Goedemorgen, ik heb weinig herkenningspunten aan deze foto. Het zou het bosje kunnen wezen tegen over het Botjeszandgat, waar ze ook hondentrainingen houden. maar zou ook in Meeden kunnen zijn. Kwait nait!
hallo, genomen vanaf de Klingeweg, richting NNW. verscholen achter het gele vlak de schuren van SiKo, nog net zichtbaar zijn wagenpark, achter/boven gele vlak de plaats van Olsder
Goedemorgen, de foto deze keer geen gokje van mij, want een boerderij kan in iedere plaatst staan zwarte woongedeelte en rode pannen van de schuur zal er vast wel een keer langs gereden zijn :-).
Volgens mij zie ik ook nog net de bovenrand van de PV-installatie van de buren..., maar m'n schuur staat er niet op.., wel de (voormalige) stallen...; Bram zou 't verschil toch moeten kennen. Dus Noordwaarts gezien vanaf de Klingenweg zou Brams waarneming best wel eens kunnen kloppen.
daar de agrarische bestemming van jouw pand er af is, neem ik aan dat er ook geen vee meer in jouw gebouwen wordt gehouden, en zou ik hoogstens kunnen spreken van voormalige stallen, maar inmiddels in gebruik al schuur....
dat 't voormalige stallen zijn gaf ik al aan..., maar daarmee zijn het nog geen schuren geworden...; De voorbije tien jaren waren de (voormalige) stallen (na ingrijpende verbouwing) in gebruik als werkplaatsen, magazijn, expeditieruimte, kantoor, kantine, oliebollenbakkerij;-), logeerruimte, feestzaal, en voorzien van diverse sanitaire voorzieningen...; dat zondermeer als schuur bestempelen schuurt ;-)
SiKo een passant die niet bekend is in de buurt, ziet een oude boerderij met schuren voorzien van zonnepanelen. Wel mooi dat wij nu meer weten doordat je dat aan de toog met ons wilde delen.
Ab, Bram is geen 'buurtonbekende passant'…, verder zou hij als 'boer' best iets mogen weten over de bouwwijze van de hier in de buurt gangbare Oldambster boerderijen. Verder is de agrarische bestemming (vreemd genoeg en wel/niet tot ons ongenoegen) niet geheel van het perceel verdwenen en wordt het vrijwel nog geheel gerekend tot het agrarisch areaal.
Strikt genomen: zonder agrarische bestemming kun je niet meer spreken van een boerderij..., hoogstens een voormalige boerderij.
Bouwkundig blijft het een boerderij… waarbij het Oldambster-type verschillende kenmerken heeft die niet algemeen zijn. Woonhuis en Schuur vormen min of meer een geheel waarbij het voorhuis middels een brandmuur is gescheiden van het zich in de schuur inpandige achterhuis. De tradidionele (inpandige) schuur bevat naast woon-/leef-ruimtes… (oorspronkelijk meestal kamer, keuken, bijkeuken en knechten/meidenkamer)..., ook vaak ruimtes als een karnhuis/melkkamer en een berghok o.i.d....; De in de schuur inpandige stallen (afzonderlijk voor koeien, paarden en vaak enkele varkens…), de koestal lag meestal direct in de zijbeuk achter het achterhuis, de paarde(n)stal laf direct tegen het midden van de achtermuur van de schuur. De grote/hoge middenbeuk bestaat voornamelijk uit z.g. golven/vakken/tassen voor oogstopslag, waarbij soms in één van de vakken een dorsmolen onder een verhoogdevloer was aangebracht. De andere zijbeuk (die tegenover de zijbeuk met stal en achterhuis) is misschien wel het meest typerend voor de Oldambster boerderij en is iets waarin zij afwijkt van andere Friese-boerderijen zoals de Groninger KHR-types, en de (West-)Friese stolpen/stelpen. Waar zich in andere 'Friese' boerderijen de deel/dars/dors bevindt, bevindt zich in de Oldambster (Oostfries => Gulfhaus) de z.g. baan of baander die aan weerszijden werd afgesloten met de bekende baandeuren (vaak kortweg/verbasterd ook baander genoemd). Het bijzondere aan deze baan/baander was dat het een nieuw logistiek concept introduceerde in het boerenbedrijf, je kon volcontinue door de boerderij heen langs de tassen/golven/vakken rijden voor laden en lossen; De hoog opgetaste wagen reden achter de schuur in door de extra hoge baanderdeuren en reden na het lossen er aan de voorzijde weer uit (door de lage baanderdeuren). dat scheelde behorlijk wat tijd in de oogsttijd waarbij vele wagen teglijk achterelkaar door de schuur in en weer uit moesten. De rest van de baander-beuk werd traditioneel gebruikt als opslag voor van alles en nog wat (gereedschappen, wagens, goederen, etc.).
Naast het hoofdgebouw (inclusief de typerende gigantische schuur) waren er ook op een Oldambster plaets natuurlijk vaak ook de nodige andere bijgebouwen en dus ook losse schuren, m.n. ook wagenschuren en kapschuren. Met het geleidelijk aan verdwijnen van het (ook hier) traditionele gemengde bedrijf en ook als gevolg van de steeds verdergaande mechanisatie en schaalvergroting van de landbouw, zien we ook dat de gebouwen en bijgebouwen veranderen van functie en vorm. De (inpandige) schuur werd heringedeeld en zijn darbij de inpandige stalmuren deels/geheel verdwenen. De paarde(n)stal verdween en de staldeur maakte daarmee vaak plaats voor een veel grotere toegang geschikt voor het steeds groter wordende materieel. De voorste (meestal lagere) baanderdeuren verloren hun functie. Daar waar boeren zich toelegden op melkvee werd de hele schuur een grote veestal met ook opslag van machines e.d.; Het voer lag buiten in sleufsilo’s en kuilplaatsen. Bij onze 'boerderij’ was er behoefte aan zowel meer schuurruimte als stalruimte (voor meer melkvee), dus werd eind jaren zeventig een nieuw stalcomplex gebouwd met destijds een ligboxenstal en belenden melkstal. De Schuur van het hoofdgebouw werd verder gebruikt als wagenschuur en plaats voor het jongvee.
Tja en dan komt het einde van de boerderij als boerderij…, gedwongen door veranderende millieueisen en de noodzaak van verder schaalvergroting bleek er rond de eeuwwisseling voor de boer niet meer te boeren. Hij moest/wilde een beetje kunnen uitbreiden maar dat kon niet; Hij wilde moderniseren, maar dat mocht niet…, althans niet op die plek. De oplossing was de boel te verkopen en elders, verder buiten de bewoning, opnieuw te beginnen. En daar verrezen het afgelopen decennium een nieuw boerenhuis los van de gigantische stal aparte kapschuur en sinds kort ook een grote nieuwe losstaande jongveestal.
Goedemorgen, ik heb weinig herkenningspunten aan deze foto. Het zou het bosje kunnen wezen tegen over het Botjeszandgat, waar ze ook hondentrainingen houden. maar zou ook in Meeden kunnen zijn. Kwait nait!
BeantwoordenVerwijderenhallo, genomen vanaf de Klingeweg, richting NNW. verscholen achter het gele vlak de schuren van SiKo, nog net zichtbaar zijn wagenpark, achter/boven gele vlak de plaats van Olsder
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen, de foto deze keer geen gokje van mij, want een boerderij kan in iedere plaatst staan zwarte woongedeelte en rode pannen van de schuur zal er vast wel een keer langs gereden zijn :-).
BeantwoordenVerwijderenMogguh lui. Ik gok dat Bram het goed heeft :) Dus bij deze alvast de felicitaties!
BeantwoordenVerwijderenFijne (zon-)dag allen en mazzelmooooois!veel
Volgens mij zie ik ook nog net de bovenrand van de PV-installatie van de buren...,
BeantwoordenVerwijderenmaar m'n schuur staat er niet op..,
wel de (voormalige) stallen...;
Bram zou 't verschil toch moeten kennen.
Dus Noordwaarts gezien vanaf de Klingenweg zou Brams waarneming best wel eens kunnen kloppen.
daar de agrarische bestemming van jouw pand er af is, neem ik aan dat er ook geen vee meer in jouw gebouwen wordt gehouden, en zou ik hoogstens kunnen spreken van voormalige stallen, maar inmiddels in gebruik al schuur....
Verwijderendat 't voormalige stallen zijn gaf ik al aan...,
Verwijderenmaar daarmee zijn het nog geen schuren geworden...;
De voorbije tien jaren waren de (voormalige) stallen (na ingrijpende verbouwing) in gebruik als werkplaatsen, magazijn, expeditieruimte, kantoor, kantine, oliebollenbakkerij;-), logeerruimte, feestzaal, en voorzien van diverse sanitaire voorzieningen...;
dat zondermeer als schuur bestempelen schuurt ;-)
SiKo een passant die niet bekend is in de buurt, ziet een oude boerderij met schuren voorzien van zonnepanelen. Wel mooi dat wij nu meer weten doordat je dat aan de toog met ons wilde delen.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenAb,
VerwijderenBram is geen 'buurtonbekende passant'…,
verder zou hij als 'boer' best iets mogen weten over de bouwwijze van de hier in de buurt gangbare Oldambster boerderijen.
Verder is de agrarische bestemming (vreemd genoeg en wel/niet tot ons ongenoegen) niet geheel van het perceel verdwenen en wordt het vrijwel nog geheel gerekend tot het agrarisch areaal.
Strikt genomen:
zonder agrarische bestemming kun je niet meer spreken van een boerderij...,
hoogstens een voormalige boerderij.
Bouwkundig blijft het een boerderij…
Verwijderenwaarbij het Oldambster-type verschillende kenmerken heeft die niet algemeen zijn.
Woonhuis en Schuur vormen min of meer een geheel waarbij het voorhuis middels een brandmuur is gescheiden van het zich in de schuur inpandige achterhuis.
De tradidionele (inpandige) schuur bevat naast woon-/leef-ruimtes…
(oorspronkelijk meestal kamer, keuken, bijkeuken en knechten/meidenkamer)...,
ook vaak ruimtes als een karnhuis/melkkamer en een berghok o.i.d....;
De in de schuur inpandige stallen (afzonderlijk voor koeien, paarden en vaak enkele varkens…),
de koestal lag meestal direct in de zijbeuk achter het achterhuis, de paarde(n)stal laf direct tegen het midden van de achtermuur van de schuur.
De grote/hoge middenbeuk bestaat voornamelijk uit z.g. golven/vakken/tassen voor oogstopslag, waarbij soms in één van de vakken een dorsmolen onder een verhoogdevloer was aangebracht.
De andere zijbeuk (die tegenover de zijbeuk met stal en achterhuis) is misschien wel het meest typerend voor de Oldambster boerderij en is iets waarin zij afwijkt van andere Friese-boerderijen zoals de Groninger KHR-types, en de (West-)Friese stolpen/stelpen. Waar zich in andere 'Friese' boerderijen de deel/dars/dors bevindt, bevindt zich in de Oldambster (Oostfries => Gulfhaus) de z.g. baan of baander die aan weerszijden werd afgesloten met de bekende baandeuren (vaak kortweg/verbasterd ook baander genoemd).
Het bijzondere aan deze baan/baander was dat het een nieuw logistiek concept introduceerde in het boerenbedrijf, je kon volcontinue door de boerderij heen langs de tassen/golven/vakken rijden voor laden en lossen; De hoog opgetaste wagen reden achter de schuur in door de extra hoge baanderdeuren en reden na het lossen er aan de voorzijde weer uit (door de lage baanderdeuren). dat scheelde behorlijk wat tijd in de oogsttijd waarbij vele wagen teglijk achterelkaar door de schuur in en weer uit moesten.
De rest van de baander-beuk werd traditioneel gebruikt als opslag voor van alles en nog wat (gereedschappen, wagens, goederen, etc.).
Naast het hoofdgebouw (inclusief de typerende gigantische schuur) waren er ook op een Oldambster plaets natuurlijk vaak ook de nodige andere bijgebouwen en dus ook losse schuren, m.n. ook wagenschuren en kapschuren.
Met het geleidelijk aan verdwijnen van het (ook hier) traditionele gemengde bedrijf en ook als gevolg van de steeds verdergaande mechanisatie en schaalvergroting van de landbouw, zien we ook dat de gebouwen en bijgebouwen veranderen van functie en vorm.
De (inpandige) schuur werd heringedeeld en zijn darbij de inpandige stalmuren deels/geheel verdwenen. De paarde(n)stal verdween en de staldeur maakte daarmee vaak plaats voor een veel grotere toegang geschikt voor het steeds groter wordende materieel. De voorste (meestal lagere) baanderdeuren verloren hun functie.
Daar waar boeren zich toelegden op melkvee werd de hele schuur een grote veestal met ook opslag van machines e.d.; Het voer lag buiten in sleufsilo’s en kuilplaatsen.
Bij onze 'boerderij’ was er behoefte aan zowel meer schuurruimte als stalruimte (voor meer melkvee), dus werd eind jaren zeventig een nieuw stalcomplex gebouwd met destijds een ligboxenstal en belenden melkstal. De Schuur van het hoofdgebouw werd verder gebruikt als wagenschuur en plaats voor het jongvee.
Tja en dan komt het einde van de boerderij als boerderij…,
gedwongen door veranderende millieueisen en de noodzaak van verder schaalvergroting bleek er rond de eeuwwisseling voor de boer niet meer te boeren. Hij moest/wilde een beetje kunnen uitbreiden maar dat kon niet; Hij wilde moderniseren, maar dat mocht niet…,
althans niet op die plek.
De oplossing was de boel te verkopen en elders, verder buiten de bewoning, opnieuw te beginnen. En daar verrezen het afgelopen decennium een nieuw boerenhuis los van de gigantische stal aparte kapschuur en sinds kort ook een grote nieuwe losstaande jongveestal.
Bram gefeliciteerd. Foto is genomen vanaf de Klingenweg in Zuidbroek richting de Zuiderstaat van Noordbroek.
BeantwoordenVerwijderengoedenmiddag...
BeantwoordenVerwijderenbram van harte!