Teller

maandag 17 mei 2021

Week 20 Golden Peerd 16-04-2021

De week begint met regen en de hervatting van de kabinetsformatie.

3 opmerkingen:

  1. Deze 2 0nderwerpen hebben 1 ding gemeen, ze zijn druilig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Smeltende polen met gevolgen
    Klimaatverandering stoort rotatie aarde
    Dat de magnetische polen van de aarde in beweging zijn, is niet nieuw. De klimaatverandering zou er nu echter toe leiden dat ook de polen verschuiven. Hoe kan dit?
    De Perito Moreno-gletsjer in Patagonië te Zuid-Argentinië is één van de weinige gletsjers ter wereld die zich momenteel niet terugtrekt.
    De magnetische polen van de aarde zijn al jaren in beweging. Nu kantelt de aardas echter ook en daarmee tevens de geografische polen. Dit wijzen wetenschappers uit van de Chinese Academy of Sciences en Technical University Denmark. De geografische Noordpool verschuift daardoor steeds meer richting Canada.

    De rotatie van de aarde wordt deels bepaald door de gewichtsverdeling van de aardbol. Uit satellietdata blijkt dat er een massaverschuiving heeft plaatsgevonden. De grootste oorzaak is volgens onderzoekers het smelten van de ijskappen op de Noord- en Zuidpool door de voortschrijdende klimaatverandering. Jaarlijks smelt er 267 miljard ton ijs en dit stroomt als smeltwater naar de oceanen. Daarnaast verdwijnen er steeds meer gletsjers waarvan het smeltwater tevens in de bekken van grotere wateren stroomt.

    De aardas vormt ook de rotatieas van onze planeet. Massaverschuivingen veroorzaakt door het terugtrekken van gletsjers en smelten van de ijskappen kunnen leiden tot een onbalans in de rotatie.
    Bovendien, draagt de extreme onttrekking van grondwater door mensen bij aan deze onbalans. Door het oppompen van grondwater raken de ondergrondse waterreservoirs sneller leeg dan dat er water instroomt. Beide processen vergroten de natuurlijke onbalans van de rotatie en veroorzaken zo de versnelde verschuiving van de geografische polen.

    Overigens moet het verschuiven van de polen niet verward worden met de al decennia bekende migratie van de magnetische polen. Dit heeft te maken met de stroming van gesmolten ijzer in de kern van de aarde. Terwijl de magnetische polen met jaarlijkse afstanden van vele kilometers verschuiven, verschuiven de geografische polen slechts enkele millimeters per jaar.

    Grondwater wordt steeds meer gebruikt om fruit- en groenteplantages te irrigeren. Hierdoor lopen ondergrondse waterreservoirs sneller leeg dan dat er weer water in kan stromen.
    Als de kanteling doorzet zal dit zeker op de zeer lange termijn uitwerkingen hebben en dan verandert het klimaat. Het klimaat in ons land wordt dan meer subtropisch met minder grote verschillen tussen de seizoenen. Dit duurt echter nog miljoenen jaren. Onderzoekers wijzen daarentegen wel uit dat menselijk handelen verantwoordelijk is voor deze beweging in de aardas, al is het minimaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt hier gesproken over miljoenen jaren, maar zoals m'n gedachten gaan kan dit binnen een paar jaartjes....

      Verwijderen