Teller

vrijdag 10 juli 2015

10072015

Ik ga laat naar bed, ben van plan niet vroeg op te staan, vandaar nu reeds de opening van de kroeg. Waar zullen wij het eens over hebben vandaag? De klant is Koning, steek maar van wal!

8 opmerkingen:

  1. Goedemorgen.....hier wel vroeg opstaan....nog een dagje werken...dan weekend!!! Heerlijk....heb er zin in!!. We gaan morgen naar de oefenwedstrijd aan de langeleegte...toch een beetje nostalgie.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. we zouden het over Ronald Plassterk kunnen hebben die de vlieger die Balkenende eens opgelaten heeft, weer te tonele heeft gebracht.De lonen afstemmen op het salaris van de minister-president. Ik vraag me nog altijd af wat deze persoon in de regering doet. Van zijn hand zijn de provinciale en, gemeentelijke herindelingen, wat ontbreekt is een sterke leider die leiding geeft aan dit proces. Met als resultaat dat ondanks de vele vergaderingen en studies er geen schot in komt. Ben ik er een voorstander van? Nee! Want je krijgt nog meer lage en hogere bestuurslagen die met elkaar moeten communiceren.
    En dat is niet het sterkste punt in dit polderlandschap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim,
      volgens mij moet je nog een goed nalezen wat Plassterk heeft gezegd over topsalarissen in de Publieke-Sector.

      Sinds 1 januari 2015 geldt er een harde grens:
      Niemand in de Publieke-Sector mag een (kaal) salaris verdienen dat hoger is dan dat van onze ministers (=> 's lands eerste dienaren/ hoogste ambtenaren).

      Plassterks voorstel is om die harde norm iets te verzachten...,
      uitzonderingen toe te staan voor bijzonder talent en zeer specialistische werk op o.a. wetenschappelijk, bestuurlijk en artistiek gebied.
      Dat lijkt vreemd maar is uiteindelijk toch wel begrijpelijk als je je beseft dat het anders niet of nauwelijks meer mogelijk zal zijn topdirigenten, musici en andere artiesten te behouden (laat staan te werven) voor onze nationale orkesten, dans, opera en toneelgezelschappen.

      "So what..." hoor ik velen al denken/zeggen, "...laat ze dan lekker elders meer verdienen...".
      Maar zo simpel is het niet...;
      Onze nationale top-orkesten en andere artistieke gezelschappen behoren ook internationaal gezien tot de absolute top.
      Ze vormen zo ook een niet onbelangrijk visitekaartje voor de BV-Holland/BV-Nederland en daarmee brengen ze direct en indirect ook geld in het laatje.
      En dan moet je niet alleen denken aan een stad als Amsterdam die leeft deels van toerisme dat juist ook op deze kwaliteiten blijft drijven.

      Voor toptalent in de wetenschap geldt hetzelfde, het is belangrijk voor onze studenten dat ook hier toptalenten op hoge scholen en universiteiten rond blijven lopen.
      Als toptalent alleen op buitenlandse uni's een beetje 'normaal' kan verdienen zullen er meer weglekken dan goed is voor ons onderwijs en onze veelgeprezen/gewenste kenniseconomie.

      Daarnaast loopt Plassterk net als zijn voorgangers op tegen dezelfde muren van het bestaande contract. Wie contractueel recht heeft op meer zal dat niet altijd in het Algemeen Belang vrijwillig willen inleveren.
      Hier staat ook deze Regering met de rug tegen de spreekwoordelijk muur; Alleen bij contractverlengingen en nieuwe aanstellingen is het simpel mogelijk het salaris op/onder het gewenste top-niveau te brengen.


      Maar dat alles neemt niet weg dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt die zogenaamde Balkenende-norm te gaan handhaven...
      en als Plassterk dat min of meer gaat lukken waar anderen tot nog toe steeds faalden...,
      dan is dat op zich een bestuurlijk kunststukje dat niet niet velen ooit zullen evenaren in dit land.
      Plassterk verdient wat mij betreft dus alle lof als hem dit gaat lukken...;
      Bijna zou je hem dan vergeven uitvoering te hebben willen geven aan de gedrochten van bestuurlijke herindelingen (tja, je wordt er in zo'n coalitie nou eenmaal mee opgezadeld) waar behalve allerhande consultants echt niemand beter van zal worden.

      Verwijderen
    2. SiKo, zit weer een hoop "gelijk" in je verhaal, ben ik van je gewend, maar op het end geef je deze coalitie de schuld van de herindelingswoede. Dat virus heerst al veel langer. Kijk maar eens hoe Menterwolde is ontstaan. Begon met de Broeken aan elkaar te naaien, later werden daar nog eens Meeden en Muntendam aan toegevoegd. En wat heeft het gebracht? Niks als ellende, maar nu zou een herindeling wel eens de redding kunnen zijn.

      Verwijderen
    3. AB,
      Plasterk zit in een coalitieregering...
      en dus dient hij coalitie-beleid te bereiden.
      Maar wie van die coalitiegenoten nu werkelijk de grootste voorstanders zijn van zo'n grootschalige bestuurlijke herindeling is niemand echt duidelijk.

      Helemaal de vinger achter de waarheid komen doe je nooit...
      maar je kunt wel een aantal mechanismen aanwijzen:
      1) ambtelijke druk:
      men is er op ambtelijk niveau al jaren mee bezig en dus komt het automatisch op elke agenda te staan bij elke coalitiebespreking en dus ook de vorming van deze coalitie.

      2) dogma's:
      de VVD wil minder ambtenaren en minder overheid...,
      de PvdA wil meer sociaal bestuurlijke slagkracht en dus meer taken houden/onderbrengen onderbrengen bij de overheid...;
      Beide dogma's zijn 'geholpen' met voortdurende herindelingen omdat de VVD daarbij denkt aan minder overheid en dus minder ambtenaren, terwijl de PvdA denkt zo dat de Overheid ondanks een minder ambtenaren en regels toch strakker regie krijgt op de maatschappij.

      3) druk vanuit belanghebbenden
      al die consultants en lobbyisten blijven hun stokpaardjes berijden ongeacht de politiek kleur van regering en/of coalitie...,
      ze geven hoogsten het paardje een meer passend nieuw tuig en zadel opdat men (de politiek) het bit in de bek/mond neemt.

      Dus Ab,
      ik geef niet zozeer deze coalitie de schuld..,
      laswel het systeem waarin alle betrokken coalitiepartijen zich gedwongen zien dit soort beleid steeds weer, weliswaar ook steeds in een nieuw jasje gestoken, uit te voeren.

      Verwijderen
  3. Kijk en met de nuance van Appie, noodzakelijk naar mijn mening, kan ik met beide hierboven heel goed mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met SiKo en Appie dus. Siko vwb Plasterk en Appie betreffende herindeling. Liever vandaag dan morgen!

      Verwijderen
    2. Chris,
      ik snap de gedachte...,
      maar het is de verkeerde remedie die slechts uit wanhoop wordt aangegrepen.

      Ook in kwade oplossingen zit altijd wel iets lekkers...;
      Geen wonder dus dat 'we' vaak de slechtste oplossingen kiezen omdat die het gemakkelijkst tenminste nog iets lekkers te bieden hebben waarmee het toekomstig leed enigszins wordt verzoet danwel (voorlopig) aan het oog onttrokken.

      Verwijderen