zaterdag 25 oktober 2014

25102014

Afgelopen dagen was men druk bezig om kabels onder het Winschoterdiep door te trekken in Zuidbroek. Op de foto's de werkzaamheden aan Achter de Wal.


11 opmerkingen:

  1. Je hebt er enige hinder van,maar dan heb je ook wat, kunnen we weer jaren mee vooruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen. Het is een flinke klus; er wordt bijna volcontinue gewerkt. Gisternacht hoorde ik ze na één uur 's nachts nog bezig en ruim voor zevenen waren ze (waarschijnlijk anderen) alweer bezig.

    Mij is nog niet helemaal duidelijk wat er nou precies wordt aangelegd. Het lijken mij buizen waardoor kabels en leidingen kunnen worden getrokken. Ze gaan onder het Winschoterdiep door, maar het lijkt of ze gewoon over de bodem van het Muntendammerdiep worden gelegd.

    Er zijn flink wat verkeersregelaars aanwezig en fietsers en wandelaars schijnen ter bescherming tegen vallende buizen door een zeecontainer te moeten lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. heeren = gezag (als heer) uitoefenen = bezitten

      Verwijderen
    2. Siko, dank voor je duidelijke uitleg.....

      Verwijderen
  4. SiKo25 oktober 2014 09:02
    --met dank aan de typduivel ;-)--

    Even terug naar de hoeve van gister.

    Dat 'hoeve' historisch gezien niet zozeer op een behuizing als op een stuk land duidt, is een onder etymologen een vrij algemeen aanvaard feit. Dat datzelfde woord 'hoeve' als aanduiding voor een stuk land niet echt Grunnegers of Frysk gebruik is, is ook niets nieuws.


    De betekenis van het Grunnger woord 'heerd' is echter minder duidelijk.
    Dat het niet zozeer een behuizing als wel een stuk land aanduidt is vrij duidelijk.
    In oude (gerechtelijke) stukken wordt dan ook steeds een onderscheid gemaakt tussen 'behuisde' heerden en blijkbaar 'niet behuisde' 'gewone' heerden; Daarnaast werd er ook verschil gemaakt tussen E(e)dele Heerden en andere Heerden.

    Waar het woord heerd vandaan komt ligt echter niet zo voor de hand als menigeen wellicht denkt.
    Wie er een etymologisch woordenboek op naslaat stuit al gauw op de samenhang tussen haard (vuurplaats) en heerd als zijnde een verbastering met klank-sprong/-verandering van 'aa' naar 'éé'. En dat lijkt logisch, immers overal moet de kachel branden en dus ook in een boerderij/heerdstee; Waar een vuur brand woont iemand en dus is een populaire verklaring dat een woord als 'heerdstee' eigenlijk een verbastering zou zijn van 'haardstee' (een huis met een vuurplaats, waar dus een vuur brand en dus bewoond is).

    Maar deze verklaring (heerd=haard=vuurplaats) gaat op allerlei mogelijkheden mank.
    Een Grunneger heerd is geen haard maar een beheerd stuk (landbouw)grond. Heerd betekent oorspronkelijk dus waarschijnlijk zoiets als 'beheerd door'.
    =>Mensigaheerd = het land beheerd door de Mensinga's.
    Een heerdstee is dus een stee op een heerd.

    'Haard' betekent overigens niet enkel 'vuurplaats' maar ook 'verzamelplaats' (een haard van verzet); Zo gebruikt komt gebruik en betekenis van het woord 'haar(d)' heel dicht bij het woord 'heer' (leger => he(i)rtog≈legeraanvoerder => markgraaf met 'staand' leger).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. SiKo25 oktober 2014 09:04
      heeren = gezag (als heer) uitoefenen = bezitten

      Verwijderen

      Roskam25 oktober 2014 09:35
      Siko, dank voor je duidelijke uitleg.....

      Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Persoonlijk ben ik bijzonder blij om deze berichten te mogen lezen, alleen wanneer gaat zulk soort bedrijven aan uitkeren van een bedrag aan de slachtoffers?.....:

    De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedt alle schade die door aardbevingen in Groningen ontstaat. Er is geen limiet voor de afhandeling van die schade.
    Dat stelde minister Henk Kamp van Economische Zaken zaterdag.

    Hij reageerde daarmee, via zijn woordvoerster, op de oproep van Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, dat er 2 miljard euro beschikbaar moet komen om de gevolgen van de aardbevingen de komende vijf jaar op te vangen.

    De 1,2 miljard euro die Kamp in januari toezegde, is niet meer toereikend om de schade te dekken, aldus Van den Berg zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.

    De NAM zelf wil nog niet reageren. ''Dat doen we op zijn vroegst maandag'', aldus een woordvoerder. ''We hebben het artikel gelezen uiteraard, maar reageren niet via de media. We gaan eerst intern overleggen.''

    Groter gebied

    Sinds de aardschokken in de stad Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer in september is het risicogebied volgens de commissaris aanzienlijk groter geworden. In het bedrag van 1,2 miljard was rekening gehouden met globaal de helft van het aantal mensen en gebouwen dat nu in de gevarenzone blijkt te liggen, zegt hij.

    Van den Berg vindt dat de minister en de NAM zich ruimhartiger moeten opstellen. De schadeafwikkeling verloopt bovendien traag, onder meer door allerlei ingewikkelde juridische regels, aldus Van den Berg.

    Een jaar geleden zei Van den Berg dat er een miljard euro nodig is voor de bewoners die schade hebben van de aardschokken. Hij werd daarna naar eigen zeggen ''bijna een jaar weggehoond door de Tweede Kamer''. Uiteindelijk sloot de provincie een akkoord met de NAM en de minister over 1,2 miljard euro aan compensatiegeld.

    Door: ANP.

    BeantwoordenVerwijderen