Teller

vrijdag 27 februari 2015

27022015

Vanaf volgend jaar mogen winkeliers geen gratis plastic tasjes meer bij de kassa geven.Het verbod wordt ingesteld om milieuvervuiling terug te dringen, laat staatssecretaris Mansveld weten. De tasjes staan in de top-3 van soorten afval op het strand en ze leiden tot een plastic soep in de oceanen. Mansveld bekijkt nog of er een uitzondering komt voor biologisch afbreekbaar plastic.

Appie denkt: Jullie zullen wel denken wat heeft dit met Menterwolde te maken, maar in Menterwolde zijn ook winkels dus ... Ik vind het echt weer politiek, weggeven mag niet, maar verkopen aan de kassa wel. Dus voor 10 cent een tasje kopen, daarmee is het milieueffect afgekocht? Gewoon verbieden die zooi. Neem maar een jute of papieren tas mee van huis of koop die aan de kassa. Simpel toch of niet?

11 opmerkingen:

  1. Plastic is overal.
    We verpakken er niet alleen van alles in nog wat in...,
    het zit ook in tandpasta's, zeep, huidcrèmes, lippestift, gloss en weet ik wat nog meer...
    en heus niet alleen in cosmetica.
    Wie afgelopen avond de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde heeft bekeken zal waarschijnlijk zijn verbazing nauwelijks hebben kunnen onderdrukken toen uit een analyse van verschillende soorten honing (allemaal 'puur natuur') bleek dat daar gemiddeld per kilo ruim 200 stukken/stukjes plastic in zitten. Curieus te vermelden dat in de eko/biologische honing van AH bij toeval de hoogste score werd gemeten.

    Plastic in honing...,
    en in tegenstelling tot cosmetica niet eens opzettelijk...,
    maar waarschijnlijk gewoon langs 'natuurlijke' weg door de eetgewoonten van de bijen.

    Een Zwitsers lab wist te melden dat zij in middels platic hadden aangetroffen in bier, melk/melkproducten en diverse ander levensmiddelen.

    Alleen al om die reden zouden plastic verpakkingsmiddelen moeten worden teruggedrongen en waar mogelijk worden verboden...;
    Maar het kalf is al lang verdronken...
    en nog steeds weten we niet of en en zo ja hoe we de put eventueel moeten dempen.

    zijn gez

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn niet alleen de verpakkingsmiddelen maar het vormen ook (nano- en micro elementen) in de producten zelf. Ook in tandpasta bij voorbeeld.
      Wat de tasjes betreft: Hier valt het meestal nog wel mee (denk ook aan zakjes rondom verse groenten en fruit) maar in de USA staat een "ruim betaalde" medewerker de inhoud van jouw karretje in 4, 10 of 20 van die kleine tasjes te doen.
      Grotere, dure tassen hebben iets meer waarde en zullen minder snel in het milieu komen. Als ze over een paar jaar van bio-plastic zijn, met zaadjes er in, wordt het wel cool om je tas te begraven...

      Mazzelsendemoj mensen!

      Verwijderen
    2. Jip,
      ik zei al:
      "...het zit ook in tandpasta's..."

      En dat het daar opzettelijk in gestopt wordt is al erg genoeg...,
      maar dat er nu al plastic langs natuurlijke weg in onze 'gezondste' voedingsmiddelen terecht komt...,
      dat is wat mij betreft, ondanks eerder voorspellingen, toch wel schrikken.

      Verwijderen
    3. @Siko. Ik heb de uitzending niet gezien. Welke honing zit het in? Ook in koolzaad honing en hoe kan het in honing komen?

      Verwijderen
    4. In principe waarschijnlijk in alle honing.

      De KvW liet een willekeurig assortiment van wat ze bij diverse supermarkten hadden gevonden analyseren.
      Reden voor deze analyse waren berichte uit Zwitserland dat bij daar geteste natuurzuiver honing plastic was aangetroffen.

      Uitkomst van de KvW-test was dat in alle geteste honingsoorten vergelijkbare hoeveelheden plastic werden aangetroffen.

      Verklaring was dat bijen mogelijk her en der ook aan plastic knabbelen, drinkwater, korfafdekking, landbouwplastic, etc., ... .

      Verwijderen
    5. Alle oppervlaktewater, waar ook bijen van drinken, is vergeven van de microvezels, afgesleten stukjes polyester en nylon met duizenden tegelijk met elke wasbeurt uit onze kleding gespoeld. Het gaat hier dus niet over opzettelijke toevoegingen aan shampoo ofzo, maar resultaat van onze overstap van wol, linnen, katoen op kunststof kleding.

      Verwijderen
  2. De opening van Appie doet me denken aan de winkelier van vroeger. Je ging met een blauw okertje naar de winkelier om een pond stroop op te halen. De winkelier zag je aankomen, en keek niet blij! Hij pakte trapje er bij en klom om hoog om de bus met stroop te pakken, Okertje gewogen en hij kon beginnen met een grote lepel de stroop in het kannetje te laten vloeien tot dat het gewicht was bereikt. Dan weer het zelfde ritueel om de pot met stroop op zijn vaste plaats te zetten. Watn gegraim!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Persoonlijk vind ik het een goede zaak. Maar een ding, nu betaal je bij sommige supermarkten al 25 cent voor een plastic tas. Ik maak me daar ook wel schuldig aan. Maar ik verwacht niet dat men dan de zakken niet meer koopt en ze niet meer zo maar weggooit op het strand of waar dan ook....ik denk dat je dan meer moet vragen voor een tasje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anja, gewoontes die er jaren geleden ingeslopen zijn, verander je zo maar niet. Daar komt bij dat je de plastic zak gewoon in in de verpakkings-afvalzak kan doen. Volgens mij is het zwerfvuil het grootste probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klopt...en iedereen die bv zoals ik vandaag zag karton en plastic gewoon bij de textiel container plaatst...tja, ihet wordt zo een rommelpot!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. goedenavond....

    het probleem begint al bij de producenten: alles 3-voudig verpakken in plastic, je ontkomt er bijna niet aan. Wij als consumenten moeten alles apart inzamelen (wat we natuurlijk wel doen). Ik probeer zelf mijn boodschappen op de arm, of in een doosje (die dan weer als oudpapierbak gebruiken) of nog makkelijker, ik neem, bij grote boodschappen, de winkelkar mee naar huis, maar ik bevind me dan ook wel in een bevoorrechte positie om naast de supermarkt te wonen :-)

    ik zag vandaag een filmpje waarin de paspoppen van Wolda een rol hadden :-}

    BeantwoordenVerwijderen