Teller

donderdag 1 september 2016

01092016

Beste Ab, 

we hebben een klokkenluidersgilde in Noordbroek,
er zit een 'bel' in de Petruskerk van Zuidbroek,
de kerk in Meeden heeft ook niet voor niets galmgaten in de (klokke)toren,
in Muntendam (waar men de spreekwoordelijke solidariteit tot volkgebod rekent) kan vast ook wel iets welluidends worden gevonden,
Zaak dus om te zorgen dat ook hier de klok zal luiden om te laten horen dat 'wij' Groningers aan de bel trekken.
en dat we dat zeker doen in Menterwolde.

De Gildebroeders in Noordbroek hebben al toegezegd mee te doen, maar wie bindt de kat de bel aan om ook de andere klokken te laten luiden?

Verder is elke vorm van publiciteit gewenst opdat mensen…
  • bewust zijn waarom de kerkklokken als de noodklok luiden
  • participeren door…
    • plaatselijk samen te komen bij het luiden en daarvan bijvoorbeeld filmpjes te maken voor FaceBook e.d.
    • centraal samen komen bij de grote manifestatie onder de Martini-toren op de Grote Markt in Stad 


Begin doorgestuurd bericht:

Trek aan de Bel voor Groningen! Laat je horen tegen gaswinning!
Beste Groninger Kerken,

In de derde week van september wordt in Den Haag door de Tweede Kamer besloten over het voorgenomen gaswinningsbesluit van minister Kamp. In de aanloop daar naartoe moeten we als Groningers laten zien dat dit onderwerp Groningen nog steeds raakt! 
Minister Kamp en de NAM hebben de neiging om de problemen in Groningen te bagataliseren. Volgens de NAM en minister Kamp loopt de schadeafhandeling nu goed, wordt de versterking in gang gezet en is de gaswinning voldoende teruggedraaid: "Groningers moeten niet meer zeuren”.

We verwachten iedereen op vrijdag 9 september om 19.00 op de Grote Markt in Groningen.
We gaan een grote optocht organiseren waarin de dorpen en organisaties uit het gebied herkenbaar en zichtbaar mee lopen. De optocht eindigt op de Grote Markt waar een kort podiumprogramma zal zijn. Toespraken van politici, maar ook persoonlijke verhalen van bewoners. De avond wordt opgeluisterd door lokale gas-, en bevingshits uit de regio. 
De manifestatie eindigt om 21.00 door massaal 'aan de bel te trekken’.

Voor dit laatste onderdeel willen we Stichting Oude groninger kerken het volgende vragen:

  • Kunt u de Groninger Kerken oproepen om op vrijdag 9 september om 21.00 vijf minuten de noodklok te laten luiden voor Groningen? Op hetzelfde moment zullen vele aanwezigen tevens de noodklok luiden middels 'koebellen'. Kerken die meedoen kunnen zich melden bij mij. Dan kunnen we de deelnemers en communicatie bijhouden.
  • Indien gewenst kunnen we de zorgen om de Groninger Kerken expliciet benoemen in het programma. Eventueel kunnen we Groninger Kerken ook podiumtijd bieden (enkele minuten)
  • Wilt u als stichting de manifestatie 'trek aan de bel voor Groningen' steunen? Vele anderen zijn al aangesloten: Milieudefensie, GBB, Coalitie Gasverzet, Groninger gasberaad, provincie, Urgenda, Onze Klei, Goan Veur Grunn, FNV Noord, en vele lokale groepen. Indien ze het steunen dan nemen we Groninger Kerken op in het lijstje van organisaties die de manifestatie ondersteunen (op FB en de website van MD)
Het volledige programma en actuele informatie leest u op: https://milieudefensie.nl/gasboringen-groningen/nieuws/trek-aan-de-bel

Het zou fantastische zijn als vele kerken meedoen! Alvast bedankt voor u medewerking.
Met vriendelijke groet namens Coalitie Gasverzet Groningen,
Jenny Valk
0596-581020 (na 12.00 uur)

5 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, waar waren deze mensen toen een enkeling bezwaar maakte tegen deze grootschalige gaswinning in de 60 en 70 tige jaren! Ook toen al werd er een bodemdaling geconstateerd, alleen toen werd er lacherig over gedaan met: het valt wel mee! Het doet me denken aan de zoethoudertjes van minister Colijn. Wat er in de jaren van gaswinning is ontstaan kan niet meer goed gemaakt worden. Het product die Nederland rijk maakte is op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim,
      wie nu tussen de 35 en 65 jaren oud is was destijds nog gewoon te jong om ergens iets van te vinden...;
      Nu staat men er wel...
      nu luidt men de bel.

      Verwijderen
    2. Wim,

      wat we tot nog toe beleeft hebben is kinderspel vergeleken met wat ons nog te wachten staat.

      Je hebt natuurlijk volkomen gelijk met je opmerking over dat wat er door de gaswinning is ontstaan (aan schade) niet meer goed valt te maken …;
      Maar tegelijkertijd moet we beseffen dat wat er al aan schade is ontstaan door bodemvolumeverlies (vertaald in zowel bodemdaling als gasbevingen) feitelijk nog maar het begin is als we werkelijk gaan beseffen wat ons nog te wachten staat de komende jaren.

      Rekenend van af 1959 tot en met 2015…
      is het totaal volume aan bodemvolume (door de gaswinning) grofweg 90-miljoen m³. Vanaf nu tot en met 2040 (als, uitgaande van de winnngsplannen, het gas echt helemaal op is) gaat er nog eens tussen de 185-miljoen en de 195-miljoen m³ aan bodemvolume verloren.

      Met andere woorden:
      Sinds men begon met winnen in 1963 tot nu…
      is in ruim 53 jaar grofweg nog niet de helft verloren gegaan aan wat we de komende 20-tot-25 jaar nog aan bodemvolume gaan verliezen.

      Dat betekent dat, als men op de ingeslagen weg doorgaat de bodem steeds sneller zal dalen en naar verwachting de bevingen zowel in aantal als in kracht gaan toenemen.

      De krachtigste beving (3,6 Richter) tot nog tot was die van Huizinge in 2012,
      die beving was grofweg 6x zo zwaar als als de klap van Hellum (3,1 Richter) vorig jaar.

      Naar verwachting moeten we tenminste rekening houden met bevingen met een magnitude van 5 Richter…;
      Bij een magnitude 5 komt grofweg 126x zoveel energie vrij als bij de beving van Huizinge…
      en dus grofweg 756x meer dan bij die van Hellum…,
      vergeleken met die van Froombosch in februari zelfs bijna 8.000x (8-duizend) zoveel.

      De gaswinning in haar huidige vorm moet zo snel mogelijk stoppen en pas als men echt snapt hoe je zonder beven kan winnen en rekening houdend met de gevolgen van (geleidelijke ) bodemdaling zou men desnoods de rest er de komende 200 jaar geleidelijk uit mogen pompen (als dat dan nog nodig is).
      bodemvolumeverlies-door-de-jaren-heen

      Verwijderen
  2. Goedemiddag, zelf denk ik niet in regio betreft aardbevingen(schade) zit.

    Een kameraad van mij eigenlijk ook, want die bevind zich net buiten de regio van Aduard. Maar goed volgens mij is meer dan 1 1/2 jaar geleden dat ik hem het advies gaf om dit te gaan claimen..., totdat hij zojuist had gebeld dat bijna alle schade's vergoed wordt door de N.A.M.

    Eerlijk gezegd valt mij dit mee met wat ik gehoord of volg betreft de aardbevingsschade.

    Grove scheuren meer als 3 cm. breed langs de gehele linker zijkant van de boerderij, durox blokken geheel ontzet in de keuken van 8 m1 x 2,5 m1.

    De eerste taxatie was meer dan € 25.000,00.....

    En nu maar hopen dat het goed zal worden hersteld, want je moet er niet aan denken dat het volgend jaar weer gaat scheuren...

    Ik zeg: de ene kant Grijpskerk wordt het opgepompt en andere zijde wordt het gas gewoon weggezogen.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Chris, Grijpskerk ligt niet in het Slochteren veld. Bij Grijpskerk hebben ze het aardgas gebruikt en gebruiken ze nu de ondergrondse ruimte om tijdelijk, in de zomer, aardgas op te slaan, en het in de winter weer naar boven te krijgen. Eigenlijk gebeurt in Zuidwending en Norg hetzelfde. Zolang wij juist in de winter aardgas nodig hebben, moeten we het aanbod tijdelijk opslaan.

      Verwijderen