Teller

vrijdag 18 december 2015

18122015

Geen raadsvergadering gevolgd, dus weet ook niet of het aangekondigde optreden aldaar van Senior over de lantaarnpalen aan een laantje in Uiterburen zoden aan de dijk heeft gezet. Ik heb begrepen dat de tarieven van het huisvuil omhoog gaan, zowel het vaste deel, als ook die van het legen van de grijze container. De grote versie van een 8 euro naar 10 euro. Zal ingegeven zijn om de tekorten kleiner te doen worden, maar het effect op het zwerfvuil zal ook daar zijn. Hoe hoger de tarieven, juist voor het niet vaste deel, hoe meer het "loont" om de container niet bij de weg te zetten. En waar laat je dan het afval? Waar het de storter/milieucrimineel niets kost. Daarom ben en blijf ik voor een vast tarief per inwoner, gratis brengen op het gemeentelijk depot, alsook gratis aan de weg zetten van de container.

6 opmerkingen:

  1. Sluikstort, een mooi Vlaams woord voor het illegaal storten van vuilnis, lijkt niet toegenomen. Trouwens nergens waar diftar is ingevoerd. Ik zou wel eens willen zien wat het effect in kilo's grijs, groen en plastic is geweest.
    Bij de begroting van de kosten zou de gemeente misschien kunnen overwegen iets minder rekening te houden met incontinentie-materialen-gebruik en de sluikstorter en iets meer met de gewone Menterwolmer die in de gaten heeft dat het loont om door afvalscheiding in huis te zorgen dat er zo min mogelijk in de grijze container komt. Wat mij betreft wordt de grijze container eens per kwartaal geleegd, of eens per half- of heel jaar. Voor sommigen is dat misschien anders. Maar we betalen nu kennelijk voor het rondrijden van lege vuilnisauto's.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. @Frans,

      misschien moest je toch je ogen eens beter de kost geven. Onze ervaringen zijn toch echt anders, en wat we hier zien herkennen we ook steeds vaker elders.

      Illegale stort neem wel degelijk toe...,
      maar de sluikstorters lijken slimmer te worden.

      Regelmatig zien we dozen en zakken een aantal dagen in berm en aan slootkanten liggen.
      Maar ze liggen er vaak niet echt lang.

      Worden ze dan door anderen opgehaald/verwijderd?

      Nee, maar in veel gevallen doet de natuur haar werk.
      Muizen, ratten, kraaien, reigers, (verwilderde) katten, honden, vossen en wat verder zoal rondscharrelt aan fauna doen hun werk.
      En als de zak eenmaal open is doen wind en regen er nog eenschepje bovenop.

      Wordt het dan geen enorme troep?

      Voor 't oog valt het mee...,
      al was het maar omdat de klepelmaaier van de bergbeheerder de zaak regelmatig netjes versnippert en gelijkmatig verspreidt.

      Verwijderen
  2. Goedemorgen,Frans je moet toch ergens met je afval heen. In vroegere tijden groef je een diepe kuil en daar werd het afval in gestopt zand er over en je was het kwijt. En wat brandbaar was, werd verbrand. Nu hebben we de luxe om het afval op te laten halen door de daarvoor bestemde afvalverzamelaars. Kost wat maar je bent op een nette manier van je spullen af. Daarom moeten we zeker niet de grijze afvalcontainer in keer per kwartaal laten rijden. 1 keer per maand is volgens mij het miniemen, we leven tenslotte toch in een verzorgingsstaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Frans laat elders zijn licht schijnen over de lantaarnpalen. Of deze redenatie klopt kan ik niet controleren, maar zou het in dat geval niet beter zijn wanneer de wethouder deze uitleg (liefst in een veel eerder stadium) gaf? Voor het imago van de gemeente zou dat beter zijn. http://www.menterwolde.info/nieuws/zuidbroek/lantaarnpalen-langs-zijlaantje-uiterburen-weggehaald-door-gemeente/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen. Bedankt voor het plaatsen van de link Jan.

      Verwijderen