Teller

donderdag 15 maart 2012

15032012

Een verslag van de hoorzitting over het FOC Zuidbroek was gisteravond in het RTV Noord Nieuws en vandaag op de beamer van het Golden Peerd, voor diegenen die het gemist hebben.

12 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, de zon schijnt! Tijd om de was buiten te hangen, de schone was wel te verstaan. De vuile was houden we lekker binnen. Geniet van dit weer en tot later.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goedemorgen.

    Oprechte onenigheid is vaak een positief teken van vooruitgang.

    Mahatma Gandhi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hehehe
    eindelijk de zon,, wilde ik mijn tuin vanorgen, heb ik vandaag 2 dikke routes met de post dus de tuin maar even de tuin is niet anders........

    iedereen een hele fijne dag toegewenst...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De Gandhi's zouden vast een Fiets Outlet Center zijn begonnen.
    Op d'Oudelaan zijn de roggebroden weer ovenvers.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Peter,
    of ik nu (ooit) voor (was) of (nu) tegen ben, doet niet zoveel terzake....

    Ik probeer steeds de argumenten die ik voor en tegen lees/hoor in perspectief te zetten...
    en waar mogelijk te toetsen aan objectieve gegevens en en basale economische rekensommetjes...;
    Gek genoeg laten die de balans steeds weer doorslaan naar een kant die jou niet zint.

    - Je kunt natuurlijk bestrijden dan een gemiddelde FTE een x-bedrag kost...,
    maar bij het CBS c.s. denken ze daar anders over...

    - Je kunt wel denken dat waar men 4 miljoen bezoekers prognosticeert dat die bezoekersstroom weinig gevolgen heeft voor milieu en verkeersdruk...,
    maar een simpele berekening toont wel aan met hoeveel extra vervoersbewegingen dan rekening moet worden gehouden...

    - Je kunt je wel rijk rekenen aan de voorspelde jaaromzet (€60 miljoen)...,
    maar wat blijft daarvan over na aftrek van kosten voor inkoop, huur, promotie en arbeid...,
    aannemende dat men ook in FOC net als elders gewoon met water zal koken..., kun je simpel berekenen wat voor marges men nodig zal hebben om alleen al de 'beloofde' 600FTE's te bekostigen (ongeveer 40% van de omzet inclusief BTW)
    Dus
    => omzet €60.000.000,oo incl.19%BTW
    & €-FTE-totaal ±€24.000.000,oo
    => minimaal benodigde marge 47,6% voor alleen de loongerelateerde kosten
    => marge moet in werkelijkheid dus nog ruim hoger zijn wil men winst maken...
    en dat strookt niet met de opzet en de (algemeen) bekende gegevens over de de inkoop- en verkoop-waarde van hoogwaardige restpartijen en dus ook die van dure/kostbare 'designer'-artikelen.

    -Je kunt wel doen alsof de verdringing van banen in de regio marginaal zal zijn...,
    maar elke verdiende/ontvangen €uro wordt ook in de regio maar 1 keer uitgegeven..., de goederenverkoop in een FOC plaatsvindt genereert hier weinig toegevoegde waarde en voorzover ze dat wel doet gaat dat grotendeels ten koste van anders elders in de regio gegenereerde toegevoegde waarde in retail.
    => de gegenereerde toegevoegde waarde door verkoop van 'uitverkoopgoederen' op één plek zorgt niet automatisch voor een gemiddeld grotere genereerde toegevoegde waarde, in het algemeen verdient de opkoper niet meer dan 30-60% van het genomen verlies van de overstokte inkoper.

    -Angst zou een slechte raadgever zijn...,
    in principe ben ik geneigd daarin mee te gaan..., al valt op die volkswijsheid in biologische, sociologische, psychologische en gedragswetenschappelijke zin best nog wat op af te dingen...,
    maar is het niet juist de angst (weer) de boot te missen die de voorstanders in de armen van de 600-banen-belofte van het FOC drijft?


    Dit is allemaal min-of-meer handboekjes wijsheid...
    die op haar beurt weer is gebaseerd op de realiteit van het alledaagse door de jaren/eeuwen heen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Gek genoeg laten die de balans steeds weer doorslaan naar een kant die jou niet zint."

      Daar komen we weer op mijn punt van gisteren. Want dat is jouw waarheid namelijk. Sorry, ik zie dat geheel anders. Ik heb nog geen (goede) argumenten gezien, die de balans naar "tegen" hebben laten doorslaan. Integendeel juist.

      Het feit ligt er, dat elke euro inderdaad maar 1 keer wordt uitgegeven, daarom is het zaak dat wij in NO-Groningen moeten zorgen dat er euro's uit andere provincies en landen onze kant op komen. Dat lukt niet met een overdekt winkelcentrum in Hoogezand. En ook niet met rust-en-ruimte-woonplannen als Meer- en de Blauwe Stad.

      Mooi tuin-weer !

      Verwijderen
    2. Peter,
      onze regio is niet Zuidbroek, niet het Wold-Oldambt, niet Oost-Groningen, niet de provincie Groningen...,
      het is NO-Nederland (en misschien zelfs nog een stukkie Duitsland.
      Mensen die hier wonen werken in heel NO-NL...,
      mensen die hier werken wonen tot ver over onze gemeentegrenzen...,
      ondernemers die hier ondernemen leveren goederen in het hele land, BeNeLux, EER (EU+voormalige EFTA) en zelfs aan klanten ver daar buiten.

      Kijk over het hekje van je eigen tuin heen en zie de wereld...;
      Wat heeft het voor zin om hier de leegstand in elders in de regio te bevorderen en daar vervolgens via een omweggetje weer voor te moeten betalen.
      En om het enen slechte plan nu te rechtvaardigen met het bestaan/voorstel van een ander slecht plan...;

      Wat zei de meester/juf vroeger op school ook weer als er weer eens een kind zich verontschuldigde met zoiets als: '...maar hij deed het ook meester/juf...'
      Was dan niet stelselmatig het antwoord van de docent iets in de zin van: 'als Jantje van de brug af/voor de tram/inde slot springt, doe jij het dan ook?'

      Zelf nadenken kan geen kwaad...,
      een beetje rekenen ook niet.

      Verwijderen
    3. Kijk, en daarin zit hem namelijk de crux. Ik denk namelijk dat "onze regio" wel NO-Groningen is. Ik denk dat mensen graag zouden willen werken waar ze ook wonen. En waar geen werk is, wil ook uiteindelijk niemand meer wonen (zeker niet met de huidige brandstofprijzen). Dat er ondernemers zijn die buiten onze regio leveren, lijkt me duidelijk. Maar juist de detailhandel, moet het hebben van de lokale bewoners. Met leegloop, door het ontbreken van (passend) werk, en daardoor het teruglopen van voorzieningen is NO-Groningen niet gebaat. Ik zie het FOC als een (paarde)middel tegen de krimp. Dat zal ten koste gaan van een andere regio, maar als Groninger ligt mijn hart nu eenmaal hier, en als wij hier het economisch een stukje beter kunnen krijgen, desnoods ten koste van de randstad of een ander stukje Nederland, dan moet dat maar.

      Overigens bedankt voor je zo mooi verhulde beschuldiging dat ik niet nadenk. Licht je nog even je call-center-voorstel toe, zoals ik had gevraagd ?

      Verwijderen
    4. Nee Peter daar zit 'm de crux niet.
      Dat mensen graag willen werken en wonen in 'onze regio' wil er ook bij mij best in.
      En dat je daarbij eerst in een wat nauwer kringetje kijkt is ook geen probleem.
      Dat geldt ook voor de meeste vormen van detailhandel...,
      maar lang niet alle, soms zelfs niet voor die vormen van detailhandel waarbij dat zo voor de hand lijkt te liggen als winkels voor onze dagelijkse behoeftes.
      Voor heel wat zaken gaan mensen hier al eeuwen Stadwaarts waar er meer aanbod is en was omdat er meer kopers waren en zijn. Maar geldt dat ook voor de plaatselijke bakkers/groenteboer/schoenverkoper/café/etc.? Die wel grotendeels uit onze dorpen verdwenen en zeker waar het de bakkers betreft zijn die vast niet gestopt wegens een gebrek aan inwoners (potentiële kopers) maar wel aan gebrek aan echte/willige kopers.

      Als de kopers mobiel worden worden de werknemers dat ook...,
      al eeuwen geld dat werknemers het gemiddeld acceptabel te vinden tot ongeveer een uur gaans van hun werk te wonen. D.w.z. sommigen vinden een kwartier al te ver, andere hebbn weinig moeite met 1,5uur.
      Vroeger was een uur gaans ongeveer een afstand van 3-7km lopen..,
      tegenwoordig is dat tot ruim 100km over goede wegen.

      Dat heeft gevolgen voor de regio en zeker waar het de inplanning ruimtelijk, milieutechnisch en economisch zeer ingrijpende zaken betreft.
      Ruimte is schaars, ook hier, daar dien je zuinig mee om te springen. En rekening houden effecten voor de economie, de verkeersdruk e het milieu net buiten de dorpsgrenzen van de buren kan beslist geen kwaad.

      Dus als je het hebt over zoiets als een FOC met mogelijk zo'n 600 banen (FTE) dan moet je je blik toch echt wat verruimen.
      In principe zul je dan qua regio zowel voor medewerkers als bezoekers tenminste moeten kijken waar die vandaan kunnen komen en ook naar wat de effecten op andere ondernemingen en de werkgelegenheid daar in diezelfde regio zijn.

      Als er straks iemand uit Gieten solliciteert kun je die niet weigeren omdat er een andere kandidaat uit

      of (Bad) Nieuwe-Schans is en ook kandidaten uit Zuidbroek kun je niet zondermeer voortrekken. Als er strakjes genoeg goed Nederlands en Duits sprekende Polen zich aandienen hebben die net zoveel rechten om te worden aangenomen als mensen die hier vandaan komen en wonen, als ze 's ochtends maar op tijd op hun werk komen, meer kan je niet eisen.

      Wat de leegloop betreft:
      Het loopt hier 'leeg' omdat er minder kinderen geboren worden dan vroeger...,
      die kinderen krijgen bovendien meer dan vroeger een opleiding die hen niet zozeer geschikt maakt voor het werken in een FOC maar voor een soort werk dat hier niet en in bijv. de Randstad wel in ruime(re) mate wordt aangeboden.
      Wie dus een beetje ambitie en opleiding heeft kijkt wat verder als hij hier geen (passend) werk kan vinden.
      M.a.w. de eersten die hier wegtrekken zijn niet de kansarmeren maar de kansrijkeren...; Daarbij ken ik een aantal werkgevers die dolgraag goed gemotiveerde (flex-)werkers i.p.v. Poolse (seizoen-)arbeiders aan zouden trekken.

      En dat je onze regio misschien nog wat groter zou moeten zien blijkt ook wel uit het feit dat je ook hier in de gemeente ook steeds weer bouwborden ziet staan van Duitse aannemers niet uit jouw 'onze-regio', maar wel uit de regio, net over de grens.

      Verwijderen
    5. Peter,
      "...
      Overigens bedankt voor je zo mooi verhulde beschuldiging dat ik niet nadenk.
      ..."

      Tja..,
      wat zal ik daar nu 's op zeggen...?
      Uhh...,
      ... wie de schoen past trekke hem aan?


      "...
      Licht je nog even je call-center-voorstel toe, zoals ik had gevraagd ?
      ..."

      Wat dacht je van de licht ironische ondertoon in wat ik zeikrabbelde?
      Als je al in staat bent niet aanwezige verhulde boodschappen te vinden ...,
      dan moest het vinden van wel aanwezige boodschap echt een peuleschilletje zijn voor iemand als...

      Verwijderen
  6. Wat mooie interviews van echte ondernemers in de krant.
    Modehuis Drewel al 75 jaar in de Langestraat in Winschoten.
    "Als je vertrouwen geeft, krijg je dat ook terug"

    En mevrouw Tineke de Waal Kook en cadeauwinkel DE WAAL, één van de mooiste zaken van Veendam, houdt er deze zomer mee op.
    önze winkels in Assen en Winschoten blijven echter open,"aldus Tineke de Waal in De Veendammer.

    Ben bezig de buitenschuur op te ruimen, fijn weertje erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het interview van de heer en mevrouw Drewel stond gisteren in het DvhN op pag. 27

    BeantwoordenVerwijderen