Week twee, het jaar is weer op glee. Wat zal 2018 ons brengen? De gemeente is behoorlijk gegroeid. Een vooruitgang of wordt de politiek voor de meesten nog meer een ver van mijn bed show?
Ik hoop dat de politiek meer een ver-van-mijn-bed-show wordt, Appie. Als de gemeente onzichtbaar functioneert en er komen geen klachten, dan hoef ik geen inspraak en bemoei ik me er niet mee, afgezien van het uitbrengen van mijn stem eens in de zoveel tijd. Pas wanneer ik merk dat er iets niet goed gaat (hoeft niet speciaal voor mij persoonlijk te zijn, maar je pikt wel eens wat op) komt de politiek dichterbij.
Een grotere organisatie zou, theoretisch, beter georganiseerd en professioneler moeten kunnen functioneren en minder afhankelijk zijn van willekeur en persoonlijke invloeden van een enkeling of enkelen.
Jan, elk (wetenschappelijk) onderzoek naar z.g. synergievoordelen..., bestuurlijke slagkracht, kwaliteit van organisatie, (meer) kundigheid, kostenvoordelen..., van fuserende/gefuseerde (⇒ grotere) gemeentes lijkt steeds dezelfde conclusies op te leveren: die voordelen zijn er niet... ... en als ze er al wel lijken te zijn dan blijkt ook weer keer op keer dat diezelfde voordelen ook bereikt hadden kunnen worden op ander wijze, zoals effectief samenwerking op regionaal niveau.
Maar het is een gelopen race, we hebben gestemd, we krijgen/hebben een nieuwe gemeenteraad er is een collegeakkoord en... en...?...; ... en we zullen samen verder moeten in één grote(re) gemeente... met een oppervlak van c.a. 31.400 ha... met c.a. 61.000 inwoners verdeeld over 26 dorpen en nog eens 33 min of meer eigenstandige buurtschappen en gehuchten.
Goedemorgen, de zon schijnt en dat hebben we lang moeten missen. En wat die grote gemeente Midden -Groningen betreft, hoop ik dat ze ook de kleine dorpen in hun beleid zullen mee betrekken. Dat is zeker in H/S wel eens anders geweest. En met name ook de voormalige gemeente Slochteren heeft nogal wat kleine dorpsgemeenschappen.
Goedemiddag, zoals ik het zie is iedereen heftig bezig met zelfverrijking...en zo gaat het op dit moment jammer....kijk eens naar Aldel miljoenen subsidie gekregen en leuk weg gesluisd....en zo zijn er een tig aantal zaken groter GROTER en dan plof...
Nee ik zeg luister aandachtig naar dit filmpje: vrouger
René werkte 22 jaar bij Organon in Oss. Net als duizenden andere Ossenaren. In iedere straat woonde wel iemand die er werkte. Bij de onderzoeksafdeling en in de fabriek. Ik ben in de achtertuin van Organon geboren en opgegroeid. Organon was voor ons veel meer dan werk alleen: het was al honderd jaar de trots van onze stad. En: wereldwijd bekend als uitvinder van de anticonceptiepil.
Organon hoorde bij Oss. In de bestuurskamer van AkzoNobel, waar Organon onderdeel van uit maakte, dachten de hoge heren daar anders over. D66’er Hans Wijers deed het bedrijf in de uitverkoop aan een Amerikaans bedrijf. Hoewel Organon en zijn medewerkers AkzoNobel flinke winsten had gebracht was dat niet genoeg: de aandeelhouders wilden nog meer.
Daarmee verdween de zeggenschap over de toekomst naar Amerika. Niet alleen zeggenschap over de toekomst van het bedrijf. Ook over de toekomst van Oss. Drie jaar later, en weer een overname verder, besluiten de Amerikanen om zonder pardon de onderzoeksafdeling te sluiten. Bijna 2200 van de 4500 medewerkers verloren hun baan. Zo ook René. Elk dag liepen er werknemers in een protestmars door Oss. Af en toe liep ik mee. Je zag het verdriet van de machteloosheid op de gezichten. Maar de bestuurders ver weg in Amerika kregen er niets van mee. Zij waren enkel geïnteresseerd in snelle winsten. Voor hen was Organon een stipje op de kaart.
Door de grote macht van (buitenlandse) aandeelhouders verdwijnen banen in gezonde Nederlandse bedrijven. De politiek kijkt weg. Om de grote bedrijven te paaien, krijgen buitenlandse beleggers van Rutte 1,4 miljard cadeau. Ook wordt de winstbelasting met 2 miljard verlaagd. Maar als onze banen op het spel staan? Dan hebben we er niks over te zeggen.
Dat moet anders. Door te zorgen dat niet alleen de aandeelhouders maar ook de werknemers bij overnames instemmingsrecht hebben. Door de overheid de mogelijkheid te geven om een stokje voor een overname te steken als het ten koste gaat van ons algemeen belang.
Bedrijven zijn meer dan speeltjes van aandeelhouders. Dus moeten we zorgen dat we er samen wat over te zeggen hebben. Voor René, voor Nederland, voor elkaar.
Een ieder die geïnteresseerd is in de politiek heeft de afgelopen tijd kunnen lezen wat de insteek is. Dit is allemaal verwoord in Het Kompas, de leidraad voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Ook het coalitie akkoord is hierop gebaseerd. Dat de kleinere dorpen vergeten zouden worden is een uiting vanuit onderbuikgevoelens heb ik het idee. We zullen het zien en als raadslid zal ik me er zeker voor inzetten
Niet te erg aantrekken van mij Anja het is echt niet persoonlijk bedoeld voor jou..., alleen wat ik zeggen wil waarom geen km. geld vergoeding en de rest doen om voor jou medemens te kunnen opkomen.
Ik denk dat iedereen gaat zeggen kijk dit persoon is goed bezig deze persoon krijgt mijn stem.
Het gaat net zoals de b.m., wethouders en al deze personen die er beter van gaan worden als zij maar gaan groter worden.
Je moet 1 ding niet verkeerd begrijpen je wordt betaalt door de burger die op jou heeft gestemd.
Ik had al eerder gezegd er moet een revolutie komen om een eind te maken van dit belij(ei)d.
Ceer, heb je enig idee hoeveel werk het is, hoeveel uren werk en hoeveel km je aflegt? Ik heb 4 jaar lang in Menterwolde dit werk met veel plezier gedaan. En nee, ik doe het niet voor het geld, maar heb wel een gezin die onderhouden moet worden. Vaak moet ik vrije dagen opnemen (onbetaald verlof) en dat kan ik compenseren met de raadsvergoeding. Het is een vergoeding. En ja, ik ben blij dat er een vergoeding tegenover staat. Ik kom altijd voor de medemens op. Steek hier veel tijd in achter de schermen. Het is best een grote verantwoordelijkheid en ik vind het normaal dat daar een vergoeding tegenover staat.
@Ceer Raadsleden zakkenvullers noemen vanwege hun (onkosten)vergoeding... ... dat gaat wel ver hoor.
De standaard vergoedingen voor Raadsleden van Menterwolde waren in 2017 €369,33 per maand..., dat is echt niet meer dan hoogstens een onkostenvergoeding te noemen voor het toch vele (nuttig/onnuttig) werk dat (actieve) raadsleden moeten doen, zekere als dat gepaard gaan met loonderving danwel het opnemen van vrije dagen (ongeacht of dat betaalde vakantiedagen zijn of onbetaald verlof).
Maar als raadslid in de veel grotere gemeente Midden-Groningen krijgen raadsleden een veel hogere vergoeding..., ... heb je dan misschien wel een punt?
Nee, nog steeds niet. De vergoeding voor onze nieuwe raadsleden is met €1460,84/maand weliswaar fors hoger dan voor de kleinere gemeentes voorheen..., maar het totaal kleinere aantal raadsleden krijgt waarschijnlijk ook fors wat meer werk voor de kiezen in de niet alleen in inwonertal maar ook oppervlak veel grotere gemeente met z'n letterlijk tientallen dorpen, gehuchten en buurschappen.
De nieuwe vergoeding is nog niet eens gelijk aan het minimumloon (1578/maand) en vergeet niet dat het een onkostenvergoeding is waaruit de gemaakte extra onkosten die het raadslid zijn met zich meebrengt, dus extra (verder onderclareerbare) autokilometers, autogebruik, telefoonkosten, krantenabonnementen, (nette) kleding, reisjes naar Den Haag, eten onderweg... allemaal kosten die komen bovenop loonderving door 'niet-gewerkte' dagen...; En mocht je als raadslid in een uitkeringssituatie (werkeloos, WW, Bijstand) dan vervallen zaken als sollicitatieplicht ook niet zomaar..., dus ook dan is raadslidsvergoeding geen gemakkelijke zorgeloze bijverdienste.
En dat wil heus niet zeggen dat geen enkel raadslid er misschien financieel door zijn/haar raadslidmaatschap er een daar euro/maand op vooruit gaat... ...maar zakkenvullen... ik zou zeggen; ga je mond spoelen..., met zeep wel te verstaan (en dus niet met Koffie, thee of bier).
De Groninger Bodem Beweging wil op vrijdag 19 januari, mits de gemeente Groningen toestemming geeft, een nieuwe fakkeloptocht organiseren.
De fakkeloptocht is een vervolg op de optocht begin vorig jaar, toen ruim 4000 Groningers en sympathisanten de fakkel ter hand namen en door de stad Groningen liepen.
Behoorlijk geschrokken Deze keer moet de fakkeloptocht minstens zoveel aandacht genereren, vindt vicevoorzitter Derwin Schorren van de Groninger Bodembeweging. 'De beving van vandaag maakt helaas duidelijk dat we dit moeten doen', zegt hij.
'Ik ben behoorlijk geschrokken. Ik zat in de auto en stond achter het Parcival College in de stad Groningen. Om één minuut over drie schudde de auto heen en weer. Ik dacht dat het eerst een grap van mijn dochter was, maar dat was niet zo.'
Serieus genomen worden Volgens Schorren is het 'heel belangrijk' dat Groningen vanaf nu serieus genomen wordt door 'Den Haag' en de NAM.
'We zijn het zat om wéér te moeten incasseren, we zijn het zat om wéér een beving over ons heen te laten komen. We willen de overheid laten weten dat het genoeg is, dat moet de fakkeloptocht opnieuw duidelijk maken.'
19 januari 2018 FAKKELMARS door STAD Geen Gas... ...Geen Beving
laat van je horen ook als je gisteren een niets voelde
Gistermiddag liep ik net de trap af toen ik weer eens wat voelde..., niet heftig zoals de bevingen van Hellum en Froombosch (ca. 2 jaar terug)..., maar vreemd/ongemakkelijk alsof m'n knieën extra) knikten.
Maar wat hier wat minder heftig voelde dan elders in de Provincie was zorgde wel degelijk voor flinke bodembewegingen... die dan ook goed zichtbaar waren op de enige openbaar uitleesbare tiltmeteropstelling in Noordbroek.
En ook ons pand heeft weer wat te leiden gehad..., op zich geen opvallende nieuwe scheuren en zo.... maar alles wel weer wat 'beter' zichtbaar... en de ervaing uit het recente verleden leert dat dagen/weken soms maanden duurt voor de gevolgen van een bepaalde beving hun volle uitwerking op panden tonen. Nu is in het nieuws dat er naar aanleiding van de beving gister al weer ruim 300 schademeldingen zijn gedaan... ... maar over wat daar de komende tijd nog bij komt , daar hoor je over een dikke maand niemand meer over.
Maar nu de oplossing SiKo, het gas wat verdwenen is weg. De poriën waarin het gas zat en zorgde voor een stabiele ondergrond is verdwenen, en komt ook niet weer terug. Net als de kolenwinning in Limburg. Ook een fakkel optocht houd dit proces niet tegen. Ik heb van af 1960 tegen deze winning gestreden en enkelen met mij, en hebben geen gehoor gevonden. Nu het te laat is zullen we een alternatief moeten zoeken. Of het gebied aan de natuur terug geven of het aanvaarden dat de bodem telkens weer in beweging komt.
het is nooit te laat om het tij te keren… en erger te voorkomen… maar de klok terugdraaien zal niet lukken.
Al die bevingen/bevinkjes zijn hartstikke lastig... maar ons grootste probleem is het niet…; Ons grootste probleem ((tot nog toe) is dat door bodemdaling constant enorme hoeveelheden water in de dieper grondwaterlagen (aquifers) in beweging komen. Dat zorgt dat er constant veranderende draagkrachtverschillen in de bodem optreden waardoor met name de ondergrond (het staal) waarop de fundamenten van onze huizen rust verandert.
Normaal gesproken zijn die diepere grondwaterlagen min of meer stabiel…, waardoor de draagkracht van de bodemlagen waarop onze fundamenten rusten gelijk blijft. Maar door de constant veranderende grondwaterbeweging is van stabiliteit geen sprake meer... ... met als gevolg dat fundamenten door de steeds wisselende ondersteuning ongelijke zettingen gaan vertonen waardoor uiteindelijk de bovengrondse muren scheuren, breken, wijken, zakken, dakconstructie gaan wijken, schoorstenen uit het lood gaan, etc..
Het gas dat weg is weg en de schade die daardoor al is ontstaan niet meer ongedaan te maken..., maar door nu te stoppen met de gaswinning kun wel zorgen dat het veld (sneller) tot rust komt en de voortgaande inklinking en de bodemdaling dientengevolge (eerder) tot stilstand brengen.
Maar het allerbelangrijkste van nu stoppen betekent dat ⅔ van de totaal verwachte bodemdaling achterwege zal blijven. Het meste gas is er al uit maar elke Nm³ gas die je nu nog uit de grond pompt heeft in absolute en relatieve zin veel grotere gevolgen voor compactie/inklinking, bodemdaling, grondwaterbewegingen, aardbevingen, etc. ... en veroorzaakt daarmee uiteindelijk meer schade dan elke voorgaand gewonnen Nm³.
John, er zit (tegen de momentane gasprijzen) nog ongeveer €60-miljard tot maximaal €80-miljard min of meer winbaar gas in grond onder onze voeten. De kosten van winning stijgen echter explosief naarmate de gasdruk nog verder afneemt.
Dus stel voor 't gemak dat er nog grofweg die €60-miljard aan opbrengsten is... en dat daarvan (zoals gebruikelijk) ≥90% in de Staatskas vloeit (in 2016 c.a. 94%)... dan is dat nu al niet genoeg om de totale (bestaande) schade netjes te herstellen en alle gebouwen weer echt in hun kracht te zetten. Voortgaande winning zorgt echter voor een zichzelf steeds meer versterkend schade-effect (zelfs als er geen bevingen zoals die van gister meer plaatsvinden).
Conclusie: doorgaan met winnen loont niet..., het kost uiteindelijk (aanmerkelijk) meer dan het 'ons' als Nederland oplevert.
de enige reële financieel-economische optie is dus stoppen... helaas is er vaak sprake van Fact-Free-Calculus..., zoals het staaltje de Annemarieën Heite en van Gaal zojuist bij Jinek ten Beste gaven
En John wat is dan de oplossing... nieuwbouw kost geld en veel ruimte (lastig te vinden in een overbevolkt land)....; en schadecompensatie zal er niet minder door worden. En als je alles onderwater laat lopen zul je waarschijnlijk om verder mileuschandalen te voorkomen ook alles eerst netjes moeten slopen en saneren.
Niet echt een goedkope, gemakkelijke oplossing dus. Waarbij kostbare infrastructuur en landbouwgrond, bouwgrond, waterwingebieden en industriegrond die elders in dit land ook niet voor het oprapen ligt verloren gaat zonder nog maar één enkel probleem te hebben opgelost.
John, ik weet niet wat je denk op te lossen op deze manier.
Groningen mag dan volgens jou groot en leeg genoeg zijn..., maar besef dan ook even dat alleen het Groningenveld (jij noemt het aardbevingsbgebied) ruim ⅓ van de oppervlakte van onze provincie beslaat. Maar daarmee ben je er nog niet..., het gebied dat nu al aantoonbaar last heeft van de door de gaswinning veroorzaakte effecten van bodemdaling, verstoring van diepere grondwaterhuishouding en allerhande andere mijnbouweffecten die oorzaak zijn (bij doorgaande gaswinning steeds sterker toenemende) schade aan gebouwen en infrastructuur strekt zich uit tot ver buiten het gaswinningsgebied van het Groningenveld..., je praat dan al over ruim 60% van het provincie oppervlak waarbinnen ook grote delen van de stad Groningen vallen. Maar ook dan ben je er nog niet...; Groningen telt een flink aantal andere gasvelden waaronder het veld Annerveen waarvan de winningsactiviteiten met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verantwoordelijk is voor ernstige mijnbouwschade in plaatsen als Haren, Veendam, Stadskanaal en diverse plaatsen. ook hier zal het voortzetten va de winning (gepaard aan die van het Groningenveld) niet zonder gevolgen zijn. Maar ook in e het westen van de provincie is sprake van flinke gaswinningschade zowel door de winning zelf als door de gasopslagen van Langelo, Norg en Grijpskerk.
Jouw 'oplossing' zou betekenen dat je de hele provincie Groningen en delen van Drenthe maar beter kunt ontvolken. Maar wat brengt ons die oplossing? Je zult al het onteigende ontruimde onroerend goed wel volledige moeten compenseren (wat kost dat denk je (@denk maar gau richting ≤€200-miljard) en dan hebben we het nog niet over alle bijkomende kosten voor sloop, verhuizing, bedrijfseconomisch schade etc. etc..
Oh ja..., bijna vergeten...; je moet die ruim 600.000 mensen en al die bedrijven en dieren wel ook nog even ergens anders moeten herhuisvesten. Ik denk dat de nog beschikbare bouwgrond in Nederland nog wel eens een flinke opwaartse impuls zou kunnen gaan krijgen, waardoor de kosten van vervangende nieuwbouw (overal in het land) ongelooflijk kostbaar/duur zal maken.
En wat staat daar tegen over? Tegen de huidige gasprijzen hooguit een gasopbrengst van maximaal €60-miljard, en als de gasprijs verdubbeld grofweg het dubbele, en daar moeten dan nog de kosten van winning vanaf. Het kan gewoon niet uit.
Doorgaan met de gaswinning in Groningen kan ook in economische zin domweg financiëel niet meer uit.
Het wordt tijd dat het ook in Politiek Den Haag een doordringt dat we de komende jaren helemaal niet meer kunnen spreken… … hoogstens van aardgasschulden.
Volgens de berekeningen van NAM en SODM zit er nu nog c.a. 633-miljard Nm³ (winbaar) gas in het Groningenveld. ⇒ grofweg een ¼ van de oorspronkelijke hoeveelheid van 2.800-miljard Nm³ in 1959 Tegen de de huidige gasprijzen is de maximale opbrengst van die hoeveelheid gas net aan €60-miljard… veel geld dus…; maar bruto opbrengst is geen bruto-winst (laat staan netto-aardgasbaten), de kosten van de winning moeten er nog van af. En die kosten stijgen explosief en zullen naarmate de reservoirdruk nog lager wordt elke dag toenemen omdat met elke nog gewonnen kubieke meter gas de reservoirdruk steeds progressiever verder daalt. En hebben we het nog niet eens gehad over de steeds verder toenemende schade aan milieu, landerijen, woningen, bedrijfsgebouwen, scholen en intellingsgebouwen, infrasrtuctuur, volksgezondheid, en dan vergeet ik vast nog wel wat…
Wie gas produceert hoeft bijna niets te doen… die vlieger gaat al lang niet meer op Zeker sinds d eeuwwisseling is duidelijk geworden dat naar mate het gasveld leger raakt, het gas opraakt, de resevoirdruk daalt…, dat het gas niet meer zo gemakkelijk, vrijwillig de bodem uitspuit als voor heen. Reden destijds voor NAM om het hele veld met alle winningslocaties op de schop en om te bouwen te nemen en op diverse plaatsen middels enorme compressoren te plaatsen om althand de winningsdruk van een bepaalde put op te voeren. Toen deze gigantische ombouwoperatie in 2009 werd afgerond schoot de gaswinning om hoog met 2013 als triest hoogtepunt.
Kunnen we überhaupt nog wel spreken van aardgasbaten Wie het sommetje begint te maken kan niet anders dan concluderen dat de aardgasbaten geen baten meet zijn en nooit meer zullen zijn. Zelfs als de gasprijs ruim verdubbelt en er dus c.a. €120-miljard aan bruto baten zouden zijn… dan nog gaat dat de rekening van alle schade, schadeherstel, schadecompensatie niet betalen…; Die rekening beloopt nu als (alles bij elkaar geteld) volgens de meest voorzichtige/conservatieve schattingen ruim €50-miljard maar meer realistisch berekeningen/schattingen komen al gauw op een bedrag (nu) van meer dan €100-miljard aan schade…; en wie beseft dat om het laatste ¼ te winnen de resulterende compactie een bodemvolumeverlies zal veroorzaken dat uiteindelijk ruim het 3-voudige zal bedragen van de gevolgen van de winning tot nog toe, die beseft dat de bodemdalingseffecten, gevolgen voor de diepere ondergrondse waterhuishouding nog voor heel veel meer schade gaat zorgen dan wij tot nog toe hebben beleeft of ons zelfs maar voor kunnen stellen.
De gaskraan moet dicht om een financieel debacle voor Nederland te voorkomen Voorstanders van de winning schermen nog steeds met het argument dat de opbrengsten nodig zijn, zullen blijven om de schade te kinnen (blijven) betalen. Dat is op z’n zachtst gezegd een drogreden van eeneen (gas-)verslaafde samenleving. Ook het argument dat als je nu stopt met winnen, de gaskraan morgen dicht draait, dat dat niet garandeert dat de bodem gelijk topt rust komt en dat er mogelijk zelfs nog wel een paar flinke bevingen zullen volgen… is niet meer dan een dan een drogreden.
Geen zinnig mens zal beweren dat als de gaskraan morgen dicht gaat dat de problemen in Groningen dan gelijk over zijn, dat de bodem niet meer nog jaren zal doordalen, dat et niet nog met enige regelmaat zal beven…, maar zodra je stopt stop je met het nog verder verergeren van wat er nog gaat gebeuren. De bodem zal (heel veel ) minder dalen en zelfs als het dan nog een paar jaar met enige regelmaat beeft er dan zelfs nog een paar bevingen zouden volgen de even zwaar of zelf nog iets zwaarder zouden zijn dan wat tot nog toe hebben beleefd…, dan nog zullen de gevolgen, de schade, veel minder zijn dan als wedorgaan met onszelf voor de gek te houden dat juist de winning nodig is om de schade te beperken. Dit s overigens niet zomaar een privé-mening, het wordt ondersteund door de visie van diverse geologen o.a. de voormalig directeur van het SODM Jan de Jong, maar hij is beslist niet de enige, wel een van de weinigen die dat met naam en toenaam een plein publiek durft te stellen en zeggen.
Wat je oplost door de gaskraan zo snel als technisch mogelijk dicht te draaien, zorg je dat de bodem eerder tot rust komt, het aantal bevingen sneller zowel in aantal als in kracht zal teruglopen, dat de bodemdaling ruim ⅔ minder zal zijn dan wanneer je doorgaat tot het veld echt leeg is...; Ja dan zorgt voor minder opbrengsten , maar voor voor enorme besparingen die het gemis aan opbrengsten ruimschoots (in veelvoud) zullen overtreffen, doordat er minder schade zal ontstaan, minder gesloopt, hersteld en versterkt hoeft/moet worden en de economie minder schade lijdt en er bovendien minder negatieve effecten zullen zijn voor de algehele volksgezondheid. Daarnaast zal het de transitie naar een meer duurzame energievoorziening sterk versnellen waardoor milieu en klimaat zowel op korte als langere termijn beter af zullen zijn.
En wat betreft de lopende en de ongeytwijfeld nog naijlende schade(vorming), daar blijven de boosdoeners van nu en het verleden (Overheid en NAM) gewoon aansprakelijk voor; sterker nog ze zullen die compensatiegelden uiteindelijk gemakkelijker en sneller kunnen ophoesten als gaswinning wordt gestaakt omdat dan niet elke €uro extra opbrengst direct een schadepost van tenminste het dubbele bedrag meer zal veroorzaken.
John de maximale opbrengsten dekken niet eens alle bestaande schade, laat staan alle toekomstige schade als men doorgaat met winnen.
M.a.w. je moet nu je verlies nemen in het gaswinningscasino... doorspelen maakt de verliezen alleen maar groter... daar wegen de opbrengsten niet meer tegenop..., men heeft gegokt en verloren..., maar onze gasverslaafde samenleving reageert als een echte gokverslaafde, alles op rood en hopen dat je kunt winnen van de bank/natuur.
Nu zijn is grofweg nog een schade van een dikke €100-miljard en de teller tikt nog vrolijk door...; als je door gaat met de gaswinning levert dat (tegen de huidige gasprijzen) hoogstens €65-miljard aan baten op en nog eens tenminste €100-miljard tot €200-miljard aan extra schade...; Netto levert doorwinnen dus een extra verlies op van tenminste €30-miljard bovenop de Op het als staande schadebedrag van €100-miljard...; Elke boekhouder moet zien dat dat niet uitkan.
Weet je waar boekhouders goed in zijn? werkelijkheid vaststellen. Knopen tellen. Toekomstige knopen vallen moeilijk te tellen. Schijnbaar hebben we een dramatische gasbeheerder die willens en wetens geld aan verkwanselen is.
Ik zou wel eens willen weten waar de miljarden schade-uitkering naartoe gaan.
de resterende gasvoorraad is bekend, de schadegronden ook, toekomstige opbrengsten kunnen lager en hoger uitvallen..., maar hogere baten zullen bijna gegarandeerd wegvallen tegen hogere inflatie en dus hogere kosten van alles. En dat er nu veel geld dat voor schadeherstel en schadecompensatie bestemd zou moeten zijn wil niet zeggen dat er geen schade is, hoogstens dat we blijkbaar niet in staat zijn die goed en effectief op te lossen.
de begrote schade is nog exclusief advieskosten voor overbetaalde/overbodige/ongewenste adviseurs/consultants en bureaucraten... als je dat ook nog een mee wilt gaan rekenen dan zou je misschien wel moeten concluderen dat gaswinning nooit geloond heeft.
John, de schadetaxatie van €100-miljard als je 'nu’ stopt is eigenlijk nog vrij conservatief… maar veel schade zal dan (net als nu) nog door mensen zelf opgevangen kunnen worden zodat het niet allemaal echt in de boeken zichtbaar zal zijn/worden., maar of dat zo blijft als de schade in aantal en ernst steeds meer toe gaan nemen valt te betwijfelen… en misschien moest je je eens verdiepen in de wondere wereld van bodemvolumeverlies…, wellicht dat je dan begrijpt hoe voortgaan met de winning van invloed zal zijn op verdere schadevorming.
Verder is het absoluut zo dat noch het bevingsgevaar, noch de bodemdaling gelijk stopt als je nu stopt met de gaswinning. Maar dat het aantal bevingen zal afnemen en na een relatief korte periode van enkel jaren zal stoppen is inmiddels al er is inmiddels genoegzaam bekend uit het seismisch gedrag van andere velden (op diverse plaatsen over de hele Wereld) waar de winning is gestaakt of voor langere tijd geheel is stilgelegd. Bodemdaling is een ander verhaal, die gaat nog wel even door, maar als je doorgaat met winnen gaat die bodemdaling en nog veel langer door en de gevolgen zijn veel ernstiger. Dus de schadevorming gaat in elk geval nog even door, maar dat valt nu nog te overzien...; Maar als je doorgaat met winnen betekent dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ≥174.000 woningen en ≥60.000 andere gebouwen (ook na herhaald cosmetisch herstel en versterking) rijp zijn voor de sloop..., de kans op (veel) zwaardere bevingen wordt steeds groter (mogelijk dat een jaarlijks met ≥25% afnemend winningsniveau verdeelt over meer putten het seismisch gevaar enigszins kan beperken)…, en de de gevolgen voor zowel de oppervlakkige als de diepere (grond)waterhuishouding gaat desastreuze gevolgen hebben voor zowel de landbouw als alle infrastructuur in het gebied... en dan hebben we het nog niet eens over de statistische verwachtingen van een flink aantal slachtoffers, gewonden en doden en de flink stijgende koste van de regionale gezondheidszorg.
Gokken dat het wel mee zal vallen is vergelijkbaar met, of zelfs nog erger/dommer dan, het gedrag van gokverslaafde, inmiddels aan lagerwal geraakte, casinobezoekers die nog steeds geloven dat ze een onfeilbaar systeem kennen waarmee je uiteindelijk altijd van de bank zult winnen.
John, bijna vergeten, om die €60-miljard binnen te halen moeten er nog wel (decennia lang) kosten worden gemaakt, en die kosten nemen steeds sterker toe naarmate de reservoirdruk verder daalt als gevolg van de winning.
En binnen is binnen is ook wat al te simpel gesteld..., om al dat gas te winnen gaan er (in het huidige tempo) tenminste nog wel een jaar of 30 voorbij. Ik zou zeggen: tel uit je winst.
John, je bent niet goed wijs...; het zou betekenen dat je Groningen compleet moet ontvolken, verhuizen, herhuisvesten, bestaande woningen en gebouwen allemaal slopen en misschien op termijn herbouwen.
Je zorgt eerst voor tijdelijke opvang en wanneer de kraan dicht is, zien wat verstandig is. Hoe eerder alles ingeklonken is hoe sneller rust in het gebied.
Tijdelijke opvang voor een periode van 30-60 jaar voor ultimo minmaal ≥300.000 tot misschien wel ≥600.000 mensen...?
Maar goed dat we geen ruimtegebrek hebben in Nederland, en geen vluchtelingenproblemen..., anders zouden we dit er misschien wel niet bij kunnen hebben.
Ook zonder gaswinning durft niemand garanties te geven.
Overheid moet mogelijkheid geven om te vertrekken. Wie blijft doet dat op eigen risico. Toekomstige schade wordt niet vergoed. Het is kiezen of delen. Groningers mogen zelf ook nadenken en niet altijd de overheid aankijken.
Maar goed, over het eerste punt… (de Overheid moet mogelijkheid geven om te vertrekken)… kunnen we het snel eens zijn...; Maar dan..., (Wie blijft doet dat op eigen risico. Toekomstige schade wordt niet vergoed. )…, begrijp je wel wat je daarmee zegt, wat de consequenties zijn?
Je zegt in feite tegen iedereen en alles: …wegwezen hier…; Als wie blijft geen aanspraak meer kan/mag maken op schadecompensatie zal dat voor elk weldenkend mens betekenen dat hij maar beter vertrekken..., en voor wie die conclusie niet meteen trekt betekent het dat hij die conclusie alsnog trekt du-moment dat de buren zijn vertrokken, winkels sluiten, werkgevers verkassen (want nu kan het nog zolang dat wordt vergoed en je hebt nou eenmaal werknemers nodig).
Het zou een complete volksverhuizing betekenen van ≥300.000 huishoudens en vele 10-duizenden bedrijven. En al de ’verdrevenen' hebben elders huisvesting nodig, hetgeen op de toch al krappe huizenmarkt een enorm prijsopdrijvend effect zal hebben (dat door de Overheid en dus de belastingbetaler zal moeten worden opgehoest)… en al die bedrijven die moeten verkassen... ook dat zal allemaal op kosten van de Overheid moeten gebeuren.
Wie dat rekensommetjes kan wil maken zal al snel denken dat naast een enorme kaptitaalvernietiging..., denk daarbij niet alleen aan Gronings vast-goed, maar ook aan machines, woninginrichting, ziekhuisinrichting, etc. etc., tot en met het achtergelaten tuinmeubilair toe…, je bent zo nog eens €100-miljard tot 200-miljard verder.
Dus wie wil en of moet verhuizen moet niet gevangen zitten in een onverkoopbaar huis…, maar om wie achter wil/moet blijven compleet rechteloos te maken/verklaren...; Onbestaanbaar…, compleet krankjorum.
Als je nu stopt met winnen is de meest voorzichtige schatting aan aan economische en materiële schade voor Groningen minimaal ruim €50-miljard..., een meer realistische schade is grofweg het dubbele, €100-miljard dus...; en dan hebben we het over schade die hoedan ook het gevolg is/zal zijn van de gaswinning tot nog toe (stoppen of niet.
Als we doorgaan met gaswinning gaat de schadevorming gewoon door, en dat ondanks en bovenop alle herstel en schadecompensatie die we ondertussen al doen voor het lenigen van de al bestaande schades..., dat heeft tot gevolg dat je schade op schade gaat stapelen en eerder schadeherstel (herhaald) teniet gaat doen.
Dat betekent dat je tenminste moet rekenen met een additionele schade van minimaal de nu al veroorzaakte (al dan niet verborgen, geclaimde, ongeclaimde/onclaimbare) schade. Dan kom je al gauw uit op een totaal schade van minimaal €200-miljard.
Als je nu stopt met winnen zit je dus met een totale schadepost van ≤€100-miljard
Ga je door met winnen zit je met straks met een totale schadepost van ≥€200-miljard waar ≤€60-miljard aan inkomsten tegenover staan...; per saldo dus minimaal totale restschade van ≥€140-miljard.
Als je dan om die winning te maximaliseren ook nog eens de gehele provincie echt wilt opgeven en zelfs ontvolken dan wordt die totaalschadepost eerder nog groter dan kleiner door een dan werkelijk 100% total-loss aan alle onroerend goed en infrastructuur, en het overgrote deel aan bedrijfsinvesteringen in machines, bedrijfsinrichtingen etc. etc.; alleen dat laatste behelst al een bedrag van vele, vele, vele tientallen miljarden. Goedlopende bedrijven hebben vaak al enkele keren hun jaaromzet geïnvesteerd in machines en inventaris, en 't feit dat dat deels al zou zijn afgeschreven doet daar weinig aan af, zeker niet als e.e.a. voortijdig worden vervangen door gedwongen verhuizing.
Echt John, je moet een keer wat breder leren kijken en je bovendien echt wat meer verdiepen in datgene wat er behalve bevingsschade nog meer aan mijnbouwschade door gas- en zout-winning is en wordt veroorzaakt. De kans dat jouw huis in Zuidbroek binnen 20 jaar total-loss zal zijn is zeker niet denkbeeldig, en dat geldt voor minimaal 175.000 woningen en nog een ruim 60 duizend andere gebouwen alleen al het Groningenveld..., dan hebben we de schade aan gebouwen op andere Groningse gas- en zout-concessies nog niet eens meegegnomen. Verder zal door de verdergaande bodemdaling en de daardoor veroorzaakt grotere grondwaterbewegingen meer en meer sprake zijn van zoutingressie in landbouwgronden die daardoor compleet onbruikbaar kunnen worden. Ook de schade aan infrastructuur als wegen, bruggen, dijken en sluizen gaat sterk toenemen, en verder moet je ook niet vreemd opkijken als er windturbines gaan omvallen (en mogelijk het leidingennet ernstig gaan beschadigen met alle rampzalige gevolgen vandien.
En dat allemaal om (ongecorrigeerd door inflatie) in 30-50 jaar grofweg €60-miljard uit de bodem te halen tegen steeds verder oplopende kosten van winning... en een oplopend (additioneel) bruto-opbrengst?
Inderdaad een machtspelletje om geld... ... maar blijkbaar anders dan jij je kunt voorstellen.
Ik denk dat je moet salderen SiKo, dan krijg je ander plaatje. Van de honderden miljarden zullen er vast veel uren in rekening zijn gebracht. Als de Groningers nu slim zijn, nemen ze een groot deel van die honderden miljarden voor hun rekening. Eigen uren lonen :-)
de ellende is dat bij de schaderamingen de kosten van overhead/management/advies nog helemaal niet zijn inbegrepen. Het zijn voornamelijk slechts de werkelijke kosten voor het vervangen van stenen, extra kosten voor gezondheidszorg en kosten van (tijdelijke) herhuisvesting, herinrichting, verlies aan arbeidsuren en productiviteit. De kosten voor overhead, advies, eeuwig vergaderen, spiegeltjes en kraaltjes voor leefbaarheid, Economic-board, kenniscentra etc., etc.,...; Het is allemaal nog niet meegenomen.
Nu snap zelfs ik wel dat al die (her)bouwactiviteieten ook deels in vertaald zal worden in extra economische activiteit in de regio waarvan dan met name de bouw, bouwmarkten en woninginrichters zullen profiteren. Maar de grootste bouwers komen niet uit Groningen, de grootste bouwmarkten ook niet en de grootste woninginrichter hier heet IKEA..., dus de winsten van al die extra economische activiteiten vloeien weg naar elders... wat blijft is een redelijk goed belegde boterham voor lokale bouwvakkers en studenten met een bijbaantje bij IKEA, Gamma, Praxis en... .
Is de regel niet: 50% van verbouw/nieuwbouw bestaat uit uren? Om te voorkomen dat grote bouwbedrijven hun slag gaan slaan... Het wordt tijd dat Groningen op gaat staan en gaat werven. Hier handen/hoofden nodig.
@John waar wil je bouwers/bouwvakkers mee gaan werven? Als ze er niet zijn kan je ze misschien van elders wegkopen...., tegen een hoger loon. Dan gaan veel opdrachtgevers toch liever met een paar 'goedkopere'e Polen c.q. Roemenen in zee. En bij grotere (overheidsopdrachten zit je al gauw met een verplichte Europese openbare aanbesteding. Je kan wel alle werk binnen de Provinciegrenzen aan Groningers willen gunnen, maar het gaat niet lukken. Verder verandert het weinig of niet aan de hoogte van het op te hoesten bedrag aan schadecompensaties.
110-200 miljard werk is veel werk SiKo, dan loopt ook Polen en Roemenie leeg.
Groningen moet in kansen denken om schade binnen de grenzen te beperken.
Laat de overheid de schadeloosstelling aan de gedupeerden uitkeren. Zij zijn niet gebonden aan de aanbestedingsregels. Kunnen ze ook een cooperatie oprichten.
Beetje positief zijn SiKo. Bij jou is alles zo snel inktzwart.
Ik denk dat je een paar dingen doorelkaar haalt. De schade Schadecompesatie Schadeherstel Financiering Oplossingen
Ik zal de eerste zijn die ziet, snapt dat je dit probleem best in de hand zou kunnen houden..., of althans ertoe bij kan dragen zaken niet nodeloos te verergeren. Ik ben wat dat betreft heel optimistisch. Maar ik zie ook dat het NAM-c.s. en de politiek aan zakelijke prudentie en politieke moed ontbreekt de nodige stappen te nemen... ... al jaren. En wat dat betreft ben ik de afgelopen jaren steeds pessimistischer, of beter gezegd, stukken realistischer geworden.
En wat het bedenken financiële/fiscale oplossingen betreft..., ... je moest eens weten. Ik heb met kamerleden van diverse partijen meermaals gesproken... en nog steeds..., heb financieringsvoorstellen gedaan voor huizenbezitters, erfgoedbezitters...; Maar dan loop je op tegen de politieke werkelijkheid; een goed plan hebben is niet goed genoeg, het moet ook nog electoraal gewin opleveren. Resultaat dus steeds hetzelfde, kreeg diverse keren te horen dat dit een fantastisch plan was, dat alle/veel problemen op zou lossen en geen/nauwelijks politieke weerstand op zou wekken. Maar waarom doen 'we' het dan niet? Letterlijk antwoord van één kamerkopstuk: "...fantastisch plan, daar zou iedereen voor zijn, maar 't gaat niet gebeuren omdat er geen (politieke) tegenstanders zijn, zonder tegenstanders kan je je als partij niet profileren, als 'jij' als partij als eerste met zo'n plan komt ben je het politieke haasje, iedereen zal op d wagen springen met als resultaat dan jij er als eerste af zult vallen...; om zo'n plan te laten slagen heb je een tegenspeler nodig buiten de politiek, Shell bijvoorbeeld, je hebt een vijand nodig, een 'Enemy_We_Love_to_Hate'..., maar om maar weer met Shell te beginnen, die zou het plan ook direct omarmen..."
Maar ik heb het nog niet opgegeven... je hebt alleen maar een goede strategische overrompelingstactiek nodig om de boel wel in beweging te krijgen.
Kortom.. er is een plan maar er moeten eerst echte ongelukken gebeuren en dan kun je met vingertje wijzen waarom er niks gedaan is.. vervolgens wordt het opgelost.
fusie is geen groei...
BeantwoordenVerwijderenmaar slechts toename in omvang, bureaucratie en complexiteit.
Ik hoop dat de politiek meer een ver-van-mijn-bed-show wordt, Appie. Als de gemeente onzichtbaar functioneert en er komen geen klachten, dan hoef ik geen inspraak en bemoei ik me er niet mee, afgezien van het uitbrengen van mijn stem eens in de zoveel tijd. Pas wanneer ik merk dat er iets niet goed gaat (hoeft niet speciaal voor mij persoonlijk te zijn, maar je pikt wel eens wat op) komt de politiek dichterbij.
BeantwoordenVerwijderenEen grotere organisatie zou, theoretisch, beter georganiseerd en professioneler moeten kunnen functioneren en minder afhankelijk zijn van willekeur en persoonlijke invloeden van een enkeling of enkelen.
Jan,
Verwijderenelk (wetenschappelijk) onderzoek naar z.g. synergievoordelen...,
bestuurlijke slagkracht, kwaliteit van organisatie, (meer) kundigheid, kostenvoordelen...,
van fuserende/gefuseerde (⇒ grotere) gemeentes lijkt steeds dezelfde conclusies op te leveren:
die voordelen zijn er niet...
... en als ze er al wel lijken te zijn dan blijkt ook weer keer op keer dat diezelfde voordelen ook bereikt hadden kunnen worden op ander wijze, zoals effectief samenwerking op regionaal niveau.
Maar het is een gelopen race, we hebben gestemd, we krijgen/hebben een nieuwe gemeenteraad er is een collegeakkoord en...
en...?...;
... en we zullen samen verder moeten in één grote(re) gemeente...
met een oppervlak van c.a. 31.400 ha...
met c.a. 61.000 inwoners verdeeld over 26 dorpen en nog eens 33 min of meer eigenstandige buurtschappen en gehuchten.
Goedemorgen, de zon schijnt en dat hebben we lang moeten missen. En wat die grote gemeente Midden -Groningen betreft, hoop ik dat ze ook de kleine dorpen in hun beleid zullen mee betrekken. Dat is zeker in H/S wel eens anders geweest. En met name ook de voormalige gemeente Slochteren heeft nogal wat kleine dorpsgemeenschappen.
BeantwoordenVerwijderenGoedemiddag, zoals ik het zie is iedereen heftig bezig met zelfverrijking...en zo gaat het op dit moment jammer....kijk eens naar Aldel miljoenen subsidie gekregen en leuk weg gesluisd....en zo zijn er een tig aantal zaken groter GROTER en dan plof...
BeantwoordenVerwijderenNee ik zeg luister aandachtig naar dit filmpje:
vrouger
Beste Chris,
VerwijderenRené werkte 22 jaar bij Organon in Oss. Net als duizenden andere Ossenaren. In iedere straat woonde wel iemand die er werkte. Bij de onderzoeksafdeling en in de fabriek. Ik ben in de achtertuin van Organon geboren en opgegroeid. Organon was voor ons veel meer dan werk alleen: het was al honderd jaar de trots van onze stad. En: wereldwijd bekend als uitvinder van de anticonceptiepil.
Organon hoorde bij Oss. In de bestuurskamer van AkzoNobel, waar Organon onderdeel van uit maakte, dachten de hoge heren daar anders over. D66’er Hans Wijers deed het bedrijf in de uitverkoop aan een Amerikaans bedrijf. Hoewel Organon en zijn medewerkers AkzoNobel flinke winsten had gebracht was dat niet genoeg: de aandeelhouders wilden nog meer.
Daarmee verdween de zeggenschap over de toekomst naar Amerika. Niet alleen zeggenschap over de toekomst van het bedrijf. Ook over de toekomst van Oss. Drie jaar later, en weer een overname verder, besluiten de Amerikanen om zonder pardon de onderzoeksafdeling te sluiten. Bijna 2200 van de 4500 medewerkers verloren hun baan. Zo ook René. Elk dag liepen er werknemers in een protestmars door Oss. Af en toe liep ik mee. Je zag het verdriet van de machteloosheid op de gezichten. Maar de bestuurders ver weg in Amerika kregen er niets van mee. Zij waren enkel geïnteresseerd in snelle winsten. Voor hen was Organon een stipje op de kaart.
Bekijk dit filmpje:
Organon
Door de grote macht van (buitenlandse) aandeelhouders verdwijnen banen in gezonde Nederlandse bedrijven. De politiek kijkt weg. Om de grote bedrijven te paaien, krijgen buitenlandse beleggers van Rutte 1,4 miljard cadeau. Ook wordt de winstbelasting met 2 miljard verlaagd. Maar als onze banen op het spel staan? Dan hebben we er niks over te zeggen.
Dat moet anders. Door te zorgen dat niet alleen de aandeelhouders maar ook de werknemers bij overnames instemmingsrecht hebben. Door de overheid de mogelijkheid te geven om een stokje voor een overname te steken als het ten koste gaat van ons algemeen belang.
Bedrijven zijn meer dan speeltjes van aandeelhouders. Dus moeten we zorgen dat we er samen wat over te zeggen hebben. Voor René, voor Nederland, voor elkaar.
Met vriendelijke groet,
Lilian Marijnissen
Een ieder die geïnteresseerd is in de politiek heeft de afgelopen tijd kunnen lezen wat de insteek is. Dit is allemaal verwoord in Het Kompas, de leidraad voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Ook het coalitie akkoord is hierop gebaseerd. Dat de kleinere dorpen vergeten zouden worden is een uiting vanuit onderbuikgevoelens heb ik het idee. We zullen het zien en als raadslid zal ik me er zeker voor inzetten
BeantwoordenVerwijderenEen simpele vraag verdien jij nu meer als raadslid bij de gemeente Menterwolde? dus .....
VerwijderenWat ik hiermee zeggen wil gaat dit over zelf verrijking:
VerwijderenRaadsleden
En totaal niet schrikken, want het is verhoogd met 4,9% in 2017 mss is het alweer verhoogd en hier heb ik het over 1 raadslid.....
Ik zeg zakkenvullers en echt nait aans!
Niet te erg aantrekken van mij Anja het is echt niet persoonlijk bedoeld voor jou..., alleen wat ik zeggen wil waarom geen km. geld vergoeding en de rest doen om voor jou medemens te kunnen opkomen.
VerwijderenIk denk dat iedereen gaat zeggen kijk dit persoon is goed bezig deze persoon krijgt mijn stem.
Het gaat net zoals de b.m., wethouders en al deze personen die er beter van gaan worden als zij maar gaan groter worden.
Je moet 1 ding niet verkeerd begrijpen je wordt betaalt door de burger die op jou heeft gestemd.
Ik had al eerder gezegd er moet een revolutie komen om een eind te maken van dit belij(ei)d.
Ceer, heb je enig idee hoeveel werk het is, hoeveel uren werk en hoeveel km je aflegt? Ik heb 4 jaar lang in Menterwolde dit werk met veel plezier gedaan. En nee, ik doe het niet voor het geld, maar heb wel een gezin die onderhouden moet worden. Vaak moet ik vrije dagen opnemen (onbetaald verlof) en dat kan ik compenseren met de raadsvergoeding. Het is een vergoeding. En ja, ik ben blij dat er een vergoeding tegenover staat. Ik kom altijd voor de medemens op. Steek hier veel tijd in achter de schermen. Het is best een grote verantwoordelijkheid en ik vind het normaal dat daar een vergoeding tegenover staat.
VerwijderenDit is een keus en tuurlijk moet iedereen vergoeding krijgen voor onbetaald verlof, maar ik heb een andere mening en daarom kies ik voor de S.P.!
VerwijderenEn dit bedoel ik met rijker worden als je de inwoners optelt en als het een paar luttige euro's waren, maar dit meer als €1000,00 p/m......
@Ceer
VerwijderenRaadsleden zakkenvullers noemen vanwege hun (onkosten)vergoeding...
... dat gaat wel ver hoor.
De standaard vergoedingen voor Raadsleden van Menterwolde waren in 2017 €369,33 per maand...,
dat is echt niet meer dan hoogstens een onkostenvergoeding te noemen voor het toch vele (nuttig/onnuttig) werk dat (actieve) raadsleden moeten doen, zekere als dat gepaard gaan met loonderving danwel het opnemen van vrije dagen (ongeacht of dat betaalde vakantiedagen zijn of onbetaald verlof).
Maar als raadslid in de veel grotere gemeente Midden-Groningen krijgen raadsleden een veel hogere vergoeding...,
... heb je dan misschien wel een punt?
Nee, nog steeds niet.
De vergoeding voor onze nieuwe raadsleden is met €1460,84/maand weliswaar fors hoger dan voor de kleinere gemeentes voorheen...,
maar het totaal kleinere aantal raadsleden krijgt waarschijnlijk ook fors wat meer werk voor de kiezen in de niet alleen in inwonertal maar ook oppervlak veel grotere gemeente met z'n letterlijk tientallen dorpen, gehuchten en buurschappen.
De nieuwe vergoeding is nog niet eens gelijk aan het minimumloon (1578/maand) en vergeet niet dat het een onkostenvergoeding is waaruit de gemaakte extra onkosten die het raadslid zijn met zich meebrengt, dus extra (verder onderclareerbare) autokilometers, autogebruik, telefoonkosten, krantenabonnementen, (nette) kleding, reisjes naar Den Haag, eten onderweg... allemaal kosten die komen bovenop loonderving door 'niet-gewerkte' dagen...;
En mocht je als raadslid in een uitkeringssituatie (werkeloos, WW, Bijstand) dan vervallen zaken als sollicitatieplicht ook niet zomaar...,
dus ook dan is raadslidsvergoeding geen gemakkelijke zorgeloze bijverdienste.
En dat wil heus niet zeggen dat geen enkel raadslid er misschien financieel door zijn/haar raadslidmaatschap er een daar euro/maand op vooruit gaat...
...maar zakkenvullen...
ik zou zeggen;
ga je mond spoelen...,
met zeep wel te verstaan (en dus niet met Koffie, thee of bier).
De Groninger Bodem Beweging wil op vrijdag 19 januari, mits de gemeente Groningen toestemming geeft, een nieuwe fakkeloptocht organiseren.
BeantwoordenVerwijderenDe fakkeloptocht is een vervolg op de optocht begin vorig jaar, toen ruim 4000 Groningers en sympathisanten de fakkel ter hand namen en door de stad Groningen liepen.
Behoorlijk geschrokken
Deze keer moet de fakkeloptocht minstens zoveel aandacht genereren, vindt vicevoorzitter Derwin Schorren van de Groninger Bodembeweging. 'De beving van vandaag maakt helaas duidelijk dat we dit moeten doen', zegt hij.
'Ik ben behoorlijk geschrokken. Ik zat in de auto en stond achter het Parcival College in de stad Groningen. Om één minuut over drie schudde de auto heen en weer. Ik dacht dat het eerst een grap van mijn dochter was, maar dat was niet zo.'
Serieus genomen worden
Volgens Schorren is het 'heel belangrijk' dat Groningen vanaf nu serieus genomen wordt door 'Den Haag' en de NAM.
'We zijn het zat om wéér te moeten incasseren, we zijn het zat om wéér een beving over ons heen te laten komen. We willen de overheid laten weten dat het genoeg is, dat moet de fakkeloptocht opnieuw duidelijk maken.'
Namens de PvdA Midden-Groningen zullen er uiteraard mensen aanwezig zijn om de fakkeloptocht te lopen. Ikzelf ben er ook weer bij!
Verwijderen19 januari 2018
BeantwoordenVerwijderenFAKKELMARS door STAD
Geen Gas...
...Geen Beving
laat van je horen ook als je gisteren een niets voelde
Gistermiddag liep ik net de trap af toen ik weer eens wat voelde...,
niet heftig zoals de bevingen van Hellum en Froombosch (ca. 2 jaar terug)...,
maar vreemd/ongemakkelijk alsof m'n knieën extra) knikten.
Maar wat hier wat minder heftig voelde dan elders in de Provincie was zorgde wel degelijk voor flinke bodembewegingen...
die dan ook goed zichtbaar waren op de enige openbaar uitleesbare tiltmeteropstelling in Noordbroek.
En ook ons pand heeft weer wat te leiden gehad...,
op zich geen opvallende nieuwe scheuren en zo....
maar alles wel weer wat 'beter' zichtbaar...
en de ervaing uit het recente verleden leert dat dagen/weken soms maanden duurt voor de gevolgen van een bepaalde beving hun volle uitwerking op panden tonen.
Nu is in het nieuws dat er naar aanleiding van de beving gister al weer ruim 300 schademeldingen zijn gedaan...
... maar over wat daar de komende tijd nog bij komt , daar hoor je over een dikke maand niemand meer over.
Maar nu de oplossing SiKo, het gas wat verdwenen is weg. De poriën waarin het gas zat en zorgde voor een stabiele ondergrond is verdwenen, en komt ook niet weer terug. Net als de kolenwinning in Limburg.
BeantwoordenVerwijderenOok een fakkel optocht houd dit proces niet tegen. Ik heb van af 1960 tegen deze winning gestreden en enkelen met mij, en hebben geen gehoor gevonden. Nu het te laat is zullen we een alternatief moeten zoeken. Of het gebied aan de natuur terug geven of het aanvaarden dat de bodem telkens weer in beweging komt.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenWim,
Verwijderenhet is nooit te laat om het tij te keren…
en erger te voorkomen…
maar de klok terugdraaien zal niet lukken.
Al die bevingen/bevinkjes zijn hartstikke lastig...
maar ons grootste probleem is het niet…;
Ons grootste probleem ((tot nog toe) is dat door bodemdaling constant enorme hoeveelheden water in de dieper grondwaterlagen (aquifers) in beweging komen.
Dat zorgt dat er constant veranderende draagkrachtverschillen in de bodem optreden waardoor met name de ondergrond (het staal) waarop de fundamenten van onze huizen rust verandert.
Normaal gesproken zijn die diepere grondwaterlagen min of meer stabiel…,
waardoor de draagkracht van de bodemlagen waarop onze fundamenten rusten gelijk blijft.
Maar door de constant veranderende grondwaterbeweging is van stabiliteit geen sprake meer...
... met als gevolg dat fundamenten door de steeds wisselende ondersteuning ongelijke zettingen gaan vertonen waardoor uiteindelijk de bovengrondse muren scheuren, breken, wijken, zakken, dakconstructie gaan wijken, schoorstenen uit het lood gaan, etc..
Het gas dat weg is weg en de schade die daardoor al is ontstaan niet meer ongedaan te maken...,
maar door nu te stoppen met de gaswinning kun wel zorgen dat het veld (sneller) tot rust komt en de voortgaande inklinking en de bodemdaling dientengevolge (eerder) tot stilstand brengen.
Maar het allerbelangrijkste van nu stoppen betekent dat ⅔ van de totaal verwachte bodemdaling achterwege zal blijven.
Het meste gas is er al uit maar elke Nm³ gas die je nu nog uit de grond pompt heeft in absolute en relatieve zin veel grotere gevolgen voor compactie/inklinking, bodemdaling, grondwaterbewegingen, aardbevingen, etc. ...
en veroorzaakt daarmee uiteindelijk meer schade dan elke voorgaand gewonnen Nm³.
Bekijk dit blog artikel (nog) maar eens...,
wellicht zul je dan ook concluderen dat:
Ook wie niet ten halve gekeerd is altijd nog beter ten ¾ kan keren dan ten volle te dwalen.
Bodemvolumeverlies door de jaren heen (en wat ons nog te wachten staat)
Hoeveel euro kan nog opgepompt worden? Dat kan ook gebruikt worden voor alternatieve huisvesting.
VerwijderenJohn,
Verwijderener zit (tegen de momentane gasprijzen) nog ongeveer €60-miljard tot maximaal €80-miljard min of meer winbaar gas in grond onder onze voeten.
De kosten van winning stijgen echter explosief naarmate de gasdruk nog verder afneemt.
Dus stel voor 't gemak dat er nog grofweg die €60-miljard aan opbrengsten is...
en dat daarvan (zoals gebruikelijk) ≥90% in de Staatskas vloeit (in 2016 c.a. 94%)...
dan is dat nu al niet genoeg om de totale (bestaande) schade netjes te herstellen en alle gebouwen weer echt in hun kracht te zetten.
Voortgaande winning zorgt echter voor een zichzelf steeds meer versterkend schade-effect (zelfs als er geen bevingen zoals die van gister meer plaatsvinden).
Conclusie:
doorgaan met winnen loont niet...,
het kost uiteindelijk (aanmerkelijk) meer dan het 'ons' als Nederland oplevert.
de enige reële financieel-economische optie is dus stoppen...
helaas is er vaak sprake van Fact-Free-Calculus...,
zoals het staaltje de Annemarieën Heite en van Gaal zojuist bij Jinek ten Beste gaven
Ik heb het niet over herstellen, maar over nieuwbouw. Aardbevingsgebied onder water zetten. Hebben ze inmiddels ervaring mee in Groningen.
VerwijderenIk vond wel trieste rapportage dat er 2 bakstenen werden getoond die gebroken waren. Als dat de ernst van het gebied moet aantonen...
En John wat is dan de oplossing...
Verwijderennieuwbouw kost geld en veel ruimte (lastig te vinden in een overbevolkt land)....;
en schadecompensatie zal er niet minder door worden.
En als je alles onderwater laat lopen zul je waarschijnlijk om verder mileuschandalen te voorkomen ook alles eerst netjes moeten slopen en saneren.
Niet echt een goedkope, gemakkelijke oplossing dus. Waarbij kostbare infrastructuur en landbouwgrond, bouwgrond, waterwingebieden en industriegrond die elders in dit land ook niet voor het oprapen ligt verloren gaat zonder nog maar één enkel probleem te hebben opgelost.
een probleem opgelost SiKo: er wonen geen mensen meer in aardbevingsgebied. En prov Groningen is groot / leeg genoeg.
VerwijderenAls het om veiligheid gaat: iedereen moet de mogelijkheid krijgen om te vertrekken.
Volgens mij is dat het grootste probleem en dat los ik op door de mensen te laten vertrekken.
Gisteren terechte vraag aan Rutte: stel je doet kraan dicht en toch blijft de aarde beven. Wat dan?
Iedereen moet kunnen vertrekken.Daarna geen recht meer om te klagen etc..
John,
Verwijderenik weet niet wat je denk op te lossen op deze manier.
Groningen mag dan volgens jou groot en leeg genoeg zijn...,
maar besef dan ook even dat alleen het Groningenveld (jij noemt het aardbevingsbgebied) ruim ⅓ van de oppervlakte van onze provincie beslaat.
Maar daarmee ben je er nog niet...,
het gebied dat nu al aantoonbaar last heeft van de door de gaswinning veroorzaakte effecten van bodemdaling, verstoring van diepere grondwaterhuishouding en allerhande andere mijnbouweffecten die oorzaak zijn (bij doorgaande gaswinning steeds sterker toenemende) schade aan gebouwen en infrastructuur strekt zich uit tot ver buiten het gaswinningsgebied van het Groningenveld...,
je praat dan al over ruim 60% van het provincie oppervlak waarbinnen ook grote delen van de stad Groningen vallen.
Maar ook dan ben je er nog niet...;
Groningen telt een flink aantal andere gasvelden waaronder het veld Annerveen waarvan de winningsactiviteiten met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verantwoordelijk is voor ernstige mijnbouwschade in plaatsen als Haren, Veendam, Stadskanaal en diverse plaatsen. ook hier zal het voortzetten va de winning (gepaard aan die van het Groningenveld) niet zonder gevolgen zijn. Maar ook in e het westen van de provincie is sprake van flinke gaswinningschade zowel door de winning zelf als door de gasopslagen van Langelo, Norg en Grijpskerk.
Jouw 'oplossing' zou betekenen dat je de hele provincie Groningen en delen van Drenthe maar beter kunt ontvolken.
Maar wat brengt ons die oplossing?
Je zult al het onteigende ontruimde onroerend goed wel volledige moeten compenseren (wat kost dat denk je (@denk maar gau richting ≤€200-miljard) en dan hebben we het nog niet over alle bijkomende kosten voor sloop, verhuizing, bedrijfseconomisch schade etc. etc..
Oh ja...,
bijna vergeten...;
je moet die ruim 600.000 mensen en al die bedrijven en dieren wel ook nog even ergens anders moeten herhuisvesten.
Ik denk dat de nog beschikbare bouwgrond in Nederland nog wel eens een flinke opwaartse impuls zou kunnen gaan krijgen, waardoor de kosten van vervangende nieuwbouw (overal in het land) ongelooflijk kostbaar/duur zal maken.
En wat staat daar tegen over?
Tegen de huidige gasprijzen hooguit een gasopbrengst van maximaal €60-miljard, en als de gasprijs verdubbeld grofweg het dubbele, en daar moeten dan nog de kosten van winning vanaf.
Het kan gewoon niet uit.
Doorgaan met de gaswinning in Groningen kan ook in economische zin domweg financiëel niet meer uit.
VerwijderenHet wordt tijd dat het ook in Politiek Den Haag een doordringt dat we de komende jaren helemaal niet meer kunnen spreken…
… hoogstens van aardgasschulden.
Volgens de berekeningen van NAM en SODM zit er nu nog c.a. 633-miljard Nm³ (winbaar) gas in het Groningenveld.
⇒ grofweg een ¼ van de oorspronkelijke hoeveelheid van 2.800-miljard Nm³ in 1959
Tegen de de huidige gasprijzen is de maximale opbrengst van die hoeveelheid gas net aan €60-miljard…
veel geld dus…;
maar bruto opbrengst is geen bruto-winst (laat staan netto-aardgasbaten), de kosten van de winning moeten er nog van af.
En die kosten stijgen explosief en zullen naarmate de reservoirdruk nog lager wordt elke dag toenemen omdat met elke nog gewonnen kubieke meter gas de reservoirdruk steeds progressiever verder daalt.
En hebben we het nog niet eens gehad over de steeds verder toenemende schade aan milieu, landerijen, woningen, bedrijfsgebouwen, scholen en intellingsgebouwen, infrasrtuctuur, volksgezondheid, en dan vergeet ik vast nog wel wat…
Wie gas produceert hoeft bijna niets te doen…
die vlieger gaat al lang niet meer op
Zeker sinds d eeuwwisseling is duidelijk geworden dat naar mate het gasveld leger raakt, het gas opraakt, de resevoirdruk daalt…,
dat het gas niet meer zo gemakkelijk, vrijwillig de bodem uitspuit als voor heen.
Reden destijds voor NAM om het hele veld met alle winningslocaties op de schop en om te bouwen te nemen en op diverse plaatsen middels enorme compressoren te plaatsen om althand de winningsdruk van een bepaalde put op te voeren.
Toen deze gigantische ombouwoperatie in 2009 werd afgerond schoot de gaswinning om hoog met 2013 als triest hoogtepunt.
Kunnen we überhaupt nog wel spreken van aardgasbaten
Wie het sommetje begint te maken kan niet anders dan concluderen dat de aardgasbaten geen baten meet zijn en nooit meer zullen zijn.
Zelfs als de gasprijs ruim verdubbelt en er dus c.a. €120-miljard aan bruto baten zouden zijn…
dan nog gaat dat de rekening van alle schade, schadeherstel, schadecompensatie niet betalen…;
Die rekening beloopt nu als (alles bij elkaar geteld) volgens de meest voorzichtige/conservatieve schattingen ruim €50-miljard maar meer realistisch berekeningen/schattingen komen al gauw op een bedrag (nu) van meer dan €100-miljard aan schade…; en wie beseft dat om het laatste ¼ te winnen de resulterende compactie een bodemvolumeverlies zal veroorzaken dat uiteindelijk ruim het 3-voudige zal bedragen van de gevolgen van de winning tot nog toe, die beseft dat de bodemdalingseffecten, gevolgen voor de diepere ondergrondse waterhuishouding nog voor heel veel meer schade gaat zorgen dan wij tot nog toe hebben beleeft of ons zelfs maar voor kunnen stellen.
De gaskraan moet dicht om een financieel debacle voor Nederland te voorkomen
VerwijderenVoorstanders van de winning schermen nog steeds met het argument dat de opbrengsten nodig zijn, zullen blijven om de schade te kinnen (blijven) betalen.
Dat is op z’n zachtst gezegd een drogreden van eeneen (gas-)verslaafde samenleving.
Ook het argument dat als je nu stopt met winnen, de gaskraan morgen dicht draait, dat dat niet garandeert dat de bodem gelijk topt rust komt en dat er mogelijk zelfs nog wel een paar flinke bevingen zullen volgen… is niet meer dan een dan een drogreden.
Geen zinnig mens zal beweren dat als de gaskraan morgen dicht gaat dat de problemen in Groningen dan gelijk over zijn, dat de bodem niet meer nog jaren zal doordalen, dat et niet nog met enige regelmaat zal beven…,
maar zodra je stopt stop je met het nog verder verergeren van wat er nog gaat gebeuren. De bodem zal (heel veel ) minder dalen en zelfs als het dan nog een paar jaar met enige regelmaat beeft er dan zelfs nog een paar bevingen zouden volgen de even zwaar of zelf nog iets zwaarder zouden zijn dan wat tot nog toe hebben beleefd…,
dan nog zullen de gevolgen, de schade, veel minder zijn dan als wedorgaan met onszelf voor de gek te houden dat juist de winning nodig is om de schade te beperken.
Dit s overigens niet zomaar een privé-mening, het wordt ondersteund door de visie van diverse geologen o.a. de voormalig directeur van het SODM Jan de Jong, maar hij is beslist niet de enige, wel een van de weinigen die dat met naam en toenaam een plein publiek durft te stellen en zeggen.
Wat ga jij oplossen met dichtdraaien gaskraan?
VerwijderenGeen inkomsten en toch de bewoners van het gebied in angst laten over mogelijke bevingen?
Wat je oplost door de gaskraan zo snel als technisch mogelijk dicht te draaien, zorg je dat de bodem eerder tot rust komt, het aantal bevingen sneller zowel in aantal als in kracht zal teruglopen, dat de bodemdaling ruim ⅔ minder zal zijn dan wanneer je doorgaat tot het veld echt leeg is...;
VerwijderenJa dan zorgt voor minder opbrengsten , maar voor voor enorme besparingen die het gemis aan opbrengsten ruimschoots (in veelvoud) zullen overtreffen, doordat er minder schade zal ontstaan, minder gesloopt, hersteld en versterkt hoeft/moet worden en de economie minder schade lijdt en er bovendien minder negatieve effecten zullen zijn voor de algehele volksgezondheid.
Daarnaast zal het de transitie naar een meer duurzame energievoorziening sterk versnellen waardoor milieu en klimaat zowel op korte als langere termijn beter af zullen zijn.
En wat betreft de lopende en de ongeytwijfeld nog naijlende schade(vorming), daar blijven de boosdoeners van nu en het verleden (Overheid en NAM) gewoon aansprakelijk voor; sterker nog ze zullen die compensatiegelden uiteindelijk gemakkelijker en sneller kunnen ophoesten als gaswinning wordt gestaakt omdat dan niet elke €uro extra opbrengst direct een schadepost van tenminste het dubbele bedrag meer zal veroorzaken.
Dan is mijn oplossing; gaskraan max open, alles eruit wat eruit kan en dan rust.... Met de opbrengsten schadeloosstelling.
VerwijderenJohn de maximale opbrengsten dekken niet eens alle bestaande schade, laat staan alle toekomstige schade als men doorgaat met winnen.
VerwijderenM.a.w. je moet nu je verlies nemen in het gaswinningscasino...
doorspelen maakt de verliezen alleen maar groter...
daar wegen de opbrengsten niet meer tegenop...,
men heeft gegokt en verloren...,
maar onze gasverslaafde samenleving reageert als een echte gokverslaafde, alles op rood en hopen dat je kunt winnen van de bank/natuur.
Nu zijn is grofweg nog een schade van een dikke €100-miljard en de teller tikt nog vrolijk door...;
als je door gaat met de gaswinning levert dat (tegen de huidige gasprijzen) hoogstens €65-miljard aan baten op en nog eens tenminste €100-miljard tot €200-miljard aan extra schade...;
Netto levert doorwinnen dus een extra verlies op van tenminste €30-miljard bovenop de Op het als staande schadebedrag van €100-miljard...;
Elke boekhouder moet zien dat dat niet uitkan.
Weet je waar boekhouders goed in zijn? werkelijkheid vaststellen. Knopen tellen. Toekomstige knopen vallen moeilijk te tellen. Schijnbaar hebben we een dramatische gasbeheerder die willens en wetens geld aan verkwanselen is.
VerwijderenIk zou wel eens willen weten waar de miljarden schade-uitkering naartoe gaan.
Adviesbureau's?
John,
Verwijderende resterende gasvoorraad is bekend,
de schadegronden ook,
toekomstige opbrengsten kunnen lager en hoger uitvallen...,
maar hogere baten zullen bijna gegarandeerd wegvallen tegen hogere inflatie en dus hogere kosten van alles.
En dat er nu veel geld dat voor schadeherstel en schadecompensatie bestemd zou moeten zijn wil niet zeggen dat er geen schade is, hoogstens dat we blijkbaar niet in staat zijn die goed en effectief op te lossen.
de begrote schade is nog exclusief advieskosten voor overbetaalde/overbodige/ongewenste adviseurs/consultants en bureaucraten...
als je dat ook nog een mee wilt gaan rekenen dan zou je misschien wel moeten concluderen dat gaswinning nooit geloond heeft.
Hoe zeker is dat je zonder iets te doen geen 100 miljard extra schade aan de broek krijgt.
VerwijderenKun je beter ook de 60 miljard uit grond halen, is dat binnen.
In de schades zitten vast dubbeltellingen. 2x nieuw huis bij 2x beving.
Wat is fakenieuws wat is echt nieuws?
John,
Verwijderende schadetaxatie van €100-miljard als je 'nu’ stopt is eigenlijk nog vrij conservatief…
maar veel schade zal dan (net als nu) nog door mensen zelf opgevangen kunnen worden zodat het niet allemaal echt in de boeken zichtbaar zal zijn/worden.,
maar of dat zo blijft als de schade in aantal en ernst steeds meer toe gaan nemen valt te betwijfelen…
en misschien moest je je eens verdiepen in de wondere wereld van bodemvolumeverlies…,
wellicht dat je dan begrijpt hoe voortgaan met de winning van invloed zal zijn op verdere schadevorming.
Verder is het absoluut zo dat noch het bevingsgevaar, noch de bodemdaling gelijk stopt als je nu stopt met de gaswinning.
Maar dat het aantal bevingen zal afnemen en na een relatief korte periode van enkel jaren zal stoppen is inmiddels al er is inmiddels genoegzaam bekend uit het seismisch gedrag van andere velden (op diverse plaatsen over de hele Wereld) waar de winning is gestaakt of voor langere tijd geheel is stilgelegd. Bodemdaling is een ander verhaal, die gaat nog wel even door, maar als je doorgaat met winnen gaat die bodemdaling en nog veel langer door en de gevolgen zijn veel ernstiger.
Dus de schadevorming gaat in elk geval nog even door, maar dat valt nu nog te overzien...;
Maar als je doorgaat met winnen betekent dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ≥174.000 woningen en ≥60.000 andere gebouwen (ook na herhaald cosmetisch herstel en versterking) rijp zijn voor de sloop...,
de kans op (veel) zwaardere bevingen wordt steeds groter (mogelijk dat een jaarlijks met ≥25% afnemend winningsniveau verdeelt over meer putten het seismisch gevaar enigszins kan beperken)…,
en de de gevolgen voor zowel de oppervlakkige als de diepere (grond)waterhuishouding gaat desastreuze gevolgen hebben voor zowel de landbouw als alle infrastructuur in het gebied...
en dan hebben we het nog niet eens over de statistische verwachtingen van een flink aantal slachtoffers, gewonden en doden en de flink stijgende koste van de regionale gezondheidszorg.
Gokken dat het wel mee zal vallen is vergelijkbaar met, of zelfs nog erger/dommer dan, het gedrag van gokverslaafde, inmiddels aan lagerwal geraakte, casinobezoekers die nog steeds geloven dat ze een onfeilbaar systeem kennen waarmee je uiteindelijk altijd van de bank zult winnen.
linkje: Bodemvolumeverlies door de jaren heen (en wat ons nog te wachten staat)
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenJohn,
Verwijderenbijna vergeten, om die €60-miljard binnen te halen moeten er nog wel (decennia lang) kosten worden gemaakt, en die kosten nemen steeds sterker toe naarmate de reservoirdruk verder daalt als gevolg van de winning.
En binnen is binnen is ook wat al te simpel gesteld...,
om al dat gas te winnen gaan er (in het huidige tempo) tenminste nog wel een jaar of 30 voorbij.
Ik zou zeggen: tel uit je winst.
Nee SiKo,
VerwijderenGas er zo snel mogelijk uit. Daarna rust.
Als je nu zou stoppen geen garantie dat er geen aardbevingen meer zullen zijn.
Dan maar risico op forse beving maar einde van winnen snel in zicht.
Ik zeg doen..
John,
Verwijderenje bent niet goed wijs...;
het zou betekenen dat je Groningen compleet moet ontvolken, verhuizen, herhuisvesten, bestaande woningen en gebouwen allemaal slopen en misschien op termijn herbouwen.
Je zorgt eerst voor tijdelijke opvang en wanneer de kraan dicht is, zien wat verstandig is. Hoe eerder alles ingeklonken is hoe sneller rust in het gebied.
VerwijderenGaan met die banaan. Open die kraan!
Tijdelijke opvang voor een periode van 30-60 jaar voor ultimo minmaal ≥300.000 tot misschien wel ≥600.000 mensen...?
VerwijderenMaar goed dat we geen ruimtegebrek hebben in Nederland, en geen vluchtelingenproblemen...,
anders zouden we dit er misschien wel niet bij kunnen hebben.
Ook zonder gaswinning durft niemand garanties te geven.
VerwijderenOverheid moet mogelijkheid geven om te vertrekken. Wie blijft doet dat op eigen risico. Toekomstige schade wordt niet vergoed. Het is kiezen of delen. Groningers mogen zelf ook nadenken en niet altijd de overheid aankijken.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Verwijderen@John
Verwijderenwie had/heeft het hier over garanties?
Maar goed, over het eerste punt…
(de Overheid moet mogelijkheid geven om te vertrekken)…
kunnen we het snel eens zijn...;
Maar dan...,
(Wie blijft doet dat op eigen risico. Toekomstige schade wordt niet vergoed. )…,
begrijp je wel wat je daarmee zegt, wat de consequenties zijn?
Je zegt in feite tegen iedereen en alles: …wegwezen hier…;
Als wie blijft geen aanspraak meer kan/mag maken op schadecompensatie zal dat voor elk weldenkend mens betekenen dat hij maar beter vertrekken...,
en voor wie die conclusie niet meteen trekt betekent het dat hij die conclusie alsnog trekt du-moment dat de buren zijn vertrokken, winkels sluiten, werkgevers verkassen (want nu kan het nog zolang dat wordt vergoed en je hebt nou eenmaal werknemers nodig).
Het zou een complete volksverhuizing betekenen van ≥300.000 huishoudens en vele 10-duizenden bedrijven.
En al de ’verdrevenen' hebben elders huisvesting nodig, hetgeen op de toch al krappe huizenmarkt een enorm prijsopdrijvend effect zal hebben (dat door de Overheid en dus de belastingbetaler zal moeten worden opgehoest)…
en al die bedrijven die moeten verkassen... ook dat zal allemaal op kosten van de Overheid moeten gebeuren.
Wie dat rekensommetjes kan wil maken zal al snel denken dat naast een enorme kaptitaalvernietiging...,
denk daarbij niet alleen aan Gronings vast-goed, maar ook aan machines, woninginrichting, ziekhuisinrichting, etc. etc., tot en met het achtergelaten tuinmeubilair toe…,
je bent zo nog eens €100-miljard tot 200-miljard verder.
Dus wie wil en of moet verhuizen moet niet gevangen zitten in een onverkoopbaar huis…,
maar om wie achter wil/moet blijven compleet rechteloos te maken/verklaren...;
Onbestaanbaar…, compleet krankjorum.
@ SiKo, heb je al een overzichtje kunnen maken van hoe jij aan 100 tot 200 miljard schade komt wanneer gaskraan open blijft staan?
VerwijderenWat wordt het bij sluiten van gaskraan?
Zoek de verschillen zou ik zeggen.
Het eerste verschil: 60.000.000.000 aan inkomsten.
De Groningers weten niet waar ze het over hebben. (lijken wel chauffeurs van lege bestelbusjes tijdens zware storm)
Het enige wat ze kunnen laten zien: schade die ze aan de huizen hebben (om welke reden dan ook ontstaan)
Wat ik eerder zei: een machtspelletje met geld als inzet..
Iedereen doet er aan mee. Grrrrr
@John
VerwijderenAls je nu stopt met winnen is de meest voorzichtige schatting aan aan economische en materiële schade voor Groningen minimaal ruim €50-miljard...,
een meer realistische schade is grofweg het dubbele, €100-miljard dus...;
en dan hebben we het over schade die hoedan ook het gevolg is/zal zijn van de gaswinning tot nog toe (stoppen of niet.
Als we doorgaan met gaswinning gaat de schadevorming gewoon door, en dat ondanks en bovenop alle herstel en schadecompensatie die we ondertussen al doen voor het lenigen van de al bestaande schades...,
dat heeft tot gevolg dat je schade op schade gaat stapelen en eerder schadeherstel (herhaald) teniet gaat doen.
Dat betekent dat je tenminste moet rekenen met een additionele schade van minimaal de nu al veroorzaakte (al dan niet verborgen, geclaimde, ongeclaimde/onclaimbare) schade.
Dan kom je al gauw uit op een totaal schade van minimaal €200-miljard.
Als je nu stopt met winnen zit je dus met een totale schadepost van ≤€100-miljard
Ga je door met winnen zit je met straks met een totale schadepost van ≥€200-miljard waar ≤€60-miljard aan inkomsten tegenover staan...;
per saldo dus minimaal totale restschade van ≥€140-miljard.
Als je dan om die winning te maximaliseren ook nog eens de gehele provincie echt wilt opgeven en zelfs ontvolken dan wordt die totaalschadepost eerder nog groter dan kleiner door een dan werkelijk 100% total-loss aan alle onroerend goed en infrastructuur, en het overgrote deel aan bedrijfsinvesteringen in machines, bedrijfsinrichtingen etc. etc.; alleen dat laatste behelst al een bedrag van vele, vele, vele tientallen miljarden.
Goedlopende bedrijven hebben vaak al enkele keren hun jaaromzet geïnvesteerd in machines en inventaris, en 't feit dat dat deels al zou zijn afgeschreven doet daar weinig aan af, zeker niet als e.e.a. voortijdig worden vervangen door gedwongen verhuizing.
Echt John, je moet een keer wat breder leren kijken en je bovendien echt wat meer verdiepen in datgene wat er behalve bevingsschade nog meer aan mijnbouwschade door gas- en zout-winning is en wordt veroorzaakt.
De kans dat jouw huis in Zuidbroek binnen 20 jaar total-loss zal zijn is zeker niet denkbeeldig, en dat geldt voor minimaal 175.000 woningen en nog een ruim 60 duizend andere gebouwen alleen al het Groningenveld...,
dan hebben we de schade aan gebouwen op andere Groningse gas- en zout-concessies nog niet eens meegegnomen.
Verder zal door de verdergaande bodemdaling en de daardoor veroorzaakt grotere grondwaterbewegingen meer en meer sprake zijn van zoutingressie in landbouwgronden die daardoor compleet onbruikbaar kunnen worden.
Ook de schade aan infrastructuur als wegen, bruggen, dijken en sluizen gaat sterk toenemen, en verder moet je ook niet vreemd opkijken als er windturbines gaan omvallen (en mogelijk het leidingennet ernstig gaan beschadigen met alle rampzalige gevolgen vandien.
En dat allemaal om (ongecorrigeerd door inflatie) in 30-50 jaar grofweg €60-miljard uit de bodem te halen tegen steeds verder oplopende kosten van winning...
en een oplopend (additioneel) bruto-opbrengst?
Inderdaad een machtspelletje om geld...
... maar blijkbaar anders dan jij je kunt voorstellen.
Italiaanse toestanden in breedste zin des woords
VerwijderenIk denk dat je moet salderen SiKo, dan krijg je ander plaatje. Van de honderden miljarden zullen er vast veel uren in rekening zijn gebracht. Als de Groningers nu slim zijn, nemen ze een groot deel van die honderden miljarden voor hun rekening. Eigen uren lonen :-)
Verwijderen@John
Verwijderende ellende is dat bij de schaderamingen de kosten van overhead/management/advies nog helemaal niet zijn inbegrepen.
Het zijn voornamelijk slechts de werkelijke kosten voor het vervangen van stenen, extra kosten voor gezondheidszorg en kosten van (tijdelijke) herhuisvesting, herinrichting, verlies aan arbeidsuren en productiviteit.
De kosten voor overhead, advies, eeuwig vergaderen, spiegeltjes en kraaltjes voor leefbaarheid, Economic-board, kenniscentra etc., etc.,...;
Het is allemaal nog niet meegenomen.
Nu snap zelfs ik wel dat al die (her)bouwactiviteieten ook deels in vertaald zal worden in extra economische activiteit in de regio waarvan dan met name de bouw, bouwmarkten en woninginrichters zullen profiteren. Maar de grootste bouwers komen niet uit Groningen, de grootste bouwmarkten ook niet en de grootste woninginrichter hier heet IKEA...,
dus de winsten van al die extra economische activiteiten vloeien weg naar elders...
wat blijft is een redelijk goed belegde boterham voor lokale bouwvakkers en studenten met een bijbaantje bij IKEA, Gamma, Praxis en... .
Is de regel niet: 50% van verbouw/nieuwbouw bestaat uit uren? Om te voorkomen dat grote bouwbedrijven hun slag gaan slaan... Het wordt tijd dat Groningen op gaat staan en gaat werven. Hier handen/hoofden nodig.
Verwijderen@John
Verwijderenwaar wil je bouwers/bouwvakkers mee gaan werven?
Als ze er niet zijn kan je ze misschien van elders wegkopen...., tegen een hoger loon.
Dan gaan veel opdrachtgevers toch liever met een paar 'goedkopere'e Polen c.q. Roemenen in zee.
En bij grotere (overheidsopdrachten zit je al gauw met een verplichte Europese openbare aanbesteding.
Je kan wel alle werk binnen de Provinciegrenzen aan Groningers willen gunnen, maar het gaat niet lukken.
Verder verandert het weinig of niet aan de hoogte van het op te hoesten bedrag aan schadecompensaties.
110-200 miljard werk is veel werk SiKo, dan loopt ook Polen en Roemenie leeg.
VerwijderenGroningen moet in kansen denken om schade binnen de grenzen te beperken.
Laat de overheid de schadeloosstelling aan de gedupeerden uitkeren. Zij zijn niet gebonden aan de aanbestedingsregels. Kunnen ze ook een cooperatie oprichten.
Beetje positief zijn SiKo. Bij jou is alles zo snel inktzwart.
@John
VerwijderenIk denk dat je een paar dingen doorelkaar haalt.
De schade
Schadecompesatie
Schadeherstel
Financiering
Oplossingen
Ik zal de eerste zijn die ziet, snapt dat je dit probleem best in de hand zou kunnen houden...,
of althans ertoe bij kan dragen zaken niet nodeloos te verergeren.
Ik ben wat dat betreft heel optimistisch.
Maar ik zie ook dat het NAM-c.s. en de politiek aan zakelijke prudentie en politieke moed ontbreekt de nodige stappen te nemen...
... al jaren.
En wat dat betreft ben ik de afgelopen jaren steeds pessimistischer, of beter gezegd, stukken realistischer geworden.
En wat het bedenken financiële/fiscale oplossingen betreft...,
... je moest eens weten.
Ik heb met kamerleden van diverse partijen meermaals gesproken...
en nog steeds...,
heb financieringsvoorstellen gedaan voor huizenbezitters, erfgoedbezitters...;
Maar dan loop je op tegen de politieke werkelijkheid; een goed plan hebben is niet goed genoeg, het moet ook nog electoraal gewin opleveren.
Resultaat dus steeds hetzelfde, kreeg diverse keren te horen dat dit een fantastisch plan was, dat alle/veel problemen op zou lossen en geen/nauwelijks politieke weerstand op zou wekken.
Maar waarom doen 'we' het dan niet?
Letterlijk antwoord van één kamerkopstuk:
"...fantastisch plan, daar zou iedereen voor zijn, maar 't gaat niet gebeuren omdat er geen (politieke) tegenstanders zijn, zonder tegenstanders kan je je als partij niet profileren, als 'jij' als partij als eerste met zo'n plan komt ben je het politieke haasje, iedereen zal op d wagen springen met als resultaat dan jij er als eerste af zult vallen...; om zo'n plan te laten slagen heb je een tegenspeler nodig buiten de politiek, Shell bijvoorbeeld, je hebt een vijand nodig, een 'Enemy_We_Love_to_Hate'..., maar om maar weer met Shell te beginnen, die zou het plan ook direct omarmen..."
Maar ik heb het nog niet opgegeven...
je hebt alleen maar een goede strategische overrompelingstactiek nodig om de boel wel in beweging te krijgen.
Kortom.. er is een plan maar er moeten eerst echte ongelukken gebeuren en dan kun je met vingertje wijzen waarom er niks gedaan is.. vervolgens wordt het opgelost.
VerwijderenNu opzoek naar ander probleem...
helaas...
VerwijderenIk weet niet hoe het jullie vergaat maar ik zou wel weer eens een aantal mensen face2face willen spreken. Oftewel een Peerdersborrel.
BeantwoordenVerwijderenBen ik de enige? Zo ja dan toast ik wel in de spiegel op het nieuwe jaar :(
Mazzelsendemojs!
prima idee
Verwijderenwaar?
wanneer?