Teller

woensdag 20 november 2013

20112013

De gemeentelijke herindeling zal van onderaf vorm worden gegeven. Dat is wat "men" ons deed doen geloven. Tot op heden is Appie nog niets gevraagd, maar via de media vernam ik dat onderstaande variant het wellicht gaat worden voor Menterwolde. Kunnen wij ons daar in vinden of laat het ons koud?

21 opmerkingen:

  1. Ach Appie,

    Wordt het brood er anders van? Gaan de treinen minder rijden? Wordt er minder geschoffeld?

    Welke burgers/inwoners zullen het merken?

    Ik neem aan dat alles eerlijk verdeeld wordt. Dat OZB straks niet de melkkoe wordt (of afvalstoffenheffing)

    Ik ga nog steeds uit van het redelijke. Dus moak die gain zörgen, 't komt aal goud

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de volksraadpleging in Meeden was een lichte voorkeur voor Veendam en Pekela. Dus deze variant verbaast me niet.
    Maar als het dan toch van bovenaf moet, waarom dan niet doorpakken zoals bij de supergemeente Noord Groningen? Als de kernen Hoogezand en Winschoten in één gemeente kunnen, doe Veendam en Stadskanaal er dan ook maar bij. Dan kunnen we ons met z'n allen sterk gaan maken voor een zeehaven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen, een zeehaven? waar moet die dan komen? Nieuw Statenzijl, dan krijgen we dezelfde problemen als Noordpolderzijl.
    Wat mij opvalt in deze herindeling dat de gemeente Slochteren niet herverdeelt wordt. In eerste instantie zou Slochteren grond gebied aan Groningen en Appingedam Delfzijl kwijt worden.
    Een ding staat vast, het wordt er voor de burgers niet makkelijker van, Het gemoedelijkheid van nu wordt ingeruild voor een ontzettende bureaucratie. Het gemoedelijke dat we nu hebben als: zeg Eduard, hoe zit dat mien jong, is dan weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen. Ik ben het met John eens, voor de burgers verandert er niet erg veel en als je meer verbintenis voelt met Veendam -zoals ik- dan zul je geen slagboom tegen komen die je ervan weerhoudt daar naar toe te gaan.

    Maar net als Wim denk ik wel: waarom vasthouden aan historische gemeentegrenzen? Meeden zou zich best bij de Pekelaś kunnen aansluiten bijvoorbeeld. Waarom moeten alle dorpen als Total package uitgevent worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jan, Meeden natuurlijk alleen bij de combinatie Veendam Pekela. De grens tussen Pekela en Meeden is nog geen 100m. Het uit elkaar halen van Menterwolde is alleen al financiëel niet te doen. Zou Hoogezand de bruidsschat van Oosterbroek aan Meeden willen betalen?

      Verwijderen
  5. Ik verbaas mij iedere keer over de verantwoordelijke minister die dit proces in de gang heeft gezet. Hij geeft zijn mensen de opdracht om zowel de provincies als de gemeenten te herindelen, en gaat verder met zijn feesten en partijen. En als de vast gestelde periode aangebroken is dat alles in kannen en kruiken moet zijn, kom hij met zijn Salomons oordeel. Ronald P. je hebt het best bekeken, nee jou treft geen blaam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Dergelijk beleid wordt niet in gang gezet door (verantwoordelijke) ministers...;
      Het is een voortdurend ambtelijk proces over vele kabinets-periodes heen...,
      iets waaraan ministers hoogstens een beetje kunnen bijsturen...
      en soms (niet zelden des ondanks) tot in eeuwige dagen hun naam verbonden zien du-moment er weer eens een stap in de herindelingsland tot publieke realisatie komt.

      Verwijderen
  6. Mogguh lui!

    Wat Plas-sterk betreft: HIj heeft al aanpassingen mogelijk gemaakt maar of dat briefje bij de provincie is aangekomen?

    Ik ben niet voor de oldambt - HS variant. De afstand wordt immens groot, van de (nieuwe) rand van Stad tot de grens van NL voorbij Beerta en Nieuweschans. Dat is niet alleen onpraktisch qua ambtenaren bewegingen, ook de afstand t.o.v. het bestuur wordt vele malen groter. En dat is voor de democratie geen goed scenario.

    Slochteren verliest volgens mij wel een paar dorpen: Tjuchem zou noordwaarts gaan en Meerstad (en zei gisteren iemand) plus Harkstede gaan richting Stad. Dat is weer iets anders dan in de plannen stond maar daar is zoveel over gesproken en gevarieerd dat we maar moeten wachten op de besluiten van bovenaf. Van onderaf zijn de plannen heel anders!

    Mazzelmoj dus maar weer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. OOk de Stad Groningen heeft zo haar onderafse wensen...,
      blijkbaar behoort het opslokken van Meerstad en Harkstede daar ook bin (vanwege het 'hoge' verstedelijkte karakter van deze plaatsen dat 'duidelijk' tot uiting komt in beider naam)

      Verwijderen
    2. JP, de afstand van waterhuizen tot Nieuweschans is maar 40km. Dat is minder dan de 50km van Zoutkamp tot Termunten in de supergemeente Noord. Overigens haalt ook Ter Apel - Nieuwe Statenzijl de 50km niet.

      Mijns inziens heeft het huidige collega van Menterwolde de afgelopen jaren afdoende gedemonstreerd dat de afstand tussen bestuur en bevolking niet in kilometers maar in decibel wordt gemeten

      Verwijderen
    3. De afstand van burger en bestuur
      Kent kilometer, decibel noch muur.
      Ontbreekt bij hen een luist'rend oor
      Gaan dictators er met de wereld vandoor.

      Verwijderen
    4. hoeveel herriejaren er in een lichtjaar gaan is genoegzaam bekend...
      en ander valt e.e.a. eenvoudig na te rekenen.
      Maar hoeveel decibel er in een herriejaar gaan...,
      da's andere koek...
      en dat maakt de afstand van burger tot bestuur lastig is voor te stellen.

      Verwijderen
  7. Herindeling gaat door, daar gaan niet wij eerzame burgers niet over, maar de politiek. Wie met wie dat is nog in het ongewisse, zo ook de variant die vanmorgen achter de toog hing. Slochteren wil niet met Oldambt, maar Hoogezand weer wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom geen samenwerkingsverbanden? Stukken goedkoper. Herindeling zal alleen verliezers kennen.
      De kosten zijn hoog en moet worden betaald door de burger. Dus grote stijging van de lokale lasten.

      Verwijderen
    2. Sikko, dat was ik (SiKo) dus niet.

      Kan me er overigens wel enigszins in vinden.

      Verwijderen
    3. Sikko van Bruggen21 november 2013 om 00:40

      Sikko is: Sikko van Bruggen

      Verwijderen
  8. Ik had gisteren een reactie achter gelaten op web-log van Henk, alleen is het afwachten of Henkie hem wel plaatsten wil :) :


    Ceer op 19 november 2013 om 11:16 schreef:
    Je reactie is in afwachting van moderatie.
    Kijk eens Henkie ik las zojuist dit bericht:

    Stadskanaal wil supergemeente Zuidoost Groningen Geplaatst: 10:23 uur, dinsdag 19 november 2013

    Het college van Stadskanaal stelt een fusie voor met Vlagtwedde, Bellingwedde, Veendam en Pekela. Deze nieuwe gemeente Zuidoost Groningen telt ongeveer honderdduizend inwoners.

    Volgens Stadskanaal versterken de beoogde fusiepartners elkaar optimaal. Volgende week maandag stemt de gemeenteraad van Stadskanaal over het plan. De fusie zou in 2018 een feit moeten zijn. Eerder gaven Vlagtwedde en Bellingwedde aan met elkaar verder te willen.

    R.T.V.Noord.

    M.a.w. blijft er alleen over misschien Oldambt?

    Trouwens ziet Oldamt het wel zitten met de A7 ?

    En mijn mening wordt natuurlijk niet om gevraagd net zoiets wat Appie vanmorgen bij de opening heeft geschreven........

    Maakt niemand ook iets uit, maar vergeet 1 ding niet dat alles verloren gaat wat jullie met bloed zweet en tranen hebben opgebracht en opgebouwd hebben voor jullie dorpen worden deze ik één oog opslag verwijderd.........delete over en uit

    En zo ist en echt nait aans.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op deze gereageerd:


      Er moet één grote gemeente komen in Noord-Groningen. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst in Huizinge, waar afvaardigingen van de gemeenteraden van Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, De Marne en Winsum opnieuw spraken over de gemeentelijke herindeling. Dan totaal 99.300 inwoners. (Nieuwe gemeente Groningen, Haren en Ten Boer 221.900 inwoners)
      Dan MENTERWOLDE: Volgens henkie is bijna zeker, herindelen met Hoogezand – Sappemeer en Slochteren, dan totaal aantal inwoners 62.600. Volgens henkie niet genoeg om mee te tellen binnen de provincie. Blijft over Gem. Veendam (28.000 inw.) en of Oldambt (38.800 inw.)
      Veendam er dan maar bij en komen totaal op 90.600 inw. Of Oldambt er bij met 38.800 inw , maakt dan totaal 101.400 inw Tja Veendam of Oldambt of allebij?
      Grote vraag blijft is het genoeg ? Nou Oldambt er dan ook maar bij en komen dan op 129.400 inwoners. Waarbij henkie kennis heeft van de vrijage tussen het Oldambt en Hoogezand-Sappemeer Slot conclusie A7 gemeente ( incl.Veendam) met bijna 130.000 inwoners. Provincie maak je borst maar nat.

      Verwijderen
    2. Waar laat je in zo'n indeling Stadskanaal, Pekela, Vlagt- en Belling-Wedde aan de ene kant en Grootegast Zuidhorn, Leek en Marum aan de andere zijde?
      Twee 'minigemeentes' van ±50.ooo inwoners van maken?

      Verwijderen