Teller

vrijdag 17 januari 2014

17012014

Ik las in het DvhN vanmorgen dat de gemeente tussen de 11,5 en 15,5 miljoen Euro opzij moet leggen voor een opknapbeurt van het industrieterrein Industrieweg in Zuidbroek. Grootste kostenpost daarin is de bouw van een al jaren gewenste brug over het Winschoterdiep. Dat bleek gisteren uit een presentatie van Aaldert de Vrieze van bureau Invraplus aan de raad van de gemeente Menterwolde. Het bureau maakte een revitaliseringsplan voor het industrieterrein Industrieweg. Het terrein is verloederd en er staan veel vervallen gebouwen. Belangrijkste onderdeel van het plan is een nieuwe ringweg rond Zuidbroek. Die moet aansluiten op de nieuwe brug over het Winschoterdiep. Zo hoeven landbouwverkeer en grote transporten naar het industrieterrein niet meer ’kruip door sluip door’ door het dorp, zoals De Vrieze het omschreef. Maar ook bijvoorbeeld groot verkeer van en naar bouwconcern BAM blijft voortaan weg uit het dorpscentrum. De ringweg, maar ook het succes van het industrieterrein staat of valt volgens De Vrieze met de bouw van de brug, die naar schatting 9,5 miljoen euro gaat kosten. Als die er niet komt, hebben de andere plannen ook weinig kans van slagen, vreest hij. Het industrieterrein moet een duurzaam karakter krijgen. Invraplus stelt daarom voor op de huidige crossbaan, die volgens De Vrieze toch nauwelijks meer gebruikt wordt, een zonnepanelenpark aan te leggen. Dat kan de bedrijven voorzien van groene stroom. Invraplus heeft in het plan de saneringskosten buiten beschouwing gelaten. Die zouden nog wel eens behoorlijk kunnen oplopen, omdat te verwachten valt dat delen van het industrieterrein behoorlijk vervuild zijn. De gemeenteraad beslist in de raadsvergadering van Februari over het plan.

12 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, ik hoor velen alweer denken in de gemeente Menterwolde: t'Ís weer Zuidbroek! Ik vraag me wel af of je met dit geld dit industrie gebied weer een nieuw leven geeft. Persoonlijk zie ik meer in de Gouden Driehoek fase 2 of 3. En of het verkeer dan over de nieuw te leggen brug gaat naar de BAM, betwijfel ik.De tijd van de langste weg nemen is ook in de transport sector allang voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. gedwongen rijrichtingen op rondwegen zijn noch onmogelijk noch nieuw.
      Je zou dus (voor zwaar verkeer) eenrichtingsverkeer kunnen instellen door de kerkstraat/spoorstraat.

      Verwijderen
  2. Goedemorgen.

    Ik had niet verwacht dat er ooit nog een serieus plan zou komen nadat toenmalig raadslid Truus van Kleef min of meer werd weggehoond na een voorstel van het CDA.
    Met Wim ben ik het niet eens: door zo'n brug worden de twee bedrijfsterreinen zo min of meer met elkaar verbonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jan dacht je dat onze agrarische vrienden als ze naar Sprik gaan deze omweg gaan maken? Ze zullen dan zeker van de Stationsstraat gebruik moeten maken. Ook de bewegingen naar de Bam, wordt dan verplaats naar het kruispunt Stationsstraat.
    Er zal nog heel veel water door het Winschoterdiep vloeien voor dat hier een passen de oplossing voor gevonden wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alle industrie/handel centreren op 1 plek. Geen outlet op Gouden Driehoek maar een plaats waar bedrijven elkaar versterken. Liever geld stoppen in bouwen dan in afbreken. Nog een brug tussen A33 en Zuidbroek? Lijkt me teveel van goede. Anders ontsluiting richting Muntendam op A33.

    Ik ken financiele plaatje niet maar ik denk dat geld van brug anders en beter besteed kan worden.

    Leuke opdracht: (vergelijkbaar met centrumplannen) laat iedereen maar tekening maken wat beste oplossing is voor industrie Zuidbroek. weblog MKB bestaat niet meer?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En dan hebben ze de rondweg rond Meeden (even veel verkeer als de Stationsstraat) nog niet eens meegerekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De toegankelijkheid van dit industriegebied hadden ze moeten verbeteren toen bedrijven als Amerika,Betonmortel, Reijm Charters en de Koop Holding nog gevestigd waren op dit industrieterrein. Helaas zijn deze vogels over het net gevlogen, en hebben zich elders gevestigd.Laten ze zich nu concentreren op verder ontwikkeling van de Gouden Driehoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. creaDIEVje

    een rondweg door Meeden

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mag van mij Wim, maar als er een brug ligt is het gewoon één grote Gouden Driehoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. goedenmiddag....

    dit alles was een onderzoek naar revitalisering van het industrieterrein, omdat het er slecht bij ligt...er werken trouwens meer mensen op dit terrein, dan op de gouden driehoek!

    dat de brug erbij betrokken is, is omdat blijkbaar zonder de nieuwe brug, revitalisering geen zin heeft werd gisteren uitgelegd....maar of die brug er zo makkelijk komt? wordt natuurlijk al jaren over gesproken.....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. "Groningen krijgt 1,2 miljard euro tot 2018 als compensatie voor gaswinning"

    Dus m.a.w. een overheerlijke sigaar uit eigen doos, sorry ik heb het nu nu over een hele dikke stel dikke Domb,,, ehh vul zelf maar in zou ik zeggen.........

    BeantwoordenVerwijderen