zaterdag 31 januari 2015

31012015

Op de ruwe beelden van RTV Noord waarmee ik vandaag het Golden Peerd open, zag ik een bijzonder moment. Beelden zeggen vaak meer dan woorden, maar is het ook altijd wat je denkt te zien?

23 opmerkingen:

  1. Goedemorgen. Ik zag het time-out teken ook Appie. Pas nu ik opnieuw kijk zie ik dat er nog wat aan vooraf ging.
    De gemeentesecretaris kent het spreekwoord "wie geschoren wordt moet stil zitten" niet of voelt zich voldoende veilig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kan natuurlijk zijn dat nieuwbakken wethouder Vos even gevraagd had aan zijn buurman of een wethouder wel een schorsing mag aanvragen, waarop de buurman hem helpt het juiste moment te kiezen en de voorzitter verduidelijkt wat de bedoeling is. Toch zou ik -maar daarom ben ik ook geen top-ambtenaar- me iets meer lowkey opstellen. Gewoon voor de buhne.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen, het zijn mensen die ook emotie's hebben in welke laag dan ook.........., voor mijn inzien's is dit normaal. Kijk eens naar Geert Wilders :-),

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen, het is niets om trots op te zijn, het zijn beelden die we niet van een goed ontwikkelde democratische bestuur mogen verwachten. Het zijn beelden die in oost Europa thuis horen,zeker niet in Menterwolde. En hier zien we weer dat oud zeer een blijvende wond is, zie de burgemeester en een voormalige wethouder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha ha die Wim, nu weet ik niet wanneer jij voor het laatst een gemeenteraads vergadering in Oost Europa hebt bij gewoond, maar wat ik op het filmpje zie komt mij wel heel erg bekend voor in Menterwolde. Vind de rol van de BM heel intrigerend om te zien. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En zo ziet toch iedereen iets anders.... wat zag jij Appie?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zag, zeg niet dat het zo is Jan, dat de man naast raadslid Ploeger als regisseur optrad. Ik wilde niets zien, zag het zo, daarna heb ik nog een paar keer het filmpje bekeken, en zou je tot andere conclusies kunnen komen. Bijvoorbeeld dat de man als doventolk fungeerde voor een tribuneklant, of gewoon gewend is alles wat er gebeurt in gebaar te vertalen. Je zou het kunnen zien als een vorm van tegen jezelf praten. Op tribunes bij voetbalwedstijden zie je ook vaak gebarentaal van de toeschouwers, soms schitterend in beeld gebracht door de regisseur.
    Ik heb geopend met dit filmpje omdat ik wel eens wilde horen wat anderen erin zagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Was zeer verbaasd over de ontboezeming van Anja ,die het bestaan van angstige mensen ( ik mag toch aannemen onder de ambtenaren) plotseling klip en klaar vermeldt gisteren ,al dan niet op persoonlijke titel.
    Nog verbaasder ben ik over het feit dat hier NIEMAND op reageert !!! Waar gaat het nog maar over....?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Precies Senior, waar gaat het over? Als je de beelden bekijkt zie je inderdaad de secretaris een time-out beweging maken, maar hieraan gaat vooraf dat ik het woord neem, maar omdat mijn microfoon weigerd is dit niet te verstaan. Ik heb gezegd dat ik het genoeg vond en dat ik weg zou gaan. Hierop stelde Dhr Vos voor aan de BM om te schorsen, omdat met het weg gaan van een meerderheid van de raad het vergaderquorum in het geding kwam. Omdat de BM in discussie was met Dhr Ploeger op dat moment was hem dat ontgaan en duide Dhr Vos hem erop, ook dit hoorde de BM waarschijnlijk niet waarop de secretaris het time-out gebaar maakt ter verduidelijking. Niet achter alle bomen een bos gaan zoeken....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. VB, had ik niet gezegd dat niet altijd alles is wat het lijkt, maar als jouw redenatie klopt, en dat zou best kunnen, dan hebben we weer aan een stukje waarheidsvinding gedaan.

      Verwijderen
    2. Ik denk VB dat je een goed beeld schetst van de gang van zaken donderdag. Dat Vos voorstelde om te schorsen lijkt mij ook waarschijnlijker dan zoals de BM het verwoordde: Vos vraagt om een schorsing.

      Verwijderen
  10. Overigens een vergaderquorum zegt iets over het aantal leden wat de presentielijst heeft getekent. Hiervan moet tenminste een meerderheid aanwezig zijn, en deelnemen aan de beraadslaging.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Senior, dat is toch geen nieuws? Er schijnen mensen te zijn die anoniem op diverse plekken neerleggen dat er iets niet goed zit. Aangezien het anoniem is kan het niet weerlegd worden, maar wel betwijfeld.

    Wat mij verder opviel was dat BM aangaf dat er in het verleden wel van alles niet klopte binnen de organisatie, maar dat er onder de nieuwe secretaris veel -zo niet alles- verbeterd is. En dat geloof ik ook wel. Hiermee valt BM min of meer de vorige secretaris af, terwijl ook die het altijd heel goed deed. Maar dat zal wel een gevalletje "met de kennis van nu..." zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het lijkt er op dat de burgemeester tijdens een uiterst vertrouwelijke bijeenkomst in de Borgerswoldhoeve in Veendam zijn wethouders een geheim lijstje heeft laten tekenen (bijlage 8 bij agendapunt 5) met namen en beoordelingen van ambtenaren zonder dat die beoordelingen vooraf met die ambtenaren zijn besproken. Zulk soort lijstjes worden later gebruikt om de 'negatief beoordeelde' ambtenaren tegen hun zin de deur uit te werken en te vervangen door meer 'volgzame' ambtenaren. Wanneer zo'n geheim lijstje ook nog eens buiten het gemeentehuis wordt bewaard dan zou zeker onderzocht moeten worden hoe dat kan en op welke pijnlijke wijze de medewerkers van dat lijstje uit de organisatie zijn gezet en vervangen door anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk best wel jammer dat er zoveeeeeel woorden zijn door gestreept.............................

      Verwijderen
  13. 'Het lijkt erop dat...'
    Zo begint meestal niet een opsomming van feiten, maar eerder een mix van feiten met interpretaties die de schrijver of spreker goed passen. Waarom niet gewoon bij de feiten blijven?
    Feit is dat het toenmalig (2011) college zich er rekenschap van heeft gegeven dat er nauwelijks werd opgeleid, er geen teamoverleg bestond, allerlei onderdelen van de ambtenaren-CAO niet waren doorgevoerd, promotiekansen minimaal waren en zoiets als een functioneringsgesprek alleen op zwaar aandringen van de bm 1x had plaatsgevonden. Feit is ook dat het college zich als werkgever buitengewoon serieus heeft afgevraagd of binnen het toenmalig (2011) leidinggevend kader personen werkzaam waren die mede vorm zouden kunnen geven aan de inmiddels zeer noodzakelijke vernieuwing van de organisatie.
    Zoals uit bijlage 8 blijkt moest het antwoord op die vraag helaas bijna volledig 'nee' luiden. En dus werd reorganisatie noodzakelijk. Die had, zeker in dat eerste jaar, communicatief veel beter gekund. Ook dat is een feit. Daarna - met de komst van de interimsecretaris en daarna Henk van der Wal - is er 'volgens het boekje' gewerkt. Dat is natuurlijk voor sommigen een pijnlijk proces. Maar 'at the end of the day' is wel het (algemeen) belang van goede dienstverlening en goede beleidsvoorbereiding leidend en niet het individueel belang van positiebehoud. Dat gaat overal zo. Ook bij de gemeente. Is daarbij ook maar iemand ontslagen? Feit: Nee! Alles wat daarover anders wordt beweerd is onjuist. Ieder heeft een nieuwe plek gekregen. Meestal in eigen huis, in een enkel geval in een partnergemeente.
    Tot zover de feiten. Niets geheimzinnigs bij. Geen complotten. Geen rare zaken. Gewoon de organisatie aanpassen aan de eisen van de tijd. Voor sommigen pijnlijk, maar de CAO is nu doorgevoerd, ieder praat via teamoverleg mee over het werk, het opleidingsbudget is bijna drie keer over de kop. Allerlei mensen hebben promotie gemaakt of werk gekregen dat ze graag wilden en dat beter bij ze past.
    Het is een ingewikkelde materie. Vooral ook emotioneel ingewikkeld. Maar deze bm is eigenlijk best wel trots op het resultaat. Ook dat is een feit.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. O ja. En over het fimpje. Zie de bijdrage van VB hierboven.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als ervaringsdeskundige weet ik zeker dat de ambtenaren die op het geheime burgemeesterslijstje staan, òf zijn ontslagen òf niet meer als leidinggevende bij de gemeente Menterwolde werkzaam zijn.

    Zo gaat dat helaas bij overheidswerkgevers die zich niet als een goed werkgever gedragen en via allerlei trucs hun eigen medewerkers de deur uit proberen te werken.

    Arthur Gotlieb van de NZa schrijft in zijn boek "Operatie werk Arthur de deur uit" (pagina 24) dat het op neen smerige manier wegwerken van medewerkers altijd op listige en stelselmatige wijze gebeurt en dat zoiets alleen mogelijk is wanneer het bestuur vooraf een vrijbrief afgeeft om mensen te beschadigen.

    Die vrijbrief is in dit geval het lijstje. De vraag is natuurlijk ook of er al zo'n burgemeesterslijstje is voor de gemeente Slochteren, HS en Menterwolde gezamenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. In uw eerste alinea zit waarheid. Dat de mensen van het lijstje niet meer als leidinggevende werkzaam zijn in Menterwolde, dat klopt. Dat bleek ook al uit mijn verhaal hierboven. Uw gedachten over een 'vrijbrief' hebben niets met de Menterwolmer werkelijkheid te maken. Zoals gezegd: iedereen heeft gewoon een andere functie gekregen. In Menterwolde of bij een van de partnergemeenten. Wie niet meer op onze loonlijst staat, heeft òf de pensioengerechtigde leeftijd bereikt òf heeft een carrièrestap (naar boven) gemaakt bij een andere werkgever.
    Als je de donkere bril afzet, kan je de werkelijkheid zien zoals die is: veel grijs en weinig zwart-wit. En in elk geval geen 'vrijbrief om mensen te beschadigen'.
    Hier eindigt mijn bijdrage aan deze discussie.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Een kleine toevoeging op de accurate bijdrage van VB, gewoon even omdat ik er tegenover zat en het dus kon waarnemen, net als VB kon ook dhr. Vos de microfoon niet gebruiken. Dit kwam omdat er al twee microfoons 'open' stonden. Dhr. Vos zei nog voor het gebaar de woorden 'ik wil ook schorsen', dat werd dus niet gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Na de schorsing wordt de vergadering overigens hervat door degene die de schorsing aanvroeg, zoals beschreven in het RvO. Iedereen kan terugluisteren dat dhr. Vos bij heropening het woord kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen