Teller

vrijdag 4 september 2015

0409015

Menterwolde wil twee miljoen Euro investeren in Meeden las ik in het DvhN. Wanneer bewoners samen de schouders eronder zetten blijft de leefbaarheid in het dorp overeind. Meeden heeft twee scholen, de openbare basisschool De Mieden en christelijke basisschool Sjaloom. ,,Maar de laatste cijfers vertellen ons dat de krimp nog erger wordt dan al was voorzien’’, zegt Velthuis. Als we niets doen heeft Meeden over tien jaar geen enkele school meer.’’ Daarom zijn er plannen om de twee scholen onder te brengen onder één dak in een MFC.
Oud-wethouder Jan Batelaan (VVD) heeft gisteren met een receptie in De Heemtuin afscheid genomen van de gemeente. Batelaan stapte eind mei uit het college, omdat hij vond dat hij te weinig draagvlak had. Fractievoorzitter Mieke Bos van de VVD nam op de receptie de gelegenheid te baat om flink uit te halen naar het politieke klimaat in Menterwolde, waar ego’s volgens haar belangrijker zijn dan het belang van de bevolking. Batelaan is begonnen aan een studie Recht en Bestuur aan de RUG.

12 opmerkingen:

  1. Gaan we weer een keer borrelen in een echte kroeg?
    Mazzelmoj!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Want van dat toetsenbordborrelen krijg je niet alleen een slechte houding maar ook een droge strot :)

      Verwijderen
  2. Goedemorgen, ik vraag me af waar Velthuis dit geld weg wil halen, of hij moet nog onbekende fondsen achter de hand hebben. Dat Mieke gaat Zwarte Pieten is mij vreemd, als er iemand positief is en vertrouwen in de toekomst heeft is dat zeker Mieke B.
    Voor mij zelf zie ik de chaos op landelijk en gemeentelijk bestuurlijke niveau alleen maar groter worden.
    De slogan: laat mijn rechterhand niet weten wat mijn linkerhand doet, heeft nog nooit tot oplossingen geleidt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Miek(e) is/was niet aan het "...Zwarte Pieten...",
      maar misschien wel aan het '...zwartepieten...'.

      Misschien dat er kaaskoppen zijn die kaas koppen met hun kaaskop...,
      maar deze kaaskop heeft daar een hard hoofd in...,
      vind een gewone bal al hard genoeg.
      ;-)

      Verwijderen
  3. Waar ik benieuwd naar ben: in welke dorpen is krimp succesvol bestreden.

    Straks overal mooie gebouwen maar zonder inhoud.

    Ik denk investeren in de dorpen voor de achterblijvers. Krimp komt toch wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. John, beetje gelijk heb je wel, maar in een dorp zonder school of winkel wordt het helemaal moeilijk. Geen school, geen jonge gezinnen. Geen winkel, ouderen in hun isolement. Ja, wat is wijsheid?

      Verwijderen
    2. Krimp bestrijden is iets voor Don-Quichotes...,
      er succesvol mee om leren gaan is realistischer.

      Aan de andere kant lijken er genoeg mensen de EU en ook ons land te verkiezen boven hun geboortegrond om er, in elk geval getalsmatig, de krimp mee tegen te gaan...;
      Gesteld natuurlijk dat we ook hier in de krimpgebieden iets te bieden hebben aan deze mensen.

      Een kleine school is snel gevuld

      In de praktijk zullen de ontheemden hun toevlucht vaak liefst bij elkaar en in stedelijke gebieden als de Randstad zoeken...,
      net als velen die hier geboren en getogen zijn marcheer niet willen /kunnen blijven wegens ambitie / werk / gebrek-aan-perspectief / de-hier-gebeurt-toch-niets-waan.

      Verwijderen
    3. 'marcheer' => een autogecorrigeerde vorm van 'maar'

      Verwijderen
  4. SiKo, als de Nederlander dat ook in 1846 gedacht hadden na hun oversteek naar Michigan, dan was dat gebied nog overwoekerd geweest door bomen en water. Maar omdat de nieuwe inwoners het hoofd niet lieten hangen is het een welvarend gebied geworden. Ondanks de eerste aan blik blijkt er toch nog perspectief in te zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Wim,

      Even opnieuw lezen!
      Overigens wel heel wrang dat je juist dit als voorbeeld kiest.

      Ottawa County (Michigan) was inderdaad een krimpgebied tot halverwege de 19de eeuw.
      Als deel van de NW-teritory was het indiaans gebied.
      In 1837 werd Michigan een onafhankelijke staat van de VS.
      Daarmee werd voor de zoveelste maal een verdrag gebroken dat deze gebieden voor eeuwig door de VS beschermd indiaans (stam-)gebied zou blijven voor de oorspronkelijk dat wonende (van landbouw, jacht maar ook handel en ambacht levende) stammen alsook de daarheen verdreven door oorlogen gedecimeerde stammen die oorspronkelijk Zuidelijker en Oostelijker leefden (o.a. Ohio, Indiana, maar ook Virgina/Kentucky, Pensylvania).

      Na 1816 waren de indianen definitief verslagen (eigenlijk al eerder in 1812 met de slag bij Tippecanoe waarbij de confederatie van indianen onder Tecumseh werd verdeeld en dus verslagen) en hoewel het gebied nog steeds officieel bescherm indiaans gebied was viel het enen na het ander (economisch) interessante stuk in 'blanke' handen.
      Wie een huis bouwde en de omliggende grond claimde kreeg bij een dispuut met de met de indiaanse bewoners/eigenaars altijd gelijk (al was het maar omdat geen enkele indiaan een koop- of eigendoms-akte kon laten zien waarop hij danwel zijn familie recjt konden doen gelden op de grond; De indiaanse stammen beschouwden grond, ook landbouwgrond altijd als gemeenschappelijk/stam-bezioten niet als persoonlijk bezit).

      Indiaans krimpgebied
      Blanke kolonisten, dus ook de volgelingen van dan Raalte kwamen dus in een krimpgebied aan…
      de plekken waar ze zich vestigden aan de monden van o.a. de Great-River waren inmiddels geheel ontvolkt danwel goeddeels verlaten door de (uitgemoorde / verjaagde/ gedeporteerde) oorspronkelijke indiaanse stammen.
      De kolonisten kwamen zeker niet in een gespreid bedje terecht; Na jaren/decennia van verwaarlozing moeten veel gronden opnieuw worden ontgonnen en in cultuur worden gebracht. Dat zal hard werken zijn geweest, maar wat ze er ook hebben bereikt, men zou niet voorbij mogen gaan aan wat het anderen heeft gekost.

      Indiaanse landbouw - het ontstaan van de Corn-Belt
      Wat er nog over was van de indiaanse samenlevingen raakte in verval en dus landbouwgronden, indiaanse dorpen en 'steden'.
      De nieuwkomers namen wel veel over van de indiaanse landbouwmethoden, met name de indiaanse maisteelt en daarmee legden de indiaanse stammen als de Shawano/Shawnee de basis voor wat nu bekend is als de Corn-Belt.

      lessen voor ons
      • krimp is niet onomkeerbaar
      • immigratie kan een effectief middel zijn tegen krimp
      • krimpgebieden die massaal worden herbevolkt met mensen van buiten het gebied verliezen veel van hun oorspronkelijk karakter

      Verwijderen
    2. Dank je SiKo voor je toelichting.Mijn oog was meer gericht op van Raalte en Brummelkamp met hun volgelingen en de enorme ziekte's die daar in dit moerassig gebied heerste.

      Verwijderen
  5. Volgens mij gaat het hier om een motie van het vorig college, en is het niet Jan Velthuis die dit nu even doet....motie VVD als ik het goed heb....tja pronken met andermans veren is hier in onze gemeente ook aan de orde van de dag...

    BeantwoordenVerwijderen