vrijdag 20 december 2013
20122013
Voor velen is het de laatste werkdag van 2013 vandaag, maar niet voor Appie, want de kroeg is iedere dag geopend. Gelukkig kan ik de "werktijden virtueel invullen", dit in tegenstelling tot de ECHTE kleine middenstanders die door de politiek en het koopgedrag van de klanten worden gedwongen om zeven dagen in de week dienstbaar te zijn. Afgelopen week was onze burgemeester nog trots op Twitter dat in Muntendam de supermarkt al langer open is op de Zondag in antwoord op een tweet van burgemeester Schollema van Pekela, waar de winkelopening op Zondag in 2014 pas is toegestaan. Waarop ik antwoordde met de volgende tweet: "Asociaal leven voor de kleine middenstander. Zou er niet trots op zijn." En toen werd het stil aan de overkant. De vakbonden kregen de vrije Zaterdag er door, dus vijfdaagse werkweek, en de politiek de zevendaagse werkweek voor de kleine middenstander vele jaren later. Ik zei het al in een tweet, maar herhaal het achter de bar: "Ik zou er niet trots op zijn!"
Goedemorgen, in een woord echt super geweldig van Appie.om dit op te brengen een applaus van deze kant..
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen, het voegt ook helemaal niets toe Appie. Want het nadeel van geld is dat je het maar 1 maal uit kan geven.Het is het werk van Lucifer, die wil de zondagsrust verstoren. Zodat het volk de Blijde Boodschap niet meer zal horen.
BeantwoordenVerwijderen't Geld in min portemonnee ziet er behoorlijk beduimeld uit...,
Verwijderenje zou haast vermoeden dat het meer dan eens is uitgegeven...,
mogelijk zelfs door mij zelf.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenOp zich is er niet eens zoveel mis met het feit dat de winkelier inmiddels in hoge mate zelf mag bepalen wanneer hij z'n deuren opent...,
BeantwoordenVerwijderenin dat licht bezien is het dan ook vreemd dat een winkelier niet vrij is te kiezen z'n winkel geopend te hebben tussen 10uur 's avonds en 5uur 's ochtends...;
Stel nou dat de winkelier juist dan denkt klanten te kunnen trekken (die overdag moeten werken).
Maar wat wel idioot is aan de huidige winkeltijdenwet is...
- dat er geen verplichte sluitingsdag meer is...
-- dus niet verplicht op Zondag,
-- en niet ook niet een dag naar de keuze van de winkelier
- dat geen maximum is aan het aantal toegestane openingsuren
-- tussen 6-22uur mag een winkel per week 112 uur geopend zijn
Dat maakt het met name voor kleine zelfstandigen vrijwel onmogelijk nog te concurreren met het grootwinkel en ketenbedrijf. Die laatsten kunnen immers gemakkelijker schuiven met personeel dan kleinere bedrijven zonder of met slechts een paar man personeel.
Dat personeel is overigens wel gebonden aan de arbeidstijden wet, de ondernemer zelf niet. Geen wonder dat vele kleien zelfstandigen er dan maar voor kiezen zelf veel te veel uren te draaien maar ook daar zijn grenzen aan.
Gevolg van de nieuwe winkeltijdenwetten van de afgelopen decennia het aantal openingsuren voor de consument zou moeten zijn verruimd. Maar is dat in de praktijk ook werkelijk zo?
Ik denk van niet.
Ja de supermarktenn zijn vaker en langer open, vooral in de avonduren. Maar het direct gevolg is het verval van de wekelijkse koopavonden.
Kleine zelfstandige winkels kunnen best 1x per week 's avonds open zijn, maar voorwaarde is dan wel dat het winkelend publiek dan ook vrij massaal juist op die avond op boodschappenjacht is. Doordat supermarkten en enekel grootdozenschuivers (Ikea, Mediamarkt) elke avond open zijn (en kunnen zijn) verspreid het aantal kopers zich echter teveel over de week en dan is er voor een klene winkelier geen beginnen meer aan.
Je ziet dat ook meer en meer dat kleine winkeliers geen koopavond meer hebben en dat dat uiteindelijk ten koste va de omzet e hun concurrentiepositie gaat...,
internetwinkels zijn immers altijd open en om daar te kopen hoef je als consument de deur helemaal niet eens meer uit...
maar wel je deuren openen op één enkele avond heeft geen zin omdat op één avond nu lang niet hetzelfde aantal kopers zult trekken als op een koopavond een kleine 20 jaar terug...,
en alle avonden open zijn kan al helemaal niet uit... zeker niet als het merendeel van je klanten verwacht/eist dat je ook overdag gewoon open.
Ruimere openingstijden zijn prima...
maar dat zou hard verbonden moeten zijn aan een maximum aantal openingsuren
Op die wijze zorg je dat de kleine winkelier kan concurreren met de grotere jongens...
en tegelijkertijd dat het personeel beter wordt beschermd en niet gedwongen kan worden 'vrijwillig' te werken op de 'normale' vrije dag in de week.
Het vasthouden aan één (vaste?) sluitingsdag in de week heeft ook voor het sociale en vooral het verenigingsleven leven vele voordelen in, in dat licht bezien is een vrije zondag zo gek nog niet, zelf niet voor niet-kerkgangers.
Tja, kleine ondernemer de dupe?
BeantwoordenVerwijderenConsument is oorzaak. Ondernemer moet klantgericht zijn. Dus producten/diensten aanbieden die passen bij de vraag.
Ondernemer moet niet wachten totdat alle klanten weg zijn. Innovatief zijn. Klanten op andere manier verleiden. (ook in Leiden :-)
Er is niemand die zegt dat je ondernemer moet blijven. Er is ook niemand die klant dwingt tot verplichte winkelnering.
Pak je kansen, ga uit van je eigen sterkte. Maak op tijd keuzes. Wacht niet totdat de bank komt halen.
En ja, rust is belangrijk. Niemand verplicht je om meer dan 40 uur te werken. En niemand zegt dat je geen moment van bezinning mag hebben.
Gelukkig leven we in een vrij land. (met soms vervelende regeltjes ;-()
Niet de consument is de oorzaak...,
Verwijderendie maakt slechts gebruik van (consumeert) de mogelijkheden...,
't is en blijft per slot van rekening een consument.
Maar de regelgevers en dus de politiek...,
die hebben/heeft hun/z'n oren teveel laten hangen naar de wat m.n. een aantal grotere marktspelers als prettig ervaren.
Als je 30 jaar geleden in Parijs rond liep zag je dat m.n. kleine winkeliers geopend waren op tijdstippen die voor grotere winkels als onrendabel werden beschouwd binnen het totaal aantal beschikbare openingsuren.
Sinds de verruiming van de openingstijden zie je dat m.n. het grootwinkelbedrijf daar van profiteert door extra openingsuren op de vroeger voor hen minst rendabele uren, tegelijkertijd sluiten meer en meer kleine winkeliers hun deuren omdat ze nu zelfs op die uren worden weggeconcurreert door de grootwinkeliers.
M.a.w. m.n. het te grote aantal toegestane openingsuren zorgt ervoor dat de kleine winkelier het op dit gebied moet afleggen tegen het grootwinkelbedrijf.
Zou dat aantal net als voorheen zinniger zijn gemaximeerd dan maar zou het tijdstip van opening wel volledig vrij te kiezen zijn zou dat juist weer extra kansen scheppen voor kleinere winkeliers die als niche juist dan open zouden willen zijn op die momenten dat het voor het grootwinkelbedrijf het minste uit kan.
De kleine ondernemers moeten per definitie in nichemarkt opereren. Op prijs kunnen ze niet concurreren. Dus zijn de openingstijden geen onderscheidende factor. Het moet om specifieke kennis of kwaliteitsproducten gaan. Dan is klant/consument bereid om te wachten / extra te betalen tov standaard product/dienst.
VerwijderenWaarom slagers en bakker in Zuidbroek? schijnbaar hebben ze iets wat Coop niet heeft.
Zouden slager en bakker ook op zondag open moeten zijn? Ik denk dat ik zaterdag naar winkel zou gaan wanneer ik iets speciaals wil hebben.
Dus verwacht ik dat omzet voor groot winkelbedrijf over 7 dagen verdeeld zal worden (wat Wim ook aangaf) en geen extra omzet zal genereren doordat kleine middenstanders zondags gesloten zouden zijn.
Kleine ondernemer moet zich zorgen maken wanneer alleen standaard producten/diensten aangeboden worden. Kunnen ze nooit overleven.
Openingstijden: eigenlijk geen discussiepunt.
Wel: hoe blijf je als ondernemer onderscheiden. Daar kan JP over adviseren. Welke marketingtools inzetten om dat te benadrukken.
John We zijn het een keer eens...;)
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk is het compleet idioot dat we 7 dagen in de week open moeten. Toen ik ruim 6 jaar geleden begon te werken bij de SuperCoop ( toen nog een franchise), waren we 6 dagen per week open, elke dag van 8 tot 20:00. Op vrijdag zelfs tot 21:00. Dat is toen redelijk snel naar 20:00 gezet, omdat er in het laatste uur vrijwel geen boodschappen meer gedaan worden.
BeantwoordenVerwijderenNu zijn we alweer ruim 2 jaar een filiaalwinkel, waarbij het hoofdkantoor de meeste zaken aanstuurt. Dat we bijvoorbeeld komende maandag tot 21:00 open zijn heeft het hoofdkantoor bepaald. De zondag heeft wat mij betreft geen enkele meerwaarde. Het is omzet over de week uitsmeren.
Mensen die zeggen dat ze anders geen tijd hebben om boodschappen te doen en dat de zondag een bevrijding is hebben miz een probleem met hun tijd indelen. Een aantal jaar geleden kreeg iedereen immers ook zijn spullen altijd in huis.
Nu spreek ik voor mezelf, maar ik kan me voorstellen dat al die kleine zelfstandigen het een behoorlijke ergernis vinden dat alles 7 dagen in de week open is. Je verdiende rust raak je compleet kwijt. En als er 1 groep is die hard werkt, dan zijn het de kleine winkeliers wel.
En voor het personeel wordt het als het tegenzit nog zuurder, als de grote ketens hun zin krijgen en de toeslag van de zondag afhalen.
Naast dit alles ligt er nog een extra gevaar op de loer. Er zullen kleintjes zijn die het niet meer kunnen bolwerken, Die gaan of dicht of worden overgenomen door grote ketens. Wat rest is eenheidsworst en diversiteit zal ver te zoeken zijn. Het grootkapitaal lacht in zijn vuistje......
Wat mij betreft: dicht op zondag.
Goedemiddag, heb nog niet alles gelezen, maar Appie zijn opening spreekt mij zeer aan.
BeantwoordenVerwijderenNu alles gelezen en blijf bij mijn mening....
BeantwoordenVerwijderen@ Roskam:
BeantwoordenVerwijderenJij vind: kleine ondernemers moeten door overheid beschermd worden?
Vrije marktwerking laat jij los?
John,
Verwijderenook nu is er geen vrije markt...
en dus ook geen vrije-markt-werking.
We hebben nog altijd een vrij strikt gereguleerde markt...
en de geldende regels zijn niet in evenredigheid gelijk gunstig voor alle marktspelers.
Ik bedoel niet dat er nu vrijmarktwerking is.
VerwijderenIk dacht dat Roskam voorstander van vrije marktwerking was/zou zijn. Dus ook de bemoeienis van de overheid zou afwijzen.
De ondernemer onderneemt, de overheid faciliteert, (naar burgers en bedrijfsleven) zonder te irriteren.
verDENKink
BeantwoordenVerwijderenverdient de kortste dag
de kortste opening?