vrijdag 24 oktober 2014

24102014

Het MFC in Noorbroek kreeg de naam Noordsuythoeve, die werd bedacht door de Noordbroekster Jantien Lambeck. Hopen dat de oneffenheden met de gemeente snel zijn opgelost, het bestuur weer plaats neemt, en dat Noord- en Zuidbroek jaren plezier mogen beleven aan een prachtig gebouw. Nu nog wel even de acties hervatten om de rest van de ton boven tafel te trekken die nog ontbreekt.

15 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, vreemde naam 'Noordsuythoeve' dat is wel even wennen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag. Ben het met je eens Wim vreemde naam...
      Noord= noord
      suyth zal historisch zuid zijn
      hoeve= boerderij

      Onduidelijk voor mij hoe dit te rijmen bij een super modern gebouw die de MFC is.... Toch heeft de jury voor deze naam gekozen.....dus zal het wel goed zijn....

      Verwijderen
    2. Met een beetje goede wil kun je in elementen van de bouw een Oldambster boerderij zien. Dat zal de reden zijn. Meer Gronings dan hoeve is heerd.

      Verwijderen
    3. Of stee Willem...., maar denk niet dat het de bedoeling was er een Goningse naam aan te geven.... denk jij wel?

      Verwijderen
    4. @Roskam. Ik weet het niet maar er is ons eens gevraagd of de architect in de boerderij mocht kijken om inspiratie op te doen. Dat kwam ons toen niet goed uit. Ik heb toen begrepen dat men elementen van een Oldambster boerderij in het project wilde wilde verweven. Vandaar dat ik meer aan heerd dacht maar stee had ook gekund natuurlijk.

      Verwijderen
    5. oké, duidelijk Willem. Ze hebben er dus een boerderij gedachte bij gehad....hahaha Kinderboerderij (lol)

      Verwijderen
    6. Vreemde naam voor deze streek,
      een hoeve is geen boerderijgebouw maar een stuk land (waar veelal op geboerd wordt)...,
      en zoiets wordt in deze contreien 'heerd' genoemd...;
      Bij de opstallen moet je eerder denken aan een woord als 'stee' of 'ploats(e)'.
      Zuid ≠ Suyt maar Zuud...
      Het zou dus NoordZuudHeerd danwel NoordZuudPloatse moeten wezen.

      Verwijderen
    7. @Siko. De boerderij tegenover jullie heette Mennoheerd. De proefboerderij in Beerta heet Ebelsheerd. Zo zijn er nog talrijke voorbeelden te noemen. Heerd kan zowel voor een perceelsnaam maar ook voor een naam van een boerderij (gebouw).

      Verwijderen
    8. @Willem
      weet/wist ik,
      Desondanks betreft de aanduiding hoeve of heerd eigenlijk niet zozeer het gebouw alswel het de gehele boerderij...,
      d.w.z. de plek, het land waarop geboerd wordt/werd.
      Tegenwoordig zijn we erge geneigd (ik ook) een boerenwoning aan te duiden met het woord boerderij, maar feitelijk/oorspronkelijk klopt dat niet. Het woord boerderij duid net als woorden als bakkerij en slagerij op het bedrijf en niet zozeer op de woning van boer, slager of bakker, zelfs niet als die plek in veel gevallen overeenkomt/samenvalt.
      Maar woorden als hoeve(n) en heerd duiden echt op het land en niet zozeer op een gebouw, desondanks zal het naambordje (altijd al) eerder op het gebouw zijn geplaatst als ergens midden in het land.

      Er is overigens wel een verschil tussen het woord hoeve en heerd.
      Het (Groningse) heerd is geen oppervlaktemaat/eenheid...,
      het is eerder een soort land-concessie waarmee een bepaald (samenhangend) bezit aan landbouwgrond werd aangeduid.
      Een ho(e)ve is echter wel degelijk een aanduiding voor een bepaalde oppervlaktemaat (aan landbouwgrond). Verwijzingen naar de oppervlakte gemeten in ho(e)ven vindt je dan ook op verschillende plaatsen in ons land terug. Denk daarbij een plaatsnamen als Zevenhoven, Tienhoven, Zestienhoven, Achtienhoven etc.. Dergelijke plaatsnamen duiden niet zozeer op het aantal hofsteden danwel boerenplaaatsen of boerderijen, maar wel op de omvang van het land(goed). Een (Ridder-)hofstad kon derhalve een aantal ho(e)ven groot zijn verdeeld over verscheidene boerderijen met op elke boerderij één of meer boerenplaatsen (huizen met schuren en opstallen).

      Maar tegenwoordig raken de werkelijke/oorspronkelijke betekenissen meer en meer op de achtergrond of zelf in totale vergetelheid. En dus is het logisch dat een voormalige boerenplaats in de volksmond 'gewoon' wordt aangeduid als een (voormalige) boerderij.

      Maar terug naar de nieuwe naam voor het Noordbroukster MFC. De bedoeling is begrijpelijk en wellicht zelfs toepasselijk, maar de woordvorm slaat als een tang op een varken als daarmee een zekere oorspronklijkheid en historische binding met plaats en streek beoogd wordt. De verklaring dat 'Suyt' wel sjiek staa en dat 'hoeve' lkker agrarisch klinkt maakt het alleen maar erger. Jammer, een gemiste kans van de keuzecommissie, die blijkbaar niet de binding met en historische kennis van de streek haar weerslag heeft weten te geven die voor de te kiezen noch de gekozen naam toepasselijk zou zijn geweest.

      Maar alles went hoor...,
      al was 'Nije Klipheerd' ook zo gek nog niet geweest.
      Ik heb destijds geen naamvoorstel gedaan, dus eigenlijk zou ik gewoon m'n mond moeten houden.

      Verwijderen
  2. Appie die poortwachter die steeds vraagt of ik een robot ben, is hinderlijk. Vroeger in het uitgaansleven gaf ik altijd een flinke fooi, en kwam dan altijd binnen. Helaas deze poortwachter is niet gevoelig voor deze handreiking.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mogguh lui!
    Wim, waar heb je het over? Ik kan gewoon inloggen en reageren als anoniem. Tenzij het vannacht veranderd is, maar dan reageer ik nog wel een keertje extra :)

    Wie die naam bedacht heeft, mij doet het denken aan de Noord Zuid lijn en da's niet al te best. Aardbewegingen, managers en bestuurders die er op sneuvelden, budgetten die nog steeds niet zijn volgestort omdat de bodem te dun bleek :)

    Gisteren had ik mijn VVV pet op en was ik te gast bij de Provincie. De lokatie was een kroeg "Mr Mofongo" in de Oude Boteringestraat. Het begon aan hun pand aan de overkant, "The dogs bollocks" wat in het Sboerters ongetwijfeld de "Kloten van de bok" zou heten. Maar dat terzijde.
    Een paar presentaties in een ouwe kelder waar feestjes werden gehouden met een bordje distilleerderij. Maar daar mochten we niet heen, ik had net iemand van Hotel de Marne staan praten en draaide me net richting Matty toen de slavendrijfster van de provincie ons naar buiten dreef. Aan de overkant, trap op, bek valt open. Soort vide om een kast van 8,5 meter, met daarin zo'n 130 glazen vaten met allerlei soorten gedistilleerd, voornamelijk likeuren maar ook whisky, vodka en gin's. Met een robot-arm om het spul in je glas te krijgen. Ook de inrichting was heel bijzonder en de rondleiding, veeel te kort, smaakte naar meer. Aan het eind van de dag nog staan praten met een paar ondernemers, onder andere Roel Witwers van Zuidbroek maar vooral de baas van Mr Mofongo. En wat die allemaal vertelde over z'n bedrijven: Awesome. Hij drukte me ook een glas in de hand, een van zijn likeurs, wasabi (Mierikswortel) Ik had nog nooit zoiets geproefd (logisch) maar vond het bijzonder en heel drinkbaar. Maar de volgende keer ga ik voor de 75% whisky, Ik proefde een hele jonge, als die 3 jaar in een vat zou hebben gelegen.....
    Prijzen vielen mee, likeurs zo'n 2-5 euro, het duurste was iets van 6,50 Wat voor een hele beste bar in Amsterdam ondenkbaar is!
    Boteringestraat 26.
    Mazzels ende moj!
    Ga ik het niet over hebben maar ik kan het aanraden en in mijn blije geest zie ik een ander soort Peerdenborrel als start van 2015.

    UPDATE: Wim, ik dus ook. Heb ik een bloedhekel aan maar weet dat het nodig is, Op mijn VVV account krijg ik opeens de mafste aanbiedingen, eigenlijk pas sinds een week of zo. MMJP

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach wat maakt het ook uit.......ze hebben maar 1 ding in hun ogen en dit zijn de euro's nee fout meer meer en nog eens meer.....een te kleine onderneming brengt weer genoeg geld in het laatje het zijn maar een paar lullige miljoentjes wat hier wordt verdiend en daar stoppen wij mee.........

    Betonfabriek van BAM in Zuidbroek mogelijk dicht Geplaatst: 11:23 uur, vrijdag 24 oktober 2014 / Gewijzigd: 11:33 uur, vrijdag 24 oktober 2014

    De betonfabriek van BAM Civiel in Zuidbroek sluit mogelijk per 1 januari de deuren.

    Het bedrijf heeft het personeel inmiddels op de hoogte gebracht van de voorgenomen plannen die nog met de vakbonden en de ondernemingsraad moeten worden besproken. Mocht de betonfabriek dicht gaan dan verliezen achttien medewerkers hun baan.

    Toekomstplannen
    BAM Civiel wil van de betonfabriek af, omdat het niet past in de toekomstplannen van de onderneming. Begin oktober kondigde BAM al een landelijke reorganisatie aan. Het plan om de betonfabriek te sluiten vloeit hier uit voort. In Zuidbroek worden kleinere betonnen elementen gemaakt.

    Ondernemingsraad
    Vakbond FNV Bouw heeft inmiddels contact gehad met de ondernemingsraad van het bedrijf in Zuidbroek. De ondernemingsraad zegt volgens de vakbond nog niet overtuigd te zijn van nut en noodzaak van het voorgenomen besluit van BAM Civiel.

    rtv-noord

    En zo wordt alles en iedereen naar de klote geholpen..........

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een besluit met droevige gevolgen voor deze personeelsleden. Voor buitenstaanders zoals ik is het ook onbegrijpelijk nadat kortgeleden het hele BAM terrein nog grondig is gerenoveerd, verbouwd en gemoderniseerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het zal me niet verbazen dat een bordje te koop niet nodig is voor het Bam terrein .

    Grt Gerard.

    BeantwoordenVerwijderen