Teller

zondag 8 januari 2017

Week 2 Golden Peerd 08-01-2017

Je kunt erover van mening verschillen, geen probleem, maar voor mij is de zondag de eerste dag van de week. Mooi toch om de week met een rustig dagje te beginnen. Kan ik ook in alle rust, zonder de beslommeringen van een werkdag, de deur van het slot doen.

17 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Appie, inderdaad dit is een open deur, we verschillen van mening. Want na de dood en opstanding van Christus is de maandag de eerste dag van de week geworden. Hoewel voor het oude volk is het nog steeds de vrijdagavond tot zaterdagavond sabbat. Desalniettemin ben ik blij weer je te horen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Wim... wat zeg je nu? Maandag als eerste dag van de week? Ben je van je geloof gevallen?

      Verwijderen
  2. Goedemorgen, zondag is voor mij het weekeinde; ik werk altijd naar het weekend toe, maar zondag is ook de dag dat ik me weer oplaad voor de nieuwe week.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het gaat er niet om hoe je de dagen nummert, maar hoe je de weken nummert. In NEN 2772 is vastgelegd dat de zondag hoort bij de vorige week dus de volgende week begint op maandag. Met religie heeft dat niks te maken, het is gewoon een afspraak, van belang voor handel en nijverheid.

    NEN 2772

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans,

      NEN en ISO zijn 'economische' conventies...,
      maar onze (oorspronkelijke) week indelingen zijn in hoge mate religieus van aard.
      In 'onze' Abra(ha)mitische week-traditie is de zevende dag, de Shabbat, door God tot rustdag geboden.

      De Shabbat is de zaterdag en daarmee in de joodse traditie dan ook de dag van volkomen rust.

      Nu wil het toeval dat Jezus en zijn familie Joden waren, en dat die conform de Joodse wetten de Shabbat in ruste genoten.
      Aangezien de kruisiging 's vrijdags plaatsvond en Jezus ter aarde bestelling dus (haastig) nog voor de avond (einde van de dag aanvang van het nieuwe etmaal en dus begin van de zaterdag/Shabbat) moest geschieden, en als gevolg van de shabbatsrust de complete lijkverzorging niet 's zaterdags kon plaats vinden, moesten de vrouwen tenminste tot zondag (de eerste dag van de volgende week) wachten om deze klus alsnog te klaren.

      Maar 's zondags was het graf leeg (mogelijk dus ook al 's zaterdags maar daar gaat de Bijbel noch Christenen van uit), Jezus moest dus wel (zoals voorspeld) uit den dode zijn opgestaan...;
      Daarmee werd de dag van de opstanding, het nieuwe begin voor de kinderen Gods, een dag die om die reden gevierd moest worden.
      En daarmee bleef de zondag de eerste (hoopvolle) dag van de week..., maar ook de Shabbatsrust werd aanvankelijk (en door sommige Christenen nog steeds) in ere gehouden, Zondag was de dag van viering (en gebed) geworden zoals wij die nu kennen.

      Het Feit dat wij nu een vijfdaagse werkweek kennen vindt ook haar oorsprong in het koppelen van de Shabbat (en het vrijdagsgebed) aan de dag van van de opstanding...,
      daarmee ontstond ons huidige weekeinde...,
      een weekeinde als een (Duitse) worst (alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei) waarbij het einde van de voorgaande week van zaterdag op zondag overvloeide in de nieuwe week...;
      Ons weekeinde is dus zowel begin-einde als het sluiteinde...

      Daarmee is dus ondanks NEN en ISO Zondag gewoon de eerste dag van de nieuwe week...
      althans volgens de Abra(ha)mitische tradities waarop onze samenleving zwaar leunt.

      Verwijderen
    2. Het is geen religieuze traditie om weken te nummeren. Als je weken nummert, heb je een begin en eind aan een week nodig. Als je dat aan kerkgenootschappen vraagt, krijg je verschillende antwoorden. Dus hakt een standaardisatie-instituut de knoop door. Het standaardisatie-instituut kijkt daarbij naar tradities, gemak en buurlanden. In Nederland is Maandag gewoon de eerste dag van de week...
      Behalve voor hen die er vanwege hun geloof of soortgelijke eigenwijzigheid een andere mening op na houden.

      Verwijderen
    3. Frans/SiKo, voor mij is de maandag de eerste dag van de werkweek, de zondag een vrije dag en de eerste dag van een nieuwe week in/van het Golden Peerd.

      Verwijderen
    4. Frans,
      stadarisatie-instituten hakten en hakken wel vaker onnodig in op knopen om vervolgens de plank te missen.

      Het doorhakken van knopen leidt overigens zelden tot oplossingen:
      Slechts met het doorhakken van de gordiaanse knoop is ooit op twijfelachtige wijze het raadsel, hoe deze los te maken /te ontwarren, opgelost...;
      waarschijnlijk niet eens door het doorklieven van de knoop zelf, maar door het doorsnijden van één (of beide) koorden die door de knoop werden verbonden.

      Deze overmoedige zwaardhouw van Alexander de Grote zou hem hem de onderwerping van heel Azië hebben moeten opleveren…;
      immers een Orakel had voorspeld dat wie de onontwarbare Gordiaanse knoop toch wist te ontwarren/los-te-maken zou heersen over heel Azië. Alexander bedacht dat het orakel niets had gezegd over hoe de knoop te ontwarren/los-te-maken, dus het zou volgens hem ook kunnen door de knoop simpelweg los te maken door het koord te doorklieven, hetgeen hij vervolgens met een zwaardhouw zou hebben gedaan.


      Wie de geschiedenis kent weet dat Alexander het mis had…;
      hij zou nooit over heel Azië heersen, zelfs al brachten zijn veroveringstochten hem tot aan de Indus (het huidige Pakistan).
      Dus zelfs met het doorhakken van de Gordiaanse knoop werd niet het beoogde doel bereikt.
      Knopen doorhakken lost niets op.

      En wat weeknummers betreft:
      Mijn (Amerikaanse) besturingssysteem van m'n computers stoort zich blijkbaar niet aan NEN/DIN/ISO...,
      die nummert de weken...
      en die genummerde weken beginnen gewoon met de zondag...,
      net als die van Appie.

      overigens waren 'kerken' in het verleden heel goed in het nummeren van weken, zij het niet zozeer op jaarbasis, als wel op basis van diverse ookgtijdagen (de x'ste week na ...)

      Verwijderen
  4. 09-01-2017 :-).

    Goedemorgen, voor mij is vandaag een nieuwe week 5 dagen werken en twee dagen doe je wat mag/moet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. t'Is toch wel even wennen, s'morgens bij Appie aan de bar even het nieuws van de dag doornemen en onderwijl een lekkere bakje thee drinken. Een gemis, zeker nu er zoveel veranderingen aankomen wat je kan delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wim, wat let je om zelf iedere dag wat nieuws aan te dragen of door te nemen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Daar zeg je wat Appie, waarom doen wij dit zelf niet, want als een beetje nadenkt zijn er genoeg onderwerpen....

    Ik zeg er gewoon geen zin in hebben en hoef ik mij ook niet te gaan verdedigen :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vanmiddag is het afscheid nemen van de icoon Bé Wever. Bé ging net als Maarten van Rossum altijd in het zwart gekleed, en zette zich in om van Veendam een levende stad te maken. Bijna nooit op de voorgrond maar altijd bezig om iets nieuws te bedenken, vooral op muzikaal gebied. Bé was een bekende in het uitgaansleven van Veendam. Ik kwam hem regelmatig tegen bij Radio Parkstad, waarin hij zijn plannen onthulde. Hoewel Bé de programmering voor 2017 al had uitgewerkt, is het maar de vraag wie deze man kan vervangen. Wat overblijft zijn de herinneringen van deze bijzondere man.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maarten van Rossum
      Deze Maarten heeft weilliswaar in Den Haag de bijnaam Zwarte Maarten gekregen vanwegen zijn plundering van ’s Gravenhage in 1528…,
      maar hij was zeker niet altijd (alleen maar) in het zwart gekleed.
      Ook hier in het Groningse heeft deze van Rossum zijn sporen nagelaten; eerst als de Gelderse Stadhouder van Friesland (en dus ook Groningen) en later als de Gelderse veldmaarschalk/opperbevelhebber. Uit die tijd vonden 'hier’ onder ander de (eerste) slagen bij Jemmingen (1533) Heiligerlee (1536) plaats.
      Zijn 'generaals' waren o.a. de illustere Grutte Pier, Jonker Baltasar (de zeerover) van Esens, Meindert van den Hamm



      Maarten van Rossem
      Deze (bijna) naamgenoot van de illustere veldheer uit het begin van de zestiende eeuw maakt een allesbehalve krijgshaftige indruk. Het is een man van het (soms gemompelde) woord en de pen.

      Wikipedia-artikel
      De verwisseling van beide Maartens is blijkbaar niet ongebruikelijk gezien de verwijzingen naar elkaar in de kop van de aan hen in persoon gewijde lemma’s

      Verwijderen
  9. Avond, sorry volgens mij heb ik Bé niet gekend of mss wel qua gezicht.

    Net zoiets als de volgende film over dijkdoorbraak van 1951:

    1951

    Hier liep ik nog onder 't mous :-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als jij nog weleens in het uitgaans- leven in Veendam kwam Ceer, heeft hij vermoedelijk weleens een biertje voor je getapt.

      Verwijderen
    2. Tja als je mij een beetje kent ging ik zelden naar Veendam, want mijn favoriet was altijd de koepel hadden zij geen Grolsch dan ging ik altijd naar Kemper....dit was tot m'n 21 en na m'n 21e Oude Gemeentehuis en de Jachtweide en zelden naar Veendam ja haal en brengdiensten voor m'n oudste zoon...en 1 keer en nooit weer met muziek van de 80'er jaren, maakt niet uit dit verzwijg ik :-).

      Mss had ik hem daar wel gezien, maar hij doet me denken aan m'n zwager die begin 2016 overleden is...

      Verwijderen