In den Haag was gisteren het gasdebat en in Kropswolde was een aardbeving die tot in Zuidbroek werd gevoeld. Het gasdebat is een beetje aan mij voorbij gegaan, de beving heb ik niets van gevoeld, maar wie er wat over wil zeggen heeft aan de bar van het Golden Peerd alle ruimte.
Goedemorgen,na m'n fikse kater van gisteravond laat kan ik en m'n favoriet maar 1 ding zeggen:
BeantwoordenVerwijderenROEMER: OP 18 MAART REKENEN WE AF MET DIT KABINET!
Zaterdag trapte SP-leider Emile Roemer op de SP-Partijraad de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af. Roemer: 'Het worden spannende maanden. Op 18 maart gaat Nederland naar de stembus. Dat is het moment waarop mensen af kunnen rekenen met de enorme ongelijkheid, met de bezuinigingen op de zorg en met politici die de tweedeling verder laten groeien. Op 18 maart rekenen we af met dit kabinet.'
Kan Roemer rekenen dan...,
Verwijderenof heeft hij daar nou juist al die kiezers voor nodig?
;-0
Zoals ik de mijne ervan denk 'kunnen' wij super groot worden en ik ga het hopen :-), want zoals het nu is gegaan gouden bergen beloven en wat hebben ervoor terug gekregen hele dikke bergen vol met stront!!!!
VerwijderenEn zo is't en echt nait aans......
Goedemorgen, Appie je hebt ook niet veel gemist over dit aardgasdebat. Het is pappen en nat houden, waarom het hun gaat is dat de financiën van het rijk niet in gevaar komen. Ook de schade afwikkeling is een kwestie van een lot in de loterij. Er moet geen sprake zijn van achterstalling onderhoud, ja daar kun je veel kanten mee op.
BeantwoordenVerwijderenDe aardbeving, rond de tijd van de aardbeving meerde het baggerschip Reiger voor mijn huis aan. met een stevige aanraking van de kade. Dus of de heftige trilling van het baggerschip kwam of van de aardbeving laten we nu in het midden.
Mogelijk dat dat schip juist door het gelijktijdig schokken wat heftiger met de wal in aanraking is gekomen dan anders het geval zou zijn geweest.
VerwijderenWas aan de kade van het Winschoterdiep niet al achterstallig onderhoud?
Verwijderennee Frans, maar sommigen meenden dat ze het diep wat dieper moesten maken. Zodat de beschoeiing geen houvast meer had. En de grote containerschepen waar het om te doen, die gingen er voor het uitbaggeren ook al door heen.
VerwijderenMogguh lui.
BeantwoordenVerwijderenBeetje gammel begin van de morgen. Om 11 uur thuis na een "dagje VVV". De eerste keer dat ik actief een paar bedrijven uit Menterwolde en HS had uitgenodigd. Dat was een fijne zet, een paar nieuwe impulsen om de VVV "nieuwe gemeente", maar in feite natuurlijk het toerisme in de regio op de kaart te zetten.
En niet alleen op de kaart, meer nog op die grote zuilen en het web. Was een aangename avond, de komende uren zal ik weinig praten maar hopelijk veel zeggen :)
Gisteren de hele dag het #gasdebat gevolgd. Verbaasd dat alles wat er gezegd is, alleen maar negatief wordt uitgelegd. Ik had ook liever nu een besluit gezien laat ik dat eerlijk zeggen, maar om nu te roepen dat Kamp gewoon meer gaat pompen na 1 juli, is een aanname, en ja, de oppositie, die wil scoren. Wat als....
BeantwoordenVerwijderenWat gebeurt er met de Groninger bodem als opeens de gaskraan dicht gaat? Krijgen we dan geen ergere bevingen? Waar moeten we gas halen? Wat kost dat? Wat doet dit met de gasrekening? Want wij hebben ook leveringsverplichtingen...
Dan dat de partij waar ik lid van ben Kamp de tijd geeft om op 1 juli te beslissen, ik zie niet in waarom dit negatief is. Want nu wordt er al een stuk minder gewonnen. Er is door niemand gezegd dat het boven de 39,4 komt en men wil in ieder geval naar 35 proberen te komen (33 met uitloop van 2) en ja natuurlijk willen de oppositiepartijen scoren over de ruggen van de coalitiepartijen. Maar ik vertrouw erop, dat men het juiste besluit gaat nemen in juli! Als men nu dit besluit had genomen dan was het uitgelegd als verkiezingsstunt. Heb de reacties gevolgd op twitter, toen Jan Vos aan het woord was en Samsom uitstpraken deed over minderen van de gaswinning. Wat de PvdA en de VVD ook gedaan hadden, voor SP, en andere partijen blijft het een hoop schreeuwen, geen plannen geen gevolgen kunnen overzien. Tja sorry Ceer, een ieder kan roepen maar voor je dit soort besluiten gaat nemen zul je eerst de gevolgen moeten overzien! Kan iemand met een minimum inkomen een dubbele gasrekening betalen? Ik vrees van niet. Wat is de boete voor als we opeens stoppen met het leveren van gas aan andere landen? Daarbovenop moet er gas gekocht worden, en dat moet ook betaald worden..Het lijkt simpel, maar dat is het niet! Veiligheid boven alles, daar sta ik absoluut achter, maar er is niet en zeker door de PvdA niet dat er na 1 juli weer meer gas gepompt mag worden! Ondenkbaar!
Wat voor mij niet duidelijk werd, is de schade afwerking voor de gedupeerden. De vele onderzoekers en commissie's voegen aan het leed van deze mensen niets toe. Het moet je maar gebeuren dat je woning onder de categorie valt: onverklaarbare woning.
VerwijderenHet woordje "ondenkbaar" wordt in de annalen opgenomen naast "I did not have sexuals relations with that woman..."
BeantwoordenVerwijderenIk vind die opmerking redelijk flauw, er is gisteren vaak herhaald dat men niet wil dat de productie na 1 juli omhoog gaat! Maar velen willen dit niet horen! Tijdens het debat, was tijdens het 1e termijn van VVD en PvdA al duidelijk, wat ze ook zeggen, het wordt negatief uitgelegd...tja...zo gaat dat! Ik zeg nogmaals, ik had ook liever nu een besluit gehad definitief, maar...er is al een richting gekozen. Tot 1 juli niet meer dan 16.5 ! Ook dat is positief. Maar zwart op wit nu zetten dat het 35 wordt, dat is niet gebeurt. Ik verwacht wel dat dit op 1 juli gaat gebeuren. Ook de opmerking dat men wil gaan kijken om nog meer te reduceren als het kan heb ik wel gehoord, meerdere malen,maar anderen niet..tja..het is ook maar wat je wilt horen!
BeantwoordenVerwijderenFlauw ? Zit er niet een groot verschil tussen "ondenkbaar" en "we willen niet" ? Ik denk dat de "burgers" (en zeker die in Groningen) het onderhand wel gehad hebben met dit soort politiek gepraat waarin in "ondenkbaar" een maar en een ontsnappingsclausule ingebouwd zit. Dit is het zelfde soort geleuter dat Moorlag bezigt: "Wij hebben het beste met jullie voor, maar ja, de omstandigheden en de andere partijen dwingen ons.". Laat Samsom dan eerlijk zijn en zeggen waar het op staat: hij heeft het gasgeld nodig en voordat dat probleem opgelost wordt, kan hij geen toezeggingen doen.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat de PvdA dit wel gaat merken bij de PS. Dat is het eerlijke verhaal, kan het niet mooier maken.
Maar we kunnen het ook eerlijk doen. Gaan we naast het aardgas in Groningen ook schaliegas winnen, bij voorkeur in de Posidonioa Schalie Formatie. Lijkt me prima. Er is dan wel nog niet zo veel bekend over schadelijke effecten, maar ach dat kunnen we achteraf wel onderzoeken als de randstad gaat trillen toch ? We hebben het gas immers nodig voor de mensen met een minimum inkomen.
BeantwoordenVerwijderenMisschien stomme vraag van een niet natuurkundige/geoloog/mijnbouwdeskundige...
BeantwoordenVerwijderenBetekent vermindering niet meer dan uitstel van...??
Of over 10 jaar gasbel op is of over 20 jaar. Er verdwijnt toch iets uit de grond en daar komt niks voor terug. Dus aardbevingen zullen blijven. Tenzij bodem wordt opgevuld.
Wie kan vertellen wat de relatie is tussen tempo uit grond halen en aardbevingen?
Kom er maar in.
Dat is nu precies wat men vergeet! Het gaat steeds over stop de gaswinning..maar de gevolgen en het tempo van aardgaswinning zal in beeld moeten komen! Maar dit is niet wat men wil horen! Ik ben voor een gegrond onderzoek over de gevolgen, van het tempo, de gevolgen bij plotsklaps forse vermindering enz. Volgens mij is het namelijk niet zo makkelijk als het lijkt! Het antwoord wat je vraagt heb ik niet voor je...maar met mijn boerenverstand, denk ik dat als je snel uit de grond haalt de bodem sneller zakt. Geen idee of dit klopt...maar ik heb daarvoor ook geen studie gevolgd...Maar wat denk jij??
Verwijderenze hebben al 50 jaar de tijd gehad om de effecten uit te zoeken, er was al veel langer bekend dat dit gevolgen konden zijn, maar daar hebben ze maar even geen aandacht aan geschonken.
Verwijderenen idd wim, de willekeur van achterstallig onderhoud stoort mij ook. schoonouders hebben na 45 jaar wonen op dezelfde plek, nu ineens ook scheuren, maar dat is volgens het bureau achterstallig onderhoud(ze mogen dan over de 70 zijn, maar het huis wordt wel onderhouden), terwijl de overbuurman scheuren vergoed kreeg die er al zaten....:-(
Ik heb ook gezegd dat nog niet duidelijk is, wat de gevolgen voor de Groninger bodem zijn! En ja, ik weet zeker, dat men een andere koers is gaan varen! Ik hoor wel wat men zegt...en nee, ik heb geen roze bril op! Ik zie wat er gebeurt...en wees nou eens eerlijk...als Jan Vos, of Diederik Samsom gezegd had we gaan naar 30 miljard, dan had een ieder geroepen: Ja hoor verkiezingen komen er aan!! Dus hoe je het ook went of keert,het is gewoon nooit goed! Alleen de schreeuwers, die denken altijd gelijk te hebben zonder uitleg waarom..tja, verschil van mening in deze, maar ik weet zeker dat men hier gaat voor de veiligheid! Dat is meerdere keren herhaald gisteren door meerdere partijen inclusief de coalitie!
BeantwoordenVerwijderenOverigens zou ik het aardgasdebat niet zien als een goede reden om op Roemer te stemmen. Als ik de moties bekijk die gisteren ingedien zijn komt de SP niet verder dan: Motie van het lid Smaling over opnieuw met de Groningers vaststellen waar behoefte aan is.
BeantwoordenVerwijderenHet (in mijn ogen) verstandigste voorstel kwam dit keer van de PVV: Motie van de leden Klever en Ouwehand over openbreken van langjarige exportcontracten.
Zeker als je nagaat dat Jan Vos de leveringszekerheid gelijk stelt aan de veiligheid. Zorg eerst dat er minder gas HOEFT te worden gewonnen, dan kun je verminderen zonder dat je leveringszekerheid in gevaar komt.
@ Peter,
VerwijderenNu stoppen betekent geen aardbevingen meer?
M.i.:
Hoe eerder de bel leeg is, des te sneller een stabiele situatie om adequate oplossing te bedenken. Nu teveel variabelen, teveel aannames, teveel ruis uit de grond.
Het aantal aardbevingen is gestegen na het verhogen van de gaswinning. Logischerwijs is het dan de moeite waard om te proberen of bij een vermindering de situatie stabiliseert. Als je de export vermindert, schep je hiervoor de noodzakelijke voorwaarden. Plus, je verdeelt je "waarde" over een langere tijd, ipv dat je nu je veld leegpompt en we over een aantal jaar zelf gas moeten importeren. Je kunt het gas ook maar één keer uitgeven.
VerwijderenDoor verhoging gaswinning of doordat bel steeds leger wordt. Hoe leger de bel, des te meer kans op verzakking. (ongeacht tempo lijkt mij)
VerwijderenNu stoppen met gaswinning betekent zeker geen einde aan aardbevingen. Dus tempo is niet van invloed. (zei de leek) Als de bel leeg is dan veel minder om rekening mee te houden. (belangen zijn anders)
De opbrengst van gas hoeft niet direct uitgegeven te worden. Kun je ook ergens parkeren.
Griekenland zoekt nog financiering om bezuinigingen te compenseren.... of EU heeft nog geld nodig om Ukraine er bovenop te helpen.
Verwijderen@John,
Verwijderensnel helmaal leeg laten lopen ('leegpompen') van het Slochterveld zorgt niet direct en zelfs niet snel voor een echt stabielere situatie.
Niemand weet nog wat er in de bodem gebeurt als alle gas zou zijn verdwenen:
- wordt de leegte langzaam opgevuld vanuit de omgeving (gas/water/magma).
- vergruist het drukloze ongaste gesteente (en in welk tempo)
- vormen zich juist meer breuklijnen door de grotere verscheidenheid in bodemstabiliteit
@John, 2
VerwijderenHet aantal onzekere factoren is enorm...
en in aantal en grootte, groter dan bijvoorbeeld bij het verlaten van goed gestutte mijnen zoals ondergrondse kolenmijnen.
Maar zelfs in Zuid-Limburg is nu, ruim 30 jaar na de mijnsluitingen, de situatie verre van stabiel noch voorspelbaar gebleken.
@John, 3
VerwijderenNu stoppen geeft waarschijnlijk het snelste rust, de bodem is redelijk stabiel door de nog aanwezige gasdruk (hoewel met ruim 2/3 teruglopen van ruim 380bar naar minder dan 110bar).
Wanneer men (nu en geheel) stopt dan zal naarmate de resterende gasdruk zich meer gelijkelijk verdeelt over het (dan voormalige) winningsgebied de bodemstabiliteit zich geleidelijk herstellen en waarschijnlijk sneller dan wanneer de boel geheel leeggepompt wordt.
En dat leidt mijns inziens volgens mij ook tot het volgende:
De afgelopen jaren is het aantal winningslocaties/putten drastisch teruggelopen terwijl de totale winning in 2013 zelfs richting recordhoogtes werd opgeschroefd.
Mijn boerenverstand zegt dan dat dat...,
het zelfde of meer winnen uit minder putten..., wel gepaard moet gaan met meer en grotere ondergrondse stromingsbewegingen van het te winnen gas. En dan is het geen wonder dan met het terugbrengen van het aantal putten ook het aantal geïnduceerde schokken toeneemt.
Mijn conclusie zou zijn dat willen wij de komende jaren ondanks alles hier toch noch gas blijven winnen dat dat dan zou moeten gebeuren middels zoveel mogelijk (en dus niet zo min mogelijk) putten zodat de afname en verschillen in gasdruk langs de meest geleidelijke weg zou kunnen verlopen.
Ook zou niet een min of meer gelijkblijvend absoluut winquotum moeten worden nagestreefd...,
maar juist het winnen van niet meer dan een aflopend en veilig percentage van het resterende gasdruk zo geleidelijk mogelijk zal teruglopen naar het absolute laagst aannemelijk verantwoorde minimum.
@Peter,
Verwijderenhet aantal aardbevingen en de hevigheid ervan nam al duidelijk toe voor de het oplopen van de gasproductie van de afgelopen paar jaar.
Er is naast de winhoeveelheden ook een relatief duidelijk verband met het teruglopen van de initiële druk en het (in een poging de winningsdruk hoog te houden) teruglopend aantal winlocaties en de plek van de resterende winningsputten.
Waarom ruimte niet opvullen met ander gas waardoor druk weer op 'normale' niveau komt?
VerwijderenAardgas eruit, stikstof erin.
Ergens bij Zuidbroek staat nog een leuke fabriek.
@John
VerwijderenOK,
lijkt een leuk idee...,
nu een doordenkertje
Het terugpompen van stikstofgas/di-stikstof het al voor 2/3de leeggelopen Slochter aardgasveld zou betekenen...
dat we grofweg 2.000 Miljard (2 Biljoen) kuub stikstofgas moeten terugpompen tot een druk van ±380bar.
Dat samenpersen tot 380bar kost nogal wat energie...,
hoeveel energie en waar haal je die vandaan.
Bijkomend probleem:
Nu al bevat het Gronings gas ± 14% Stikstof.
Reken daarbij straks al dat teruggepompte stikstofgas dat zich zal vermengen met het resterende gas. Gevolg zal waarschijnlijk zijn dat het stikstofgehalte van het nog te winnen gas snel zal oplopen naar ≥66%.
In het winningsproces zal vervolgens dat 'even tevoor' moeizaam en energieverspillend toegevoegde stikstofgas er weer bovengronds weer uitgehaald moeten worden om het weer bruikbaar te maken voor normaal gebruik...,
doe je dat niet dan duurt het straks wel heel erg lang voor het water kookt.
Vervolgens moet je al die afgescheiden stikstof (en meer) een tweede/derde/vierde/zoveelste maal worden teruggepompt in het veld opdat de drukstabiliteit intact blijft.
Lijkt me zelfs technisch geen haalbare kaart.
Snel/helemaal stoppen met pompen lijkt een betere optie.
Bij De Wijk daarmee laatste paar procenten gas uit grond gehaald.(of bedoeling eruit te halen)
Verwijderenhttp://www.nam.nl/content/dam/shell/static/nam/downloads/pdf/natural-gas-de-wolden/def-stikstofinjectie10a0.pdf
@John
Verwijderendie stikstofgasinjecties in dat veld(je) bij de Wijk is een heel ander scenario.
Daar wordt geen stikstof de grond in gepompt om de bodem te stabiliseren van een (zeer) groot winningsgebied...;
Bij de Wijk wordt gepoogd ook de laatste 10% van het al bijna lege kleine veld te winnen. Daarbij is het stabiliseren van de bodem niet de eerste prioriteit en ook de druk van het ingebrachte stikstofgas hoeft niet er hoog te worden opgevoerd.
Ik denk dat als je even doorzoekt/goochelt...
dat ook jij wel de diverse rapporten en uitlatingen van de NAM zult vinden die aangeven...
dat stikstofinjecties ter bevordering/herstel van bodemstabiliteit in grote velden als het Slochterveld feitelijk geen optie is...;
Wel wordt ook voor die velden onderzocht of of stikstofinjecties in grote velden kunnen helpen ook daar straks het laatste beetje gas uit te wringen.
Als bel leeg is krijg je San-Francisco scenario:
BeantwoordenVerwijderenDE beving komt een keer, maar wanneer. Iedereen die in gebied woont kiest er zelf voor. (net als ik)
Mooi dat Anja en SiKo boerenverstand hebben. Dat heb ik ook en dat zegt dat het gisteren niet echt ging over de winning van het gas maar over de komende verkiezingen. Zelfs onze burgemeester maakte zich daar in tweets schuldig aan. Hij sprak over Kamp dat die ons ons monotoon in slaap wiegde. De man deed niet anders als een spervuur van vragen en opmerkingen beantwoorden. En de eindconclusie van de burgemeester was dat na een plas alles bleef zoals het was. Ik zie dat toch anders en kan mij wel vinden in de bewoordingen van Anja. De eerste stap is gezet en er zullen er wel meer volgen.
BeantwoordenVerwijderenVanavond op radio Noord zei Meindert Schollema dat Samsom ui het kabinet stapt als de VVD na 1 juli de gaswinning weer omhoog gooit...wat willen mensen nog meer horen...ik weet het niet! Vanavond hebben we een gesprek met onze kamerleden en onze voorzitter....we zullen het horen vanavond! Fijne vrijdag! Weet dat wij als vertegenwoordigers van de bevolking alhier echt wel aan de bel trekken en ons enorm inzetten voor de burgers in onze gemeente! Zeker als het om de veiigheidmgaat!
BeantwoordenVerwijderenPs Ceer, zag vandaag een verkiezingstijd poster van SP, kun jij me uitleggen waar jullie al dat geld vandaan willen halen? Klinkt geweldig hoor....maar of dit haalbaar is? Ik zeg eerlijkheidshalve nee
BeantwoordenVerwijderenAnja hier kom ik morgen op terug met een wel degelijk antwoord op jouw vragen...te druk gehad met m'n eigen werkzaamheden.....ik weet dat ik tussen door een iets te kleine reactie's heb geven op deze 'leuke woorden wat door onze kabinet is gegeven en door vele mensen is geschreven'...............
VerwijderenGeen id welke poster je bedoeld Anja
BeantwoordenVerwijderennaGEDAGt
BeantwoordenVerwijderenDe kwaliteit van de inbreng in het gasdebat gister ten spijt,
het waren slechts woordvoerders en niet de echte partijkopstukken,
of zoals Duitsers het zouden zeggen,
"angeblich war's keine Chefsache",
niet belangrijk genoeg dus.