waar men zoveel mogelijk energie uit de beschikbare ruimte wil halen. Het grootste type is te zien op youtube als de Ambtenaar bij Medemblik. GJ.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans van Woerkom2 juli 2014 om 01:10

      Grotendeels mee eens. Windmolenparken hebben het grootste rendement (winst per hectare) bij een onderlinge afstand van ongeveer 6 keer de rotordiameter. Bij een lijnopstelling in Noord-Zuid-richting (langs de N33) krijg je nog meer rendement omdat op de hectares ten oosten en westen geen molens staan, maar gereden, gevaren of industrie bedreven wordt. De grootste molens hebben inderdaad een hogere stroomprijs. Maar ze hebben dan wel weer het voordeel dat er minder nodig zijn, ze op grotere onderlinge afstand staan en langzamer draaien. Daardoor zullen ze minder zichtbaar en hoorbaar zijn. Laat je niet inpakken met kleinere molens. Hoe kleiner, hoe meer overlast per Megawatt.

      Verwijderen
  11. Er zijn voors en tegens van de zesde variant....als je ze langs de N33 zet..heeft Meeden aan twee kanten last...Ik heb hierover al een s met VB gesproken...men wil ook geen kerncentrale's en kolencentrale's maar ook geen windenergie..maar het gas raakt op..wat is dan het alternatief??? Ik vraag het maar even..zo tussen neus en lippen door...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de duidelijkheid , zie die bijdrage van Bloem. We hebben het in dit TEGEN verhaal over de 6e variant.

      Verwijderen
  12. De overlast in de overige varianten is aanzienlijk minder als in de 6e variant, Anja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans van Woerkom2 juli 2014 om 01:40

      Vincent, ik zeg het al langer: waar ondernemers zich hebben ingegraven om met windmolens winst te maken en actiegroepen zich hebben ingegraven om windmolens uit hun buurt te houden, gaat het er niet meer om dat zo min mogelijk buurtbewoners last hebben van molens, of dat bewoners zo min mogelijk last hebben van molens, maar dat windmolen-ondernemers zo min mogelijk last hebben van protesterende burgers of hooguit last van zo min mogelijk burgers. En dan kom je dus in Meeden uit. Net als de gemeente trouwens die graag zo hoog mogelijke opbrengst aan OZB wil met zo min mogelijk burgers die voortaan op de oppositie stemmen.

      Verwijderen
  13. geDAGte

    er wordt meer bereikt met het ergens voor te zijn
    dan overal tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. We hebben een vraag neergelegd om de 7e variant te onderzoeken en daar tijd voor te geven...Vanavond bijeenkomst in Meeden waar ook dhr Moorlag aanwezig ik hoop dat EZ ons de tijd nog wil gunnen om dit te doen..Ik vrees dat Kamp daar geen boodschap aan heeft! We zullen in ieder geval ons best gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen