Teller

zaterdag 2 april 2016

02042016

Gisteren stond er geen nieuws in het DvhN over Menterwolde. Aangezien het de eerste April was, had ik vlug zelf wat teksten verzonnen voor de opening. Aan de toog waren een paar die niet op de kalender hadden gekeken, en er zullen ook nog wel een aantal thuis de wenkbrauwen hebben gefronst. Nu ligt er nog geen krant op de mat, moet vroeg de weg op voor de weekenddienst. Mocht er straks toch iets in de krant staan over Menterwolde, dan is er vast wel iemand anders aan de toog die het wil vertellen.

10 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, tja het eerste wat bij mij op kwam het is toch 1 april en als ik toch aan het typen ben het volgende.

    HARRY VAN BOMMEL:

    OEKRAÏNE IS BETER AF ALS BUFFERSTAAT

    Harry van Bommel
    Op 6 april mag de kiezer zich uitspreken over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Vanaf de eerste campagnedag is er mist ontstaan over de betekenis van dit verdrag. Ik neem hier graag een aantal misverstanden weg en zal beargumenteren dat Oekraïne beter af is als bufferstaat tussen de EU en Rusland.

    Misverstand 1: Dit is een gewoon handelsverdrag

    Premier Rutte prees het verdrag in het televisieprogramma Buitenhof aan als een “gewoon handelsverdrag”, maar het is veel meer dan dat. Dit verdrag beoogt “geleidelijke convergentie op het vlak van buitenlands beleid en veiligheid” (art. 4). Het verdrag schrijft Oekraïne voor “zijn beleid geleidelijk aan te passen aan het beleid van de Europese Unie, overeenkomstig de leidende beginselen van macro-economische stabiliteit, gezonde overheidsfinanciën en een houdbare betalingsbalans” (art. 343).

    Dergelijke bepalingen staan niet in gewone associatieverdragen, zoals bijvoorbeeld met Marokko. Dit verdrag lijkt meer op de verdragen die we met kandidaat-lidstaten van de EU sluiten als opstapje naar het lidmaatschap. Dat is overigens ook de legitieme wens van veel Oekraïeners, maar dat feit is niet verplichtend voor ons. De EU is in het verleden al uitgebreid met landen als Roemenië en Bulgarije, die volstrekt niet klaar waren voor het lidmaatschap.

    Misverstand 2: In Oekraïne is iedereen voor dit verdrag
    In de preambule van het verdrag staat dat “Oekraïne belang hecht aan zijn Europese identiteit” en dat rekening moet worden gehouden “met de krachtige steun van het volk in Oekraïne voor de Europese koers van het land”. Feitelijk is Oekraïne ernstig verdeeld over de oriëntatie richting oost of west. Die verdeeldheid wordt in het oosten van het land bloedig uitgevochten en heeft ruim 9.000 mensen het leven gekost. Van de bevolking is 30% etnisch Russisch of Russisch sprekend en het conflict heeft ruim 900.000 mensen (bron: OCHA) doen vluchten naar Rusland.

    De bestaande verdeeldheid moet niet verder worden aangewakkerd, maar dat is precies wat dit verdrag doet. Als Oekraïne straks volledig in de invloedssfeer van de EU komt te liggen, zullen de inwoners met een andere oriëntatie zich in de steek gelaten voelen. Het conflict wordt dan niet opgelost en een deling van Oekraïne ligt dan op de loer.

    Misverstand 3: Dit verdrag zal helpen de corruptie te bestrijden
    Voor- en tegenstanders zijn het erover eens: Oekraïne kampt met enorme corruptie. Het land staat op plaats 130 van de corruptieranglijst van Transparency International. De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft zwaar verlies geleden op investeringen die door corruptie om zeep werden geholpen. Oekraïne komt via dit verdrag “in aanmerking voor financiële bijstand via de relevante EU-mechanismen en -instrumenten voor financiering” (art. 453). Als er één geldstroom is die corrumperend werkt, dan zijn het wel de EU-fondsen. Dat geld wordt nu al vaak ondoelmatig of zelfs onrechtmatig besteed. Voor de twintigste keer op rij heeft de Europese Rekenkamer de verantwoording van de Europese uitgaven afgekeurd. Europees geld naar Oekraïne laten vloeien, is vragen om problemen. Wij zien in het kader van corruptiebestrijding meer in het trainen van onafhankelijke rechters, het helpen opzetten van een goede belastingdienst en het versterken van de vrije pers en het vakbondswezen. Voor die zaken is dit verdrag niet nodig.

    Meer lezen klik aan zal ik zeggen:

    meer_lezen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verdrag met Oekraïne lijkt veel op dat met landen als Noorwegen en Zwitserland...,
      landen die waarschijnlijk nooit echt lid zullen worden van de EU...;
      En toch moeten we blij zijn met het feit dat die landen zich waar mogelijk confirmeren aan 'onze' wet en regelgeving.
      Dat zij zich daaraan confirmeren maakt het relatief vrije verkeer van personen en goederen stukken eenvoudiger en dat is beter voor iedereen.

      Verwijderen
    2. Uiteindelijk zal een dergelijk verdrag wel degelijk bijdragen aan het terugdringen van corruptie ter plekke...;
      Juist het voorbeeld van Damen toont aan dat het beter is met een verdrag in de hand de corrupte praktijken te lijf te kunnen gaan dan overgeleverd te zijn aan corruptie in een land zonder handhaafbare regels waar je niemand ter verantwoording kan roepen.

      Verwijderen
    3. Natuurlijk zijn er (heel veel) mensen in (de) Oekraïne die niet staan te springen om veranderingen die het gevolg zullen zijn van verdrag...,
      die terugverlangen naar de tijden van de Sovjet-Unie, van Stalin toen alles nog pais en vree was en het leven goed...;
      Mensen die baat hebben bij het in stand houden van de corruptie en verdeeldheid in het land...,
      Mensen die bang zijn voor elke verandering waarvan ze de consequenties niet kunnen overzien...:
      Maar is dat de meerderheid van alle Oekraïners...
      en zouden zij er allemaal net zo over blijven denken als zij minder bloot zouden staan aan m.n. Russische propaganda.

      Verwijderen
    4. Wat blijft er over van het betoog van van Bommel als het ontdoet van de sluier van angst?

      Verwijderen
    5. Angst bestaat niet....het is gewoonweg de realiteit, want voordat je iets hoort ligt er een bom achter je eigen huis en sloes einde verhaal....:-).

      Verwijderen
  2. Goedemorgen, het zal toch niet waar zijn. De brave burgers van Zuidbroek hebben hun groene container bij de weg gezet, en hopen dat het geen 1 aprilgrap is dat hun groen container vandaag wordt geleegd. Hoewel, zelfs Appie had een geloofwaardige 1 april grap. En wel zo dat ik dacht: het zou kunnen!
    Ceer dat Damen verlies heeft geleden in de Oekraïne doet me vreugd, het is een bedrijf van het grote geld, die over de ruggen van de gewone man nog rijker wil worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig de groene containers zijn geleegd! Dat verdient een bloemetje!

      Verwijderen
    2. Die (bloemetjes) zaten vast ook wel in de bak...
      ;-)

      Verwijderen