Teller

zaterdag 8 augustus 2015

08082015

Gisteren al weer wat meer reuring aan de bar. Jan weet nu hoe de Belgen wonen. Pal aan de weg, wat uiteraard een hoop herrie geeft in huis. In Nederland is het zo slecht nog niet. Had ik dat al eens eerder gezegd?

4 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, de dag begint grijs,aan ons om er een beetje kleur aan te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan zit er dus niet zo heel veel verschil tussen de thuissituatie van Jan en de volgens hem gebruikelijke woonsituatie van veel Belgen.

    Ook in Nederland was het gebruikelijk om huizen juist in (kernen van) dorpen en steden zo dicht hogelijk langs (doorgaande) wegen te bouwen.

    Voor de hand liggende redenen:
    • goed voor de handel
    • oude rooilijnen
    • grondschaarste direct langs doorgaande wegen
    • relatief hoge grondprijzen

    Kijk maar eens rond in onze dorpen.
    Langs de oude doorgaande wegen binnen wat voor de oorlog de bebouwde kom was (vaak de nu oude winkelstraten) staan de meeste huizen dicht langs de weg en hebben zeker wat oudere huizen geen of nauwelijks voortuin. Uitzonderingen zijn soms villa-achtge woningen van/voor notabelen.
    Buiten de oude bebouwde kom staan boerderijen en buitenplaatsen vaak redelijk ver van de (doorgaande) weg, maar ook daar staan m.n. oude arbeiderswoninkjes en huizen waar vroeger een bedrijf werd uitgeoefend (uitspanning, cafe, smederij, etc.) weer dicht langs de weg.

    Ht verschil tussen Nederland en België is dat in België ook veel naoorlogse lintbeouwing is langs de oude doorgaande wegen en dat die plekken nog steeds gelifde zijn voor het uitoe=fenen van een bedrijf (aan huis); Je struikelt er dus bijn lettelijk over alle reclameuitingen van alles en iedereen die je iets wil verkopen langs zo'n weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En zolang alle verkeer er langsrijdt -en de overheid niet ingrijpt- zal dat wel zo blijven.

    Inmiddels weer een nacht in de flat geslapen, meer nachtrust deze keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook wij weer thuis!! Lekker! Wassen....tja, dat gaat gewoon nu beginnen! Druk mat alle was...fijne dag allen!

    BeantwoordenVerwijderen