Teller

zondag 28 mei 2017

Week 22 Golden Peerd 28-05-2017

Het was gisteren weer raak. Een beving van 2.6. Was het een poosje tamelijk rustig, plots weet je weer waar je woont.

11 opmerkingen:

 1. Ja, aan een kanaal. Het lijkt of de achterste meters van onze panden afscheid gaan nemen van de rest. Onlangs een expert op bezoek gehad omdat we nieuwe scheuren hebben (ontdekt). 'Uiteraard' volgens deze expert geen aardbevingsschade.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, misschien geen 'aardbevingsschade' maar wel (in)directe mijnbouwschade...;
   Het gaat om mijnbouwschade (ook volgens de wet) en dus niet...,
   zoals NCG, CVW en NAM-c.s. ons willen doen geloven...
   enkel om aardbevingsschade.

   ⇒ gewoon de NAM (in Assen) aansprakelijk stellen en je plan trekken...
   doen wij ook.

   Verwijderen
 2. Dat zijn juist ook de frustraties, de experts weten er bijna altijd een draai aan te geven dat het niet van de gaswinning komt. Ze hebben alles ingekaderd met a,b en c schades, wat de oorzaak is van de b en c schades wordt niet medegedeeld. Kortom je blijft met nog meer onzekerheid en vragen zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemorgen, Jan als ik jou was zou ik op de bouwtekeningen gaan kijken wat voor fundering dat er onder zit. Mocht het een betonnen/traditionele fundering zijn weet ik het zeker dat het door aardbevingen er scheuren kunnen optreden, want de verbindingen met de oud en nieuwe fundering krijg je nooit aan elkaar vast, tenzij er een staaf erdoor heen gaat dwars door de fundering en een meter vanaf de bovenzijde van de muren, maar dit is van de laatste tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Persoonlijk denk ik dat een van de oorzaken zal kunnen zijn van het uitdiepen van het Winschoterdiep en de grote schepen van 3000 ton en soms nog meer, voor deze overlast zorgen. Als je ziet hoe deze schepen zich door de brug openingen wringen, dan kan het niet anders dat ook het Muntendammerdiep en de haven van Zuidbroek daar de gevolgen van onder vinden. (Denk aan de enorme waterverplaatsing als ze de brug passeren.) Als voorbeeld noem ik de weg langs het Winschoterdiep, om maar niet te spreken over de beschoeiing die steeds weer scheef naar de waterkant zakt. En niemand neemt zijn verantwoording voor dit probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Wim, ik denk dat wij hier in Noordbroek of elders in Kiel-Windeweer meer last hebben van het uitdiepen van de diepen dan van de gaswinning.

   Feit is alleen wel dat door de gaswinningen ook de waterhuishouding constant (extra) aanpassingen behoeft...
   dus misschien ligt het toch ook bij jullie aan het WD een kleinbeetje aan de gaswinning.

   Verwijderen
  2. Maar voor jouw informatie.
   Juist langs kanaaloevers is (bewezen) de uitwerking van aardbevingen veel heviger dan elders.
   Dit heeft tenminste twee /drie oorzaken:
   1) lateral spreading
   d.w.z. dat trillingen zich zijwaarts (versterkt) verplaatsen op het moment dat zij in een overgangsgebied komen van de enen op de andere materie (grond versus water)

   2) free facing
   dwz. dat trillingen die als het ware dood lopen op een verheffing (heuvel, dijk, kade) in het landschap deels worden terugkaatst. Daardoor wordt de trilling (en dus de energie) als het ware steeds ingehaald door de staart van de golf danwel achteropkomende golven, waardoor de energie niet meer gemakkelijk weg kan met als gevolg dat zo'n vrijstaande wand (⇒ face) extra in beweging komt (⇒ free facing) en deze energie zich een uitweg zoekt in opstanden (gebouwen) die daar (bovenop) staan.

   3) focussing
   verheffingen in het landschap die zich min of meer vernauwen hebben de neiging via lateral spreading trillingsenergie te concentreren in de vernauwde toppen

   Verwijderen
 5. Ceer, het nieuwste pand heb ik zelf -mede- uitgegraven tot het vaste en aannemer Nieboer heeft de fundering van breed naar smal opgemetseld. Daar is het achterste deel al jaren geleden geweken van het stuk dat er al stond. Dat kan ik nog snappen, zo vlak bij het kanaal. De nieuwste scheur zit in het werkplaatspand en dat is wel 100 jaar oud en bovendien verder van de damwand. Van dat pand heb ik geen tekening. De buren wezen me op een flinke scheur. Balen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over Joppie Nijboer hoeft niemand te twijfelen:-). en over een woning wat ouder is als 100 jaar zoals ik geloof zal de fundering in traditionele zin zijn gebouwd.

   Het enigste wat de oorzaak kan zijn betreft de scheuren denk ik aan de aardbeving hetzij grondwaterstand en hierover dacht ik aan de watermaatschappij, maar de scheuren groter worden na een beving is dit duidelijk genoeg.

   Verwijderen
  2. Mocht je geen antwoord krijgen van de watermaatschappij kun je zelf een gat gaan boren van rond 12,5 cm. totdat je op het vaste zit je neemt een rioolbuis boort er om de 10 cm. kleine gaatjes in van 3 mm. en je kunt zien iedere week een meetlint erin of je verschil kunt zien qua stand van het water, maar deze overzicht kun je over een jaar pas zien. Ook kun je op papier of je pc. iedere week of het hoger of lager is een voorbeeld laten zien wie eigenlijk de veroorzaker zal zijn.

   Persoonlijk stel ik ook vraagtekens bij de watermaatschappij zoals bij ons in Leek.

   Verwijderen
 6. t'Is rustig hier, terwijl er buiten het dorpsgebeuren ontzettend veel aan de hand is. Neem maar de politiek, waar ieder op zijn eigen strepen gaat staan. Of zoals Trump mensen aan de kant zet en vernedert, het spreekt van te weinig respect. En dat zal zich altijd tegen je keren. Hoe verder, dan spreken we volgens mij over lange termijn project. Dus geen als we de eerst de 5 jaar maar halen maar waar staan we over 20 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen