Goedemorgen, neem de tijd en de rust Appie. Wat me wel bezighoudt is: zullen de broertjes Smaal landelijk doorbreken? Of is het een storm in een glas water.
Goedemorgen! Ben bang, dat als men allemaal lokaal gaat stemmen je straks weinig meer kunt bereiken voor Groningen..Maar dat is mijn persoonlijke mening! Vandaag gewoon op tijd op mijn werk aangekomen ondanks '" alle" sneeuw. Qbuzz op tijd, Arriva geen storing, dat viel me weer reuze mee! Vanmiddag themabezoek van de Raad. We gaan met de geïnteresseerden een schouw langs de werven in onze gemeente en Hoogezand en Slochteren doen. Ben benieuwd. Natuurlijk al vaker op bepaalde plekken geweest, maar ook dit hoort bij het werk! Kortom, nu nog aan de slag bij Diamant Schoonmaakbedrijf in Groningen, en vanmiddag wordt ik opgepikt bij het station! Fijne donderdag gewenst!
Anja, kan het dat ik je zag zitten in de trein op het perron in Hoogezand om 7:15 uur? Ben het met je eens wat de lokale partijen betreft op provinciaal niveau. Geen banden met het Haagse, geen korte lijnen.
Welke korte lijnen bedoel je Appie? Wanneer men in Den Haag zit, is men op de Randstad na de rest van Nederland vergeten. De lijnen zijn zo broos dat ze bij de eerste de beste (aard)beving scheuren. Misschien een ideen om na de gemeentelijke herindeling alle provincies af te schaffen en de staat Nederland te splitsen in Noordland en Zuidland? hebben we niet alleen de lasten, maar ook de lusten.
Sikko, de lokale provinciale partijen hebben geen partijgenoten in de kamer of regering. Lijkt mij dan ook logisch dat ze ook minder "bereik" hebben in Den Haag. En misschien zijn de lijnen minder kort dan ik hoop, maar ze zijn er. Zeker in verkiezingstijd. ;)
Ab, je vergist je. Ongeacht of ik het een goede of slechte ontwikkeling vind dat lokale partijen zich regionaal/provinciaal verenigen is het wel een manier om het lokale belang meer politiek gewicht te geven. Als zij zo haar eigen contingent vertegenwoordigers in de Eerste Kamer meer gewicht kunnen geven dan maakt dat wel degelijk uit.
Hoeveel gewicht? Dat hangt natuurlijk af van de provinciale verkiezingen...; maar als daar ook grofweg 30% lokaal stemt (net als in de gemeenten) dan zitten er straks tussen de 18 en 24 provinciaal-gebonden senatoren in de eerste kamer en is deze fractie die het met name ook rekening zal houden met de lokale/regionale impact van wet en regelgeving een factor van belang. ...Met 21 zetels zouden ze nu veruit de grootse partij in de Eerste kamer zijn...
Of dit de juist wijze is die regionale invloed in de landelijke politiek te vergroten waag ik te betwijfelen..., maar op zich kan het geen kwaad dat de invloed van het regionaal/provinciaal belang op het landbestuur (weer) herkenbaarder wordt...;
Niet voor niets wordt de Eerste Kamer gekozen door de leden van alle Provinciale Staten. Dat het de provincie zijn die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer is nu nauwelijks merkbaar. Eigenlijk zijn de huidige Eerste -Kamer-verkiezingen een farce omdat ze worden gedomineerd en dus bepaald door de grote landelijk partijen. En door die (partijen)-dominantie is de samenstelling van de Eerste Kamer meer een soort tussentijdse verkiezing van de Tweede Kamer... en één Tweede Kamer is eigenlijk wel genoeg.
M.a.w. voor de senatoren in de Eerste Kamer... zouden niet zozeer de korte banden met het Haagse (lees Tweede Kamer) van belang moeten zijn..., maar in plaats daarvan... juist een duidelijke binding met en inzicht in de regionale/lokale belangen van Provincies en de regio's en gemeenten voor wier belangen zij zouden moeten ijveren als tegenwicht tegen de te grote landelijke en internationale focus van Tweede Kamer en Rijksoverheid/regering.
SiKo, je hebt gelijk wat de invloed betreft, maar welke invloed, want die lokale partijen is een samenraapsel van richtingen. Zeker in Groningen. Ik denk dat een Moorlag of Boumans meer invloed hebben in Den Haag, dan Schmaal of Langen om maar een paar te noemen.
Ab, samenraapsel of niet..., de invloed kan fenomenaal zijn.
Het enige wat nodig is is dat de betrokken/gekozen senatoren zich bewust zijn van hun rol..., en dus niet bij de beoordeling van begrotingen, wet- en regel-geving hun oren laten naar wat (niet bestaande)partijgenoten in de Tweede Kamer er van vinden... (en dus het niet hoeven dat afwegen tegen politieke belang van een landelijke partij en waar die voor zou moeten/willen staan)...; ... een rol dus die steeds beziet of deze of gebne regio niet onevenredig zwaar belast danwel bevoordeeld wordt ten gunste of koste van andere regio's. Als dat 'samengeraapte zootje' dat oogmerk weet te behouden maakt het niet uit of het een samengeraapt zootje is of niet..., dan doen ze waarvoor ze zijn gekozen. Dat is helemaal niet zo moeilijk omdat dat samengeraapte zootje niet zozeer een bepaalde gezamenlijke ideologie als wel het (wel degelijk bestaande) gezamenlijk belang dient mee te wegen tegen het algemeen belang.
En die meer partij-onafhankelijke rol dat zou feitelijk in het algemeen belang zijn..., maar daarmee niet perse in het partijgebonden belang van meer ideologisch gedragen landelijke partijen.
Landelijke partijen kijken per definitie niet naar het belang van een regio laat staan dat van alle regio's...; Landelijke Partijen kijken naar het gezamenlijk ideologisch belang van ideologisch min of meer gelijkgestemden ongeacht de regio/provincie waarin zij wonen/werken.
Het tegenwicht dat een zodanig met (meer) partij-onafhankelijke senatoren gevulde Eerste Kamer aan de totaal partijgebonden volksvertegenwoordigers Tweede Kamer zou kunnen en moeten bieden zou een grote democratische winst voor niet alleen de regio's maar ook het hele land/volk kunnen betekenen. Maar een dergelijk democratische tegenwicht is op korte termijn zeker niet in het belang van (de meeste) landelijk opererende partijen met vertegenwoordigers in de Tweede Kamer...; Het is niet voor niets dat het juist steeds weer de Tweede-Kamer-leden zijn die opperen dat de Eerste Kamer wat hun betreft zou kunnen/moeten worden opgedoekt. Het is in het belang van de Tweede Kamer dat de Eerste Kamer ophoudt te bestaan...; Het is in het belang van de regio's/provincies dat Eerste Kamer eindelijk (weer) eens gaan doen waarvoor zij zouden moeten staan.
En daarvoor is het eigenlijk juist goed dat..., zolang de Eerste Kamer wordt samengesteld op de wijze waarop zij nu wordt samengesteld..., dat samengeraapte zootje een geen landelijke partij wordt..., maar slechts het samengeraapte zootje blijft vanuit de Provinciale Staten die senatoren kiest die niet gebonden zijn aan een landelijke partij. Daarmee moeten die senatoren zich bewust zijn en blijven dat juist zij met al hun niet partijgebonden collega's maar één gezamenlijk belang moeten dienen...: Het steeds afwegen van het regionaal/lokaal belang tegen het landelijk belang bij elk voorstel waarover zij zich moeten buigen. Doen zij (die onafhankelijk senatoren) dat dan dienen zij het algemeen belang als geen ander.
Goedemorgen.
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen, neem de tijd en de rust Appie.
BeantwoordenVerwijderenWat me wel bezighoudt is: zullen de broertjes Smaal landelijk doorbreken? Of is het een storm in een glas water.
Goedemorgen! Ben bang, dat als men allemaal lokaal gaat stemmen je straks weinig meer kunt bereiken voor Groningen..Maar dat is mijn persoonlijke mening! Vandaag gewoon op tijd op mijn werk aangekomen ondanks '" alle" sneeuw. Qbuzz op tijd, Arriva geen storing, dat viel me weer reuze mee! Vanmiddag themabezoek van de Raad. We gaan met de geïnteresseerden een schouw langs de werven in onze gemeente en Hoogezand en Slochteren doen. Ben benieuwd. Natuurlijk al vaker op bepaalde plekken geweest, maar ook dit hoort bij het werk! Kortom, nu nog aan de slag bij Diamant Schoonmaakbedrijf in Groningen, en vanmiddag wordt ik opgepikt bij het station! Fijne donderdag gewenst!
BeantwoordenVerwijderenAnja, kan het dat ik je zag zitten in de trein op het perron in Hoogezand om 7:15 uur? Ben het met je eens wat de lokale partijen betreft op provinciaal niveau. Geen banden met het Haagse, geen korte lijnen.
BeantwoordenVerwijderenWelke korte lijnen bedoel je Appie? Wanneer men in Den Haag zit, is men op de Randstad na de rest van Nederland vergeten. De lijnen zijn zo broos dat ze bij de eerste de beste (aard)beving scheuren. Misschien een ideen om na de gemeentelijke herindeling alle provincies af te schaffen en de staat Nederland te splitsen in Noordland en Zuidland? hebben we niet alleen de lasten, maar ook de lusten.
VerwijderenSikko van Bruggen
Sikko, de lokale provinciale partijen hebben geen partijgenoten in de kamer of regering. Lijkt mij dan ook logisch dat ze ook minder "bereik" hebben in Den Haag. En misschien zijn de lijnen minder kort dan ik hoop, maar ze zijn er. Zeker in verkiezingstijd. ;)
VerwijderenAb,
Verwijderenje vergist je.
Ongeacht of ik het een goede of slechte ontwikkeling vind dat lokale partijen zich regionaal/provinciaal verenigen is het wel een manier om het lokale belang meer politiek gewicht te geven.
Als zij zo haar eigen contingent vertegenwoordigers in de Eerste Kamer meer gewicht kunnen geven dan maakt dat wel degelijk uit.
Hoeveel gewicht?
Dat hangt natuurlijk af van de provinciale verkiezingen...;
maar als daar ook grofweg 30% lokaal stemt (net als in de gemeenten) dan zitten er straks tussen de 18 en 24 provinciaal-gebonden senatoren in de eerste kamer en is deze fractie die het met name ook rekening zal houden met de lokale/regionale impact van wet en regelgeving een factor van belang.
...Met 21 zetels zouden ze nu veruit de grootse partij in de Eerste kamer zijn...
Of dit de juist wijze is die regionale invloed in de landelijke politiek te vergroten waag ik te betwijfelen...,
maar op zich kan het geen kwaad dat de invloed van het regionaal/provinciaal belang op het landbestuur (weer) herkenbaarder wordt...;
Niet voor niets wordt de Eerste Kamer gekozen door de leden van alle Provinciale Staten.
Dat het de provincie zijn die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer is nu nauwelijks merkbaar. Eigenlijk zijn de huidige Eerste -Kamer-verkiezingen een farce omdat ze worden gedomineerd en dus bepaald door de grote landelijk partijen. En door die (partijen)-dominantie is de samenstelling van de Eerste Kamer meer een soort tussentijdse verkiezing van de Tweede Kamer...
en één Tweede Kamer is eigenlijk wel genoeg.
M.a.w.
Verwijderenvoor de senatoren in de Eerste Kamer...
zouden niet zozeer de korte banden met het Haagse (lees Tweede Kamer) van belang moeten zijn...,
maar in plaats daarvan...
juist een duidelijke binding met en inzicht in de regionale/lokale belangen van Provincies en de regio's en gemeenten voor wier belangen zij zouden moeten ijveren als tegenwicht tegen de te grote landelijke en internationale focus van Tweede Kamer en Rijksoverheid/regering.
SiKo, je hebt gelijk wat de invloed betreft, maar welke invloed, want die lokale partijen is een samenraapsel van richtingen. Zeker in Groningen. Ik denk dat een Moorlag of Boumans meer invloed hebben in Den Haag, dan Schmaal of Langen om maar een paar te noemen.
VerwijderenAb,
Verwijderensamenraapsel of niet...,
de invloed kan fenomenaal zijn.
Het enige wat nodig is is dat de betrokken/gekozen senatoren zich bewust zijn van hun rol...,
en dus niet bij de beoordeling van begrotingen, wet- en regel-geving hun oren laten naar wat (niet bestaande)partijgenoten in de Tweede Kamer er van vinden...
(en dus het niet hoeven dat afwegen tegen politieke belang van een landelijke partij en waar die voor zou moeten/willen staan)...;
... een rol dus die steeds beziet of deze of gebne regio niet onevenredig zwaar belast danwel bevoordeeld wordt ten gunste of koste van andere regio's.
Als dat 'samengeraapte zootje' dat oogmerk weet te behouden maakt het niet uit of het een samengeraapt zootje is of niet...,
dan doen ze waarvoor ze zijn gekozen.
Dat is helemaal niet zo moeilijk omdat dat samengeraapte zootje niet zozeer een bepaalde gezamenlijke ideologie als wel het (wel degelijk bestaande) gezamenlijk belang dient mee te wegen tegen het algemeen belang.
En die meer partij-onafhankelijke rol dat zou feitelijk in het algemeen belang zijn...,
maar daarmee niet perse in het partijgebonden belang van meer ideologisch gedragen landelijke partijen.
Landelijke partijen kijken per definitie niet naar het belang van een regio laat staan dat van alle regio's...;
Landelijke Partijen kijken naar het gezamenlijk ideologisch belang van ideologisch min of meer gelijkgestemden ongeacht de regio/provincie waarin zij wonen/werken.
Het tegenwicht dat een zodanig met (meer) partij-onafhankelijke senatoren gevulde Eerste Kamer aan de totaal partijgebonden volksvertegenwoordigers Tweede Kamer zou kunnen en moeten bieden zou een grote democratische winst voor niet alleen de regio's maar ook het hele land/volk kunnen betekenen.
Maar een dergelijk democratische tegenwicht is op korte termijn zeker niet in het belang van (de meeste) landelijk opererende partijen met vertegenwoordigers in de Tweede Kamer...;
Het is niet voor niets dat het juist steeds weer de Tweede-Kamer-leden zijn die opperen dat de Eerste Kamer wat hun betreft zou kunnen/moeten worden opgedoekt.
Het is in het belang van de Tweede Kamer dat de Eerste Kamer ophoudt te bestaan...;
Het is in het belang van de regio's/provincies dat Eerste Kamer eindelijk (weer) eens gaan doen waarvoor zij zouden moeten staan.
En daarvoor is het eigenlijk juist goed dat...,
zolang de Eerste Kamer wordt samengesteld op de wijze waarop zij nu wordt samengesteld...,
dat samengeraapte zootje een geen landelijke partij wordt...,
maar slechts het samengeraapte zootje blijft vanuit de Provinciale Staten die senatoren kiest die niet gebonden zijn aan een landelijke partij.
Daarmee moeten die senatoren zich bewust zijn en blijven dat juist zij met al hun niet partijgebonden collega's maar één gezamenlijk belang moeten dienen...:
Het steeds afwegen van het regionaal/lokaal belang tegen het landelijk belang bij elk voorstel waarover zij zich moeten buigen.
Doen zij (die onafhankelijk senatoren) dat dan dienen zij het algemeen belang als geen ander.