maandag 8 februari 2016

08022016

Ik las in het DvhN dat de Stichting Duurzaam Menterwolde 4700 zonnepanelen wil plaatsen op zonnepark Sunbrouck in Zuidbroek. Inwoners van Menterwolde, Scheemda enHoogezand-Sappemeer mogen ze kopen.
Het is de bedoeling dat het park volgend jaar operatief wordt. Per 1januari werd de zogenoemde postcoderoos-regeling verbeterd. Huishoudens die via een coöperatie of vereniging van eigenaren zelf stroom opwekken met zonnepanelen krijgen per kilowattuur stroom 9 procent korting op de energiebelasting. Deelnemers aan de coöperatie moeten dezelfde postcodecijfers hebben als de plek van het zonnepark of in een van de postcodegebieden wonen die er vlakbij liggen. Door deze regeling kunnen we nu niet alleen Menterwolde, maar ook Scheemda en Hoogezand bij het project betrekken zegt Roelof Lanting, die samen met Peter de Wekker en Jan Hoogstra trekker is van Duurzaam Menterwolde. ,,Die vallen ook binnen de postcoderoos van Sunbrouck.’’ Individuele personen en kleine bedrijven kunnen investeren in het zonnepark. ,,Niet iedereen heeft een huis dat geschiktis voor (voldoende) zonnepanelen.
De stichting is druk bezig met het werven van investeerders. ,,We vragen mensen nu alleen nog te ondertekenen dat ze belangstelling hebben’’, zegt Lanting. ,,Op papier hebben we zo al vierhonderd panelen weggezet. We zijn ook nog in overleg met verschillende partijen, zoals woningcorporatie Groninger Huis over deelname. We houden 16 maart een informatieavond in De Hoeksteen in Hoogezand. En binnenkort gaan we naar Scheemda.’
Meer informatie op www.sunbrouck.nl.

19 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, nu heel Zuidbroek voorzien is van zonnepanelen komt Sunbrouck met een zonnepark.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij zonnepanelen op het huis of schuur stimuleert het wel als je ziet wat de opbrengst van de dag is. En dat heb je denk ik met een zonneweide niet, je bent er niet zo nauw bij betrokken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als bekend ben ik geen voorstander van zonneparken. De grond onder de panelen is dan onbruikbaar. Maar in de stad zou het wel kunnen. Bijvoorbeeld op het dak van de Euroborg. Sinds aanname van het amendement Schouten op de belastingwet eind december, hoeven eigenaren van zonnepanelen in de postcoderoos helemaal geen belasting meer te betalen over hun thuis verbruikte energie, tot de hoeveelheid die hun panelen opwekken. Evenals bij het winddelen, hetzelfde maar dan voor windturbines, krijgen de eigenaren online inzicht in de opgewekte stroom van hun stukje zonne- of windpark.
    Het verschil tussen zonnepanelen op eigen dak of elders in een park, is de huur van de grond en administratiekosten. Duurzaam Menterwolde schat dat op € 10,00 per paneel per jaar. Dat Menterwolde al vol ligt met zonnepanelen, is een misverstand. Er zijn nog geen 200 van de 5000 woningen met zonnepanelen op het dak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans, ik hoorde zondag op Radio Noord in het programma De Noordmannen Lies Zondag verkondigen dat je ook prima gewassen kon telen onder zonnepanelen. Ik dacht nog dat zij zich vergiste en windmolens bedoelde, maar ze meende dit wel degelijk bleek in het verdere verloop. Als dat prima kan waarom zouden ze dan met gif de boel schoon houden onder die panelen?

      Verwijderen
    2. Ab,
      ik denk dat voor het VUK-raadslid de wens de vader van de gedachte was...,
      zolang er windmolens meer tegen te houden vallen willen sommige mensen (ons) alles (doen) geloven.

      Hier een heelander verhaal:
      Zonneakker nachtmerrie voor (de) bodem

      Verwijderen
    3. Frans,
      zouden er echt niet meer dan 200 daken zijn voorzien van zonnepanelen?
      Bij ons liggen er 270 (±68kWp), bij de buren ligt ook voor 20kWp, ook verder op in de straat zijn er verscheidene daken voorzien kleinere en grotere aantallen panelen op daken...
      en er komt allengs meer bij;
      Even met de duim rekenend kom je alleen in/aan de Zuiderstraat al aan een geïnstalleerd vermogen van tussen de 250 en 500 kWp (0,5MWp)

      Ook verderop in Noordbroek ligt al een flinke hoeveelheid verspreid over diverse kleine en grotere daken.

      Ik denk dat we nog 's moeten gaan tellen...,
      't zou me niets verbazen als er inmiddels flink meer dan 200 locaties binnen de gemeente te vinden zijn waar de zon voor elektriciteit zorgt.

      Maar er kunnen natuurlijk nog heel wat meer daken worden bedekt.
      Bij ons zouden er in theorie gemakkelijk nog zo'n 500 bij kunnen ware het niet dat het niet mag op daken van Rijksmonumenten...,
      we moeten ons dus tevreden stellen met de niet monumentale daken op het terrein.

      Verwijderen
    4. SiKo, ik had het over woningen, niet over bedrijfsgebouwen. Een jaar geleden telde ik in Meeden 15 woningen en 5 bedrijven. Volgens Peter de Wekker waren er toen 80 woningen in Menterwolde voorzien van zonnepanelen. Voor Duurzaam Menterwolde was toen het onderwerp zonnepanelen op daken al niet interessant meer. Ze gingen in zonneparken. Dat werd toen, en door sommigen nog steeds, gezien als alternatief voor windturbines. En middels zonneparken kun je energiemaatschappij NLD, via de Groninger Energiekoepel een dochter van Duurzaam Menterwolde, aan klanten helpen.

      Als het mooi fietsweer wordt, zal ik weer eens gaan tellen. Misschien is inderdaad het afgelopen jaar het aantal daken met panelen verdubbeld.

      Verwijderen
    5. Frans,
      ik heb/had het over gebouwen/percelen met een woonfunctie...,
      't is een nuanceverschil...,
      maar inderdaad 't is niet echt (altijd) hetzelfde als een woningen.

      Verwijderen
    6. SiKo, je hebt gelijk. Het gaat natuurlijk eigenlijk om het aantal mensen met zonnepanelen op het dak. Dat zijn de mensen die reclame maken voor duurzaam opgewekte stroom. Ondernemers die zonnepanelen niet alleen voor eigen gebruik, maar ook voor de verkoop van elektriciteit inzetten, horen daar natuurlijk ook bij. Maar in eerste instantie richtten duurzaamheidswerkgroepen zich daar niet op. Het werd overgelaten aan de (agrarische) organisaties. Ik geloof dat die erg overtuigend zijn geweest want bij bedrijven zie ik schuurdaken vol panelen.

      Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. VB, ik heb bovenstaande reactie verwijderd. "Alle windmolens slopen , vreselijke lawaai krengen. Windmolens hebben we te danken aan ************ van GL." En dat was niet om de spellingfout in het woord dat nu met sterretjes is ingevuld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maak er geitenbreiers van, teveel ergenis

      Verwijderen
    2. VB, lijkt netter en zonder spelfout, maar een discussie kan ook gevoerd worden zonder te schelden.

      Verwijderen
  6. Ik heb Lies Zondag niet gehoord...,
    maar duurzame teelt onder (op de grond geplaatste) zonnepanelen lijkt me niet realistisch.

    In die mening werd ik gesterkt na het lezen van het volgende artikel:
    Zonneakker nachtmerrie voor (de) bodem
    In dit artikel uit het tijdschrift 'Nieuwe Oogst' wordt kort uit de doeken gedaan waarom zonneakkers geen goed idee zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ironisch dat voorvechters van alles vernietigende windmolen ellende nu tegenstander blijken te zijn van zonne energie op grote schaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer als virtueel kroeghouder soms een beetje leiding te geven aan de discussie. Wil dan ook opmerken dat SiKo en Frans kritisch zijn over zonnepanelen op land, maar niet op daken. Mijn info is dat beiden namelijk zonnepanelen hebben.

      Verwijderen
    2. @VB
      ik ben helemaal geen tegenstander van zonne-energie op grote schaal...,
      sterker nog ik ga er maximaal voor...,
      maar dan wel op daken en niet op de grond.

      Ik zou er dan ook een groot voorstander van als alle kassen in onze gemeente massaal van (doorzichtige) PV-panelen zouden worden voorzien...,
      je zou dan twee of meer vliegen in één klap slaan.

      Verwijderen
    3. Grond, omgeving en woongenot opofferen aan windmolens op grote schaal zoals bij Meeden is vele malen kwalijker.

      Verwijderen
  8. Wat ik wel jammer vind: Het begon over het zonnepark, SiKo en ik reageerden daarop. Zonder het af te kraken, hooguit met nieuwe gegevens. Dan komt er iemand die vloekend en scheldend over windmolens begint. Het lijkt hier Twitter wel.

    BeantwoordenVerwijderen