Teller

dinsdag 14 juli 2015

14072015

Ook vandaag is de deur weer geopend van het Golden Peerd, maar Appie is er even niet.

29 opmerkingen:

  1. geDAGte

    Wie zei er toch dat geld moet rollen,
    schuiven gaat beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, en zelfs dat gaat al moeilijk AnnoVijftien. Want het geld verdwijnt of komt binnen met een druk op de knop.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen!

    Hierbij een motie alvast ook op het peerd die de PvdA in september wil gaan indienen...
    Namens meerdere fracties van de PvdA roepen we de Raad in Menterwolde op om de volgende motie te steunen:
    Graag wil de fractie PvdA Menterwolde u vragen om onderstaande te lezen en graag horen wij of jullie deze motie die we de eerstvolgende Raadsvergadering willen gaan indienen willen steunen.


    Wij roepen andere gemeenteraden op om zich eveneens uit te spreken tegen TTIP. Inmiddels heeft ook de gemeenteraad van Amsterdam dit gedaan. In Duitsland, Frankrijk en België zijn er al veel meer gemeenten die zich tegen TTIP hebben uitgesproken. Alleen in België gaat het al om zestig gemeenten, waaronder Brussel. Ook veel belangenorganisaties, zoals de FNV, de CNV, de vereniging voor Europese universiteiten, de Nederlandse Vereniging voor Universiteiten en de Land- en Tuinbouworganisaties (LTO), hebben aangegeven grote zorgen te hebben voor de gevolgen van TTIP.

    Wat is TTIP?
    TTIP is een verdrag waarover op dit moment wordt onderhandeld tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dit verdrag gaat grote invloed hebben voor lokale bedrijven, maar ook voor de voedselveiligheid, de bescherming van werknemers en het milieu. Met het het verdrag gaat kort gezegd afgesproken worden dat Amerikaanse bedrijven die in Europa handel gaan drijven, slechts hoeven te voldoen aan de Amerikaanse regels en dus niet aan Europese of Nederlandse regels. Omdat de Amerikaanse regels veel soepeler zijn dan de regels in Europa, kunnen Amerikaanse bedrijven veel goedkoper produceren dan lokale bedrijven. Lokale bedrijven zullen daarmee hoogstwaarschijnlijk de concurrentie verliezen. Daarnaast kan TTIP een negatief effect hebben op bescherming van werknemers, voedselveiligheid en milieu in Europa (en dus ook in uw gemeente), omdat Amerikaanse bedrijven die in Europa handel gaan drijven, met TTIP niet hoeven te voldoen aan de strengere regelgeving van Europa en Europese landen op deze gebieden.

    Wat hebben we als gemeenten met TTIP te maken?
    Zoals ik hiervoor al schetste kan TTIP grote gevolgen hebben voor lokale bedrijven. Maar daar stopt het niet. Zo waarschuwt de gemeente Brussel dat een beslissing van de gemeenteraad om geen pesticiden te gebruiken bij het onderhoud van groene ruimtes met TTIP een verboden handelsbelemmering kan worden voor Amerikaanse bedrijven die pesticiden produceren. Het investeren in onderwijsgebouwen door de gemeente zou als een verboden handelsbelemmering kunnen worden gezien voor Amerikaanse instellingen die privéscholen willen beginnen in Europa. Sponsoring van culturele evenementen door de gemeente zou kunnen worden gezien als een  verboden handelsbelemmering voor commerciële evenementen van Amerikaanse organisaties. TTIP regelt dat bedrijven bij dergelijke belemmeringen een schadeclaim kunnen indienen tegen de overheid. Bij een soortgelijk verdrag tussen de VS, Canada en Mexico heeft dit al geleid tot forse schadevergoedingen die Canadese en Mexicaanse overheden hebben moeten betalen aan Amerikaanse bedrijven (in totaal respectievelijk 170 miljoen en 200 miljoen dollar). TTIP kan dus rechtstreeks gevolgen hebben voor de beslissingen die u als gemeenteraad neemt en kan grote gevolgen hebben voor de financiële huishouding van uw gemeente.

    Hebben we weer wat gespreksstof!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Anja,
      de grap is natuurlijk dat daar waar we nu met z'n allen tegen te hoop lopen al jaren de gewoonste zaak van de wereld is waar wij als Nederland bilaterale handelsverdragen sluiten met (ontwikkelings)landen.
      Dus als we er ons voordeel mee kunnen doen hoor je ons niet...,
      maar nu dreigt dat zaken zich ook tegen ons kunnen keren schreeuwen we (terecht?) moord en brand.

      Waar het op aan komt is overigens niet zozeer dat bedrijven en organisaties ook de Overheid kunnen aanspreken op eerlijke handelspraktijken...,
      maar het komt er op aan duidelijk te vast te leggen wat eer wel en wat er niet als (on)eerlijke handelspraktijk moet kunnen worden aangemerkt...,
      en in hoever de overheid zonder aanziens des persoons burgers en bedrijven kan blijven beschermen tegen ongewenste handelspraktijken van derden.
      Als deze waarborgen goed worden ingebouwd is er met het principe van het TTIP niets mis...;
      Zaak dus voor de diverse parlementen zaken goed te lezen en te duiden alvorens e.e.a. wel of niet te ratificeren.
      De menselijk maat moet maatgevend blijven in al het handelen van de overheid en bedrijven en andere instanties moeten niet moedwillig misbruik kunnen (blijven) maken van slecht op elkaar aansluitende wet en regelgeving. Ultimo moet er voor burger, bedrijfsleven en overheid altijd een voldoende krachtig kapstokartikel in wet en verdrag overblijven om te voorkomen dat er zaken gebeueren die niet in het algemeen belang.

      Verwijderen
  4. @Anja.
    welke fractie beschouw jij als de meerdere(n) van de PvdA?

    Dat er meer fracties in de Raad zitten is evident.
    Met meer fracties (tezamen) een motie in te dienen is gangbaar (of op z'n Duits: Brauch und Sitte),
    maar omdat namens (de jou) meerdere fracties te doen getuigt onbedoeld van het hebben van een Calimerocomplex,
    of het hanteren van een te gangbaar maar niet minder lelijk germanisme dat onze taal is binnengeslopen.

    Hopelijk namens meer gelijkgestemde taalliefhebbers die in het Duitse 'mehere/meerdere' niet 't meerdere/betere van het Nederlandse 'meer/verscheidene' zien maar slechts haars gelijke die in onze taal als zodanig geen plek verdient ons 'meer' of 'verscheidene' te vervangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je goed gelezen had, is dit een motie van meerdere fracties van de PvdA...deze is verstuurd naar alle fracties van de Raad..Ook in andere landen wordt dit gedaan

      Verwijderen
    2. @Anja

      als je bedoelt te schrijven:
      "meer fracties van de PvdA";
      maar je in werkelijkheid schrijft:
      "meerdere fracties van de PvdA";
      dan is het niet zozeer aan de lezer 'beter' te lezen,
      als wel aan de schrijver 'beter' te schrijven.

      Ook nu weer schrijf je 'meerdere' waar je waarschijnlijk 'meer', 'een aantal, of 'verscheidene bedoelt.

      Wie namens meerdere(n) wat doet, veronderstelt zelf de mindere te zijn.
      Wie dat doet namens meer (van hetzelfde) of verscheidene(n) maakt geen rangorderlijk onderscheid tussen gelijken/gelijk-gestemden en boven hem/haar gestelden/verhevenen.

      Meerdere(n) vind je in het leger, bij politie en overal waar lieden boven anderen zijn gesteld.

      Meerderen doe je al breiend.

      Onder gelijken is voor voor meerderen of zelfs maar één meerdere geen plek.

      Daar waar en meer van is of zijn is het meerdere hetgeen er meer is boven(op) de rest.

      Voor het overige zijn meerderen verheven of gevoelen zich verheven boven anderen die hen al dan niet terecht een voetstuk gunnen, laten, betwisten, ontnemen of ontzeggen.

      Verwijderen
    3. Tjonge Gratis Nederlandse les!! Dank je wel! Als ik het kon veranderen dan had ik het gedaan!

      Verwijderen
  5. Ook in vele Europese landen word landbouw gif en dieren geneesmiddelen gebruikt die al jaren verboden zijn. Daarvan onderscheid VS zich niet. Ik heb bezwaar tegen het dumpen van met name etenswaren die niet aan de in Nederlandse eisen voldoen. Helaas wordt hiermee vaak de hand gelicht, het gaat om het geld. Voorbeelden te over, of het nu om vlees gaat of vis en fruit, het moet blijvend streng gecontroleerd worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Wim. Jij bedoelt gewasbeschermingsmiddelen en die zorgen er ook voor dat er geen schadelijke schimmels in de voedselketen komen. Ook voorkomen ze het mislukken van oogsten zodat er voedsel is voor de nog sterk groeiende wereldbevolking.

      Verwijderen
    2. @Willem,
      je kunt het natuurlijk heel eufemistisch gewasbeschermingsmiddelen noemen...,
      maar daarmee blijven het toch gewoon (landbouw)giften.

      @Wim
      over en weer vinden wij hier in de EU en mensen in de USA of Japan dat de ander dingen doet, regelt en toestaat die men zelf niet kan billijken.
      En dat is best lastig, zeker als je handel wilt drijven met de ander. zo kunnen we hier niet f nauwelijks nog dieren vaccineren tegen allerhande dierziektes (denk daar bij aan varkenspest en mond en klauwzeer) als er zich daardoor antilichamen in het dier ontwikkelen. Zulk vlees valt niet te exporteren omdat antilichamen in vlees of bloed ook zouden kunnen duiden op het dragen van een dierziekte.
      Gevolg is dat steeds weer onnodig (honderd)duizenden dieren vroegtijdig worden afgeslacht en vernietigd in plaats van ze (preventief) te vaccineren, danwel curatief te behandelen.
      De ellende (financieel, sociaal en psychologisch) als gevolg voor boeren en hun omveld is niet nauwelijks te bevatten.

      Verwijderen
    3. @Siko. Het zijn inderdaad giften voor de landbouwgewassen zodat ze tot volle wasdom kunnen komen. ;-)

      Verwijderen
    4. @Willem
      niet alle giften zijn gaven..,
      sommige zijn gewoon giftig.
      ;-(

      Verwijderen
    5. Zeker is wel, het is hier vergeven van de landbouw.

      Verwijderen
    6. Heb jij iets tegen de landbouw Frans? Je weet wel, die sector die zorgt voor muesli in je yoghurt, voor brood, voor melk voor babies over de hele wereld, voor werkgelegenheid en niet te vergeten de sector die deze mooie provincie gemaakt heeft tot wat het is, met beveiliging tegen het water. Heb je daar iets tegen Frans?

      Verwijderen
    7. Chris,
      Voor mij (en Frans?) is taal niet alleen een werktuig, maar vooral ook ons favoriete speeltuig.

      Verwijderen
    8. @Chris Ubels. Zelfs voor de yoghurt. ;-) Ik heb het niet zo opgevat Chris. Denk ook niet dat het zo is. Zag het ook als Spielerei met de taal. Het klopt immers dat het grootste deel van de oppervlakte van Menterwolde bestaat uit landbouwgrond.

      Verwijderen
    9. @Willem
      zelfs al is de meeste yoghurt een cultuurproduct**...,
      het kan ook spontaan ontstaan in de Natuur.
      Maar daarmee blijft de in de winkel verkochte yoghurt wel een product van de door landbouwers gemolken melk en is het dus zelden of nooit het natuurproduct*** waarvoor veel producenten het graag willen laten doorgaan.


      ** ons woord 'cultuur' komt van het Latijnse woord 'cultura' dat (zeker in oorsprong) 'landbouw' betekent.
      *** veel cultuurproducten worden in de winkel aan gelezen als zijnde 'puur natuur'

      Verwijderen
    10. @Chris

      Nee. Hoe kom je erbij?

      Verwijderen
    11. Als je zegt dat iets is vergeven van, voelt dat als iets negatiefs. In dit geval dat je het jammer vindt dat er zoveel landbouw is. Maar gezien de proza die op mijn opmerking volgde ga ik er van uit dat het inderdaad spielerij met de taal was. Dan heb ik het dus gerkeerd begrepen. En daar ben ik dan weer heel blij mee!

      Verwijderen
  6. Anja, wij zijn Calimero op de wereldkaart, denk niet dat men van onze mening echt wakker ligt in de rest van de wereld, en al helemaal niet van de gemeenteraad van Menterwolde. Het lijkt me echt beter om alle aandacht en tijd te besteden aan iets waar je wel invloed op hebt. Twijfel niet aan je goede bedoelingen, maar heb niets met moties die de gemeente niet betreffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maat Calimero is wel wereld bekend !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Appie, ik snap je punt, maar dit heeft wel gevolgen..als alle Nederlandse Gemeenten met deze motie een signaal afgeven...
    Hieronder een aantal nadelen en voordelen..:

    Zijn er ook nadelen aan TTIP?

    TTIP, de handelsovereenkomst tussen de EU en de VS, kan ook nadelen hebben. Er bestaan zorgen over bijvoorbeeld de verlaging van normen voor onder meer voedselveiligheid en milieu. Of over de gevolgen voor de lage- en middeninkomenslanden.

    Verdwijnen banen in sommige sectoren
    In sommige sectoren zullen banen verdwijnen. Dit komt omdat de internationale concurrentie toeneemt. Bijvoorbeeld bij producenten en exporteurs van machines en vlees. Nederland zoekt naar manieren om het eventuele banenverlies op te vangen. Daarvoor is de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in overleg met de vakbonden.

    Zorgen over verlaging van normen
    Er zijn zorgen dat TTIP zal leiden tot een verlaging van de Europese normen. Bijvoorbeeld voor voedselveiligheid, milieu, privacybescherming en arbeidsnormen. De voordelen van TTIP mogen niet ten koste gaan van mens, dier en milieu. De EU en Nederland willen daarover harde garanties in het verdrag. Zie ook de pagina Welke garanties wil de EU opnemen in TTIP?

    Zorgen over de gevolgen van TTIP op lage- en middeninkomenslanden
    TTIP kan voor sommige landen en producten uit de lage- en middeninkomenslanden nadelig zijn. Toch lijken de positieve effecten van TTIP op lage- en middeninkomenslanden zwaarder te wegen dan de negatieve effecten. Hogere economische groei in de VS en de EU betekent bijvoorbeeld meer marktkansen voor andere landen. Ook voor armere landen. Het akkoord moet het ook voor ontwikkelingslanden eenvoudiger maken naar de EU en de VS te exporteren.

    De economische voordelen van TTIP mogen niet ten koste mogen gaan van de lage- en middeninkomenslanden. Dat is het uitgangspunt van Nederland. Nederland vraagt consequent aandacht voor de belangen van deze landen. De effecten van TTIP op deze landen moeten goed worden onderzocht. Daarvoor laat de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een onderzoek uitvoeren. De resultaten verschijnen in de zomer van 2015.

    Zorgen dat bedrijven zomaar hun gang kunnen gaan
    Sommige maatschappelijke organisaties maken zich zorgen dat investeringsbescherming bedrijven te veel macht geeft. Dit zou koste gaan van de overheden. Ze zijn bang dat internationale ondernemingen zomaar hun gang kunnen gaan. Bijvoorbeeld om schaliegas te winnen. Dit is niet het geval. Het is een democratisch besluit: het Nederlandse parlement beslist of er een verbod komt op het winnen van schaliegas.

    Het kabinet vindt het belangrijk dat de bescherming van investeringen goed geregeld en eerlijk is. Meer informatie hierover vindt u op de pagina ISDS: hoe worden investeringen in TTIP beschermd?

    Voordelen:
    Mogelijke voordelen van TTIP

    TTIP, de handelsovereenkomst tussen de EU en de VS, kan voordelen hebben voor zowel burgers als bedrijven. Zoals meer koopkracht, meer banen, goedkopere producten en meer kansen voor (nieuwe) bedrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mogelijke voordelen voor burgers
    Meer koopkracht door economische groei
    Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de economische voordelen van TTIP. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan TTIP Nederland tussen de € 1,4 miljard tot € 4,1 miljard opleveren. Dat staat in het rapport Study on EU-US High Level Working Group (Engels) van onderzoeksbureau Ecorys.
    Meer banen
    Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is in dienst bij een bedrijf dat exporteert. Wanneer de internationale handel toeneemt, maken bedrijven meer omzet. Dit kan weer voor meer investeringen van bedrijven zorgen. Hierdoor ontstaan meer banen. Meer informatie staat in het rapport van de Europese Commissie Impact Assessment Report on the Future of EU-US Trade Relations.
    Goedkopere producten en meer keuze voor de consument
    Met TTIP vallen importtarieven en andere belemmeringen weg. Zo kunnen producten die uit de VS in de EU worden geïmporteerd goedkoper worden.
    Mogelijke voordelen voor bedrijven
    Minder kosten voor bedrijven
    Met TTIP schaffen de EU en de VS de invoertarieven af. Per jaar bedraagt de handel tussen de EU en de VS € 800 miljard. De importtarieven zijn met gemiddeld 3% al laag. Toch bespaart het afschaffen van deze tarieven bedrijven miljarden. Daardoor hebben zij meer ruimte om te investeren en uit te breiden. Daarvoor zijn weer werknemers nodig.
    Meer kansen voor MKB'ers en nieuwe bedrijven
    Vooral het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) kan voordeel hebben van TTIP. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Europese Commissie naar TTIP. Het MKB neemt 59% van de totale Nederlandse export voor zijn rekening. Een MKB'er heeft kleinere marges dan een grote multinational. Hij heeft daarom dus extra last van verschillen in werkwijze en wachttijden bij de douane.
    Nieuwe bedrijven zullen eerder gaan exporteren. Daarmee vergroten zij hun afzetmarkt en kan de productie groeien. Daarvoor is arbeid nodig.
    Het verdwijnen van handelsbelemmeringen is ook gunstig voor ondernemingen die zelf (nog) niet exporteren. Als onderdeel van de toeleveringsketen profiteren ze ook als de export van grote bedrijven toeneemt.

    Je kunt deze info..vinden op Rijksoverheid...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Minister Ploumen (PvdA) gelooft zelf niet meer in banengroei door TTIP:

      Voorspelde banengroei TTIP

      Verwijderen
    2. Banen groeien niet...
      hun aantal mogelijk wel...;
      Krimp is negatieve groei...,
      negatieve groei is ook groei.

      Verwijderen