Teller

dinsdag 3 januari 2017

Week 1 Golden Peerd 03-01-2017

Gisteren slechts één reactie aan de bar van het Golden Peerd. Een paar weken geleden heb ik aangegeven dat er minstens twee reacties per dag moesten zijn om een faillissement te voorkomen. Helaas lijkt dat faillissement nu onafwendbaar, of de curator moet op een of andere wijze een mogelijkheid zien voor een doorstart. Ik zie dat niet, de klant is koning, en heeft een keuze gemaakt.
Morgen bestaat het Golden Peerd elf jaar, dat zal niet gevierd worden, maar we zijn nog wel open om de voorraden op te maken. Misschien is er een klein kansje om in afgeslankte vorm door te gaan, maar op personeel kan niet meer bezuinigd worden, waarin wel, ik zou het niet weten.

16 opmerkingen:

 1. Mogguh lui.

  Nu, met wat meer rust om me heen dan de laatste weken, even een dagje achter de Mac in Siddeburen. Morgen weer naar Schiphol..

  Dus, weliswaar wat verlaat: Iedereen een geweldig 2017 toegewenst. Met geduld en wijsheid, liefde en gezondheid!

  Wat de opening over de sluiting betreft: Het Golden Peerd zal een goede herinnering blijven, iets dat ontstaan, gerijpt en uitgebloeid is, mede dankzij een klein beetje van mijn water en mest. Dankzij het Peerd heb ik leuke, interessante, twijfelachtige en hufterige mensen leren kennen, online zowel als offline. Sommigen zal ik blijven zien, anderen mogelijk minder of nooit meer. Je weet maar nooit.

  Appie, bedankt voor je inspanning rondom onze uitingen en uitspattingen! Voor jou, en voor alle andere reagluurders, een welgemeend: Mazzelmooij!

  JP

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't Is stil hier in 't Peerd,
  de gasten zijn gaan slapen,
  misschien zit er nog één…
  in hoek besmuikt te gapen,
  maar zeggen doet ie niets
  wat heeft hij te bepraten…
  in een kroeg die zoals niets …
  zo eenzaam en verlaten de tongen niet verleidt…
  verleidelijk te spreken
  of om met een gezwollen stem…
  gepassioneerd te preken

  't Dorpsleed kabbelt voort,
  de kroeg is nu verlaten…
  en ook die laatste gast die heeft het in de gaten
  whoe-hoeeeeeh

  Hier in 't Golden Peerd…
  laat Appie ons verdwalen,
  we dolen hier wat rond…
  in gangen en door zalen,
  een virtueel geheel…
  met lijfelijke spelers…
  verterend op lat…
  't zijn reuze gulle gevers die anderen het gunnen…
  hun hart gerust te luchten,
  zodat niet alle last…
  alleen op hen zal rusten

  De sleutel bij de mat:
  de kroeg zal da'lijk sluiten
  maar sluit daarmee geen gast in't nachtelijke buiten
  Whoe-hoeeeeeh…hoe…hoeeeeeeh


  SiKo© 't GP 13-10-2007
  Vrij naar R. Shaffy en zijn schrijvers

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Peerdgangers,
  op de valreep van het al af niet sluiten van 't Golden Peerd hebben wij op de valreep van het Oude Jaar nog net in 2016 onze WOZ-beschikking binnen gekregen (overigens zonder OZB-aanslag).

  Tot onze verbazing was de WOZ-waarde in vergelijking met 2015 met iets meer dan 1% gestegen terwijl wij van anderen in Menterwolde hadden begrepen dat hun WOZ-waarde het afgelopen jaar meestal flink was gedaald, soms wel ≥10%.

  Wij snappen er weinig van...
  1) waarom wij en een aantal anderen zolang moesten wachten op de WOZ-beschilkking
  2) Hoe het kan dat de waarde (t.o.v. 2015 en eerdere jaren) zelfs licht zou zijn gestegen, waar de algemene trend een daling is (en ons pand in 2015 fysiek is getaxeerd door een WOZ-taxateur van de Overheid).
  3) waarom dit taxatie-verslag niet via de gemeentelijk site is op te vragen (en eerder taxatieverslagen wel)
  4) waarom ook over 2016 geen taxatieverslag te vinden is
  5) waarom er over 2016 nog steeds geen OZB-aanslag is opgelegd
  6) zijn er andere Peerdgangers die m.b.t. de OZ/OZB iets vergelijkbaars hebben ervaren


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee, die van 2017 komt er waarschijnlijk binnenkort al weer aan.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Ik weet inmiddels dat er van zo'n 80-90 BAG-objecten door de gemeente geen openbare WOZ-beschikking 2016 (peildatum 01-01-2015) is vrijgegeven.
   Van de overige BAG-objectenzijn de waarden wel publiek gemaakt...,
   (wegens software-problemen administartieve achterstanden nog) niet via de daartoe bestemde Overheidssite van de Waarderingskamer
   maar (voorzover het objecten betreft die voornamelijk een woonbestemming hebben) via een 'third-party-site' van de (semicommerciële) WOZ-viewer.

   Ga je vervolgens eens middels die WOZ-viewer zoeken naar de panden van vergelijkbare aard in dezelfde buurt, dan val je van de ene verbazing in de andere.
   De verschillen in WOZ-waarde van diverse panden is vrijwel onverklaarbaar. Min of meer vergelijkbare panden hebben een waardeverschil dat in een aantal gevallen meer dan 300% bedraagt…,
   bizar.

   De gegeven WOZ-waarden lijken gebaseerd op (historische) willekeur, en houden daarmee vaak niet of nauwelijks verband met wat de WOZ-waarde beoogd te zijn, namelijk een zo goed mogelijke schatting van de mogelijk verkoopprijs van een pand (in het vrije verkeer) op de gestelde peildatum.

   Doordat de nu gegeven waardes som 10-tallen procenten afwijken van de werkelijke waarde en de ze afwijking van pand tot pand ook nog eens flink verschilt betekent dat dat zowel de Gemeente als de burger met de huidige WOZ-waardes het schip in gaan. De ene burger betaald (veel) te veel en de ander duidelijk te weinig en de Gemeente loopt mogelijk grote sommen OZB mis doordat bepaalde panden duidelijk ondergewaardeerd zijn ten opzicht van andere. Maar het ergste is dat de lasten zo onevenwichtig en oneerlijk worden verdeeld middels zowel volkomen fictieve WOZ-waarden als de daardoor op drijfzand gebaseerde OZB-tarieven.
   En wat voor de Gemeentelijke OZB geldt geldt natuurlijk net zo goedvoor andere belastingen die (deels) gebaseerd zijn op de WOZ-waarde.

   Feitelijk is het een schande.
   De WOZ-waarde zou een prima instrument kunnen en moeten zijn om op een nette, eerlijke en evenwichtige manier een gemeentelijke belasting als de OZB te bepalen…;
   nu is het een instrument van pure willekeur.
   Waarom zit noch de Raad noch de Waarderingskamer hier niet bovenop, dit had al jarenlang beter geregeld kunnen en moeten zijn.

   Verwijderen
  4. SiKo, er zal altijd sprake zijn van willekeur omdat de waarde van iets een (in)schatting is en geen absoluut getal. Vandaar ook dat contra-expertise-bureau's voet aan de grond krijgen. Ik heb meerdere malen, met verschillend doel, taxaties laten uitvoeren en altijd valt me op dat ze eerst graag horen wat je zelf in gedachten hebt, wat andere taxateurs al hebben geschat en wat je doel is met de taxatie (m.a.w. wil je graag een hoger of een lager bedrag horen). Vervolgens kon ik zelf al wel inschatten met welk bedrag ze zouden komen.

   Verwijderen
  5. Jan,
   dat het lastig is de 'absolute' waarde te bepalen is een gegeven...,
   maar waardes die...
   • 10-tallen procenten verschillen tussen gelijkwaardige objecten...
   • 10-tallen procenten afwijken van de waarde waarvoor panden nog onlangs werden verkocht danwel te koop staan.

   Ik heb verscheiden voorbeelden gezien van panden met een WOZ-waarde van <€300.000,oo die te koop staan of verkocht zijn voor ruim meer dan €600.000,oo (meer dan het dubbel dus).
   Er zijn voorbeelden van alleszins vergelijkbare objecten waar de WOZ-waarde ≥60-80% verschilt.
   Met dergelijke verschillen is er sprake van grove rechtsongelijkheid waarvan uiteindelijk alle betrokkenen het slachtoffer zijn, danwel alsnog kunnen worden.

   Het wordt des te kwalijker als je je bedenkt dat de WOZ-waarde ook een rol speelt danwel gaat spelen bij de herstelkosten-plafonds m.b.t. tot mijnbouwschade. De NAM zal zich, om de kosten voor vergoeding te drukken, graag beroepen op een te lage WOZ-waarde als ze dat zo uitkomt, en bij een relatief (te) hoge WOZ-waarde even gemakkelijk verwijzen naar de veel lagere WOZ-waarde van vergelijkbare objecten om daarmee 'hard' te maken dat de (te) hoge WOZ-waarde onrealistisch hoog is.

   Verwijderen
 4. tja, doet altijd pijn als iets ophoud te bestaan. Ik heb in mijn werkzame leven 3 faillissementen meegemaakt en 2 overname's, laat dit duidelijk zijn: het went nooit! Ook nu in het vrijwilligers werk waar de lokale radiostations tot elkander veroordeelt zijn gaat het niet zonder slag of stoot.
  Ieder vecht voor zijn eigen plaatsje in de nieuwe vorm van streekomroep. Hulde aan Appie die ons (mij) zolang aan de bar heeft gedoogd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom...,
   als er tenminste een duidelijk luisterend publiek is...
   en er voldoende medewerkers/vrijwilligers zijn/blijven...,
   niet gewoon de huidige omroepen in de lucht gehouden?

   't Gaat toch niet eens meer (gemeenschapsgeld) kosten omdat er een nieuwe/grotere gemeente ontstaat?

   Verwijderen
  2. Omdat de commissariaat voor de media besloten heeft om van de 300 lokale omroepen er 60-80 mogen blijven bestaan. Voorwaarde is dat er meer dan 80.000 woning aansluitingen moeten zijn. Ook de regionale omroepen als RTVNOORD ontkomen er niet aan, en zullen met Friesland, Drenthe samen moeten werken. Dit alles aangestuurd door Ronald Plassterk en Sander Dekker. Dat tegen dit besluit veel weerstand is, is niet zo verwonderlijk.

   Verwijderen
  3. Wim,
   in een tijd dat iedereen op eigen initiatief een radio(web)station kan beginnen zou een deregelijke richtlijn van het CvdM toch nog nauwelijks als hinderpaal moeten worden beschouwd...,
   tenzij het natuurlijk gaat om het ewel of niet mogen bezetten van een etherfrequentie en/of het wel/niet kunnen 'binnenharken' van subsidiegelden.

   M.a.w., als je het ook zonder subsidie kunt en je niet afhankelijk bent/hoeft te zijn van een (vergunningsplichtige) etherfrequentie is er niets of niemand die je kan beletten gewoon te blijven uitzenden (al dan niet met financiële ondersteuning van sponsors/adverteerders).

   Verwijderen
 5. Goedemiddag, ik zag het al aan komen dat er niet voldoende werd gereageerd, maar goed ik hoop dat de curator nog even geduld heeft met het sluiten van deze bar, omdat je het nog niet zeker weet wat er nog aan het licht zal komen betreft problematiek in deze nu nog bestaande gemeente.

  Persoonlijk heb ik niets te klagen over deze site, want ik heb er bijzonder veel aan gehad qua meningen weliswaar verdeeld.... , maar hier kon ik voor mezelf een conclusie over trekken.

  Appie....bedankt voor alle dingen wat ook hebt gedaan voor ons!

  (ik weet toch nog niet voor 100 % zeker wie je bent, maar in mijn gedachten heb ik enig idee wie de Appie is :-). )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Appie's Corner is verkocht aan de Jumbo,
  Appie.s hoeve ligt op de bodem van Botje's zandgat,
  Appie's Peerd zit een een ooit Witte Lantaarn,
  Appie heet waarschijnlijk Berend...,
  die kwam ook nooit in Zuidlaren aan noch weerom.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Appie, het grootste deel van mijn menterwolmer bestaan was er het Golden Peerd. Bij vlagen kom ik veel in de pen, soms wat minder. Het was eigenlijk net als de krant, nieuws op noord of landelijke zender vast onderdeel van de start van de dag. Lezen deed ik altijd. Zo jammer als dit niet meer kan straks... Ik zou er veel begrip voor hebben, maar het ook jammer vinden. Voor mij is het Peerd altijd de blik in de ziel van menterwolde geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Chris,
   wat zeg jij als raadslid van het WOZ-verhaal...,
   heb je je er al eens in verdiept?

   Verwijderen