Teller

dinsdag 26 mei 2015

26052015

Eind januari kreeg Dagblad van het Noorden harde kritiek van burgemeester en wethouders van Menterwolde over publicaties over een angstcultuur op het gemeentehuis las ik vanmorgen in dezelfde krant. Ook de fractievoorzitters van Kritisch Menterwolde en PvdA kregen er flink van langs. Het huidige college van B en W (Zonder BM van Zuijlen die is opgestapt. Appie) biedt nu schriftelijk zijn excuses aan. In een rapport dat donderdag in de gemeenteraad van Menterwolde wordt besproken, staat dat het college in een eerder stadium de aard en omvang van de problematiek en de forse impact op het personeel heeft onderschat. ,,Het college realiseert zich ook dat de brief van 27 januari 2015 en met name de passages richting twee fractievoorzitters en de pers niet passend zijn.’’

31 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, we leven in een excuses cultuur.En gaan zonder schroom tot de orde van de dag. Hebben de mensen die het wat aangaat er wat aan? Nee,de schade die is aangericht is blijvend!
    (dat is mijn mening, en daar hoeft geen 1 met eens te zijn.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het wel met je eens hoor Wim, het is natuurlijk als je de betreffende brief leest, vreemd dat men deze ondertekend heeft! Dit is willens en wetens gebeurt! En dan nu, na ongeveer een maand na het uitkomen van het rapport, pas met excuses komen....het ergste vind ik het persoonlijk voor de ambtenaren, die mensen hebben zich echt niet gesteund gevoeld door deze mensen, na deze brief, waarin men dus keihard beweert dat er niets aan de hand is, een lofzang over de gemeentesecretaris, en geen woord over de ambtenaren...we hebben het er donderdag over in de Raadsvergadering. Het rapport wordt deze week op de site gezet zodat iedereen hem kan lezen. Ben benieuwd naar de reacties...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anja,
      wat staat er nou precies in het rapport?

      Wat was de aard van de angst;
      - welke ambtenaren/functies leden eronder;
      - wat veroorzaakte de angst;
      - was de angst reëel;
      - werd/wordt die angst ingegeven door de aanstaande veranderingen;
      - heeft de wijze van leidinggeven noemenswaardig bijgedragen aan het ontstaan en/of in stand houden van de angst of wordt dat enkel door velen zo gevoeld omdat er nu eenmaal iemand de schuld moet hebben van alle ellende?

      Allemaal vragen waarop de burger nog geen antwoord heeft/krijgt zolang men het rapport niet zelf kan lezen en beoordelen...
      en dus vragen die...,
      nog afgezien van het feit dat er blijkbaar een angstcultuur leefde...,
      van wezenlijk belang zijn om te kunnen oordelen over 't gebeuren en hoe er op te handelen.

      Besef verder dat alle ambtelijke organisaties de afgelopen jaren flink onder druk zijn komen te staan, er wordt op alle niveaux en fronten flink gereorganiseerd/ingekrompen/om-enbij-geschoold/bezuinigd.
      Allemaal zaken die die lat ook binnen de organisatie in onze gemeente flink hoger hebben gelegd en nog gaan leggen; en dus zaken die altijd zullen zorgen voor een zekere druk en gevoelens van angst, onveiligheid en gemis aan baanveligheid en saamhorigheid.

      Als je je dat beseft is het helemaal niet zo vreemd dat 't college even de tij heeft moeten nemen om tot een weloverwogen oordeel te komen en dus ook met het antwoord op de vraag of excuses wel of niet op z'n plaats zijn/waren of niet.

      Blijkbaar vindt het college dat de tijd er nu (over)rijp voor is...,
      al was het alleen maar voor de bühne.

      Verwijderen
    2. O, ja,
      straks kunnen we dus op de site van de gemeente een samenvatting vinden van een rapport (=bondig verslag) dat op zichzelf al niet meer dan beknopte weerslag kan geven van...

      Een samenvatting van een samenvatting van een verslag van een onderzoek van...

      Hoe zegt Gorden Ramsay het ook al weer zo mooi... (o.a. in een reclame voor sterke drank in vierkante flessen)...:
      If you cut too many corners you'll lose the edge

      Verwijderen
  3. De eerste is binnen...

    De VVD in Menterwolde is verbijsterd over de uitkomsten van het onderzoek van HR Adviesbureau GITP naar de vermeende angstcultuur op het gemeentehuis. "In het rapport staan praktisch geen feiten en die paar die er wel in staan zijn onjuist", zegt VVD-fractievoorzitter Mieke Bos. Haar partij neemt het op voor de, inzake dit rapport, naar huis gestuurde gemeentesecretaris Henk van der Wal.

    Van: http://www.menterwolde.info/politiek/gemeenteraad/vvd-vindt-rapport-angstcultuur-zwak-en-neemt-het-op-voor-gemeentesecretaris/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. goedenmorgen....
    en hoe weet mieke dat 'die' feiten onjuist zijn?

    ik ga het even lezen later....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Net terug van een korte vakantie. Met interesse heb ik enkele reacties op het Peerd van vorige week gelezen. Allereerst het pleidooi van S(e)K, die het hele college en de ambtelijke top naar huis wil sturen omdat zij misstanden te lang door de vingers hebben gezien.
    Zoals we al eerder hebben gezien, is S(e)K op de hoogte van allerlei zaken die niet bij iedereen bekend zijn. En ook beschikt hij over een zeker vermogen om dit zodanig te formuleren dat het lijkt alsof Menterwolde afstevent op een financiële ramp als deze mensen aan het roer blijven. De naar huis gestuurde topambtenaar (door andere hoofdrolspelers als een van de medeverantwoordelijken gekenschetst) verschijnt hier als een klokkenluider die de gemeente van groter kwaad heeft willen redden en een ‘opstand’ onder het personeel heeft uitgelokt.
    Inderdaad, dat zou ik ook schrijven als het om mijn familie zou gaan. Maar of de zaak Kaynak hiermee gediend is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had al een vermoeden dat ottoknot gestoord is. Nu is dit bevestigd.

      Verwijderen
  6. Het verhaal van Anja van Duren van vorige week is van een heel ander kaliber. Het roept grote vraagtekens op over zuiverheid in de politiek en de bereidheid van de PvdA-fractie lessen te trekken uit het nabije verleden. Met alle consequenties voor de toekomst
    Zelf ben ik (met opzet) niet begonnen over mijn klokkenluiderbrief van ruim vijftien jaar geleden. Dat doet zij wel. In stereotype bewoordingen die al vijftien jaar als een versleten grammofoonplaat worden herhaald. En die door de feiten al lang zijn achterhaald.
    Voor wie het niet weet: het ging om vertrouwelijk rapport over mogelijke misstanden, geschreven op verzoek van de toenmalige CdK. Die liet de schrijver dezes meedelen dat hij zelf ook de nodige vermoedens had. Deze brief was aanleiding voor een summier vooronderzoek, dat werd gestaakt toen bleek dat een hoofdgetuige zijn verhaal weer introk. Ik heb daar toentertijd nooit iets van naar buiten gebracht. Het bleef toen immers bij vermoedens (en die gingen niet over tegels en beslag).
    De betrokkenen brachten het onderzoek zelf naar buiten. Dit door de brief uit het provinciehuis te stelen en uit hun verband gerukte passages middels het nodige knip- en plakwerk rond te sturen. Door het verspreiden van valse geruchten, door krokodillentranen, stemmingmakerij en opruiing. Om hun eigen straatje schoon te vegen. En vooral om de aanstichter met pek en veren uit het dorp te jagen (wat zoals bekend niet lukte). Over angstcultuur gesproken...
    In werkelijkheid ging het uitsluitend om een topambtenaar en zijn medestanders. Maar zij lieten het voorkomen alsof de PvdA in haar hart werd aangevallen. Alle grenzen van integriteit, fatsoen en partijmoraal moesten hiervoor wijken. Kennelijk omdat de betrokkenen doodsbang waren dat er meer rotzooi naar boven zou komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. (vervolg)
      En de rotzooi is geleidelijk naar boven gekomen, zij het niet onmiddellijk in zijn volle omvang. Gedeputeerde Staten en de verschillende rijksinspecties grepen hardhandig in. De eerste burgemeester werd bruusk door haar eigen partijgenoten afgeserveerd. Een tweede PvdA-burgemeester die met het gesjoemel van zijn vroegere kameraden niet langer door de vingers wilde zien, werd door zijn partijgenoten tot op het bot afgebrand.
      Twee officiële PvdA-rapporten hebben dit alles onderschreven. Dit nadat een Muntendammer partijgenoot (Bé Hooijer) de knuppel in het hoenderhok gooide. De kiezers hebben vervolgens hard geoordeeld. Een van de hardnekkigste meelopers liet – toen hij niet meer in aanmerking kwam voor het wethouderschap - zijn opvolger struikelen en liep over naar de oppositie. De gemeentesecretaris werd enkele maanden vervroegd met pensioen gestuurd, omdat er toch nog een belastend dossier op tafel kwam (zie het Peerd van 7 mei). En op allerlei manieren is sindsdien de bezem door het ambtelijk apparaat gegaan – helaas soms met evenveel willekeur als daarvoor. En tenslotte onthulden de kranten het zwartgelddrama achter de BV Veendam, waar de voormalige leider van de PvdA een administratieve sleutelrol vervulde. Over geheimen gesproken, die al vijftien jaar geleden aan het daglicht dreigden te komen.
      Nooit bewezen dus, Anja? Er hoefde niets meer bewezen te worden, want de betrokkenen hebben zichzelf al door hun verdere gedrag gediskwalificeerd. En ook als de hoofdpersonen aanvankelijk niets verweten kon worden: zij gebruikten het vastgelopen vooronderzoek sindsdien als een vrijbrief voor verder kattenkwaad.

      Ja, ik vind het pijnlijk en gênant, en het choqueert me telkens weer. Niet zozeer dat een netwerk van corrupte bestuurders jarenlang een PvdA-afdeling heeft misbruikt voor eigen zaakjes (en dat niet alleen in Menterwolde). Meer nog dat er nog steeds PvdA-raadsleden zijn die weigeren een les te trekken uit dit onzuivere verleden. \
      Dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst. Ook hier weer krokodillentranen, nu blijkt dat de PvdA-fractie kort geleden ten onrechte in het beklaagdenbankje is gezet. Krokodillentranen, omdat de eigen rol in het verleden hierdoor lijkt te worden goedgepraat. En ook omdat zich de daders van vroeger zichzelf als slachtoffer of zelfs als klokkenluider kunnen gaan profileren.

      En waren zou ik mijn boosheid hierover onder stoelen of banken steken? Voor mij voelt het als een judaskus dat een PvdA-raadslid zich vijftien jaar na dato nog altijd opwerpt als woordvoerder van de mensen die de Menterwolder politiek in diepe ellende en tweedracht hebben gestort. Bah. Als kiezer zou ik het wel weten...

      Verwijderen
  7. De reactie van de VVD vind ik moedig. Zeker als je in aanmerking neemt dat een aantal feiten die de weggestuurde gemeentesecretaris ten laste worden gelegd, in werkelijkheid op het conto van zijn voorgangers moeten worden geschreven. En ook dat er weliswaar sprake is van een angstcultuur, maar dat zijn naam daarbij niet uitdrukkelijk wordt genoemd.
    ‘Gepubliceerd is dat 60 procent van het personeel een angstcultuur zou ervaren, maar wie goed telt ziet dat 24 van de 70 medewerkers - dat is 34 procent - melden iets van angstcultuur te weten, waarbij onduidelijk is of ze klagen over de gemeentesecretaris of over andere collega's.’
    In het rapport wordt de periode onder oud-gemeentesecretaris Klaas Nieland gepresenteerd als een tijd die gericht was op continuïteit en stabiliteit. ‘We weten dat dit niet juist is: het was een tijd van stilstand en achteruitgang. De raad heeft niet voor niets in 2013 meer dan 1 miljoen euro vrijgemaakt om de organisatie te moderniseren en het personeel nu wel opleidingsmogelijkheden te bieden. Voor vele personeelsleden was het de eerste kennismaking met beoordelingsgesprekken. Die waren in de organisatie praktisch onbekend.’

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Daarom toch nog maar even terug naar de Quickscan van 2003.
    Waar het toen vooral aan schortte, was de autoritaire stijl van leidinggeven en een diepgaand gebrek aan communicatie. Er bleek binnen de gemeentelijke organisatie een tweedeling te zijn ontstaan. Aan de ene kant de politieke en ambtelijke top, aangevuld met enkele vertrouwde medewerkers. Zij maakten het beleid en nemen de belangrijkste beslissingen. Maar uit partijpolitieke overwegingen week men geregeld van de afgesproken doelstellingen af. Er werd dan ook geklaagd over “de stijl van willekeur en ad hoc beslissingen”. Zelfs bij de afhandeling van verzoekschriften zou sprake zijn geweest van willekeur. De positieve toon die uit sommige delen van het rapport sprak (“conflicten hebben we hier niet”), leek dan ook vooral uit de hogere regionen van de organisatie te komen.
    Aan de andere kant stonden de uitvoerende ambtenaren. Zij werden vaak slecht op de hoogte gehouden en hadden bovendien geregeld het gevoel dat ze de missers van de politiek moesten rechtbreien.
    Enkele citaten:
    ‘Over de manier waarop de besluitvorming tot stand komt bestaan veel klachten. Deze richten zich vooral op het Management Team ... Een deel van de ondervraagden geeft aan dat er in de gemeente zich geen conflicten voordoen of hebben gedaan. ... Ons is gebleken dat er wel degelijk mensen ziek thuis zijn geweest als gevolg van een conflict, en ten tweede is gebleken dat naast incidentele gevallen in het ambtelijk apparaat, vooral in de buitendienst veel onrust is.’
    ‘De kwaliteit en de stijl van leidinggeven is een bron van zorg en onrust. ... Het merendeel van de geïnterviewden noemt de kwaliteit van de leiding niet goed: “Er is gebrek aan sturing, het zijn inhoudelijke mensen, zonder de bagage om de afdelingen aan te sturen, de stijl is feodaal”.
    ‘De stijl van leidinggeven van de gemeentesecretaris wordt met grote regelmaat genoemd. Enerzijds is er bewondering voor zijn grote inzet en energie, anderzijds wordt zijn stijl als dwingend en fanatiek ervaren. De stijl van de gemeentesecretaris drukt zin stempel op de organisatie. Men is daarover zeer tevreden (vooral in de top van de organisatie: onvergelijkbaar; niets is hem teveel) of men is bijzonder ontevreden (vooral op de werkvloer: feodaal en dreigend), er is geen middenweg. De stijl van leidinggeven verdeelt de organisatie in voor- en tegenstanders.’
    Over angstcultuur gesproken: als ‘dwingend en fanatiek’, ‘feodaal en dreigend’, zo werd de stijl van de toenmalige gemeentesecretaris door een deel van het personeel gekenschetst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooit gehoord van Appels en Peren? Henk van der Wal is in Dordrecht ontslagen wegens klachten over intimidatie, seksuele intimidatie, onbetamelijk gedrag, niet integer handelen, misbruiken van de loyaliteit van medewerkers, misbruiken van zijn positie en het veroorzaken van angst. Daarnaast gaf hij sommige medewerkers een voorkeursbehandeling, maakte hij bovenmatig veel privégebruik van de computers en liet hij een parkeerboete ongedaan maken. Ook probeerde hij een medewerkster die zich seksueel geïntimideerd voelde, om te kopen.
      Deze tekst komt uit zijn ontslagdossier schreef DvhN op 1 mei 2015.

      Verwijderen
  9. Otto, ik heb duidelijk gezegd, dat we een andere weg zijn ingeslagen, wel lering hebben getrokken uit het wel of niet ware verleden...wat wil je hiermee bereiken steeds weer oude koeien uit de sloot halen...wat schieten we hier mee op! Ik zie de meer waarde hier niet van in! Je verteld jou zijde van het verhaal, mensen kunnen zich niet verdedigen en ik was en gen geen partij in deze...dus, laat mij hier aub buiten! Jij hebt jou visie en iemand anders heeft zijn/haar visie. Ik wil dit graag buiten het huidige probleem laten, aangezien de pvd ain het vorig en dit college geen deel uitmaakt dus laten we dit nu aub laten voor wat het is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Slap, Anja, je blijft in ontkenning en niet-willen-weten steken. Maar wel zelf beginnen over 'onbewezen zaken' van jaren terug. Daarmee word je willens en wetens partij van degenen die hun eigen straatje proberen goed te praten.
      En door die houding kun je niet zien dat we nog steeds met de nasleep van dit alles zitten. Geen oude koeien, maar stokebranden die nog altijd vanuit de zijlijn proberen hun twijfelachtige zaakjes naar voren te brengen.
      Tenslotte: ik vat dit ook persoonlijk op. Want door de lasterverhalen die jou kennelijk op de mouw gespeld zijn te herhalen, beledig je ook mij.

      Verwijderen
    2. Geen laster verhalen...en weiger een deel te worden in jouw vete tegen het verleden. Dat mag je slap vinden, ik hou het graag zuiver, aangezien ik probeer duidelijk te maken dat ik daar niks mee kan....ik was part noch deel in bovenstaande...ik luister, en lees, maar moet ik alleen jouw verhaal geloven?? Of de andere verhalen? Zeg het maar....jammer dat je zo reageert.

      Verwijderen
    3. Haha, niet willen kiezen is ook kiezen. Heeft niets met zuiverheid te maken.

      Maar het gaat niet over het verleden. Het gaat over hier en nu. Henk van der Wal valt ongetwijfeld veel te verwijten. Maar hem kunnen niet alle fouten uit het verleden worden aangerekend. Wie dat probeert, wekt de indruk iets anders te willen afdekken en vergoelijken.

      Verwijderen
    4. Otto, ik laat het hierbij, je interpreteerde mijn woorden zoals jij het wilt. Ik zeg nogmaals, ik wil me hierin niet nu verdiepen. Wat ik weet, is genoeg, de ellende van nu en van vroeger...het is voor ons als raadsleden al lastig genoeg om zonder al visies van anderen een eigen objectieve mening en ook eerlijke mening vormen.

      Verwijderen
  10. Anja, ik kan een eind meegaan met je, maar een ieder kan hier binnenlopen en zich ook verdedigen als men zich daartoe geroepen voelt. Ben zelf ook meer van de blik naar de toekomst, maar als het heden niet lekker zit, dan zul je toch eerst schoon schip moeten maken. En dat laatste daarin zijn wij in Menterwolde geen koploper helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Appie, ik hoor de verhalen van twee kanten...en wie moet ik geloven? Ik was part noch deel van dat verleden...en dat wil ik ook graag zo houden...ik vind het jammer, dat als je een mening geeft en dat niet is wat iemand wil horen je slap bent, je niet weet hoe het zit enz. Ik weiger om hier de zaken die ik gehoord heb hier te plaatsen. Dat zou de discussie die ik gewoon niet wil omdat het over het verleden gaat. Ik snap dat dit volgens iedereen invloed heeft op het heden.Maar wij willen ons graag bezighouden met het heden. Ik zeg niet dat Otto liegt, i, zeg alleen dat iedereen zijn eigen waarheid heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anja, als niet betrokkene van destijds wil je er liever niets over zeggen, maar soms is dat wel nodig op allerlei gebied. Of dat in dit geval moet, dat is niet aan mij. Jouw fractiegenoot maakte wel deel uit van eerdere raden, dus geheel onbevangen kun je als fractie niet de discussie ingaan. Persoonlijk vind ik het jammer dat er veel "oudgedienden" in de politiek van Menterwolde meedoen. Als die het echt goed meenden met de gemeente, dan hadden die zich terug moeten trekken naar mijn niet helemaal bescheiden mening.

      Verwijderen
  12. Appie, ik snap wat je bedoelt, maar de kiezer heeft gekozen...dat is niet aan ons....

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Anja,

    Het gelijk van 't ongelijk

    De waarheid is net een medaille...,
    beide hebben twee kanten...,
    afhankelijk vanaf welke zijde je kijkt...
    is steeds de andere zijde de keerzijde.

    Maar ook al heeft elke medaille zo z'n keerzijde...,
    't resultaat is niet dat er opeens twee medailles zijn.

    Met de waarheid is het precies eender...,
    al heeft de waarheid haar keerzijde...,
    er is maar één waarheid,
    namelijk de Waarheid.

    Wie beweert dat ieder z'n eigen waarheid heeft...,
    die gaat niet voor de waarheid...,
    maar laat na ieder in zijn waarde te laten...,
    die neemt genoegen met het gelijk van het ongelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik laat een ieder in zijn waarde....zal ik altijd doen, maar neemt niet weg, dat het niet zo moet zijn dat je het met iedereen eens moet zijn...we varen allen onze eigen koers. Voor ons staat eerlijkheid met stip op een...

      Verwijderen
    2. Anja,
      ik geloof je...,
      althans ik geloof dat meent wat je zegt...,
      of tenminste dat je wilt geloven wat je zegt.

      Maar je laat anderen pas in hun waarde als je die ander serieus neemt...;
      Ook als je het niet met de ander eens bent.

      Dus als je al een standpunt inneemt over het standpunt van de ander...,
      neem dan tenminste de moeite om je in andermans standpunt te verdiepen...
      en dus zoveel mogelijk de moeite te nemen feiten van fictie te scheiden.

      Doe je dat...
      dan zul je zien dat je iemand...
      die liegt, de waarheid bewust of onbewust verdraait, wat te verbergen heeft...,
      pas echt in diens waarde laat door diens 'schijnwaarheid' niet zondermeer voor zoete koek te slikken.

      Iemands waarde...
      is niet zozeer wat iemand voorgeeft te doen...,
      maar wat hij doet of nalaat...,
      de rest is schijn en heeft geen waarde.

      Dat alles laat onverlet...
      dat je je eigen keuzes kunt maken...
      en dat je je eigen koers kunt varen.
      Maar besef dan ook dat...
      wat je eigen keuzes lijken te zijn...,
      dat wat je eigen koers zou moeten zijn...;
      Dat dat in hoge mate wordt bepaald door wat anderen je doen geloven, willen laten geloven, wat je niet ziet, wat je niet wilt zien...
      wat je je niet bewust bent.



      Verwijderen
    3. Prachtig verwoord Sik......

      Verwijderen
  14. Het negatieve trekt vaak meer negatiefs aan. Strijd tegen onrecht roept geregeld meer ellende op. Het is doorgaans beter om op te komen voor recht en rechtvaardigheid, dan je te focussen op gepasseerde onrechtvaardigheden. Ook ik neig ertoe dat wel eens te vergeten.

    Laten we daarom aanstaande donderdagavond het gedrag van de raadsleden nog eens goed tegen het daglicht houden. Gaat het om oud zeer en open wonden? Of is iedereen werkelijk bereid een punt te zetten achter het verleden en de gemeente Menterwolde naar een betere toekomst te leiden? Ik ben benieuwd,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Otto,
      zaken tegen het licht houden is al voldoende...,
      ook voor zaken die het daglicht niet verdragen.

      Ik zei 't al eerder (en vast niet als eerste):
      De geschiedenis heeft geen invloed op 't verleden...
      maar des te meer op 't heden...
      ... en dus op de toekomst.


      Of anders verwoord:
      De geschiedenis werpt haar schaduw steeds vooruit...,
      nooit naar achter.

      Verwijderen
    2. Een punt zetten achter het verleden klinkt overigens mooi...,
      net zo mooi als de toekomst voor de Gemeente Menterwolde.

      't Lot van het verleden is al bezegeld...
      en daarmee vrijwel zeker ook de toekomst van deze gemeente.

      De geschiedenis van deze gemeente beslaat straks niet meer dan een periode van een kleine 30 jaar...;
      Voor jou zal het een eeuwigheid hebben geleken...,
      maar voor de gemiddelde burger zal het weinig meer zijn dan op z'n best een voetnoot in hun leven.

      Verwijderen
    3. Nee, daarover heb ik geen enkele twijfel. Menterwolde was altijd al een eendagsvlieg. Een gelegenheidsverbond van vier dorpen, bijeen gehouden door een huis-aan-huis-blaadje en een gemeentelijk apparaat. Een perfecte maskerade voor keizers zonder kleren.

      Verwijderen