Teller

vrijdag 22 mei 2015

22052015

Nog voordat de rechter uitspraak kan doen is gevoelige informatie over windplannen in Groningen per ongeluk openbaar gemaakt las ik op pagina 2 van het DvhN. Het gaat om het verslag van een overleg tussen de provincie en RWE. De energieproducent vindt dat het stuk concurrentiegevoelige informatie bevat en had de rechter gevraagd geheimhouding op te leggen. De provincie wil het gespreksverslag vrijgeven.
Stichting Platform Tegenwind N33 en Storm Meeden hebben om openbaarmaking verzocht. De actiegroepen doen een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), omdat ze willen weten wat provincie en RWE met elkaar ‘bedisselen'. De zaak stond donderdag op de rol bij de rechtbank. Deze week werd duidelijk dat de bladzijden met informatie die RWE graag vertrouwelijk wil houden, toch aan alle partijen zijn verzonden.
Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) spreekt van miscommunicatie tussen provincie en rechtbank. In de enveloppen met stukken aan de rechtbank zat ook het bewuste gespreksverslag. Jan Hendriks van Storm Meeden wil niet bevestigen dat hij de buit binnen heeft.
Uit het verslag van het gesprek in 2013 tussen oud-gedeputeerde William Moorlag (PvdA) en projectleiders van RWE blijkt dat bij windplannen de belangen van dit bedrijf hier en daar op gespannen voet staan met die van energieproducent Nuon. Beiden werken aan grote projecten in Groningen. RWE legt nog eens nadrukkelijk wensen en eisen op tafel.
RWE is zwaar ontstemd. ,,Hoewel wij niets te verbergen hebben, willen we concurrentiegevoelige informatie liever niet openbaar gemaakt zien. We betreuren dan ook dat de correspondentie tussen provincie en RWE toch publiekelijk gemaakt is. We hebben dit de provincie inmiddels laten weten'', aldus RWE-woordvoerder Ronald Sutmuller

5 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, zal de belastingdienst dan toch gelijk hebben dat er te veel laaggeschoolden op hoge plaatsen zitten? Ook bij het ministerie gaat het nogal eens fout en verschijnen er lekken van zaken die onder de pet gehouden moesten worden. Of is het een kwestie van nonchalant zijn met gevoelige gegevens.
    Ik krijg het gevoel dat toen we nog onze hoed of pet afnamen voor de notabelen, er zorgvuldiger met informatie omging dan nu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Wim
      Die is mooi...

      je hoed afnemen...
      voor wat anderen onder de pet weten te houden

      Verwijderen
  2. Avond.......vanuit Venetië......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Storm Meeden ontdekt lek in glas water.

    BeantwoordenVerwijderen