donderdag 5 maart 2015

05032015

Ik las gisteren in de krant een verhaal met de kop: "Liever panelen dan windmolens", daarbij een foto van wethouder Velthuis. Binnenkort gaat de wethouder met een investeerder praten die een zonnepark wil bouwen in Menterwolde. In Meeden heeft men ook liever zonnepanelen zegt Velthuis. Ben niet echt thuis in de materie, maar wie weet hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om een windmolen te vervangen van 3.5 megawatt? Zonnepanelen kun je niet stapelen, ja in de opslag, maar niet als ze energie moeten genereren. Krijgen wij in Menterwolde een glazen stad, maar dan anders dan in het Westland?

19 opmerkingen:

  1. 14000 panelen à 250Wp als de zon volop schijnt (±2-3uur/dag op een echt zonnige dag).
    Reken dus maar op tenminste het viervoudige aantal wil je de opbrengst van 1 molen echt vervangen.

    Ruimte beslag van een dergelijk aantal panelen
    14000 * 1650mm*990mm => ruim 2 hectare

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog iets preciezer:


      Windenergie versus Zonnepanelen

      Windturbine met een Nominale waarde van 3,5 MW (3.500.000 W):
      Geschatte jaaropbrengsten voor Menterwolde
      3,5MW-turbine: 17.510.500 kWu
      250Wp zonnepaneel: 900KWu

      => er zijn c.a. 19.456 zonnepanelen nodig voor het vervangen van één 3,5Mw turbine
      => ruimtebeslag bij een onderlinge afstand van 10mm 32.297m2

      ergo:
      de benodigede installatieruimte is c.a. 3,2 Hectare
      daarbij is nog geen rekening gehouden met noodzakelijke loop/beweegruimte voor het onderhoud.
      Worden de panelen onder een gewenste zonnehoekvan tossen 22-60 graden geplaatst (optimale opbrengst) dan ontstaat er vanzelf al wat loopruimte tussen de panelen, echter i.v.m. met de schaduwerking zal de onderlinge afstand tussen de rijen dan aanzienlijk moeten toenemen. Hierdoor wordt het verwachte ruimtebeslag 1/3 hoger.

      Uiteindelijk moet je dus rekenen op grofweg een ruimtebeslag van 4 hectare...
      speciaal voor Anja: dat is ruim 6 voetbalvelden

      Verwijderen
    2. Speciaal voor Menterwolde: 25 molens vervangen doe je dus met 150 voetbalvelden. 150 hectare is zo ongeveer een gemiddeld groot landbouwbedrijf. Menterwolde is meen ik 8.200 ha groot. (Net geen 82 vierkante kilometer)
      Als je ze ten zuiden van de A7 zou leggen heb je meteen ruimte voor de waterberging. Drie problemen, een oplossing..
      JP

      Verwijderen
    3. Je hebt natuurlijk meer vormen van energie opwekking nodig dan alleen dit of dat voor aanvulling als er geen zon of wind is. In de winter is er minder zon maar is er meer energie nodig en heb je meer aan windmolens. Minder vervanging nodig. Onder windmolens kun je ook gewoon gewassen verbouwen -dubbeldoel van het gebruik van de ruimte- en heb je geen probleem met onkruid en opschietend hout Ik vind zonnepanelen op land een slecht idee. Plaats die op daken die op het zuiden liggen.

      Verwijderen
    4. Willem,
      zonnepaneelweiden zijn waanzin...,
      en ik denk dat de protesten tegen massale landschapsvernietiging door dergelijke (landbouw-)grondverkwisting mogelijk nog wel eens wat heftiger zou kunnen uitvallen dan we nu al met windenergie beleven.

      Zonnepanelen horen op daken...,
      en daar zijn er meer dan genoeg van...,
      denk maar eens aan alle kassen in o.a. het Westland.
      Die allemaal bedekken met PV-panelen levert al heel wat op.
      Als we de opslag van zonnestroom onder de knie hebben dan hebben aan zo'n 300km2 (10*30km) oppervlak aan PV-panelen voldoende geinstalleerd vermogen om ons land van ruim 381 GigaWatt-uur te voorzien (grofweg ons totale aardgasverbruik in piekjaren).

      Verwijderen
  2. Goedemorgen, dan toch maar overgaan op biogas!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. http://www.windvoorjou.nl/?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Natuur+%26+Milieu+nibri+20+juni+A Het is twaalf voetbalvelden vol.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is trouwens een filmpje waar veel vragen in worden beantwoord..Maar plaatste dit voor de info!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een zonne-concentrator is wellicht ook een optie, zeker nu we steeds meer zon krijgen (En meer tropische buien)

    Maar ik begin meer en meer te denken aan het "ontvolken" ten noorden van de A7. Niet op z'n sovjetuniesch maar echt uitkopen en in 2025 klaar zijn. Dat biedt de BV Nederland kans om gas te winnen maar ook om gas te bufferen, tientallen vierkante kilometers ruimte voor wind- en PV-energie maar ook een bouwimpuls voor Noord-Nederland en NW-Duitsland. Het "lege land" kun je dan omringen met een zware dijk waarover treinen en vrachtauto's het Energiegebied en het Chemie gebied (Delfzijl, Farmsum) kunnen bereiken maar ook de nieuew stad Eemsgloren die als een schiereiland vanuit de Eemshaven naar de Eemsmond reikt. Met mooie woondorpen aan onze Waddenzee, bossen in het Legeland (En veel toerisme!) maar ook met nieuwe natuur waar veel, heel veel zoet water kan worden opgeslagen.

    Oost Groningen loopt al leeg (vergrijzing, ontvolking) en met een nieuwe start kun je iets maken wat daadwerkelijk levensomstandigheden kan verbeteren.

    Het is noch nieuw, noch onhaalbaar: Almere was 50 jaar geleden ook een schets in het water....

    Stel, in het gbied wonen 150.000 mensen die elke 10.000 euro verhuistegoed krijgen. Huiseigenaren worden uitgekocht, 40.000 * 250.000 euro, beetje infrastructuur, bij elkaar zo'n 12-15 miljard euro schadeloosstelling.
    Ik hoor veel mensen die hier weg willen, veilig willen wonen, veilig willen slapen en ook een goede kans hebben op economisch en sociaal welbevinden.
    Met die 6 miljard als start en de komende 10 jaar steeds 2 miljard schieten we aardig op! Daarna is het geld weer allemaal voor Bassie in Den Haag.

    Ben benieuwd naar jullie visie :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus al die kostbare landbouwgrond terug geven aan de natuur. Het land wat beetje bij beetje terug gewonnen is van de zee, zomaar verkwanselen voor een kwade droom.
      Hoever kan een mens zo afzakken naar het helemaal niets zijn. Dan hadden we de Markerwaard als alternatief achter de hand moeten hebben hebben. Want voedsel verbouwen is meer dan een recreatie gebied waar de rijken hun speeltjes kunnen uit proberen.
      Goed geprobeerd meneer knuppel, maar ik ga hierin niet met u mee!

      Verwijderen
    2. Wim, dat land kun je op allerlei manieren inzetten, als het maar flexibel en schokbestendig is. Wat wij de komende jaren zullen gaan merken is dat er te weinig water voor landbouwgrond zal zijn. Dan is opslaan op plekken als het Schokkendeland een optie voor de omringende landerijen en de steden.
      Zonnepanelen kun je ook gebruiken op plekken waar je het combineert met bv planten die weinig of geen schaduw nodig hebben. Net zoals je in het water algen of andere organismen kan laten groeien die voor de mens (en dieren) van belang zijn. En de echt goede gronden kun je beschermen, dat gebeurt nu ook al.
      Meneer Knuppel :)

      Verwijderen
    3. Nou JP, je bent een beetje laat met je visie, want dat is naar mijn idee precies wat Moorlag en consorten al jaren lang voor ogen hebben (maar niet officieel). NO-Groningen wordt al jaren uitgehold, en alle activiteiten zo veel mogelijk naar de Stad overgeheveld. Minder inwoners, minder mensen die zeuren over gaswinning en windmolens en zo.

      Maar ik denk dat de meeste Groningers (en daar ben ik er één van, er niet over peinzen om zich weg te laten jagen).

      Verwijderen
    4. Beetje later reactie Wim, sorry. Was even weg.

      Dit had ik in 2007 geloof ik ook al beschreven en begrijp me goed, het is geen visie maar een scenario. In "De Fractie" (TV serie) werd het instemmen met een dergelijk plan gebruikt om een van "hun idealen" te realiseren.
      Nu wil iedereen graag op z'n eigen plek blijven zitten, iets wat ik als ongewortelde niet heb maar wel begrijp. In mijn plannen staat ook iets van "hier oud worden en sterven". Middengroningen is niet mijn land maar wel mijn plek geworden.
      Wat ik wilde aangeven is dat zelfs als het gas naar 0 gaat de bodeminstabiliteit niet meteen wordt opgelost en er nog jaren scheuren en inzakkingen zullen blijven bestaan. Misschien valt het allemaal mee :)
      JP

      Verwijderen
  7. Voor mensen die echt weg willen...ja, dit moet geregeld worden, maar, mensen die hier willen blijven wonen...waarvan ik er een ben..is dit een slecht voorstel! Dat is mijn persoonlijke mening!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil hier ook niet zonodig weg maar ja, het gaswinnen kan stoppen maar het inzakken zal nog jaren voortduren. Met misschien wel een zinkgat of wat en dat moet je niet willen.
      Gelukkig heb ik meer verstand van, ja, van wat eigenlijk :)
      Meneer Knuppel

      Meneer Knuppel :)

      Verwijderen
  8. Goedenavond.

    @
    Anja5 maart 2015 09:07
    Ik wilde een foto met schema plaatsen maar weet niet hoe dat moet...wie kan helpen? Gewoon naar Appie sturen als het hem zint dan plaatst hij hem morgen of overmorgen :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Foto's gemaild...dus nu hopen dat ze geplaatst worden!

    BeantwoordenVerwijderen