Heel bijzonder, en een goed stuk werk. Nu maar hopen dat er veel besteld en betaald worden, dan krijgen we weer wat meer maak industrie. Sowieso heb ik al zo'n 45 jaar iets met metaal verwerkende industrie :)
Gisteren even gekeken bij de bouwer van onze VVV zuil. Donderdag hebben we een bijeenkomst en dan hebben we een test model staan. Ook de pc even aangesloten en het lijkt te werken. Best wel raar: Ik heb het bedacht, getekend en in mijn hoofd gemaakt maar het dan in rvs zien is toch wel heel gaaf. :)
Nog even over gisteren: In mijn beleving gaat "gunnen van een opdracht" verder dan de laagste prijs. Heeft te maken met ervaringen uit het verleden, sympatieke verkoper/contactpersoon, manier waarop met vragen en klachten wordt opgegaan en uiteraard of de prijs binnen een zekere afstand van de laagste prijs ligt voor een vergeliojkbare c.q. de minimale kwaliteit. Ik was contract manager voor een international waar een nieuwe telecom/ICT partner moest worden gekozen. Laagste bod werd op 100 gezet, die viel af omdat ze niet aan de kwaliteitseisen konden doen (nieuwe speler, was te riskant). De hoogste aanbieder zat op 196, dus net niet twee keer zo duur. Klant werd daarover zo boos dat hij hen, de leverancier van dat moment, ook liet afvallen. De andere twee op 125 en 126, en zij konden een tweede bid uitbrengen. Midden in dat proces werd de boel overgenomen door een nog grotere speler en alle ICT verhuisde naar Londen en Sydney :(
Prijs als "gunfactor" is vaker een excuus dan de meesten denken. Zelfs bij 100% gelijke producten...
De afgelopen twee weken en de komende week druk geweest met allerlei ongein maar er komt wat meer rust in de agenda zodat ik weer andere "ongein" kan doen :) Misschien weer wat vaker intPeerd..
Jip, gunnen is een heel oud 'germaans' woord/begrip. => buiten de germaanse taalgroep schijnt geen andere Indo-Europese taal/taalgroep te zijn die op basis van dezelfde woordstam een ook maar enigszins vergelijkbaar etymologisch duidbaar begrip kent.
Gunnen heeft als eerste en meest oorspronkelijke betekenis 'verlenen'(=>tegengesteld aan 'belenen') en het vervolgens niet benijden. Daarmee hangt dit dus blijkbaar typisch voor onze streken gebruikte begrip in oorsprong sterk samen met ons (blijkbaar eveneens typisch germaanse) leenstelsel van lenen, verlenen en belenen..., (deze vorm van feodalisme, het blijkbaar typisch Frankisch/Fries/Sakische betuurs-/maatschappij-systeem van gunsten en afhankelijkheden, heeft zich sinds de vroege middeleeuwen over geheel Europa verspreid).
Het belangrijkste kenmerk van (ver)gunnen is..., het vervolgens niet benijden van het vergunde, zeker zolang de gunsteling (de begunstigde) zich aan de/alle voorwaarden van de gunning houdt. De leenheer verleend de leenman een gunst (land en macht) in verwacht daarvoor een dienst als tegenprestatie. En die diensten en dienstbaarheden als tegenprestaties konden van alles behelzen: => belastingopbrengsten, bijstand en manschappen in tijden van oorlog, het goed beheer en beveiliging van de verleende goederen
Gunnen..., het gaat op basis van: "voor wat, hoort wat"
Maar voor iedereen die zelf niets of weinig te (ver)gunnen heeft..., de meesten van ons dus..., betekent het 'gunnen' vooral het niet 'benijden'.
Zo gaat het wel vaker in ons dagelijks taalgebruik en begrip ervan. In de dagelijkse omgang gebeurt het niet zelden dat deel van de oorspronkelijke betekenis van een begrip op de achtergrond raakt of zelfs geheel verdwijnt. Niet zelden verwatert daarmee de betekenis van een begrip zodanig dat het feitelijk haar oorspronkelijk belangrijkste deel van haar betekenis verliest. Maar juist dan is het soms wel leuk en aardig aan de hand van de etymologie eens te bezien wat een woord eigelijk betekent of zou moeten betekenen; En ook te bezien in hoeverre het huidig gebruik van een woord nog aansluit bij haar oorspronkelijke betekenis.
Toewijzing aan de hoogste bieder geschiedt na gunning van de opdrachtgever.....en dit heb ik 2 maal meegemaakt met o.a. kopen van ons huis en met de auto die ik jongstleden heb gekocht.
Allemaal via veiling / curator.
Er zijn verschillende varianten met gunnen, zoals als ik gisteren al had geschreven :-).
Chris, zelfs al betreft het hier een afgeleide betekenis..., ook hier betekent gunnen het 'verlenen' van iets tegen de gestelde voorwaarden (die van de veiling). En ook hier houdt dat in (het gunnen aan de hoogste bieder) dat het hoogste bod de vergunner het minste kost (het gunstigst is).
Overigens kan veilen zowel bij opbod als bij afslag geschieden. In beide gevallen zal er worden 'doorgedraaid' als geen redelijk bod wordt gerealiseerd. Dat begrip 'doordraaien' is overigens iets typisch 'Hollands'/West-Fries dat hoort bij een Hollandse-veiling (bij afslag).
Geweldig wat de mannen van Kroeze allemaal kunnen maken. Nu een reuzenrad en kort geleden nog de oliebollenkraam van Martin Speelman....
Nog even terug komend op hetgeen ik gisteren wereldkundig heb gemaakt. Mij zijn een paar mooie werken gegund....ik bracht het zo, om reden ik/wij beslist niet de goedkoopste aanbieding hadden liggen. Onze reputatie en vooral onze meerwaarde heeft de doorslag gegeven, aldus de 2 relaties die mij de opdrachten meegaven. Dan is het mij/ons dus echt gegund....Nu maar hopen dat de andere reuzenraden Kroeze ook gegund worden. Zou toch geweldig zijn. Ik gun Pascal en zijn team het van harte...mannen succes....
JK, prachtig toch. Je/jullie mogen dan niet het laagste bod hebben gedaan, maar blijkbaar was het in hun ogen juist wel goedkoop..., misschien zelfs wel goedkoper en mogelijk zelfs het goedkoopste en dus het beste bod. Dus al waren er anderen die het voor minder geld wilden doen, wil dat niet zeggen dat zij ook goedkoper zouden zijn.
Goedkoop wil zeggen '(goede) waar voor je geld'..., duur(koop) wil zeggen dat 'het meer kost dan het waard is'. Goedkoop kan dus best (heel erg) kostbaar zijn, zelfs meer kosten dan je je kan veroorloven. Iets wat duur blijkt te zijn kan soms heel weinig (geld) hebben gekost, maar wat het gekost heeft niet waard blijken te zijn.
Dus dat men het jou/jullie de werken heeft gegund ondanks het feit dat je niet de laagste (≠goedkoopste) bieding hebt gedaan geeft blijk van 't vertrouwen dat men in je stelt met jou een goede koop (mogelijk zelfs de beste ) te hebben gedaan/gesloten.
Gunning (aanbesteding) De term gunning wordt gebruikt voor de laatste fase van een aanbesteding. De inschrijver die voldoet aan de inschrijvingsvereisten en/of de gunningscriteria krijgt de opdracht gegund. Een gunning is in principe gelijk aan een opdrachtbevestiging, al bestaat soms de mogelijkheid dat de andere inschrijvers bezwaar kunnen maken.
De gunningscriteria kunnen vrij eenvoudig zijn, zoals de laagste prijs, of ingewikkelder zoals de economisch meest voordelige aanbieding en andere constructies. In dat laatste geval gaat het om de prijs voor de uitvoering van de opdracht maar ook om bijvoorbeeld de kosten van onderhoud in de daarop volgende jaren.
De inschrijvingsvereisten kunnen onder andere vermelden dat de inschrijver moet kunnen aantonen dat de sociale premies en belastingen betaald zijn, dat de inschrijver gelijksoortige projecten -naar tevredenheid- heeft uitgevoerd in de voorgaande jaren en een bepaalde omzet in de branche behaald heeft in de afgelopen jaren. Het is de aanbesteder vrij om de inschrijvingsvereisten en gunningscriteria op te stellen, al moet wel gezorgd worden dat er niet onnodig veel inschrijvers uitgesloten worden door te hoge eisen.
Goedemorgen, leuke film alhoewel ik hem gisteravond laat nog had gezien bij rtvnoord :-).
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen,ja zijn schoonvader de welbekende Kroon familie had iets met reuzenraderen. Een aparte tak van sport die kermissen.
BeantwoordenVerwijderenHeel bijzonder, en een goed stuk werk. Nu maar hopen dat er veel besteld en betaald worden, dan krijgen we weer wat meer maak industrie. Sowieso heb ik al zo'n 45 jaar iets met metaal verwerkende industrie :)
BeantwoordenVerwijderenGisteren even gekeken bij de bouwer van onze VVV zuil. Donderdag hebben we een bijeenkomst en dan hebben we een test model staan. Ook de pc even aangesloten en het lijkt te werken. Best wel raar: Ik heb het bedacht, getekend en in mijn hoofd gemaakt maar het dan in rvs zien is toch wel heel gaaf.
:)
Mazzels, moj en veel plezier dit weekend!
Iets om trots op te zijn JP.
VerwijderenNog even over gisteren: In mijn beleving gaat "gunnen van een opdracht" verder dan de laagste prijs. Heeft te maken met ervaringen uit het verleden, sympatieke verkoper/contactpersoon, manier waarop met vragen en klachten wordt opgegaan en uiteraard of de prijs binnen een zekere afstand van de laagste prijs ligt voor een vergeliojkbare c.q. de minimale kwaliteit.
BeantwoordenVerwijderenIk was contract manager voor een international waar een nieuwe telecom/ICT partner moest worden gekozen. Laagste bod werd op 100 gezet, die viel af omdat ze niet aan de kwaliteitseisen konden doen (nieuwe speler, was te riskant). De hoogste aanbieder zat op 196, dus net niet twee keer zo duur. Klant werd daarover zo boos dat hij hen, de leverancier van dat moment, ook liet afvallen.
De andere twee op 125 en 126, en zij konden een tweede bid uitbrengen.
Midden in dat proces werd de boel overgenomen door een nog grotere speler en alle ICT verhuisde naar Londen en Sydney :(
Prijs als "gunfactor" is vaker een excuus dan de meesten denken. Zelfs bij 100% gelijke producten...
De afgelopen twee weken en de komende week druk geweest met allerlei ongein maar er komt wat meer rust in de agenda zodat ik weer andere "ongein" kan doen :)
Misschien weer wat vaker intPeerd..
Doen we weer een keer een borrel?
JP
Jip,
Verwijderengunnen is een heel oud 'germaans' woord/begrip.
=> buiten de germaanse taalgroep schijnt geen andere Indo-Europese taal/taalgroep te zijn die op basis van dezelfde woordstam een ook maar enigszins vergelijkbaar etymologisch duidbaar begrip kent.
Gunnen heeft als eerste en meest oorspronkelijke betekenis 'verlenen' (=>tegengesteld aan 'belenen') en het vervolgens niet benijden.
Daarmee hangt dit dus blijkbaar typisch voor onze streken gebruikte begrip in oorsprong sterk samen met ons (blijkbaar eveneens typisch germaanse) leenstelsel van lenen, verlenen en belenen...,
(deze vorm van feodalisme, het blijkbaar typisch Frankisch/Fries/Sakische betuurs-/maatschappij-systeem van gunsten en afhankelijkheden, heeft zich sinds de vroege middeleeuwen over geheel Europa verspreid).
Het belangrijkste kenmerk van (ver)gunnen is...,
het vervolgens niet benijden van het vergunde, zeker zolang de gunsteling (de begunstigde) zich aan de/alle voorwaarden van de gunning houdt.
De leenheer verleend de leenman een gunst (land en macht) in verwacht daarvoor een dienst als tegenprestatie.
En die diensten en dienstbaarheden als tegenprestaties konden van alles behelzen:
=> belastingopbrengsten, bijstand en manschappen in tijden van oorlog, het goed beheer en beveiliging van de verleende goederen
Gunnen...,
het gaat op basis van:
"voor wat, hoort wat"
Maar voor iedereen die zelf niets of weinig te (ver)gunnen heeft...,
de meesten van ons dus...,
betekent het 'gunnen' vooral het niet 'benijden'.
Zo gaat het wel vaker in ons dagelijks taalgebruik en begrip ervan.
In de dagelijkse omgang gebeurt het niet zelden dat deel van de oorspronkelijke betekenis van een begrip op de achtergrond raakt of zelfs geheel verdwijnt. Niet zelden verwatert daarmee de betekenis van een begrip zodanig dat het feitelijk haar oorspronkelijk belangrijkste deel van haar betekenis verliest.
Maar juist dan is het soms wel leuk en aardig aan de hand van de etymologie eens te bezien wat een woord eigelijk betekent of zou moeten betekenen; En ook te bezien in hoeverre het huidig gebruik van een woord nog aansluit bij haar oorspronkelijke betekenis.
Toewijzing aan de hoogste bieder geschiedt na gunning van de opdrachtgever.....en dit heb ik 2 maal meegemaakt met o.a. kopen van ons huis en met de auto die ik jongstleden heb gekocht.
BeantwoordenVerwijderenAllemaal via veiling / curator.
Er zijn verschillende varianten met gunnen, zoals als ik gisteren al had geschreven :-).
Chris,
Verwijderenzelfs al betreft het hier een afgeleide betekenis...,
ook hier betekent gunnen het 'verlenen' van iets tegen de gestelde voorwaarden (die van de veiling).
En ook hier houdt dat in (het gunnen aan de hoogste bieder) dat het hoogste bod de vergunner het minste kost (het gunstigst is).
Overigens kan veilen zowel bij opbod als bij afslag geschieden. In beide gevallen zal er worden 'doorgedraaid' als geen redelijk bod wordt gerealiseerd.
Dat begrip 'doordraaien' is overigens iets typisch 'Hollands'/West-Fries dat hoort bij een Hollandse-veiling (bij afslag).
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderengeDAGte
BeantwoordenVerwijderenEen borrelend peerd
komt er niet door hinniken alleen,
om één en ander handen en voeten te geven
dient het vooral eerst zelf in de benen te komen.
Goedemiddag,
BeantwoordenVerwijderenGeweldig wat de mannen van Kroeze allemaal kunnen maken. Nu een reuzenrad en kort geleden nog de oliebollenkraam van Martin Speelman....
Nog even terug komend op hetgeen ik gisteren wereldkundig heb gemaakt. Mij zijn een paar mooie werken gegund....ik bracht het zo, om reden ik/wij beslist niet de goedkoopste aanbieding hadden liggen. Onze reputatie en vooral onze meerwaarde heeft de doorslag gegeven, aldus de 2 relaties die mij de opdrachten meegaven. Dan is het mij/ons dus echt gegund....Nu maar hopen dat de andere reuzenraden Kroeze ook gegund worden.
Zou toch geweldig zijn. Ik gun Pascal en zijn team het van harte...mannen succes....
JK,
Verwijderenprachtig toch.
Je/jullie mogen dan niet het laagste bod hebben gedaan, maar blijkbaar was het in hun ogen juist wel goedkoop...,
misschien zelfs wel goedkoper en mogelijk zelfs het goedkoopste en dus het beste bod.
Dus al waren er anderen die het voor minder geld wilden doen, wil dat niet zeggen dat zij ook goedkoper zouden zijn.
Goedkoop wil zeggen '(goede) waar voor je geld'...,
duur(koop) wil zeggen dat 'het meer kost dan het waard is'.
Goedkoop kan dus best (heel erg) kostbaar zijn, zelfs meer kosten dan je je kan veroorloven.
Iets wat duur blijkt te zijn kan soms heel weinig (geld) hebben gekost, maar wat het gekost heeft niet waard blijken te zijn.
Dus dat men het jou/jullie de werken heeft gegund ondanks het feit dat je niet de laagste (≠goedkoopste) bieding hebt gedaan geeft blijk van 't vertrouwen dat men in je stelt met jou een goede koop (mogelijk zelfs de beste ) te hebben gedaan/gesloten.
Gunning van Wikpedia:
VerwijderenGunning (aanbesteding)
De term gunning wordt gebruikt voor de laatste fase van een aanbesteding. De inschrijver die voldoet aan de inschrijvingsvereisten en/of de gunningscriteria krijgt de opdracht gegund. Een gunning is in principe gelijk aan een opdrachtbevestiging, al bestaat soms de mogelijkheid dat de andere inschrijvers bezwaar kunnen maken.
De gunningscriteria kunnen vrij eenvoudig zijn, zoals de laagste prijs, of ingewikkelder zoals de economisch meest voordelige aanbieding en andere constructies. In dat laatste geval gaat het om de prijs voor de uitvoering van de opdracht maar ook om bijvoorbeeld de kosten van onderhoud in de daarop volgende jaren.
De inschrijvingsvereisten kunnen onder andere vermelden dat de inschrijver moet kunnen aantonen dat de sociale premies en belastingen betaald zijn, dat de inschrijver gelijksoortige projecten -naar tevredenheid- heeft uitgevoerd in de voorgaande jaren en een bepaalde omzet in de branche behaald heeft in de afgelopen jaren. Het is de aanbesteder vrij om de inschrijvingsvereisten en gunningscriteria op te stellen, al moet wel gezorgd worden dat er niet onnodig veel inschrijvers uitgesloten worden door te hoge eisen.