Teller

woensdag 24 juni 2015

24062015

Vandaag komt minister Kamp naar Menterwolde om te praten over het windmolenpark. De actiegroepen Storm Meeden en Tegenwind N33 hebben besloten niet deel te nemen aan het overleg op het gemeentehuis met minister Henk Kamp. Zij vinden dat de initiatiefnemers van het windpark bij het overleg niets hebben te zoeken.

Appie denkt: Is het wel verstandig om een info-avond te verhinderen voor de bevolking om te bezoeken, en een bijeenkomst met de minister te boycotten. Daarnaast het dorp met teksten te behangen, die op, en soms over het randje zijn? Zet men zichzelf daarmee niet buitenspel? Wie het weet, of een mening heeft, die mag het zeggen.

27 opmerkingen:

  1. geDAGte

    wie niet praten wil moet luisteren,
    en voelen wat men niet wil horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is DE kans om je ongenoegen te bespreken ! Wat wil men hiermee bereiken??? Ik hoop dat men zich bedenkt, en zich toch gaat inzetten voor Meeden...dat negatieve praten in de pers, alles zien als complotten, daar bereik je ook niks mee! Ik zou zeggen Jan Hendrks, gaan naar dit gesprek!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anja,
      ik zou Jan Hendriks iets heel anders willen zeggen...,
      namelijk:
      Hou je bij de feiten en roep geen idiote of achterhaalde spookbeelden op aangaande geluidsoverlast, dalende leefbaarheid, huizenprijzen, e.d., om daarbij net te doen alsof het lijden van de Maidmer bevolking voornamelijk of zelfs enkel en alleen het gevolg zou zijn van de windenergieplannen.
      En blijf niet net doen alsof er een paar boeren stinkend rijk worden over de ruggen van de rest van de bevolking.
      Zorg ervoor dat er hier het meest moderne, stille, minst landschapverstorende, liefst oogstrelende windturbine-opstelling van Nederland komt i.p.v. je in te graven in onhoudbare stellingen over een gewenste imaginaire minimale afstand tot welke woonkern of huis dan ook.

      Verwijderen
    2. En dat geldt uiteraard niet alleen Jan Hendriks...
      het geldt alle Maidmer demagoochelaars.

      Verwijderen
    3. het ... windturbine-opstelling
      moet natuurlijk zijn:
      de ... windturbineopstelling

      (aanvankelijk typte ik 'windpark' en dat is wel onzijdig)

      Verwijderen
    4. Jij zegt het nog even iets duidelijker als ik..de intentie is dezelfde!Niet flauw bedoelt, maar luister nu naar Radio Noord. Dan hoor ik Lies Zondag en Jan Hendriks. Met een paardekop....dan denk ik..ik zou toch liever in gesprek zijn gegaan. Dan had je alsnog weg kunnen lopen mocht de inhoudt je niet aanstaan. Maar dan heb je in ieder geval een poging gedaan. Nu lijkt het erop dat men dus gewoon zijn kansen vergooit, en een statement maakt. Terwijl er zo is geroepen om de Kamp! Nu is hij er en ga je niet in gesprek...tja...

      Verwijderen
  3. Goedemorgen, mijn mening over deze handelingen zijn bekend. Het is het dorp onwaardig. Het blijkt ook dat de meeste inwoners genuanceerder zijn in hun uitspraken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Berichtgeving op Menterwolde info

    De actiegroepen Storm Meeden en Tegenwind N33 schuiven vanmorgen niet aan tafel bij minister Henk Kamp van Economische Zaken. Kamp praat in het gemeentehuis van Menterwolde met bestuurders van de gemeenten Menterwolde, Veendam en Oldambt over het Windpark N33. Ook de initiatiefnemers van dit park (RWE, Yard Energy en Blaaswind) zijn aanwezig.




    Lies Zondag (Tegenwind N33) en Jan Hendriks (Storm Meeden) leggen uit waarom hun actiegroepen vanmorgen niet aanschuiven bij het overleg.

    Insteek

    "We hebben gevraagd met welke insteek de minister met ons wilde praten en wie er gelijktijdig met elkaar in gesprek zouden zijn. Het werd ons duidelijk gemaakt dat de inhoud van het gesprek niet zou gaan over alternatieven zoals wij die, nu en in het verleden, hebben aangedragen. Verder konden de initiatiefnemers plaatsnemen (zoals gebruikelijk is maar zeer verwerpelijk) bij het bestuurlijk overleg tussen de minister en de gemeenten. Onze aanwezigheid als vertegenwoordigers van de bevolking werd hierbij niet toegestaan. Wij hebben hieruit de treurige conclusie moeten trekken dat er wederom geen sprake is van een gelijkwaardigheid in de vertegenwoordiging van de burgerij."

    Keuze uit 2 slechten

    "Alternatieven die in het belang zijn van de burger en zijn woonomgeving worden terzijde geschoven. Er wordt een keuze geboden uit 2 slechten: variant 6 of variant 4, waarbij de overheid er niet voor terugdeinst om alle betrokken partijen tegen elkaar uit te spelen: gemeenten, initiatiefnemers, actiegroepen en burgers. Uiteindelijk zal deze rituele dans er toe leiden dat er maar 1 slachtoffer is: dat zijn de inwoners van het zoekgebied. Onder het mom van inspraak kunt u kiezen uit 2 mogelijkheden: een vuistslag vol in het gezicht of een moker op uw hoofd."

    Schijnvertoning

    "Tegenwind N33 en Storm Meeden hebben gisteren daarom ook gekozen voor een voor ons zeer ongebruikelijke insteek: we hebben onze medewerking aan deze schijnvertoning geweigerd. We hebben de organisatoren duidelijk gemaakt dat wij altijd en op ieder moment met de minister in gesprek willen, maar dan op voet van gelijkwaardigheid. Onze inbreng moet serieus behandeld worden. Wij blijven vechten voor een oplossing die alle burgers in het zoekgebied een leefbare woonomgeving garandeert."

    Ondergeschikt

    "Als er iets duidelijk is geworden in de jaren dat Tegenwind N33 en Storm Meeden hun verzet hebben gevoerd, is het dat de spelregels die de overheid hanteert voor het plannen van wind op land niet deugen. Belangen van burgers zijn ondergeschikt aan die van initiatiefnemers. Geld regeert de planning. Inspraak is dichtgetimmerd. Schade claimen vrijwel onmogelijk. Wetgeving gebrekkig, ontbreekt of wordt aangepast in het voordeel van de initiatiefnemers."

    Vals spelen

    "Om in termen van het spel te blijven: Tegenwind N33 en Storm Meeden hebben besloten op dit moment niet mee te spelen, omdat de spelregels een eerlijk spel onmogelijk maken en vals spelen niet in óns woordenboek voorkomt."

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vervolg:




    Het niet aanschuiven bij minister Henk Kamp is een gemiste kans.

    Jan Hendriks: "Men zal zeggen wat een gemiste kans. Je had nu met de minister kunnen spreken. Ik denk dat een gesprek totaal geen zin heeft. We hebben de minister in april een brief gestuurd met de vraag: verdiep je in wat hier speelt en gewaarschuwd: het loopt hier uit de hand als de windplannen doorgaan."

    "Zijn reactie: In mei stuurt hij 2 ambtenaren naar ons toe die ronduit stuitende, onthutsende uitspraken doen namens de minister. Het wordt ons dan duidelijk dat de minister over alles heen dendert. Hij stopt pas als zijn 'baas', de Tweede Kamer, zegt 'stop'. Maar zelfs dan gaat het morrend. Precies zoals in het aardgasgebied."

    "We zullen dus in de Tweede Kamer moeten doordringen dat wat hier gebeurt niet langer kan. Lagere overheden lopen aan de hand van Kamp naar de rand van de afgrond en springen op commando de afgrond in."

    "Of die overheden moeten ballen tonen en zeggen dat het genoeg is geweest. We hebben deze fout eerder gemaakt in de geschiedenis en dat doen we niet weer."

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lies Zondag zegt voor Radio Noord dat zij weer de aandacht van de media hebben. Als tegenstander van de huidige windmolenplannen zou ik liever de aandacht van de minister hebben. Hij komt zelfs naar je toe en dan ga je onnozel met een paardenhoofd voor het gemeentehuis staan. Ben je dan mediageil, niet goed snik, niet van deze wereld, of doe je het toch met de allerbeste bedoelingen? Leg het maar even op de bar.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is er overleg met jou geweest Appie? Wel frappant dat Hendriks verkleed als Golden Peerd de confrontatie zoekt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nait elks peerdekop is van golden peerd

      Verwijderen
    2. Nee je hebt rijpaarden en trekpaarden, het verschil tussen deze paarden is levensgroot.

      Verwijderen
    3. Wim,
      je hebt ok nog zoiets als dode paarden...,
      waaraan niet weinigen nimmer inzien dat het zinloos is en dus ook niet zullen nalaten, er aan te blijven trekken.

      Verwijderen
    4. En nijlpaarden, zeepaardjes en prinsessen op een witte pony :)

      Verwijderen
    5. Ëéntje vergeten de Paradepaard :-).

      Verwijderen
    6. Jan, geen overleg geweest. Lijkt mij ook logisch als je met de minister niet wilt praten, dat je dat dan zeker niet doet met een simpele kroeghouder. Voel mij niet gepasserd. Wel jammer dat ik als burger niet met Kamp aan tafel heb gezeten. Had ik hem kunnen vertellen dat het eerste plan verreweg het beste was.

      Verwijderen
    7. Of het eerste plan het beste was kan ik niet beoordelen, maar wel worden slechte alternatieven soms aangedragen om een oorspronkelijk plan er gemakkelijker door te drukken (zegt mijn gevoel).
      Voor de tegenstanders van het oorspronkelijke plan wordt het dan steeds moeilijker zich te blijven verzetten. Zo zit uiteindelijk iedereen opgescheept met iets dat niemand wilde. Of men moet toegeven en het eerste plan alsnog omarmen. Dat is echter om meerdere redenen vaak een afgesloten route.

      Verwijderen
    8. Jan, het eerste plan is voor Meeden het beste. Ook is een "lint" langs de N33 en de industrie landschappelijk minder storend. Nog mooier was dat men het lint doortrok richting Appingedam. Helaas koos de provincie voor een bos molens in variant 6 bij Meeden, wat weer anderhalf jaar vertraging opleverde en nu is het geduld van minister Kamp op. De actiegroepen kunnen de schuld mooi in de schoenen schuiven van de initiatiefnemers, boeren en de landelijke overheid, maar er is maar een schuldige. Die schuldige is de meerderheid van de vorige Staten in Groningen die vasthield aan het zoekgebied en dat slechts uitbreidde met variant 6 het Bosplan, zoals ik het noem.

      Verwijderen
    9. @Jan
      "...
      Zo zit uiteindelijk iedereen opgescheept met iets dat niemand wilde.
      ..."

      Dat zie ik iets genuanceerder;
      Zo zit je met een plan dat de tegenstanders in aanvang niet wilden...;
      Maar er zijn ook vast wel voorstanders voor/van te vinden, zelfs in Veendam e.o., Meeden en Muntendam.

      Verwijderen
  8. Vanmorgen heeft de rechter in het proces van Urgenda tegen de Staat bepaald dat de Staat moet zorgen voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 25% in 2020. Met het huidige beleid halen ze de 17% nog niet eens.

    Staat moet uitstoot broeikasgas sterk terugdringen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat Appie zegt, in het stukje over Lies Zondag, dat was ook wat er in mij opkwam! Wil je niet praten, maar ga je z'on statement maken! Jammer, jammer, jammer....ook RTV Noord bekeken..zag toch wel iets anders als anderen...dat er nog wel ruimte is voor andere opties ...dus combineren van varianten!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is natuurlijk jammer dat men niet heeft meegepraat! Ik hoop van harte dat men de grens van 2000 meter aanhoudt!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anja, vrees dat het niet zal gebeuren. Heb zo de varianten en de kaart niet voor de geest, maar de ruimte zal er niet zijn om de 120 MW binnen het zoekgebied te realiseren. Zoals ik al eerder zei in mijn reactie op Jan, de schuldige is de meerderheid van de vorige Staten, die aan het oude zoekgebied wenste vast te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Van Menterwolde Info: "Minister Henk Kamp van Economische Zaken wilde vanmiddag geen woord reppen over variant 7 (wolkenvariant, molens verspreid over groter zoekgebied en op minstens 2 kilometer van de dorpen) voor het windpark bij Meeden. Kamp: "We zitten aan het einde van de procedure. We hadden 5 varianten, maar de provincie kwam met variant 6. Daardoor hebben we anderhalf jaar vertraging opgelopen."

    Duidelijk dus. Kamp luistert naar niemand en gaat gewoon kiezen uit de 6 varianten. De tijd die er was om iets anders te bedenken is verknald door Moorlag en consorten.

    Ruimte voor overleg ? 0,0. In dat kader kan ik het standpunt van Storm Meeden prima begrijpen. Dit is inderdaad voor de buhne aanschuiven. In Den Haag denken ze blijkbaar dat we wel als een paar blije aapjes door een hoepel springen als het een minister eens verwaardigd om naar Groningen te komen.

    Dank u Minister Kamp, dank u Jan Vos, dank u William Moorlag. Zal dan Munniksma als "burgemeester" van Menterwolde iets hebben bereikt ? Want de Raad is tegen de windmolens, dat hebben we ze al vaak horen zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik devoot de goede orde, wij als PvdA hebben ALTIJD tegen gestemd! En tenminste op twee km afstand!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik mis de "one trick pony" nog in het paardenlijstje...

    BeantwoordenVerwijderen