Teller

zondag 18 maart 2018

Week 12 Golden Peerd 18-03-2018

De week begint koud met een snijdende wind, wachten op het voorjaar dus.

21 opmerkingen:

 1. Ab…,
  Ahhab…,
  Appieeeee……


  midden in de nacht schrok ik wakker…,
  badend in het zweet…,
  ik had het gevoel dat ik ijlde…, of meer precies ik wist dat ik ijlde…,
  … maar waarom?

  Had ik nu echt midden in de nacht om Appie geroepen?
  Appie…, de onvolprezen maar volkomen schimmige in nevelen gehulde virtuele kroegbaas van het dito etablissement — t Golden Peerd —.

  t Golden Peerd, ooit ’the-place-to-be’ voor 'geëngageerd Menterwolde…,
  de plek waar gezelligheid, politieke strijd en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand gingen…,
  waar bezoekers ’s morgens kwamen binnenwaaien en soms pas diep in de nacht de virtuele kroegdeur weer achter zich dichttrokken…
  en dat alles zonder vanuit hun luie stoel, trekker of automobiel ooit ook maar werkelijk een stap over de drempel te hebben gezet.

  Niet dat velen dat niet zouden hebben gewild…,
  maar hoewel behoorlijk wat Menterwolmers die weg naar die bewuste drempel elke dag weer weer prima wisten te vinden, waren er misschien wel evenzovelen die graag die maar geen genoegen konden nemen met de gedachte dat de plek waar de niet virtuele pendant van die drempel gezocht moest worden tot op de dag van vandaag in nevelen gehuld zou blijven. En zo ontspon zich een jarenlange discussie en speculaties over wie Appie was en waar t Golden Peerd stond, achter welke voordeur zich het best bewaarde geheim van Menterwolde zich bevond.
  De vraag stellen alleen al was reden genoeg voor Appie de lippen nog stijver op elkaar te klemmen danwel de vragensteller vriendelijk te verzoeken of hij/zij nog behoefte had een (de zoveelste) virtuele consumptie.
  Geconsumeerd werd er genoeg, sommige bezoekers staken jarenlang vrijwillig en onbezoldigd bijna dagelijks, soms voor dag en dauw, een handje toe door de, eveneens virtuele, Bravilor te reinigen en dampend verse koffie te zetten, de (afbak) broodjes en croissants in en uit de oven te doen en te halen om zich vervolgens vol tevreden de eigen tanden te zetten in het door de diëtiste hen verboden broodje oude (Hollandse) kaas. De overige gasten hadden ’s ochtends vaak niet veel meer te melden dan een welgemeend moi o.i.d. om in afwachting van wat Appie wel of andere te melden zouden hebben plaats te nemen aan de toog, een tafeltje bij het raam om de stamtafel die naar verluid altijd bezaaid was met welhaast stukgelezen kranten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mis t Golden Peerd…
   … en ik ben vast niet de enige;

   maar als ik tegenwoordig ’n neus om de hoek van de deur steek ben ik vaak al weer vertrokken voor ik een stap naar binnen heb gezet.
   Tegenwoordig leidt t Golden Peerd niet meer dan een zieltogend bestaan, zelfs Appie zelf heeft er min of meer de brui aan gegeven. Na een jaar of twee plichmatig nog elke dag de kroeg geopend te hebben sloft hij tegenwoordig meestal niet meer dan 1x per week naar binnen om dan een paar worden de brabbelen en de bezoekers, voor zover ze er zijn, een prettige week toe te wensen.

   Hoe anders was dat in het begin.
   De opening op 4 januari 2006 zal velen zijn ontgaan, er was een berichtje op het WebLog/blogg Menterwolde Kritisch Bekeken (MKB). t Golden Peerd werd aangekondigd als een gezellige plek waar over meer dan alleen het politieke leven in de gemeente kon worden gepalaverd.
   Twee dagen later was er de eerste quiz en dat was gelijk een succes; bezoekers kregen stukje bij beetje een foto te zien van een plek ergens in de Menterwolde en wie het eerst raadde waar/wat het was kreeg een overheerlijke huisgemaakte gehaktbal van Siene. Wist niemand het antwoord dan had Boris de hond een feestmaal.
   In de eerste weken was er een opvallende deelnemer, ene Tammo, die keer op keer het juiste antwoord wist; maar dit alter-ego van één van de stamgasten (JD) speelde een klein beetje vals. Hij had (bij toeval?) uitgevonden waar Appie de complete foto had staan en zo was het gemakkelijk raden.

   Als gezegd was ’t Peerd bedoeld om (met name ook de bezoekers van MKB) over meer dan de lokale politiek te laten praten, maar in die opzet is Appie nooit helemaal geslaagd. Zodra de bezoekers van o.a. MKB ook de weg naar t Golden Peerd hadden weten te vinden verplaatste ook de discussie van MKB zich meer en meer direct naar ’t Peerd. Maar het ging in ’t Peerd niet meer alleen over de plaatselijke politieke beslommeringen, Appie had een gat in de virtuele horeca-markt gevonden.
   De gesprekken aan toog, bar en tafels vlogen vaak alle kanten op en de meningen waren op z’n zachtst gezegd verdeeld. Maar waar men het wel steeds over eens was, was dat Appie een toffe schimmige peer was die iedereen in z’n waarde liet, die het beste met hen en Menterwolde voorhad. Uiteraard waren er altijd lieden die vonden dat ’t Peerd niet zo onschuldig was als Appie wilde doen geloven, die de bezoekers van het Peerd, althans zij die daar hun bek optrokken of zelfs het hoogste woord voerden een podium gaf; en zo’n podium kwam nier iedereen in de Gemeente altijd even goed uit. Menterwolde was niet alleen maar politiek sterk verdeeld, het had er ook alle schijn van dat bepaalde democratisch gekozenen diezelfde plaatselijke democratie wel op een heel bijzondere wijze dienden, geruchten over vriendjespolitiek, nepotisme en zelfs corruptie staken altijd weer de kop op. Ook het feit dat burgemeester hier soms nog sneller vertrokken dan hun aanstellingsprocedure had geduurd was niet iets dat het vertrouwen in het gemeentebestuur deed groeien. Kortom er was voldoende stof tot klagen, bakkeleien en discussie om ook in een virtueel cafe als t Golden Peerd de tongen los te maken.

   Verwijderen
  2. Maar zoals overal in ’t leven was ook in t Golden Peerd de zwijgende meerderheid ook echt in de meerderheid…,
   veel van de dagelijkse bezoekers hebben nooit ook maar één woord in de kroeg gesproken of geschreven…;
   ze zaten stil en voor de overige bezoekers veelal compleet onzichtbaar, incognito, in een hoekje. Alleen Appie wist dat ze er waren, wanneer ze kwamen en gingen, maar zelfs Appie wist meestal niet wie het waren en waarom de niets zeiden.
   Ondertussen had Appie er wel vrede mee, niemand werd dronken, en slechts een heel enkele keer werd een zich wel heel onhebbelijk gedragende gast met zachte hand buiten gezet of zelfs (tijdelijk de toegang geweigerd, niet dat dat erg effectief was, zo’n ongenode gast was vaak in een of ander andere vermomming ook zo weer binnen, maar leerde zich dan meestal wel wat meer te gedragen.
   Over klandizie had Appie de eerste zes tot acht jaar dan ook echt niet te klagen, wel jammer dat ze geen geld in het laatje brachten, virtuele consumpties waren en bleven gratis en behalve naar meer smaakten ze nergens naar.

   Verwijderen
  3. Na de noodgedwongen verbouwing medio 2011 kwam de klad er een beetje in.
   De nieuwe inrichting van BlogSpot (van Google) bood niet dezelfde gezelligheid en flexibliteit waarmee Appie en zijn bezoekers, de Peerders, jarenlang verwend waren geweest toen de inrichting nog via WebLog.NL verzorgd werd met de software van TypePad.
   Ondanks alle ongevraagde ongemak pakte Appie de boel toch op en ging vol goede moed verder met de nieuwe inrichting; ook de klandizie was al snel weer als vanouds. Maar tegelijkertijd merkte je dat ook de stamgasten, de echte Peerders meer en meer afgeleid werden door met name FaceBook en Twitter waar het gesprek gemakkelijker te voeren was middels de steeds populairder wordende smartphones en iPads en andere tablets.
   Een bezoekje aan t Golden Peerd werd zodoende meer en meer een bezoeking…
   en naarmate ook de stamgasten stiller en stiller werden werd ook de motivatie van Appie om er de schouders elke dag opnieuw weer onder te zetten merkbaar, zichtbaar minder. Zelfs de wekelijkse foto-Quiz moest het onderspit delven en sinds een dik jaar geleden nam de kroegbaas niet eens meer de moeite elke dag een dagschotel te serveren vergezeld van een nieuwtje, vraag, oproep of verhaal; Peerders werden nog wel op zondag welkom geheten maar de rest van de week liet Appie zich zelden meer zien. Geen wonder dus dat het aantal bezoekers snel nog verder terugliep en het gesprek van de week veelal niet of nauwelijks meer de moeite van het volgen/deelnemen waard was.

   Verwijderen
  4. Inmiddels is één van de (vroegere) stamgasten, Henk Tepper, zelf een concurrerende virtuele kroeg begonnen…,
   … op FaceBook.

   Henkie hanteert een vorm van ballotage…,
   je kan niet zomaar 'ongezien' de kroeg in lopen…,
   voor je de eerste keer een stap over de drempel mag zetten moet je eerst netjes aanbellen en je papieren laten zien…
   wat een verschil met het hartelijk welkom dat Appie iedereen die z’n neus om de hoek van de deur stak bood…;
   maar veel (ex-)Peerders hebben zich door het striktere enigszins restrictieve toegangsbeleid van 'onze’ Henkie niet laten weerhouden en zijn ’lid’ geworden.
   Ook ik heb onlangs uit pure nieuwsgierigheid aan Henkie gevraagd of ik naar binnen mocht…, en dat mocht van Henkie.
   Maar eenmaal binnen zag ik wel een hoop bekende gezichten maar ik denk niet dat ik Henks kroegje veel vaker zal bezoeken dan die eerste keer. In tegenstelling tot in t Golden Peerd ging het gesprek niet echt over zaken die Meneterwolmers laat staan alle nieuwbakken Midden-Gronigers meer aanging dan de gemiddelde Nederlander in de rest van ’t land. De meeste bezoekers laten er vooral allerhande foto’s zien die je ook elders op FaceBook terug kunt vinden.

   Na het bezoekje aan Henks virtuele Café weet ik het zeker…
   … ik zal nog vaak dromen van de golden tied in t Golden Peerd.
   Ab…,
   Ahhab…,
   Appieeeee……

   midden in de nacht zal ik weer wakker schrikken…,
   badend in het zweet…,
   met het gevoel te ijlen…, of meer precies ijlende akker worden…,
   … maar nu weet ik waarom!

   Verwijderen
 2. SiKo, tijden veranderen, veel mensen ook, maar Appie niet. Ik heb alleen het kroegbeheer wat aangepast, sta niet steeds achter de toog te wachten op klanten, want zinloze bezigheden dat zijn niet echt mijn dingen. Op deze wijze hou ik de kroeg met weinig inspanning open, en voorkom ik vijandige overname. Begrijp uit jouw woorden dat er een voormalig grutter ook een dergelijke kroeg is begonnen. Zou wel een kijkje willen nemen. Heb ik daar Facebook voor nodig of kan het ook zonder?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet via FreestBoek je geloofgspapieren aanbieden aan Henkie...
   en die besluit dan of je naar binnen mag.
   Binnnen kom je heel wat (voormalige) peerders tegen...
   maar echt met elkaar in gesprek gaan is er niet bij.
   Wel wordt er regelmatig een duimpje opgestoken, trekt iemand een rare grijns of doet alsof hij/zij eregens boos over is.

   Verwijderen
  2. SiKo, dat is dan jammer, want om speciaal een Facebook account aan te maken voor een virtueel biertje wat misschien wel eenmalig is dat gaat om te ver.

   Verwijderen
  3. Ab,
   je mist er weinig aan...
   behalve dan een beetje aanloop/klandizie hier

   Verwijderen
  4. het verschil tussen het Golden Peerd en Midden-Groningen van onze 'kruidenier'Henk Tepper is dat in Midden-Groningen de historie van het gebied H/S Slochteren en Menterwolde in beeld wordt gebracht. Ik als oud inwoners van het Duurswold doet me dat goed dat er zoveel mensen hun bijdrage leveren. Terwijl bij het Golden Peerd de nadruk ligt bij de politiek, helaas laat het nieuwe gemeentebestuur weinig van zich horen. Ook de huis aan huis kranten doen geen verslag van de raadsvergaderingen zoals ik weet. Ook daarin missen we drukkerij de Bruin.
   Ja, ik ben teleurgesteld in de mensen in de raad waarop ik mijn vertrouwen stelde.
   En dan kom je weer terecht bij de tegeltjes wijsheid: stel op mensen geen vertrouwen ......!

   Verwijderen
  5. Wim,
   ik heb/had het niet over Henk’s FaceBook-groep ‘Midden-Groninger vrouger’...
   maar over Henks FaceBook-kroeg-groep:
   Midden-Groningen Uw virtueeel café

   In MG-vrouger gaar het over de dingen die jou (en zelfs mij) dierbaar zijn...,
   zie je oude foto’s met beelden vanuit de de hele nieuw gevormde gemeente...,
   en dat maakt dan ook weer de tongen los...,
   komt men met verhalen van vroeger.

   Maar in Henks virtueel café gaat het nergens over...,
   of althans niet over zaken die hier spelen...;
   er staan voornamelijk YouTube filmpje op over van alles en nog wat.

   Overigens ging het hier in t GP in het prille begin juist niet over politiek...,
   wilde je het daar hier over hebben ging de waard (Appie dus) zelfs zo ver je te verwijzen naar een/het andere Blogg, naar MKB (Menterwolde Kritisch Bekeken)...,
   t GP was er voor de andere zaken die Menterwolmers kon binden/verdelen.
   Pas na verloop van tijd verplaatste ook de meer politiek-gebonden discussies zich ook naar t GP...,
   om daarmee feitelijk ook het stille einde van MKB in te luiden.

   Het is best leuk om van beide Bloggs de eerste wankel stapjes in onvs inmiddels terbziel geggane Menterwolde terug te lezen...;
   daar moet je wel een beetje je best voor doen, maar in de InterNet-notulen van WayBack valt nog veel terug te vinden.

   Verwijderen
 3. Misschien een vraag aan SiKo: ik heb idee dat cement verdwenen is. Paar jaar geleden was er een bindmiddel, dat bindmiddel is verdwenen. Er is weinig meer te klagen. Wat blijft over: elkaar "liken". Tja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien heb je gelijk...;
   aan de andere kant hebben heel wat mensen in (voormalig) Menterwolde heel wat te stellen og gaan dat nog dopen met de gevolgen van de gaswinning en zoutwinning.
   Het bevingsgevaar voor een onverhoopt zware beving is hier beslist niet kleiner dan bijv. in de omgeving van Loppersum...,
   maar er wordt hier voorlopig (de komende 10 jaar) niets versterkt.
   Daarnaast worden grotere bestaande schades nog steeds niet naar behoren afgehandeld en als er al iets herstels wordt gebeurd dat eigenlijk alleen maar cosmetisch. De fundamenten van duizenden huizen zijn als gevolg van ondermijning (en dus nieyt zo zeer door bevingen alleen) of al gekraakt of staan zodanig onder spanning dat er weinig of niet nodig is om de boelasnog definitief kapot te maken...;
   Fundamentschade wordt zelden of nooit erkend als bevingsschade en ook binnen het nieuwe schadeprotocol zal het zonder de gerichte inzet van tiiltmeters lastig/onmogelijk zijn te bewijzen dat het om gaswinningsschade gaat.
   Ondertussen gaat de gaswinning, zij het hopelijk op een lager pitje, gewoon door...;
   dat zal voor veel ‘Menterwolmers’ slechts schadeuitstel betekenen..., uitstel van executrie dus.

   Geen reden tot klagen dus...

   Verwijderen
 4. Behalve ellendig lange lappen tekst van SiKo word er niks meer gepost hier wat ook maar de moeite waard is voor een reactie . En de gemeenschappelijke deler de menterwolmer politiek uit de jaren 90/00 is verdwenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank,
   that's the spirit...,
   blijkbaar is/was het je een reactie waard.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De gaswinningsproblematiek is geen gemeente-aangelegenheid, afgezien van het helpen bepalen van de grens van het aardbevingsgebied.
  Waar in het verleden nog wel eens de illusie heerste dat je verhaal/beklag gehoord werd en hopelijk uiteindelijk de juiste persoon/instantie ter ore kwam is die illusie, vooral bij dit onderwerp allang verdampt, tenminste hier in het Golden Peerd. Op grotere podia gebeurt er wel wat gelukkig.

  Ander punt is dat sommige van de toenmalige bezoekers het idee hadden dat er in de Menterwolmer politiek regelmatig vals gespeeld werd (jij stipt het ook aan).
  En net als in de wielrennerij, waar de dopingfraude op het oog lijkt te zijn geminimaliseerd of verbannen, is ook hier de bezem door de politiek gegaan met als gevolg dat iedereen zich -op zijn minst ogenschijnlijk- aan de regeltjes houdt.

  Zolang de politici zich niet oppermachtig voelen en beslissingen niet ondoorzichtig of achter gesloten deuren worden genomen zal er minder de behoefte zijn om in de kroeg zaken aan de kaak te stellen.

  Ik kreeg onlangs een toegangscode voor de deur van de concurrerende virtuele kroeg toegespeeld, maar heb het papiertje verscheurt. Er is maar één Golden Peerd.

  Oh, en van dat valsspelen in de eerste weken van de fotoquiz kan ik me niets herinneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Jan
  je vergist je danig,
  de gaswinningsproblematiek is wel degelijk ook een gemeentelijke aangelegenheid. De geemete is zelfs officieel partij en maakt deel uit van bijvoorbeeld her instituut NCG (Nationaal Coördinator Groningen) waarin 10gemeenten, de Provincie en het samenwerken aan (hoe?) de gaswinningsproblematiek.

  Verder zou het nu eindelijk eens moeten doordringen dar niet de aardbevingen maar alle gevolgen van ondermijnin voor schade (kunnen) zorgen, we moeten ophouden het over het aardbevingsgebied te hebben omdat het de lading niet dekt.
  We leven in een gebied met gestapelde mijnbouw waar de winning van m.n. aardgas en zout voor de grootste problemen zorgen waardoor ook de winning van grondwater hier veel grotere gevolgen heeft da elders i het land.

  Overigens snap ik niet wat het begrip dopingfraude zou moeten behelzen...;
  het nemen van doping mag niet...
  anders noem je het (on)verantwoord medicijngebruik...,
  maar fraude met iets wat toch al niet mag ;-)

  En Jan, ik vond die toestand met Tammo wel vermakelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemiddag, de verkiezing zijn weer achter de rug en de schapen zijn geteld. Nu is het de taak om een werkbare college samen te stellen. Wat heeft deze gemeentelijke raadsverkiezing ons gebracht? Ik krijg de indruk dat er nog meer verdeeldheid gekomen is, zeker nu de nieuwe Nederlanders met een migranten achtergrond ook hun plaats verovert hebben. Zeker voor mij met een Calvinistische achtergrond zie ik deze ontwikkeling met gefronste wenkbrauwen gade.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Wim, wat is het probleem? Kijk naar Duitsland... 2 partijen moesten er samen uitkomen... Ook dat geen moeizaam. Als je extreem rechts/links buiten de onderhandelingen houdt dan hou je het midden over. Daar zijn de verschillen niet zo groot.Komt aal goud... Straks een correctief referendum, kan alles teruggedraaid worden als voorgenomen besluit niet goed voor burger zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen