Teller

zondag 29 januari 2017

Week 5 Golden Peerd 29-01-2017

In de mailbox vond ik onderstaand plaatje met een link, en het verzoek dit te plaatsen op het Golden Peerd. Niet alleen achter de bar ben ik minder actief, maar ook de mailbox bezoek ik slechts in het weekeinde als ik veel andere dingen om handen heb, en dat is bijna altijd het geval. Vandaar dat het niet geplaatst is in de afgelopen week, maar beter laat dan nooit, denk ik dan maar. Klik hier voor de link!

25 opmerkingen:

 1. Ik sluit de deur... en dicht

  @Poezieweek #gedichtendag
  Poëzieweek-2017 dag-3


  Dicht
  de deur was dicht


  Freek kreeg ’m op kier,
  de 'dichter' die een boekje open deed
  zo voelden wij dat hier.

  Freek was voor even onze held,
  kwam naar Godlinze en de Oosterpoort,
  deed het niet om geld.

  Freek nam het voortouw en iedereen op sleeptouw,
  niemand die nog geloofde dat dat kon,
  beschuldigde Den Haag en NAM van ontrouw,
  een schande was ’t..., al dat gas dat men hier won.

  Tien punten wilde Freek,
  aan het einde van de week nog negen,
  een plan, petitie, iets dat daar op leek,
  overstromend van ambitie..., in een week.

  Een weekje verder..., ’t stof dwarrelt niet meer neer,
  vol goede moed ploetert Grunnen verder,
  want ’onze' Freek..., beloofd..., komt weer,

  Nog een weekje slapen,
  en dan nog weer een nacht of twee,
  heel Groningen draagt fakkels,
  Freek loopt voorop mee.

  De deur staat nog niet open,
  zeker nog niet wijd,
  een kiertje,

  Ik sluit de deur... en
  dicht.  ©Simon Koorn - SiKo 28-01-2017

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ab even terug naar je eerder reactie (vrijdag/vorige week)

  Niemand (althans niemand die er een beetje over nagedacht heeft) wil van het ene moment (nu) op het andere moment (volgende week/maand/half-jaar) de gaskraan 100% dicht draaien en stoppen met pompen.

  Maar 't kan wel snel tot (bijna) nul.
  Daar is dan wel voor nodig dat men vanaf nu gaat winnen met het oogmerk van druk-egalisatie...;
  M.a.w., zorgen dat de drukverdeling in het veld zo gelijkmatig mogelijk wordt, zodat het veld zo snel mogelijk tot rust komt.
  Je pompt dan dus eigenlijk niet meer om gas te winnen en te verkopen, maar om zo snel mogelijk een veilige, of althans veiliger situatie, te bereiken.

  Dat kan...;
  reservoir-techneuten bij o.a. het SodM en (voormalige) medewerkers van de NAM roepen (of fluisteren dit binnenskamers) al jaren...;
  Maar als zo vaak is er noch de politieke wil en durf noch de financieel-economische drijfveer om zaken goed, veilig, sociaal en kosteneffectief aan te pakken...;
  Men is 'banger' voor de Olies (Shell c.s.) en het sneller opdrogen van de inkomstenstroom... dan dat men een echt deugdelijke kosten/baten analyse maakt.

  Verder gaat het er niet om de schade te herstellen...,
  voorzover dat überhaupt nog kan...;
  Het gaat er om om nog veel meer schade te voorkomen. Feietelijk hebben we echt nog maar het topje van de ijsberg gehad, het is dus zaak de ijsberg verder te omzeilen i.p.v. er recht op af te stevenen.

  Bekijk onderstaande grafiekjes maar eens goed die zowel het historisch verloop als de statistische verwachting weergeven van de toekomstige ontwikkelingen op basis van de voorgenomen winningsplannen:


  grafiek bodemvolume verlies

  grafiek 'Jaarlijkse toename in afname bodemvolume'

  grafiek jaarlijks 'Geïnduceerd Seismisch pontentieel'

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemorgen, ja wanneer houdt het op? Ik las in DvhN de beschuldiging aan het adres van Hoogezand/Sappemeer dat zij de Nedmag dwars zitten,omdat Nedmag een nieuw zoutwinningslocatie wil aanboren op H/S grondgebied.
  En hier komen we hetzelfde tegen als met het aardgas. Ook hier is de veiligheid van de bewoners niet gewaarborgd.
  Kortom, wat hebben we geleerd van het delven van grondstoffen, niets!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zoutwinnen uit de bodem is 'goedkoop'...
   vooral als je geen rekening houdt, hoeft te houden, met het zeer reële risico, voor op- en om-wonenden.

   Zout, elke soort, kan ook gewonnen worden uit zeewater...
   (en zelfs het oppervlaktewater van grote meren en binnenzeeën zoals de Dode-Zee en Aral-Meer etc.)...,
   maar dat kost op de de korte termijn meer.

   Zout winnen uitzeewater kost wellliswaar nu iets meer...,
   maar de enorme risico's voor mens en natuur zijn vele, vele, vele, malen lager...;

   Zout winnen uit de bodem zou verboden moeten worden, niet enkel hier, maar eigenlijk bijna overal ter wereld, zeker waar het in zeewater overvloedig aanwezige zouten als Natrium-, Magnesium-, en Mangaan-zouten (en dus ook chloor-zouten) betreft.

   Daar hebben NEDMAG, AkZO (maar ook NAM en GasTerra) uiteraard geen boodschap...,
   zij kunnen het 'goedkope' zout nu goed gebruiken...
   en/of zien financieel aantrekkelijke mogelijkheden voor ondergrondse opslag van afval, buffergas, CO₂, en zelfs Kernafval).

   het tweesnijdend zwaard van werkgelegenheid
   Om hun argumenten kracht bij te zetten wordt uiteraard ook altijd het tweesnijdend zwaard van werkgelegenheid uit de schede getrokken.
   Er dreigt ofwel banenverlies ofwel komen er geen nieuwe banen bij.
   Het is een vals argument...,
   maar o zo krachtig...,
   tweesnijdende argumenten werken altijd...;
   Maar waar met getrokken zwaard gestreden en gesneden wordt vloeit uiteindelijk ook bloed.
   In dit geval dat van de op- en om-woneneden, het milieu en de natuur...,
   bloed uit wonden die wij als mensen niet meer kunnen helen...,
   zulk vloeiend bloed es echt te duur.

   Verwijderen
 4. Goedemorgen, soms denk ik weleens of de moderne techniek sommige bedrijven voor bij is gegaan. Zie dit citaat op de 112: De N33 tussen Noordbroek en Siddeburen is vrijdag aan het eind van de middag afgesloten geweest vanwege een groot gaslek bij een installatie van de Gasunie aan de Pastorieweg in Noordbroek. De brandweer van Siddeburen werd tegen 17.05 uur gealarmeerd door een voorbijganger die bij de reduceerstation van de Gasunie een gaslucht rook.
  Dan denk ik hebben ze dan geen snuffelpalen rondom diet reduceerstation gezet, met een alarm belletje naar de bewaking? Het moet toch niet gekker worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Wim. Tegenover ons heb ik ook al eens melding gemaakt van een lek of lekkend overdrukventiel op de vroege zondagmorgen een aantal jaren geleden rechtstreeks bij de NAM. Onmiddellijk kwamen er een aantal auto's aangesneld en het euvel werd direct verholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oud Meedemer Léon Boer stuurt tegenwoordig het Bureau Groninger Taal en Cultuur aan bij de RUG. Hier is zijn eerste column:

  Kraait d’(h)oane nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Frans ik stoor mij ook aan het Gronings die in Petticoat gesproken wordt. Het lijkt niet op de taal die wij hier in de veenkoloniën spreken. Het rauwe en het kort gebondene is er uit, het is niet te vergelijken met het hogelandse of westerkwartiers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik wel weet is dat je in andere streken komt in groningen dat er een andere gronings taalgebruik is m'n vader uit brouksterhammerik m'n moeder uit wagenborgen/nieuwolda hier zit een totaal andere zeg wijze in en zo kan ik doorgaan totdat ik een ons weeg.
   Ik heb in verschillende gebieden gewoond zoals zuidbroek, muntendam, hoogezand, visvliet en nu op leek :-) en zoals mijn ervaring is het verschil per dorp, maar met wie ik praat zeggen ze allemaal komst uut grunn zeker en niet uut de stad ! komst van aander kant daip.

   Kiek eerst mor es even op gronginse taal wat de betekenis is den proatst wel aans, want doe komst van ander kant daip:-).

   Verwijderen
  2. En ik vind het een natuurlijke gang dat gaat verbasteren, ik en m'n ex hebben geprobeerd om de kid's in de nederlandse taal groot te brengen en natuurlijk krijgen de kid's van ons wel mee qua gronings, school of op straat het gronings te leren, maar zij kunnen nooit die taal wat ik gebruik exact gaan over nemen, want dan had ik ze gelijk vanaf hun geboorte gronings moeten spreken.

   Verwijderen
  3. Voor Amsterdam en Hilversum gaat het erom dat het plattelands klinkt. In Hollands Hoop was alleen Marcel Hensema overtuigend en die sprak Nederlands. In A'dam E.V.A. spraken de ouders van Adam beslist geen Zeeuws, maar plattelands.

   Verwijderen
 8. Goedemiddag, vanaf morgen 02-02-2017 7'30 uur is de weg langs het Winschoterdiep vanaf de brug tot nr 25 afgesloten wegens wegwerkzaamheden. Hoelang, dat heeft aannemer Koen Meijer niet bekend gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sneldicht zoals blijkt.
  Het rommelt hier al lange tijd.
  Verantwoordelijken sparen liever kool en geit.
  Door miskenning van plaats en fijt,
  trekt het volk ten strijde, het wordt tijd.
  Maar haalt steeds bakzeil zoals blijkt.
  Is er dan niemand meer die rechter is in deze strijd?
  Welnee, Statok's keu ten spijt,
  die rechter wikt en weegt, maar maakt niet recht wat krom is blijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Trouwens vanmiddag was een vertegenwoordiger bij me geweest en er over gehad m.b.t. 0 op gas, dit is niet mogelijk met mijn aanduidingen wat ik hem had gevraagd en wat ik hem had gezegd.

  Wel wist hij mij ervan te overtuigen met een warmwaterpomp voor € 4750,00 af € 2350,00 subsidie hier bespaar ik 25/35 % gas en een zonneboiler voor goed € 3000,00 af € 650,00 subsidie hiermee kan ik +- € 160,00 mee verdienden....van dit laatste kost mij euro's maar bespaar er gas mee.

  Zoals mijn gedachten gaan denk ik eraan om vloerverwarming wel aan te schaffen voor een bedrag van € 1500,00, 10 zonnepanelen plus omvormer voor een bedrag van € 3250,00 en mijn meter moet aan gepast worden met 3 fases een bedrag van € 230,00?

  Mijn conclusie bovenstaande stuur een offerte en ik zal vragen voor subsidie.

  Onderstaande zal ik gaan uitwerken en later dit jaar om er dan over te gaan beslissen.

  Eerst afwachten wat ik daadwerkelijk kan besparen met bovenstaande, ook al zou het 1/3 zijn met het gas verbruik....dan ga ik verder met de onderstaande.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en mss worden de Tesla's accu's nog goedkoper met de subsidie's die hier worden gestrooid :-).

   Verwijderen
 11. Op aangeven van Frans heb ik me wat in een warmtepomp verdiept en overleg gehad met de installateur; het is eerst maar weer een gewone combiketel geworden.
  Voor een palletkachel heb ik geen goede plek en voor een warmtepomp heb ik het verkeerde gebouw (nauwelijks isolatie, enkele beglazing, geen vloerverwarming). Dan toch maar doorschuiven naar de volgende generatie, want hopelijk gaat de ketel mee tot aan mijn pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan pelletkachels nemen al veel minder plaats in dan palletkachels...,
   scheelt ook een hoop gedoe met het zoeken naar veilig (ongegast) pallet-hout.

   Pallets (europallets, wegwerpers, etc.) zijn vaak 'gegast' met levensgevaarlijke pesticiden en mogen om die reden absoluut niet worden verstookt in kachels (of open vuur), vanwege de dan relatief grote hoeveelheden vrijkomende giftige/kankerverwekkende stoffen.

   Tenzij de fabrikant van de pallets garanderen kan dan jouw (nieuwe) pallet niet is gegast mag je ervan uitgaan dat het min of meer veilig is.

   Oude pallets horen bij het (zwaar) chemisch afval
   Omd veel landen zijn bang voor allerhande soorten invasieve houtschimmels en houtvretende insecten worden tegenwoordig vrijwel alle nieuwverkochte pallets bij voorbaat gegast (logistiek goedkoper) inplaats van dat te doen op verzoek van de klant. Zo kunnen/mogen zulke gegaste pallets 'altijd' gebruikt worden voor het vervoer van veel exportgoederen.

   Verwijderen
  2. Pelletkachels zijn zeker niet geurloos,je ruikt het duidelijk, en doet me denken aan Oost-Europa toen der tijd met hun bruinkool.

   Verwijderen
  3. Sorry voor de herhaalde spelfout...

   Verwijderen
  4. @wim

   kwestie van het inbouwen van een goed fijnstoffilter en een naverbrander....
   maar ja dat hoeft officieel helaas nog niet...,
   dus zitten we opgescheept met heel veel zeer milieuonvriendelijke vormen van houtstook...,
   terwijl het toch vrij eenvoudig stukken beter kan.

   Geldt trouwens ook voor veel van de verstookte pellets, die zijn ook niet bepaald het resultaat van duurzame stokhout-bosbouw.

   Verwijderen
  5. @Jan
   waarom je verontschuldigen...
   als je juist door een grappige/onbedoelde/bedoelde spelfout de discussie op een hoger plan zou kunnen brengen.

   Verwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Poëzieweek-2017
  GasDichtWeek dag-7


  Wat voor wind waait er toch uit Den Haag
  (op de wijs van ’Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’ ©Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink)

  Als ik loop door m’n Groninger land,
  in de verte een dorp met een kerk,
  al de huizen gescheurd uit verband,
  veel bewoners platzak, zonder werk;
  In de angst als de bodem straks beeft,
  dat ’t huis dat dan niet meer doorstaat,
  die gedachte in Holland niet leeft,
  het is daar ’t gesprek niet op straat,
  het niet leeft… waar’t niet beeft

  Wat voor wind waait er toch uit Den Haag,
  zou ’t gunstig voor Groningen zijn,
  wat voor wind waait er daar nu vandaag,
  van ’t Binnenhof, over het Plein.
  Pompen ze gewoon door,
  spreken ze daar in koor,
  dat er aandacht voor’t Noorden zal zijn.
  ’t Is een vrij overbodige vraag,
  en ’t antwoord komt niet uit Den Haag

  Wat voor wind waait er nu door Den Haag,
  heeft er iemand ook maar een idee,
  want het blijft in de kamers steeds vaag,
  is ’t ja maar.. of toch gewoon nee.
  Zou men eindelijk zien,
  dat ’t toch heel misschien
  is als water te dragen naar zee.
  Maar al zit men er mee in de maag,
  toch ’t antwoord komt niet uit Den Haag

  Wat voor wind waait er straks door Den Haag,
  dringt de noodzaak er eindelijk door,
  dat niet morgen maar echt nog vandaag,
  het herstel van de schade gaat voor
  Is er één kamerlid,
  dat de moed nog bezit,
  niet meezingt in het eeuwige koor.
  Stroomt 't gas hier straks niet meer gestaag,
  komt ’t antwoord dan toch uit Den Haag

  Achhhh…

  Wat verwachten we toch van Den Haag,
  t'zullen nooit echte Grunnegers zijn,
  daarvoor zijn ze daar echt veel te traag,
  en de oplossing doet te veel pijn.
  Wordt een wonder verricht,
  gaat de gaskraan nu dicht,
  nee dat vindt men in’t Haagse niet fijn,
  Voor een eind aan de Groninger Plaag,
  komt ’t antwoord toch nooit uit Den Haag
  Den Haag…
  Den Haag...
  Den Haag...
  Achhhhh Den Haag...


  ©Simon Koorn - SiKo 01-02-2017

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mogguh lui.

  Net weer terug uit Gdansk. Afgezien van de vliegmomenten (Gistermorgen kwart over vier in de taxi..) een aanrader.

  Als je met het OV gaat is een goede voorbereiding wel handig; kaarten kun je halen bij de tourist-informatie. Meenemen is dan wel handig :( maar vragen is gelukkig ook nog steeds een optie.

  Een deel van de musea is niet voorbereid op anderstaligen. Sommige hebben een taal-kaart met overzichten per etage, en dat scheelt iets. Zitten overigens museum-technisch gezien qua aanpak interessante musea bij.
  Ook in de winkels is men niet echt ingericht op toeristen maar ze proberen je wel goed te helpen.

  Eten is heel goed en heel betaalbaar, drinken trouwens ook. Nu nemen wij zelden een voorgerecht en nagerecht, dus dat scheelt wel. Meestal twee glazen wijn, grote fles water en wat glaasjes vodka en toch kom je met 50 euro al een aardig eind. Soms zit de bediening niet in de prijzen, dan komt er nog zo'n 10% op.
  Een fooi vond ik eigenlijk in alle gevallen wel gepast: Goede en vriendelijke bediening.
  (BigMacIndex -/-40 of zo)

  Mijn advies: Doen!

  Mocht iemand vragen hebben: Laat maar komen.

  Mazzelmoj!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goedemorgen, dat was gistermiddag ook wat: geen wotter meer, lek in de hoofdleiding. Gelukkig om half tien s'avonds was het leed geleden en konnen we weer badderen

  BeantwoordenVerwijderen