Teller

maandag 30 april 2012

30042012

Toen Renate Lesterhuis zaterdagochtend de gordijnen open deed, kon ze wel huilen las ik vanmorgen in het DvhN. De regen kwam in gestage stromen uit de hemel, op de dag dat Meeden twee dagen eerder dan de rest van het land Koninginnedag vierde. "Maar toen de optocht om elf uur begon was het gelukkig droog", vertelt het bestuurslid van het Oranjecomité op het festivalterrein bij de jeugdsoos van het dorp. Tien jaar geleden begon het dorp met zijn Oranjefeesttraditie. Lesterhuis zit er vanaf het eerste uur bij. "Er was niks en we wilden een leuk feestje, vooral voor de kinderen uit het dorp. Daarvan hebben we er nog tweehonderd en daar wilden we graag iets voor organiseren." Speciaal voor de oudere jeugd in het dorp houden ze het feest dit jaar op zaterdag. "Zodat ze ’s avonds naar een bandje kunnen in de soos zonder dat ze de volgende ochtend weer vroeg hun bed uit hoeven."Het Oranjefeest begon klein, maar groeit steeds verder. Volgend jaar moet het feest nog groter worden, maar dan waarschijnlijk toch weer gewoon op Koninginnedag zelf. Lesterhuis: "Aan die traditie is men toch erg gehecht."

Ook in de krant: De klinkers in de Buitenweg worden mogelijk vervangen door beton. Dit najaar moet de reconstructie uitgevoerd worden. De gemeente Menterwolde wil voor de zomer een informatieavond beleggen voor omwonenden en betrokkenen. Menterwolde en Rijkswaterstaat willen weten wat de effecten zijn van een betonweg. Ook willen ze weten wat nieuwe klinkers kosten en hoe lang deze kunnen blijven liggen. Er wordt al jaren gesproken over de aanpak van deze weg. De kosten zijn geraamd op 467.000 euro. De gemeente legt 2 ton op tafel, Rijkswaterstaat betaalt de rest. Ter compensatie van het verdwijnen van het viaduct Galgeweg vanwege de verdubbeling van N33. De oppositiepartijen SP, ChristenUnie en PvdA vinden het vreemd dat Menterwolde zoveel geld uitgeeft, terwijl er bezuinigd moet worden op sociale en openbare maatschappelijke voorzieningen. Ook wordt deze weg in hun ogen slechts gebruikt door bedrijfsmatig bestemmingsverkeer (landbouwers) en enkele aanwonenden. Het VVD-raadslid Chris Ubels plaatst vraagtekens bij het moment dat de Buitenweg wordt aangepakt. Boeren zijn volgens hem van begin Augustus tot eind Oktober op het land werkzaam. "Tijdens de oogst moet zo minimaal mogelijk iets worden gedaan aan de weg. Een goede aannemer doet er een maand over, een mindere een half jaar."

Appie denkt: Wat zullen wij vandaag eens gaan doen? Iemand een tip voor deze dag, die wat het weer betreft niet stuk kan zoals het nu lijkt.

18 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, je hebt keuze genoeg Appie. Wil je naar een vrijmarkt of naar een braderie, het is allemaal op fiets afstand te doen.
    Toch vreemd dat ze in Meeden op 28-04 Koninginnedag vieren, was me namelijk nog nooit opgevallen. Wat is de motivatie omdat op deze dag te doen.
    En over de Buitenweg, daar kun je wel een hele boek mee vullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wim, was allint dit joar vrouger Keuninginnedag op Maiden. Woarom? Ston hier boven te lezen. Dou ik het nog een keer.

    "Speciaal voor de oudere jeugd in het dorp houden ze het feest dit jaar op zaterdag. Zodat ze ’s avonds naar een bandje kunnen in de soos zonder dat ze de volgende ochtend weer vroeg hun bed uit hoeven."

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een vogeltje twitterde me al maanden geleden in de oren dat er al een paar jaar plannen zijn voor een andere lokatie voor het FOC. De link had ik nog niet gelegd tot de aubade van Moorlag vanmorgen.

    Nu schat ik in de grond aan de N33 verkocht wordt en dat het FOC, en de de droom van 600 banen, in oranje mist opgaan.

    Misschien kunnen julie/we iets bedenken om te beginnen met bedrijven voor zeg 60 banen?

    Maak er een mooie dag van, zonnetje is nu nog buiten!
    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk wel JP, gebakken lucht produceren. Daar heb je veel mensen voor nodig.En nog meer om het te verkopen. Zoals ook Veendam zijn eigen lucht verkoopt. Maar dat wis je wel, want h\je hebt zelf nog een doosje op bossum staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wim, ik dacht dat ze daarom windmolens wilden hebben in Pekela en Menterwolde: altijd wind toch?

    Maar wat is bossum?

    We hebben meestal airwick ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb geen zin me er té druk over te maken, maar als je dit http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=109562 leest (op Konininnedag!) moet je toch even denken aan die beroemde uitspraak van Máxima "een beetje dom".
    Bijna te dom om waar te zijn als je de laatste zin er bij pakt. Mag Redema/Revascom alle gemaakte kosten en gederfde inkomsten opvoeren? Ik mag hopen van niet.

    Eerst maar eens KD2012 van dichtbij gaan beleven. Doei.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jan
    dat is plan schade en dat valt onder de "totale" kosten.
    Oftewel: wij, de belastingbetalers betalen het ge-moorlag. En vanwege allerlei lokale akties is de schade een stuk hoger geworden; je kunt je afvragen of het geen opzet is geweest...
    Waarschijnlijk is een andere lokatie al aangekocht cq in optie genomen. (Ja, die vogeltjes he, dat kwettert maar en kwettert maar)

    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  8. En volgens Moorlag kun je zo'n koopcentrum beter laten aansluiten bij een bestaand koopcentrum. Oftewel, we houden het zo lang tegen, tot we de grond ergens anders voor nodig hebben, en ach, weet je wat, dan strijken we over ons hart en mag er wel een FOC komen bij de Stad. Oh, en dan zegt Moorlag niets meer over verdringingseffecten natuurlijk, want een winkel in de Stad heeft geen verdringingeffecten voor de regio...

    Ik walg hier echt van. Hoe houd je de regio klein..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. JP, bozzem = schoorsteenmantel.
    Politieke spelletjes kan ik niets mee. Heb zelf vaak een hoofdrol gespeeld, maar dat was op podia, waar het mijns inzien thuis hoort.
    Heb Moorlag beloofd hem in gedachten te houden tijdens het kweekgras trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. JP, een bossum is een vensterbank.

    En als hier -veel- meer gaat worden uitgekeerd dan grondprijs + indexering dan klopt er iets niet. Elke betrokken ambtenaar had dit kunnen zien aankomen immers.

    Je plant toch ook geen zwaar transport door het centrum van Veenendaal op 30 april 2012?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Sh*t, mijn eerste reactie ging verloren, maak ik in de tweede een domme fout. In de eerste stond wel schoorsteenmantel...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Jan, veel betrokken ambtenaren wel maar misschien waren betrokken bestuurders en hun gevolg een andere mening toegedaan? Hoop maakt vaker blind dan het de belastingbetaler lief is.

    Aan de andere kant: falen en nietsdoen zijn "ik heb het altijd wel gezegd", aan succes heeft iedereen karrevrachten meegedragen.

    En dan, van de regen in de drop komen: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=109578
    Een jaar geleden zagen de voetbalwerelden in Drenthe en Groningen er toch iets anders uit :(

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wim, op de schoorsteenmantels (!) staan bij ons wel kaarsen en wat foto's maar ook een bijna lege bierpul met muntjes. Geen doosje, dat is bij de verhuizingen wel gesneuveld.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. waarReker&TerLaanInHetSchrijvenSamengaan30 april 2012 om 12:13

    is 'bossum' niet gewoon Mokkumers voor 'bozzem' ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bozzem= Gronings voor schoorsteenmantel.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Eindelijk is iedereen wakker, volgegeten en schoon... iets verlaat gaan we nu op pad. Doeiii.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Roskam, jij had het goed. Bij ons wordt deze benaming(die in het Gronings Drents en Overijssels/Twens) nog altijd gebruikt voor de schoorsteenmantel.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hadden jullie net zo'n leuke dag als wij hadden? Mooi! En anders misschien 5 mei? Net de line up voor de optredens in Veendam gezien: in een woord amazing! Zo'n 5, 6 podia, stuk of 20 performances dus de moeite meer dan waard. Geluk in de Veenkolonieen!

    BeantwoordenVerwijderen