Teller

woensdag 20 mei 2015

20052015

Van de site Binnenlands Bestuur

Aziz Kaynak, ontslagen locosecretaris van de gemeente Menterwolde, heeft de raad van Menterwolde een brief gestuurd met het verzoek zijn zaak eind deze maand mee te nemen in de bespreking van het rapport over de vermeende angstcultuur in de gemeente.

Verstoorde verhoudingen
Half april 2014 ontving Kaynak, die al sinds 1992 bij de gemeente Menterwolde werkte en sinds maart als directeur beleid en samenleving, zijn ontslagbrief. In september werd hij op non-actief gezet. Volgens het college was dit naar aanleiding van verstoorde verhoudingen tussen Kaynak en het college, inclusief de inmiddels op non-actief gezette gemeentesecretaris Henk van der Wal.

Gesprek in wachtkamer
Volgens Kaynak is de reden voor het ontslag dat hij in de wachtkamer van de dokterspost in Zuidbroek sprak met oud-gemeentesecretaris Klaas Nieland en zich daarin negatief uitliet over de gemeentesecretaris en enkele collegeleden. Volgens lokale media zou de partner van een collegelid dit hebben doorgegeven aan het college. ‘Vooral het feit dat ik heb gesproken met de heer Nieland als oud-gemeentesecretaris is mij daarbij ernstig aangerekend vanwege het feit dat er een verstoorde relatie zou bestaan tussen de heer Nieland en de gemeente Menterwolde. Een en ander betekent dat ik geen contact zou mogen hebben met de heer Nieland.’

Oostblokpraktijken
Kaynak schrijft verder dat hij altijd goed heeft samengewerkt met Nieland en die op zijn beurt niet op de hoogte was van verstoorde verhoudingen tussen hem en de gemeente Menterwolde. ‘Het lijken welhaast voormalige Oostblokpraktijken dat personen wordt verboden contacten te onderhouden met een oud-collega.’ Volgens Kaynak kan een gesprek met een oud-college die hij toevallig tegenkwam niet leiden tot de drastische maatregel van ontslag. ‘Nog afgezien van het feit met welk recht men kan verbieden contacten te onderhouden met collega's dan wel oud-collega's.’ Hij vecht zijn ontslag dan ook juridisch aan.

Rapport: angstcultuur
Eind april is een onderzoek naar de vermeende angstcultuur in de ambtelijke organisatie van de gemeente Menterwolde afgerond en naar de raad gestuurd. Uit dit nog geheime rapport zou blijken dat inderdaad sprake was van een ongekende angstcultuur, veroorzaakt door de gemeentesecretaris die als gevolg daarvan op non-actief is gesteld. Lees hier de reacties van raadsleden op dat rapport. Kaynak verzoekt de raadsleden zijn zaak in dit kader nog eens tegen het licht te houden en is bereid correspondentie te verstrekken.

Geen schoonheidsprijs
Matty Siersema, oud-wethouder en nu raadslid voor oppositiepartij Kritisch Menterwolde, heeft de brief nog niet met haar fractie besproken. ‘Persoonlijk vind ik dat de wijze waarop de heer Kaynak is ontslagen geen schoonheidsprijs verdient. De gronden waarop dit is gebeurd vind ik schandalig.’ Volgens Siersema is zij in 2013 als wethouder opgestapt vanwege het personeelsbeleid. ‘Uit het rapport blijkt dat ik volkomen gelijk heb gekregen. Er moesten mensen weg: de gemeentesecretaris, de heer Kaynak en burgemeester Van Zuijlen. Die zijn nu allemaal weg, alleen blijft Van Zuijlen maar trappen. Het schort bij hem aan moreel besef.’

Zaak-Kaynak is voorbeeld personeelsbeleid
Voor haar bevat het rapport geen nieuws. De brief van Kaynak neemt ze mee in de bespreking van het rapport. ‘In het licht van hoe met personeel is omgegaan. Hij is een voorbeeld hoe op onzorgvuldige wijze mensen zijn beschadigd. Zelf vind ik het niet erg dat hij weg is. Dat begrijpt hij zelf ook.’ Op 28 mei zal de raad het rapport bespreken. Siersema: ‘Daarna zal waarschijnlijk een samenvatting worden vrijgegeven. Ik ben zelf voor zoveel mogelijk transparantie.’

Aziz Kaynak zelf was helaas niet voor commentaar bereikbaar.

30 opmerkingen:

  1. Nieuwe bezems...

    Als Matty het allemaal echt zo serieus zou menen en nemen met zaken als integriteit, medemenselijkheid, betrokkenheid, niet natrappen en de zegen voor de gemeenschap van haar gelijk...;
    Is het dan niet het des te onbegrijpelijker dat ze nu samen in één fractie zit met juist diegene wiens doen en laten haar destijds zodanig tegen de borst stuitte?
    Was niet in 2006 haar, naar eigen zeggen, voornaamste drijfveer juist aan diens praktijken een eind te maken, destijds zo ongeveer de belangrijkste reden voor het oprichten van Kritisch Menterwolde?
    De bezem moest door het gemeentehuis...,
    en nieuwe bezems vegen het schoonst...,
    en een eigen politieke partij is zo mogelijk de beste bezem die je je dan kunt wensen.


    Mocht Matty noch enige geloofwaardigheid hebben gehad en overgehouden toen ze aftrad als wethoudster...,
    dan heeft ze die geloofwaardigheid wat mij betreft volledig verspeeld door uitgerekend met Markus in zee te gaan.
    Het heeft er wat mij betreft alle schijn van dat ze uit wrok handelend, linksom of rechtsom, desnoods samen met Markus, heeft getracht haar gram te halen...;
    Nu dat is gelukt kraait ze maar al te graag victorie. En daarmee plaatst ze zichzelf op voetstuk waar ze niet thuis hoort.

    Zelf zal ze dat natuurlijk absoluut anders zien...,
    ze zal zich onbegrepen hebben gevoeld...,
    een eertijds roepende in de woestijn...
    die nu haar gelijk haalt.

    Als je er bij nadenkt dan zie je een vreemd gedragspatroon waarbij je, weliswaar met een beetje psychologie van de koude grond, bijna niet anders dan tot de conclusie zou moeten komen dat...
    Matty, als deskundige/vakvrouw, waarschijnlijk anderen met een vergelijkbaar gedrag als zijzelf vertonend, ervan zou kunnen verdenken aan een vorm van 'NPS' te lijden.

    Maar aangezien ik noch psycholoog noch anderszins deskundig op dit gebied ben, kan ik die conclusie niet trekken...
    moet ik een dergelijk vergaande gevolgtrekking maar met een paar korreltjes zout nemen...;
    Voor je het weet beticht je mensen van wat vreselijks en dat wil ik niet op m'n geweten hebben.


    Nieuwe bezems vegen niet altijd (even) schoon...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar blijft het "likje" van VB?

      Verwijderen
    2. @Nanno

      die mogelijkheid heeft Appie gelukkig (nog) geblokkeerd ;-)

      Verwijderen
    3. "We hebben enkele raadsleden steeds met fluwelen handschoenen aangepakt, zaken met de mantel der liefde bedekt. Op een bepaald moment houdt het op. Ik laat mijn oren niet steeds weer hangen naar democratisch gekozen volksvertegenwoordigers die totaal niet democratisch handelen en alleen maar behoefte hebben aan stemmingmakerij."

      Verwijderen
    4. (Citaat van Markus Ploeger over de dames Bos, Jansen en Siersema, DvhN 24 december 2008).

      Verwijderen
    5. Dat was naar aanleiding van het beklag dat de dames deden bij de CdK over het optreden van van Zuijlen.

      Verwijderen
  2. Mijn vraag is: wie heeft er boter op zijn hoofd, de ontslagen locosecretaris of de raad van de gemeente?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon een vraag waarom zou de Raad van de Gemeente boter op het hoofd hebben??

      Verwijderen
    2. Omdat verschillende mensen in de raad diverse petten op hebben Anja, Zonder iemand te beschuldigen, maar als je de een oogluikend iets toestaat, zal de ander ook de vrijheid nemen om iets te doen wat niet helemaal conform de regels zijn. En dat is wat hier gebeurd is.

      Verwijderen
    3. Verklaar je nader, hier kan ik niks mee...

      Verwijderen
    4. Zie het relaas van Otto enige tijd geleden. Ik wil hier op deze plaats geen mensen beschadigen!

      Verwijderen
    5. Dat gaat ook niet allemaal over d huidige situatie. Dat gaat meerdere jaren terug. En nooit bewezen ..dus..tja

      Verwijderen
    6. @Anja

      er zit verschil tussen...
      - bewijzen...,
      - bewijs aanvaarden...,
      - bewijs ontkennen...,
      -bewijs ontkennen tegen beter weten in...,
      - glashard liegen...,
      - je kop in 't zand (blijven) steken omdat je de waarheid niet wil zien.

      Verwijderen
    7. Volgens mij heb jij er niets van begrepen Wim. Het gaat hier niet om iemand de schuld te geven of iemand voor het karretje te spannen. Kaynak probeert hier niet zijn straat schoon te vegen maar geeft een signaal af aan de raadsleden en de inwoners van Menterwolde dat er meer aan de hand is dan alleen maar een angscultuur in het gemeentehuis. Alle commotie over het personeelsbeleid en angstcultuur is ontstaan na het vertrek van Kaynak. Het vertrek c.q. non actiefstelling van Kaynak was de druppel voor het personeel om in opstand te komen lijkt mij. Dus kaynak geeft aan in zijn brief: ' gebruik mijn zaak als voorbeeld hoe ze met medewerkers omgaan in het gemeentehuis'. Ik begrijp niet wat hier mis mee is? Als de raad daar open en transparant over praat dan weet iedereen wat er aan de hand is. Waarschijnlijk heeft Kaynak niets te verbergen. Of heeft de gemeenteraad en het college wel iets te verbergen?

      Wat betreft de uitkomsten van het onderzoek. Je kunt nu niet zeggen dat de drie kopstukken weg zijn en alle problemen opgelost zijn in het gemeentehuis. De drie kopstukken werden aangestuurd door dit college. De brief van 27 januari 2015 aan de gemeenteraad is hier een goede voorbeeld van. Alle collegeleden hebben de brief aan de raad ondertekend. Het MT en de OR stond achter het personeelsbeleid wat gevoerd werd door dit college. De OR heeft de consequenties van hun steun aan dit college aanvaard en is afgetreden. Ook het college en het MT moeten het veld ruimen om ruimte te maken voor nieuw personeelsbeleid. Anders houdt dit grommel nooit op.

      Enige oplossing is dat de ambtenaren zo snel mogelijk aangesloten worden bij Hoogezand en er een mindeheidscollege komt met maximaal 2 vakwethouders. Het nieuwe college pakt geen nieuwe zaken meer op maar zorgt ervoor dat Menterwolde onder strenge toezicht van de provincie op een goede manier wordt aangesloten bij de nieuwe gemeente.

      Anders vrees ik dat de burgers van Menterwolde de rekening krijgen van het misbestuur c.q. mismanagement van dit college. Dit college zou 4,5 ton bezuinigen op het personeel tot 2018. Volgens mij is daar niets van terechtgekomen. Daarbovenop komen nog eens 3 grote wachtgelders bij.

      DAT WORDT EEN DURE SORRY VAN DIT COLLEGE C.Q. MENEER VELTHUIS.

      Dus ze beginnen het begrotingsjaar 2016 met een dikke tekort van een kleine miljoen. Laat de burger van Menterwolde niet de dupe worden van het misbestuur.

      Zo slecht als dit college is het nog nooit geweest in geschiedenis van Menterwolde.

      Bestuurders/raadsleden neem uw verantwoordelijkheid en ga verstandige besluiten nemen voor de burgers van Menterwolde. Wij hebben de PvdA Menterwolde altijd verweten dat ze niet transparant zijn geweest toen ze aan de macht waren in Menterwolde. Ga niet dat doen wat u een ander jaren heeft verweten.

      U zit dankzij de burgers van Menterwolde in de gemeenteraad.
      Raadsleden wees transparant, eerlijk en rechtvaardig ongeacht uw politieke kleur. Het gaat hier wel om mensen.

      Verwijderen
    8. iKo, dit gaat over jaren terug, er is toen onderzoek gedaan en de personen kon niets verweten worden, hoezo kop in het zand steken? Als het wel zo was had ik het ook wel gezegd...

      Verwijderen
    9. Ps, ik ben de laatste die de waarheid niet wil zien...maar dan moet het wel bewezen zijn, en dat is het niet! Aanames zijn makkelijk, beschuldigingen ook, maar daarmee is het nog niet waar....

      Verwijderen
    10. @Anja,
      Elk onderzoek is zo goed als de onderzoeksopdracht toestaat.
      Wie iets wil onderzoeken aan de hand van bewijstukken zal niets vinden als de bewijsstukken op voorhand zijn verdwenen.
      Wie iets wil onderzoeken aan de hand van getuigenissen, moet wel steeds wegen hoe betrouwbaar die getuigenissen kunnen en zullen zijn.
      Wie niets wil vinden, zal niets vinden.
      Wie de uitkomst op voorhand niet bevalt zorgt tijdig voor een afleidingsmanoeuvre, bijvoorbeeld door het bij voorbaat zwartmaken van de juiste personen.
      Wie de uitkomst achteraf niet bevalt, tracht publicatie te voorkomen danwel de resultaten tijdig bij te stellen.
      Wie dan nog bang is voor de gevolgen zoekt (en vindt) een goede doofpot.

      Wie wel een betrouwbaar onderzoek wenst geeft een zo open mogelijke opdracht...
      en zorgt dat bij het onderzoek bij elk gevonden feit en elke suggestie steeds de afweging wordt gemaakt wie ermee op de proppen komt, wie daar belang bij heeft en waarom dat juist dit gegeven wordt gevonden of juist niet of niet eerder werd gevonden.

      Verwijderen
    11. @Anja
      de geschiedenis werpt lange schaduwen...
      en steeds vooruit...;
      Geschiedenis heeft nooit gevolgen voor het verleden...
      maar des te meer voor heden en toekomst.

      Verwijderen
  3. Goimörn Peerders.....


    Woar gaait t hin mit Menterwolde?

    Roezie, laster, kribberijen

    wareboudel in persoonleke sfeer

    verlammen doadkracht.

    Gòie initiatieven lopen dood

    in t zaand van twijdracht

    en onmacht.

    Gré Rijskamp
    20-5-15

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Roskam, vaak moet het eerst tot een wanorde komen om dan weer de gestructureerde banen te volgen. Maar dat het mij pijn doet dat het zover moest komen, mag iedereen weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. geDAGte

    hoelang moet chaos voortduren
    om er orde in te scheppen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tot 'kinder' uutspeuld binnen? :)

      Verwijderen
    2. somtieds beter dazze speulen blieven...,
      aans worrut nog slagen...;
      t Blieven wol kinder, nait?

      Verwijderen
    3. zo kin je t ook bekieken Siko..... :)

      Verwijderen
  6. t Dut mie ook zeer Wim en mie dunkt ons poddefulie vuilt d'piene ook nog wel...... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De brief van Kaynak staat niet op de raadsagenda. Wel die van Jan Kuijpers uit Muntendam van 11 mei. Kuijpers wil dat de collegeleden en de topambtenaren onmiddellijk hun functie neerleggen en het ambtelijk apparaat onderbrengen bij Hoogeznd-Sappemeer. http://www.menterwolde.nl/raadsinfo/agendas-en-stukken_41185/item/vergadering-raad_628.html

    Kaynaks brief is van voor die datum. Maar aangezien de zaak onder de rechter is, heeft het college niet de vrijheid zijn brief voor te leggen aan de raad. Als topambtenaar moet hij dat ook geweten hebben, zodat je je kunt afvragen wat het doel van zijn brief is geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herstel: heeft het college vermoedelijk niet de vrijheid.
      De stukken bij punt 7 van de agenda 'Bespreken conclusies rapport GITP' moeten trouwens nog worden aangeleverd.

      Verwijderen
    2. ottoknot, de brief van Kaynak is aan de gemeenteraad gericht. De gemeenteraad (agendacommissie) bepaalt of deze brief wordt behendeld c.q. besproken in de vergadering. Dat de brief niet op agenda staat zegt niets over de behandeling hiervan. De raad kan de brief als onderdeel van de discussie over het rapport van GITP zien en in de discussie betrekken.

      Verwijderen
    3. Onze fractie heeft verzocht deze brief bij de opingekomen stukken te voegen.. We zullen zien

      Verwijderen