Teller

zondag 8 oktober 2017

Week 41 Golden Peerd 08-10-2017

Er was een politieke middag georganiseerd door GroenLinks in de Broeckhof in Zuidbroek met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen van Midden-Groningen. Altijd jammer om dat op een middag te doen, want de werkenden onder ons kunnen dan niet komen.

17 opmerkingen:

  1. Hoewel het programma van Groen Links staat mij niet aan,een beetje wereldvreemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leg uit...

      Overigens ging het vrijdag niet of nauwelijks over het program van Groen-Links Midden-Groningen...,
      het was een poging tot een lijsttrekkersdebat van de 9 deelnemende lokale lijstrekkers.

      Voorafgaand was er een inleidend verhaal van Liesbeth van Tongeren over haar ervaringen met de gaswinningsellende, waarbij ze een betoog hield dat vrijwel door alle aanwezigen in hoge mate kon-moets worden beaamd. Ook riep ze de plaatselijke bestuurders (ongeacht politieke kleur) op meer en vooral gezamenlijk krachtig op te trekken om zo werkelijk wat te doen voor burgere s en bedrijven die meer en meer dreigen in de knel te komen tussen de de mollochen van NAM, EZ, NCG en CVW.

      De lijsttrekkers konden zich vervolgens presenteren met hun visie aangaande de gaswinningsellende..., waar bij ze allemaal dezelfde fouten maakten door zich te beperken tot het fenomeen aardbevingen blijkbaar niet beseffend dat schade niet alleen het gevolg is van bevingen maar misschien nog wel meer/in hogere mate van andere gevolgen van ondermijning (door m.n. gas- en zout-winning).
      Na daar (een paar keer op te zijn gewezen) namen een aantal lijstrekkers ook het woord mijnbouwschade in de mond maar ze hadden het vervolgens feitelijk alleen maar weer over 'de-aardbevingen'.

      Het CDA was duidelijk...
      zij (de gemeentelijke politiek) gingen er niet over (blijkbaar een soort vrijbrief om het er daar ook maar bij te laten...,
      om behoudens wat lobbywerk bij NCG/Landelijkle politiek maar gewoon af te wachten wat er over ons heen komt aan maatregelen van bovenaf (en die dan als plaatselijk verantwoordelijke bestuurders uit te voeren).

      De andere partijen kwamen niet veel verder dan de vaststelling dat het CVW ofwel weg moet dan wel anders/beter moet gaan functioneren.
      De VVD wist nog te melden dat men toch echt ook z'n stinkende best deed om de contacten in Den Haag te bewegen tot ruimhartige compensatie en men wilde zich inzetten voor bedrijven zodat niet weg trekken en zelfs kansen zouden kunnen benutten die de gaswinningsellende met zich meebrengt...
      en dat was volgens de VVD best want er moest nog heel wat gas worden opgepompt en dat levert dan mooi wat centjes op om wat mee te doen...;
      Oogkleppen zijn blijkbaar vrijelijk beschikbaar.

      Alle partijen waren uiteraard voor een (meer) ruimhartige vergoeding van schade (blijkbaar zonder zich echt druk te maken over wat te doen aan de oorzaken/veroorzakers)...;
      maar welke criteria dan zouden moeten gelden voor zo' ruimhartiger compensatie?

      Een aantal lijsttrekkers wist ook van de eigen schade-ervaringen te verhalen, die in een aantal gevallen na wat getouwtrek netjes was opgelost (voorlopig) gehad. CDA (Drenth) merketterecht p dat hij goeden snel geholpen was omdat zijn schade beperkt van omvang was, bij grotere/kostbaarder schades liep het allemaal stukken stroever. Marriët Bosman (GL) wist te melden dat er aan haar boerderij in Trips nog steeds niets was gebeurd (dat lijkt me best lastig voor een stel in scheiding, want beschadigd goed is vrijwel onverkoopbaar).
      De lijsttrekker van de SP had ook ook zo z'n ervaringen met het VW, en had er weinig goede woorden voor over, maar hij was nu wel min of meer geholpen.

      Maar is nou die schde werkelijk verholpen of is er weinig meer gebeurt dan het cosmetisch wegwerken van de zichtbare schade met pleisters (pleisterwerk) een paar hechtingen (wokkels) een nieuw behangetje en een lik verf.
      Vrijwel alle schade door bodembeweging uit zich eerst in spanningen, vervormingen en beschadigingen van de fundamenten, en daar is in geen van de gevallen volgens mij iets aan gedaan.

      Verwijderen
    2. Ik heb zelf nog een vraag gesteld of het misschien een idee was voor de gemeente om zelf de (gerichte) plaatsing van tiltmeters te initiëren omdat die in tegenstelling tot de versnellingsmeters van NAM/TNO/KNMI niet zo zeer bevingen meten maar de gevolgen ervan.
      laatsing van tiltmeters is belangrijk omdat ze ter plekke aantonen wat er met de grond en bebouwing gebeurt en is gebeurt ook als dat heel langzaam gebeurt of pas een dag/week/maand na een beving.
      Nog iets wat pleit voor tiltmeters is dat ook het effect van bevingen op wat grotere afstand of van geringe sterkte gemeten kunnen worden....;
      Het is niet voor niets dat Kamp/EZ en Alders/NCG er alles aan gelegen is dat er geen tiltmeters worden ingezet, je ziet er veel te goed op at er gebeurt en dan kun je je niet meer verschuilen achter de zogeaamd gelijkmatige bodemdaling, en gelijkmatige uitdemping van bevingen.

      Wat dit betekent is blijkbaar lastig te begrijpen voor de heren en dames lijsttrekkers. 't CDA vond dat eerst maar eens bewezen moest worden dat die tiltmeters überhaubt wat zouden kunnen toevoegen; en ook de ander lijstrekkers hadden zich op de bijeenkomsten van NCG en NAM-c.s. duidelijk zand in de ogen laten strooien. Al de meetdate moest natuurlijk wel goed verwerkt kunnen worden en meer data zou alleen maar...

      De lijstrekker van de CU wist overigens no te melden dat na de laatste beving van 2,8 tussen Slochteren en Noordbroek bij hem het hele huis op de kop stond/had gestaan (ook zijn schade moest dus ruimhartig)...
      Toen ik hem vroeg hoe ver zijn huis van het epicentrum v die beving lag wist hij dat ook nog goed op te lepelen; ruim 3,2 km.
      Waarom ik hem dat vroeg probeerde ik hem vervolgens duidelijk te maken.
      Na al...,
      maar zeker als straks het nieuwe (pseudo-wetenschappelijk onderbouwde) schadeprotocol van kracht wordt...,
      gaat men uitvan z.g. shakemaps (effectgebieden) per beving.
      at houd in dat heel 'precies' berekend zou kunnen worden of de schade aan jouw huis wel of niet ook maar in de verste verste veroorzaakt/verergerd zou kunnen zijn door éé of meer specifieke bevingen.
      in het geval van de CU-wethouder van Slochteren betekent dat dat zelfs bij de meest ruimhartig voorgestelde compensatie hij daarvoor niet meer in aanmerking zal komen, want de shakemaps bewijzen 'overduidelijk' dat hij bijdie beving (ver) buiten het schadebrengende effectgebied woont.
      Dan helpt ook de opmerking (bevingen houden zich niet aan gemeentegrenzen) van de SP-lijstrrekker niets meer, men moet gaan beseffen dat het gaat om alle vormen van incidentele, cumulatieve en samenhangende bodembeweging, dat je dat niet simpel met een paar hyper-nauwkeurige versnellingsmeters van TNO/KNMI kan meten en verwerken in z.g. shakemaps

      Alleen met behulp van tiltmeters kun je deze onzinbenadering van onze overheid en NAM onderuit schoffelen..., maar dat zou wel eens flink wat geld kunnen gaan kosten.

      Verwijderen
  2. Best interessant dus, die happening in de Broeckhof. Des te sneuer om dat op een middag te houden. #fail

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komen nog meer van die sneue bijeenkomsten de komende weken.
      Tijd voor dagelijkse kost?

      Verwijderen
  3. Als ik zo de foto’s bekeek van de bijeenkomst dan leek het wel of er een bejaardensoos was leeg getrokken. Ik heb de indruk dat men helemaal niet zit te wachten op niks zeggende bijeenkomsten met pasklare teksten van lijsttrekkers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. de groep kiesgerechtigden van 50+ is beslist niet kleiner dat die van 50-, telje daar ook nog eens de 40+ bij op dan is het al helemaal niet vreemd dat verkiezingsbijeenkomsten niet al te veel (kiesgerechtigde) jongeren trekken...
      die zijn gewoon in de minderheid.

      Verwijderen
  4. Welke visionair neemt ons mee in de toekomst? Waar wil Midden Groningen naartoe werken?

    Gaan we inzetten op vergrijzing of proberen we jeugd binnenboord te houden.

    combi gaat teveel geld kosten om iedereen naar zin te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Antwoord 1:
      geen enkele visionair zal dat (kunnen)m doen

      Antwoord 2:
      nergens naartoe...
      (dode) dingen hebben geen wil
      (dode) dingen werken niet
      gemeentes zijn geen levende wezens, bezitten geen ziel, zijn niet tebezielen
      Het is aan de inwoners (en hun gekozen vertegenwoordigers) om zelf de hand aan de ploeg te slaan, in het heden te gaan werken opdat de toekomst er (hopelijk) rooskleuriger uit zal zien.

      Antwoord 3:
      wie niet inzet op vergrijzing ontkend het ouder worden van mensen of zet in op gedwongen euthanasie danwel verwaarlozing en versterving van hen die zich zelf niet meer kunnen/zullen redden.
      Het binnenboord trachten te houden van de jeugd lijkt me een zinloze exercitie...,
      de jeugd kan zal en moet zelf kiezen of ze hier willen blijven of dat het gras hen elders groenen toeschijnt.
      Zaak dus om het gras op orde te houden opdat ook de jeugd hier wil blijven grazen.

      Verwijderen
  5. follow the leader

    straatraces met rollator

    kunstmest voor jonkies

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor wie de film-docu nog niet gezien heeft...
    ... een impressie:
    Een Geschenk Uit De Bodem

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik blijf er bij dat er meer geluisterd moest worden naar de mensen van het eerste uur,die verontrust waren. Helaas we moeten nu op de blaren zitten. Want deze grootschalige gaswinning heeft ons de das omgedaan. Als je net als ik rondom je woonplek 5 grote gasclusters hebt waar altijd wel éen aan het affakkelen was, dan weetje dit kan nooit goed gaan. Toevoeging: ook voor Huizinge waren er al gasbevingen, alleen daar werd geen aandacht aan besteed.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In plaats van cadeautjes uitdelen aan de multinationals had het kabinet ook kunnen kiezen voor een schadefonds. De rest van Nederland heeft optimaal geprofiteerd van het Groninger gas, en als we ook maar iets terug vragen geeft men niet thuis. Voorbeeld : de 5e baan op Schiphol en de nieuwe terminal zijn gefinancierd uit gasbaten, onze eigen luchthaven bloed dood en als er 36 miljoen geïnvesteerd moet worden is het met hangen en wurgen. Nee men geeft liever miljoenen uit aan een nieuwe luchthaven Lelystad, en waar word het van betaald? U raad het al.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. VB, het gaat niet over geld maar over de schade die ontstaan is door de hebzucht naar macht en geld. De prognoses waren in 1960 dat ze hooguit 40 jaar gas zouden winnen, het is nu 57 jaar later dat ze nog steeds uit de zelfde bron putten. En dan na deze roofbouw de bewoners in de kou laten staan? Er zijn geen woorden voor! (het zelfde zie je ook bij de zoutwinning in Trips en Borgercompagnie.)

      Verwijderen
    2. VB - wees blij dat je niet in de buurt van zo'n megavliegveld hoeft te wonen.

      Verwijderen
  9. Wim , ik wou dat het enkel om de schade ging, maar de factor x is geld. Als je geen balans aanbrengt tussen de lusten en de lasten dan ontspoort alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bovendien denk ik dat een goede luchthaven een aanjagende factor kan zijn in de noordelijke economie,

    BeantwoordenVerwijderen