Teller

woensdag 14 maart 2012

14032012

Er zal waarschijnlijk wel een stuk in de krant staan over de hoorzitting van het FOC Zuidbroek gisteren in het Provinciehuis, maar die ligt nog niet op de mat. Ik moet gaan. Tot later vandaag.

28 opmerkingen:

  1. goedemorgen,Ik vraag me af over de partijen bij elkaar gekomen zijn op deze hoorzitting. Meestal werkt het vertragend, en als het besluit genomen is, dan is de vogel al over het net gevlogen.
    Op plannen als het FOC moet men alert reageren.
    De geldverstrekker blijft niet eeuwig rammelen met zijn geld buidel. En gelijk heeft hij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goedenmorgen....

    de tegenstanders hadden allemaal hetzelfde verhaal, het gaat banen kosten bij de omliggende winkelcentra.
    wil keesom vd dorpsraad had een mooi betoog, kwam goed over (op mij in ieder geval...)

    't is nu afhankelijk van VVD en D66 die moeten poot stijf houden en voor stemmen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen

    Ik snap het probleem niet helemaal. Wanneer de provincie NEE zegt, dan gaat deze investeerder naar Drenthe (Assen) of hij verdwijnd naar de duitse deelstaat over de grens bij Bunde. We hebben dan wel de lasten, immers de mensen uit de regio gaan dan ook wel naar het FOC toe, en de winkels lopen leeg, athans dat word gesuggereerd. Maar niet de lusten zoals extra banen, extra bezoekers en extra OZB. De politieke partijen in de provincie zijn echt knettergek als ze dit laten schieten en ik vraag me oprecht af hoe de PvdA zicht arbeiderspartij kan noemen als ze nee zeggen. Ook het verweer van de man die zei de ondernemers in Groningen te vertegenwoordigen vond ik bijzonder. Als ik deze man moet geloven is het slecht gesteld met het ondernemersklimaat in Oost-Groningen en is deze provincie nu al ten dode opgeschreven. Maar volgens mij zit de essentie van ondernemer zijn nou juist in het woord "ondernemer". Angst is een slechte raadgever beste mensen.

    Zo ik heb gesproken, fijne dag allen ik moet weer aan het werk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. sinus schuiling14 maart 2012 om 09:46

      Ik heb de hoorzitting via de p.c. gevolgd. Was niet in staat daar aanwezig te zijn. Ik ben ook vol lof over het pleidooi van Wil Keesom. Het probleem is dat de ondernemers in de omliggende gemeentes in problemen denken. Als ze in oplossingen gaan denken zullen zij de komst van deze Outlet naar Zuidbroek ook toe juichen

      Verwijderen
    2. VB,
      de investeerder(s) zal(zullen) bij weigering waarschijnlijk niet direct noch succesvol naar Duitsland vlak over de grens vertrekken...,
      daar lopen namelijk al vergelijkbare aanvragen waarbij tevens de zo gewenste zondagsopening een extra hindernis zal vormen voor alle geïnteresseerden en men ook daar beseft dat vele varkens de spoeling dunner maken.

      Wat het vertrek naar Drenthe betreft...,
      ook daar staan tegenstanders (m.i. terecht) op de barricaden gaan...,
      dus ook daar is het voor investeerderd niet eeen bij voorbaat gelopen laat staan gewonnen race.

      Ware het alles zo gemakkelijk elders te realiseren...
      dan waren de investeerder(s) al lang (in economisch betere tijden) naar Drenthe/Duitsland vertrokken.

      Uiteraard zullen er ook daar (in Drenthe) heel wat mensen zijn die gouden bergen zien in (op het eerste gezicht mooi vormgegeven) molshopen.

      Verwijderen
  4. Goedemorgen,

    Sinus, ik ben er ook geweest. Het probleem van anders gaan denken is op zich al een probleem. Het lukt deze tranentrekkers niet (meer) anders, lees positief, te denken. Ben trouwens niet ontevreden over de vaak kritisch gestelde vragen richting de diverse sprekers, kreeg een beetje het gevoel dat men wel wil. En nu maar hopen dat Calon2 geen roet in het eten strooit. Waar de beste man was gisteren??????

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ik miste, was vooral een vertegenwoordiger van "andere" ondernemerstakken, bijvoorbeeld uit het toerisme of de dienstverlening. Alle sprekers van "ondernemersbelangenverenigingen" spraken voornamelijk voor (mode en retail)winkeliers, zeg maar de groep die direct getroffen zouden worden. Over andere sectoren, die puur en alleen maar kunnen profiteren van een publiekstrekker, werdt eigenlijk niet gesproken. Een KvK hoort toch ook voor die sectoren op te komen, of zijn dat geen ondernemers.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Peter,
    ben jij al eens naar Batavia-stad gweest
    of Rosada?

    Zo ja...,
    hoeveel heb je in de daar in de omgeving liggende ander winkelcentra uitgegeven in de horeca (eten en overnachten), bouwmarkten, elektronica-winkels, boekhandels, bakkers, groenteboeren, warenhuizen...,
    hoeveel musea en theaters heb je toen tevens bezocht?
    Of ben je na het nuttigen van een snack, versnapering, ijsje, en een kop koffie ter plekke of een wegrestaurant in de buurt gewoon huiswaarts gekeerd.

    En wat vond je van het bruisende winkelharten van Lelystad/Dronten/Swifterband/Biddinghuizen.
    En dito, Rosendaal, Breda, Bergen op Zoom, Ouden-Bosch, Etten-Leur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, toevallig wel. Ik ben een keer in Batavia-stad geweest. Ik verbaasde mij daar er over dat er zoveel bezoekers waren, want zoiets trekt mij namelijk verder absoluut niet. Als ik kleren nodig heb, ga ik wel naar de C&A in Veendam, ook als er straks een FOC staat. De lokale middenstand heeft wat dat betreft qua mijn uitgaves niets te vrezen.

      En ik heb daar in de omgeving verder niets bezocht. Wat ook niet alles zegt, want ik ben ook niet maatgevend voor de rest van Nederland.
      Wat ik in elk geval zeker weet, is dat een FOC meer bezoekers van buiten de regio trekt, als een "versterkt centrum" van Hoogezand of Stadskanaal met dezelfde Hema, Etos of noem maar een winkelketen op, als in alle andere winkelcentra in Nederland.

      Overigens, hoeveel mensen die de stad Groningen bezoeken, brengen daarna nog even een bezoekje aan Hoogezand of Veendam ?

      Verwijderen
    2. M.a.w., ook in jouw geval profiteerde de omgeving en/of ondernemingen uit andere branche dan die O.C. waren vertegenwoordigd niet van jouw bezoek.

      Zelf als jouw winkelgedrag niet represantief is voor dat van de gemiddelde Nederlander of OC-bezoeker, dan nog is het op z'n minst illustratief voor een groot deel van hen...,
      ook zij spenderen weinig of niets meer in de omgeving van zo'n publiekstrekker...,
      men gaat er met de (eigen) auto heen, loopt er terplekke wat rond, koopt er hopelijk voor de aanwezige neringdoenden de beurs leeg een keert huiswaarts (mogelijk onderweg nog het een obligatoire bezoekje aan de fastfooters op de route doend).

      Verwijderen
    3. En de rest doet dat dan dus wel. Maar goed, geef dan een alternatief dat 175 FTE (volgens het meest negatieve rapport) oplevert ? Ik heb het niet. Jij wel ?

      Verwijderen
  7. Oke dan,

    Is het niet zo dat de meeste €uries die straks uitgegeven gaan worden in het ZUIDBROEKSTER FOC normaliter niet eens deze kant waren opgekomen? Is het niet zo dat 1000 portemonnees op straat meer hebben te besteden dan 100? Is het niet zo dat je als ondernemer die hier van mee wil profiteren inventief mee moet omgaan? Is het niet zo (en nu ga ik VB citeren, mag toch wel?) angst een slechte raadgever is. Het is toch zo dat we zo'n impuls nooit en te nimmer aan onze neus voorbij mogen laten gaan. Of is het zo dat de tegenstanders een alternatief hebben om zo pakweg 175 of 300 of 450 en het wordt nog erger, 600 mensen aan een baan kunnen helpen. Kom op met je alternatief en als het moet horen we ook jullie aan in het provinciehuis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, dan rijd ik vrolijk weer naar het provinciehuis, mooi gebouw en mijn complimenten, gratis parkeren ! Alleen de publieke tribune had wat groter mogen zijn.

      Verwijderen
    2. JK,
      en waar denk je dat die hier dan uitgegeven €uro's daarna naartoe gaan?

      De investeerders en ondernemers zullen het direct afromen en wegsluizen in de vorm van huurpenningen en exploitatiewinsten...,
      dat geld blijft dus waarschijnlijk niet in de regio maar verdwijnt naar bijvoorbeeld een Britse of Franse FOC-Multinational die het FOC zal exploiteren (als ze er nu nog bij betrokken zijn zullen ze er alles aan doen om het voor een prikkie over te nemen als e.a. niet aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen).

      Zo'n vaart zal het wel niet lopen..., toch?
      Ach waarom zou het hier anders gaan dan elders?
      Dergelijke partijen hebben inmiddels een stevige vinger in de pap bij de leveranciers van al die (overjarige) modieuze mode-designer-artikelen..., ze zo sterk dat ze nieuwkomers vrij gemakkelijk uit de markt kunnen werken. Immers als zij stoppen de mode-resten af te nemen zal een nieuwkomer alleen niet voldoende kunnen afnemen om Armani, Adidas, Burberry, BOSS, Brunetti, Gucci, Joop, Prada, Triumph etc., etc., van hun (speciaal voor DFOC geproduceerde) restpartijen te verlossen. Het wordt dus voor de leveranciers erg onaantrekkelijk hun restypartijen nog aan nieuwelingen in dezelfde markt aan te bieden als ze hun andere (grotere) afnemers te vriend willen houden; 't Mag niet..., maar het gebeurt wel.

      Maar ik dwaal af,
      het ging om het hier te besteden geld in de directe omgeving, wijdere regio.

      OK, stel dat er 600 banen (FTE) worden gerealiseerd...
      en er in de regio dus geen 'extra' banen verdwijnen...,
      dan wordt er hier in de buurt bruto minimaal zo'n €11.248.761,60 aan loon worden verdient en uitbetaald...
      misschien zelf nog wel ietsjes meer (tot zo'n €20.000.000,oo)...
      daarvan verdwijnt 15%-30% direct al aan belastingen naar 'Den Haag'
      => ± €1,7mlj - €6mlj blijft €9,5mlj-€14mlj (een heel bedrag)

      Maar hoeveel is dat nu meer dan wanneer die 600 mensen baanloos zouden blijven.
      't Is heel misschien heel cynisch, maar netto zou er wel eens niet meer over kunnen schieten dan het verschil tussen het genoemde minimum en het haalbare maximum.
      Dit is het gevolg van de 'nieuwe' wet en regelgeving rond de bijstandsuitkeringen. Als zo'n baan komt te vallen binnen een gezin waar men nu (deels) van een dergelijk uitkering moet/mag rondkomen; Dat geld (ook als het aan een ander gezinslid toekomt/wordt uitgekeerd) komt gewoon te vervallen;
      M.a.w. de geldstroom uit Den Haag wordt aangepast verminderd en de gemeentes zullen een weer wat lagere rijksbijdrage tegemoet kunnen zien.
      Dus in het meest optimistische geval blijft er voor de werknemers gezamelijk dus tussen de≤ €1milj (en het meest optimistische geval waaralle werknemers gemiddeld modaal zullen verdienen ) ≤€8mlj extra te besteden.
      En waar wonen die 600 werknemers van straks?
      In een straal van gemiddeld 1 uur reistijd van het FOC...,
      dus ook in Emmen, Meppel, Zwolle, Groningen Drachten en zelf over de grens richting Bunde, Leer e.o..

      Ondertussen hebben vooral de gemeentes in directe omgeving wel heel wat extra uit te geven om (letterlijk) het verkeer in goede bane te leiden...,
      wellicht dat dan de werkelijke winst oplevert... en wel door extra werk voor en bij (kleinere) wegenbouwers/stratenmakers in de regio...

      Verwijderen
    3. Volgens jouw redenatie moet de gemeente Pekela wel de gelukkigste gemeente van Nederland zijn...

      Verwijderen
    4. JK,
      wat het alternatief voor al die banen betreft:

      Het staat helemaal niet vast dat er naast die 600 banen (of 175) die er hier gerealiseerd zouden worden er niet tenminste (al dan niet verborgen) een zelfde aantal min of meer vergelijkbare banen in de regio zouden verdwijnen.

      Nu is het altijd lastig te bewijzen dat de ene baan verdwijnt als gevolg van het 'creëren' van de ander maar statisch gezien is het aannemelijk te maken zo niet te bewijzen aan tal van voorbeelden. Kijk eens naar Frankrijk en het VK en vergelijk het aantal mensen dat in een bepaalde regio in de retail werkte voordat en nadat de FOC-Mega-stores er hun poot aan de grond kregen en vergelijk dat weer eens met landen/regio's met een vergelijkbare economische ontwikkeling waar men deze megalomane winkels lang heeft weten te weren.
      Je zult er versteld van staan maar waarschijnlijk (net als anderen) zien dat er daar waar die dingen (DFOC's, FOC's OC's, MSC's e.d.) het langst zijn geweerd door de jaren heen aantoonbaar meer retail-banen gebleven of zelfs gerealiseerd.

      Uiteraard is niet iedereen werkeloos geworden en gebleven, werken er nu veel meer mensen in de IT en Fin-Serv dan vroeger en wat te denken van het fenomenen Webshops en Call-centres...
      Waarom zorgen we er niet voor dat hier de grootste call-centers van Europa komen te staan op de GD...,
      kansen genoeg, een beetje redelijk opgeleide Groniger spreekt AN, Plat, Grunners, Duits, Engels en hij verstaat Plat-Duuts, waar vindt je zon potentieel?

      Verwijderen
    5. Ik ben benieuwd naar jouw concrete plannen om zoiets te realiseren. En waarom dan Groningen hierbij een specifiek voordeel zou hebben ten opzichte van bijvoorbeeld Enschede ? Spreken ze ook aardig Duits. Of Hamburg ? Vast ook wel een aardig potentieel aan goed opgeleide studenten. Dus ? Waarom zou een investeerder specifiek hier gaan investeren in een call-center ?

      Verwijderen
  8. Leystad heeft als trekpleister de Bataviawerf. Interessant om daar eens een keer te kijken, en dan bij het vliegveld nog wat eten en drinken. En we hebben het voor jaren alweer gezien. Het is in niets vergelijkbaar met de zwartemarkt in Beverwijk. Want dan gaat mijn voorkeur naar het laatste. Hoewel de autohandelaren daar niet mee eens zijn. Ja, je kunt niet iedereen het naar de zin maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een moeilijke grunnigs dictee. Er passeren woorden die al eeuwen uit gebruik zijn. Ben benieuwd wat Gre er van vond.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. FOC
    Is het waar dat zij die bedenkingen hebben, tegen 600 banen zijn?
    Is het waar dat Revasco een private investeerder is die voor 30 milj. het FOC bouwt?
    Is het waar dat de Gouden Driehoek voor een appel en een ei is weggegeven aan Revasco?
    Is het waar dat de opzet van het FOC 220 winkels oplevert?
    Of was het nou 70 à 80 winkels?
    Is het waar dat de gemeente nog eens 1,4 milj bijlegt voor ontsluiting?
    Is het waar dat de huidige ontsluitingswegen voldoende zijn voor de afwikkeling van het verkeer?
    Is het waar dat bezoekers slechts 1 à 2 uur in het FOC verblijven?
    Is het waar dat ze daarna de stad bezoeken?
    Is het waar dat de Oost-Groninger toeristische attracties grote bezoekersaantallen te verwerken krijgen?
    Is het waar dat 60 milj. gedeeld door 70 winkels elke winkel een omzet genereert van € 857.000?
    Of is het waar dat je 60 mil. moet delen door 220? Is € 272.000
    Is het waar dat winkels met hoge omzetten meer huur betalen dan winkel s die minder goed presteren?
    Is het waar dat “slecht” draaiende winkels na aanzegging de huur krijgen opgezegd? Dus, na u de volgende?
    Is het waar dat voor FOC’s gewoon extra wordt gefabriceerd?
    Is het waar dat je er dezelfde artikelen koopt die je ook in de detailhandel koopt?
    Is het waar dat de prijzen in het FOC voor dezelfde artikelen wel 48 % lager liggen dan in de detailhandel ?
    Is het waar dat als je bedenkingen hebt in problemen denkt?
    Is het waar dat problemen of bedenkingen worden opgelost door in oplossingen te denken?
    Is het waar dat je door denken uitkomsten kunt veranderen?
    Is het waar dat omliggende steden en dorpen profijt hebben van een FOC?
    Is het waar dat een FOC in Zuidbroek genoeg bezoekers trekt?
    Is het waar dat het concept van FOC toekomst bestendig is?
    Is het waar dat men ten onrechte vreest voor leegstand in het FOC?
    Is het waar dat bij leegstand ook andere branches worden toegelaten in het FOC?
    Is het waar dat een FOC in Zuidbroek “ons” niets kost?
    Is het waar dat het uitmaakt of iets privaat bekostigt wordt?
    Is het waar dat KvK belangen van ondernemers en werkzoekenden schaadt?
    Is het waar dat wanneer je vragen hebt bij het FOC in Zuidbroek je tegen Oost-Groningen kiest?
    Is het waar dat Oost-Groningen volop kansen heeft?
    Is het waar dat je je mond moet houden als de meerderheid al te simpel denkt?
    Is het waar dat je daarom voor een FOC in Zuidbroek moet zijn omdat het misschien (vooruit)heel wat banen oplevert?
    Is het waar dat je voor niet goed bij je hoofd wordt versleten als je 175 of meer banen aan “ons” neus voorbij laat gaan en niet zelf die banen op tafel kunt leggen?
    Is het waar dat als je maar naïef genoeg bent de ander die bedenkingen heeft niet serieus meer hoeft te nemen?
    Is het waar dat als je er maar beter van wordt het FOC moreel verantwoord is?
    Is het waar dat juist VVD’ers en SP’ers de klanten van het FOC zullen zijn?
    Nee, het is niet waar. Het graaien en het begeren (de wortel van alle kwaad) gaan hier hand in hand.
    Je mag het feestje niet bederven, foei!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De voorstanders claimen niet de waarheid in pacht te hebben dacht ik...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee...,
      zij 'verwijten' de tegenstanders negativisme, afgunst, gebrek aan ondernemingszin en gebrek aan ondernemerschap, het niet willen denken in kansen maar in beperkingen, obstakels en angst voor verkeersdruk, milieubelasting, banenverlies, ...;
      Bij zoveel 'domheid' van de tegenstanders hoef je de wijsheid niet meer in pacht te hebben om het gelijk aan je kant te hebben/wanen.

      Verwijderen
    2. Als voorstander "geloof" ik inderdaad dat ik het gelijk aan mijn kant heb. Jij als tegenstander "gelooft" dat ook. Wie echt gelijk heeft/had, kunnen we echter alleen achteraf bekijken. Met de juiste argumenten kan een voorstander best een tegenstander worden. Mijn mening is echter, dat deze argumenten nog niet naar voren zijn gebracht. Maar blijf het gerust proberen. Breng het alleen niet als de absolute waarheid, waarheid is namelijk relatief. De een zijn waarheid is de ander zijn waarheid niet.

      Verwijderen
  12. goedenavond....

    ik zal net als peter mijn kleding blijven kopen in veendam, hoogezand of winschoten (ik heb niks met merkkleding), zal met veulen het foc een keer bezoeken, maar zal zeker niet in de auto naar lelystad vertrekken. het geeft gewoon werkgelegenheid in oost-groningen en dat hebben we hard nodig.....
    die bezoekers die voor het foc komen naar groningen, komen nu, zonder foc, sowieso niet naar hs of andere plaatsen om te winkelen.
    maar misschien komen ze nog wel es terug omdat ze er achter komen dat er niets boven groningen gaat :-)
    't is maar hoe je je als gemeent, provincie promoot.
    er gaat nu ook geen duitser naar HS, omdat ze op de snelweg niet eens doorhebben of geattendeerd worden op het feit dat HS zo'n mooi overdekt centrum heeft, de grootste van groningen aldus de wethouder, waarom weet niemand dat dan?
    hebben ze ook staan piepen toen in groningen de ikea,belga, mediamarkt of saturn kwam, wat gezien de omvang van deze winkels dan ook invloed gehad moet hebben op hun eigen lokale meubel-,fiets-, electrazaken? meubelhallen kolham draait nog steeds en gezien het aantal auto's wat ik daar regelmatig zie staan ook niet zo slecht denk ik, er zijn nog steeds minimaal 3 fietsenwinkels enz.

    ach, stop nu maar...laten we hopen dat de staten de goede beslissing neemt, weloverdacht en niet door gelobby van dezen en genen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Belga zat en zit al ±30 jaar in Groningen (o.a. winkelcentrum Leeuwenborg),
      Ikea heeft heel wat plaatselijke meubeliers en meubelmakers/meubelfabrieken in den lande geen goed gedaan (en zeker ook verzet opgeroepen)
      Saturn en MediaMarkt hebben afgemaakt wat Krebbers&Jaarsma ooit begonnen (en met het falliet van Megapool eindigde)

      Desondanks zijn dergelijke initiatieven nog net een beetje anders dan die van de opzet van OC's.

      Wat die banen die hier in de regio nodig zijn:
      Daar is iedereen het wel over eens, maar dit levert netto geen banen op, het concentreert hoogstens een flink aantal banen op één plek waarbij er elders in de regio (NO-NL) evenveel of meer banen verloren gaan...

      Overigens vreemd dat juist de SP zich hard maakt voor dit soort investeringen van wat elders (UK) wel roof-kapitalisten worden genoemd.

      Verwijderen
  13. Maak u allen geen zorgen....op woensdag 11 april kunt u in de herkansing....we (Staten Groningen) gaan het nogmaals in de commissie bespreken... Als het aan de SP fractie ligt zal er dan op 25 april in de Statenvergadering "klare wijn geschonken" moeten worden...

    Wat ik u nog wel mee wil geven is het volgende wat mij ter ore gekomen is....

    xx Veendam gaat 15 miljoen investeren in winkelhart -en langs de N33 (waar gaat dat ten koste van?)
    xx Winschoten wil forse uitbreiding van m2 winkelgebied (ten koste van welke leegstaande panden in de Langestraat?)
    xx HS krijgt een compensatie voor afwaardering woningbouwplannen van een drietal miljoenen te investern in het winkelhart (...u zegt...?)

    Ook opvallend trouwens dinsdagavond: Dat de vertegenwoordigers van Veendam en Oldambt wel aanwezig waren, maar het woord over lieten aan de wethouder van HS...bang voor kritische vragen n.a.v. hun steun in 2009 voor (!) het FOC?

    Waar bemoei ik mij eigenlijk mee....ben niet eens woordvoerder voor mijn fractie op dit onderwerp, hoop niet dat JHM nu boos wordt...

    Lian

    BeantwoordenVerwijderen