woensdag 15 april 2015

15042015

Laat op bed, vroeg van bed. Dan weten jullie het, een vroege en korte opening van het Peerd. Het woord is aan de klant, maar het mogen er ook meer zijn. ;)

10 opmerkingen:

  1. Het beloofd een prachtige dag te worden..zonnetje schijnt hier in Groningen al volop! Heerlijk....morgen helaas alweer een kink in de kabel als ik het nieuws in mijn haast goed begrepen heb. Ook voor mij gold, laat op bed vroeg eraf...fijne dag allen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, hoewel mijn hoofd vol gedachten zit, kan ik weinig op het scherm krijgen. maak er een mooi dag van!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moet er 1 miljoen euro geïnvesteerd worden in de aanpak van bedrijventerrein Industrieweg in Zuidbroek? Kritisch Menterwolde en GroenLinks zijn hier nog niet zo zeker van. Bij de op dit terrein gevestigde bedrijven verdienen 150 mensen hun boterham. "Daarom is het wel goed te verkopen dat de gemeente daar iets gaat doen", zegt Hendrik Loots van Menterwolde Gewoon.


    Markus Ploeger van Kritisch Menterwolde vraagt zich af of de werkgelegenheid weggaat als de gemeente niets aan dit bedrijventerrein doet. Volgens Ploeger snijdt de opmerking van Hendrik Loots hout als dit zo is.

    Belangrijker

    Albert Bosscher, commissielid namens GroenLinks, wil weten of het mogelijke vertrek van 1 of meerdere bedrijven op de Industrieweg belangrijker is dan wanneer er voorzieningen (doelend op Sportcentrum Ruitershorn en de sporthal in dorpshuis De Menterne in Muntendam) gesloten moeten worden. "Waarom zijn bepaalde zaken belangrijker?"

    Wethouder economische zaken Jan Velthuis weet dat er ondernemers zijn die niet weten of ze over 5 jaar nog aan de Industrieweg zitten als de gemeente niets doet aan dit bedrijventerrein. 1 miljoen euro is het maximumbedrag dat de gemeente in de aanpak van de Industrieweg wil steken. De gemeente en de provincie Groningen nemen dan elk 5 ton (co-financiering) voor hun rekening.

    Niet gehonoreerd

    Het college van Menterwolde wilde aanvankelijk 2,3 miljoen euro reserveren voor het opknappen van de Industrieweg. In de kadernota 2016 staat onder het kopje 'niet gehonoreerde voorstellen' 1,3 miljoen euro genoteerd bij 'revitalisering Industrieweg Zuidbroek'.

    Bureau Invraplus maakte in opdracht van de gemeente een revitaliseringsplan voor de Industrieweg. Uitvoering zou 11,5 tot 15,5 miljoen euro kosten. Een greep uit de plannen: aanleg van een keerlus, herinrichting bedrijventerrein, aanleg brug over Winschoterdiep (kosten: 9,5 miljoen euro) en de aanleg overslagterrein.

    Verwachtingen

    Wethouder Jan Velthuis vertelde al eens op deze site dat de aanleg van de tweede brug er niet in zit. Het college zegt dat richting ondernemers en inwoners van Zuidbroek verwachtingen zijn gewekt dat dit jaar en niet pas in 2017 een start zou worden gemaakt met de aanpak van het bedrijventerrein. "Nu niet investeren betekent op langere termijn toename van de verpaupering en grotere investeringsopgave, verlies van werkgelegenheid, afname economische waarde (minder ozb-opbrengst) en verslechtering van de economische positie van de gemeente ten opzichte van de regio", schrijft het college in de kadernota.

    Ik gooi er maar weer een in....wat is de mening van de Peerders??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn goede redenen om stukken tekst uit andere bronnen hier te copiëren. Bijvoorbeeld als het gaat om geschreven tekst of citaten uit een tekst waar je op geabonneerd moet zijn. Dan wel altijd met bronverwijzing, credits, de naam van de auteur. In dit geval een stuk uit de online krant menterwolde.info, geschreven door René Beishuizen. Maar nog mooier en zonder plagiaat te plegen, een link naar het originele artikel:
      Gaat niet investeren in Industrieweg ten koste van werkgelegenheid?

      Verwijderen
  4. Anja, het industrieterrein knap je op, of je doekt het op, en maakt er woningbouw van. De bedrijven verplaats je dan naar de Gouden Driehoek of geef ze een oprotpremie zodat ze zich elders kunnen vestigen. Dood laten bloeden zou je onbehoorlijk bestuur kunnen noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het klinkt wat vreemd dat er gronden zijn aangekocht om een tweede brug mogelijk te maken, terwijl nu blijkt dat er geen geld voor zo'n brug is. Veel mensen twijfelden aan de haalbaarheid, maar als er investeringen worden gedaan lijkt het dat een plan goed is doordacht. Of is het nog een plan van het vorige college geweest dat door het huidige is teruggedraaid?

    Of een investering op die plek zinvol is zul je echt met de ondernemers ter plekke moeten bespreken. Maar een keerlus voor het vrachtverkeer lijkt me geen overbodige luxe aangezien de meeste bedrijven geen eigen terrein hebben waar gekeerd kan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Appie, jij hebt gemakkelijk praten. "bedrijven verplaats je naar de Gouden Driehoek", zeg je. Jij weet net zo goed als ik dat als er dwang van boven is, de eerste reactie is: betaalt de gemeente de verhuiskosten? Dan is een brug nog voordeliger schat ik zo in...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jan, niet makkelijk praten, gewoon aangegeven dat er slechts een optie is, namelijk opknappen. Deed dat op zijn Appies.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goedenavond, na het lezen vond ik dit toch echt wel grappig, hoezo echt geen jaloezie hoor :-). Eruit met de bureaucratie.

    Sorry Chris deze hou ik erin :-),


    Hypotheek van 1 ton voor 98.000 binnenkort realiteit?

    Peet Vogels
    15-4-15 - 10:00
    © ANP.
    Het is de droom van iedere huizenkoper, een hypotheek nemen en uiteindelijk geld toe krijgen in plaats van rente betalen. Die droom kan zomaar werkelijkheid worden nu de rente blijft dalen en soms al negatief is. In Spanje kost een hypotheek van een ton de klant na 30 jaar maar 98.000 euro.

    Bij ons is een negatieve rente op een lening niet aan de orde
    Woordvoerder ABN Amro
    Voor de Nederlandse overheid is het inmiddels een vertrouwd beeld. Als de staat geld leent hoeft ze vaak helemaal geen rente te betalen. Sterker nog, ze krijgt geld toe. Ook grote bedrijven als Nestlé en Shell hebben al kennis gemaakt met het fenomeen van negatieve rente.

    En nu lijkt dit wonderlijke fenomeen ook de particulier te bereiken, met dank aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB pompt miljarden euro's in de economie en al dat geld duwt de rente lager en lager. De hypotheekrente is inmiddels al op historisch lage niveaus aanbeland, al moet er nog wel steeds rente worden betaald. Spaarders merken de keerzijde van dit beleid, de spaarrente gaat ook rap richting 0 procent.

    Hoop
    Maar er is hoop. Banken lenen elkaar al geld tegen negatieve rente, blijkt uit het euribor-tarief voor kortlopende leningen. En voor wat langerlopende leningen nadert het de 0 procent. In landen als Spanje en Portugal worden veel leningen met variabele rente afgesloten tegen het euribor-tarief met een opslag. De centrale bank van Portugal liet al weten dat banken gewoon rente moeten gaan betalen aan hun leners als de rente negatief wordt.

    In Spanje is er nu een hypotheek waarvan de rente zo laag is - zelfs negatief - dat de lening na 30 jaar goedkoper is dan toen hij werd afgesloten. De bank heeft bijvoorbeeld voor een ton ook minder betaald, en geeft dat voordeel door aan de klant. Dus nu is het afwachten tot de negatieve rente ook de Nederlandse hypotheekmarkt bereikt.

    Maar die kans is erg klein, denkt de Vereniging Eigen Huis (VEH). ,,Nederlanders houden van zekerheid. De meeste huizenkopers zetten de rente 10 tot 20 jaar vast. Dus profiteren ze niet van tussentijdse rentedalingen,'' aldus een woordvoerder. ,,Bovendien rekenen de banken hier flinke opslagen op de rente. De rente die klanten betalen ligt daardoor hoger dan in ons omringende landen. Ik zie eerder negatieve rentes in België en Duitsland dan in Nederland.''

    Gunstig
    Theoretisch kan de Nederlandse huizenkoper zijn huis financieren met een Spaanse hypotheek, of een Belgische of Duitse als dat gunstig is. ,,Maar dan heb je ook met de buitenlandse voorwaarden en wetten te maken,'' zegt de woordvoerder van VEH. ,,Als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je Spaanse bank, moet je dat voor een Spaanse rechter uitvechten. Er zitten dus wel haken en ogen aan zo'n buitenlandse hypotheek.''

    Ook het mkb hoeft niet te rekenen op een lening die geld oplevert. ,,Een rente op een lening is meer dan alleen het euribor-tarief. Er zit bijvoorbeeld ook een risicopremie in, en advies - en administratiekosten. Een negatieve rente op een lening is niet aan de orde,'' laat een woordvoerder van ABN Amro weten.

    Ook een zegsman van De Nederlansche Bank verwacht niet dat de Spaanse situatie zich in ons land zal voordoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Appie, ik ben ook niet altijd even duidelijk, maar jouw dubbele bodem ontging me even. Goed dat ik er nog even op reageerde. Is dat ook weer helder.
    Welterusten.

    BeantwoordenVerwijderen