Ik heb gewoond in de gemeente Zuidbroek, daarna Oosterbroek, toen Menterwolde, en straks zal dat Midden-Groningen zijn zonder dat ik het dorp heb verlaten waar ik ben opgegroeid. De politiek bepaalde in welke gemeente ik woon(de), maar mijn ouders in het verleden, ikzelf in het heden in welk dorp. Mooi toch dat de politiek niet over alles in je leven zeggenschap heeft?! ;-)
Wij kwamen hierheen in april 1975.was het toen al Oosterbroek of nog Zuidbroek ?
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen.
BeantwoordenVerwijderenOosterbroek (gemeente)
Gemeentewapen
Oosterbroek is de naam van een voormalige gemeente in de provincie Groningen. De eerste gemeente Oosterbroek ontstond in 1965 door de samenvoeging van de toenmalige gemeentes Noordbroek en Zuidbroek.
Bij de grootschalige gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen in 1990 werd Oosterbroek samengevoegd met de gemeentes Meeden en Muntendam. Deze nieuwe gemeente werd in eerste instantie ook Oosterbroek genoemd. Een jaar later koos de gemeenteraad van de nieuwe gemeente echter voor de huidige naam Menterwolde.
Burgemeester Albert Omta van Noordbroek werd de eerste burgemeester van Oosterbroek. Hij bekleedde dit ambt van 1965 tot 1979
Goedemorgen, als ik het bovenstaande lees, denk ik wat raar dat iedere dorp een gemeente was met bij horende raad? Kijk ik naar het Duurswold, dan was en is er maar 1 gemeente en 1 gemeentehuis en burgemeester. Of je nu in Tjuchem woont of Klein Harkstede.
BeantwoordenVerwijderen@Wim,
VerwijderenZo vreemd is het allemaal niet...,
en ook Slochteren is het resultaat van een flink aantal fusies en anexeringen van buurgemeenten als Harkstede en Siddeburen
De huidige gemeenten zijn ontstaan 1811 in in de franse tijd ontstaan.
Dat hield een bestuurlijke revolutie in ondanks ’t feit dat het in de meeste gevallen min of meer ging om voortzettingen van de voormalige (deels nog middeleeuwse) kerspelindeling zoals die voordien golden in de (Bataafse) Republiek.
Het vernieuwende was dat er geen onderscheid meer waas tussen steden en vlekken (d.w.z. plaatsen met stadsrechten) en plattelandsgemeenten (gewone kerspelen), Heerlijkheden en Ambachtsheerlijkheden (plaatsen in persoonsgebonden/adelijk bezit en dus onder persoongebonden/adelijk bestuur); Tevens probeerde men een einde te maken aan de bestuurlijke lappendeken door her en der gemeenten daar waar wenselijk samen tevoegen tot logische aaneengeloten geieden. Daarbij was het streven naar gemeenten met gemiddeld c.a. 2000 inwoners (maar minimaal c.a. 500 inwoners) en in gebieden met hogere bevolkingsdichtheid (zeker in verstedelijkt gebied) was het streven naar gemeenten van 5000 inwoners of meer.
Maar er waren uitzonderingen zoals de gemeente 9de) Tempel tussen Rotterdam en Delft, die gemeente had in 1811 precies 0 inwoners en dat zou zo blijven tot het in 1855 bij Berkel en Rodenrijs werd ingelijfd.
Slochteren ontstond in 1811 door samenvoeging van de voormalige gemeenten/kerspels van Kolham, Slochteren, Schilwolde en Hellum.
Siddeburen en Harkstede waren in 1811 gewoon zelfsandige gemeenten.
Hoogezand ontstond in 1811 door samenvoeging van Westerbroek, Kropswolde en Hoogezand
Het kerspel Noordbroek werd in 1811 de gemeente Noordbroek
Zuidbroek is een verhaal apart; Het Kerspel Zuidbroek omvatte aanvankelijk niet alleen Zuidbroek en Muntendam, maar ook het hHuidige Veendam en Wildervanck en delen die nu bij Stadskanaal horen (de Zuidbroekster venen ofwel de Wildervanck). In 1654 werde een groot deel van dit gebied door het kerspel definitief verkocht aan de Stad Groningen en zo kon in 1655 het kerspel Veendam en in 1702 Wildervanck ontstaan.
In de franse tijd werd ook Muntendam van Zuidbroek afgesplitst en zo bleef in 1811 Zuidbroek als ’zelfsandig' dorp over voor de betreffnde gemeente; Muntendam werd een zelfstandige gemeente.
Het kerspel Meeden werd in 1811 de gemeente Meeden
Ook na 1811 bleven de gemeentegrenzen hier rommelen:
1821 Harkstede naar Slochteren
1821 Windeweer naar Hoogezand
1826 Siddeburen naar Slochteren
1949 Hoogezand fusie metSappemeer tot Hoogezand-Sappemeer
1949 Sappemeer fusie met Hoogezand tot Hoogezand-Sappemeer
1965 Noordbroek fusie met Zuidbroek tot Oosterbroek
1965 Zuidbroek fusie met Noordbroek tot Oosterbroek
1990 Meeden naar Oosterbroek
1990 Muntendam naar Oosterbroek
1991 Oosterbroek naamswijziging naar Menterwolde
bedankt voor de heldere overzicht SiKo.
VerwijderenFoutje,
Verwijderenin 1811 werd het kerspel Hellum ('t dorp Helm) bij het Kerspel Siddeburen gevoegd om samen de nieuwe gemeente Siddeburen te vormen tot 1826
Terwijl de politiek wel over veel dingen zou moeten gaan.....
BeantwoordenVerwijderenMee eens VB, ga eerst eens na wat ik zojuist had gelezen op rvnoord over de TSN, want daar had ik een paar simpele vraagjes over gesteld aan de redactie:
VerwijderenIs dit wel zo met betrekking op de TSN?
Blijft de TSN wel bestaan?
Ik had gehoord in de wandelgangen dat er al ontslagen vanmiddag al waren door gebeld........
Misschien kunnen ze wel door blijven werken voor een x-aantal eurootjes minder, maar moeten zij bij een andere organisatie gaan solliciteren ....
Een vraag aan u is dit niet een doekje voor het bloeden?
Ceer. (Chris een echte rooie)