Teller

zaterdag 23 mei 2015

23052015

Op de voorpagina van het DvhN las ik dat vanaf 2019 het gas uit Groningen minder nodig is. Daartoe wordt bij Zuidbroek een groot stikstofmengstation gebouwd. De keuze voor Zuidbroek is nog niet definitief. Voor minister Kamp besluit wil hij overleg met betrokken omwonenden, gemeenten en provincie Groningen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de werkzaamheden in 2017 beginnen. Die vergen naar verwachting een investering van tientallen miljoenen euro’s.

7 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, ik dacht Appie dat het om een uitbreiding van de stikstoffabriek die er nu al staat.En het zou gaan om Russisch gas die vermengd zou worden met stikstof. Ze hebben er schijnbaar vertrouwen in dat Poetin gaat leveren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim, het gas komt uit Rusland, Noorwegen en uit de Nederlandse kleinere velden volgens mij, maar heb de krant niet meer onder handbereik.

      Verwijderen
  2. geDAGte

    stikstof tot nadenken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisteren en vanochtend dan eindelijk een reactie van het college..op de angstcultuur. Beter laat dan nooit zal ik maar zeggen...donderdag de raadsvergadering waarin het rapport die openbaar wordt gemaakt op de site van de gemeente menterwolde wordt besproken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met de aanleg van een LNG terminal in de Eemshaven kan ook gas uit Noord-Afrika, Nigeria en de Emiraten verwerkt worden waardoor de afhankelijkheid van enkele gasleveranciers minder wordt. Duitse autoconcerns werken aan installaties om methaan te maken uit stroom van zonnepanelen en windmolens.

    Overigens vind ik de naam van de locatie slecht gekozen. Tussenklappenpolder of Menterwolde is beter. Het gaat om een locatie in de voormalige gemeente Muntendam, waarvan de noordgrens het riviertje de Leest volgde. Dat riviertje liep ruim ten noorden van de huidige aardgaslocatie en de stikstoffabriek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Frans,
      Bij Zuidbroek is helemaal niet zo slecht gekoezen als jij misschien wel denkt.
      De Tussenklappenpolder hoort evenzeer bij Zuidbroek als bij (de voormalige gemeente) Muntendam.

      Zeker als je je beseft dat ook Muntendam (en ook Veendam) ooit zijn ontstaan op gronden van wat ik nu maar even gemakshalve als het (middeleeuwse) Zuidbroekster-veen benoem; Deze wildernis behoorde niet alleen bestuurlijk tot Zuidbroek, met name de Zuidbroekster-kerk had er ook echt bezittingen.
      Als ik het goed begrepen heb strekte het Zuibroekster veen zich uit tot..., ja tot waar eigenlijk?
      In elk geval zo ver dat het Zuidbroekster kerspelbestuur in 1608 een aantal akkerlanden, in wat nu Boven-Wildervank is, kon verkopen aan 'Stad'. Vanaf dat moment is de ontginning van het veen in een nieuwe fase gekomen en ontwikkelden zich vanuit Zuidbroek de oudtse nederzettingen verder en ontstonden daarnaast wat nu de (oude) veenkoloniën noemen. Dat daaruit later echte dorpen/plaatsen ontstonden die zich steeds verder ontwikkelden en uiteindelijk zelf zelfstandig werden doet daar weinig aan af.

      Verwijderen