Teller

vrijdag 28 augustus 2015

28082015

De stad Groningen viert vandaag het Ontzet. Dit al vanaf 1673 en altijd met paarden, kermis en vuurwerk.

Frekie.

5 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat ik de stad een beetje fatsoenlijk kan inkomen straks...en nog belangrijker, weer uit! Allen een hele fijne dag gewenst!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is geen bloemmetjes markt Anja,dat scheelt!

   Verwijderen
  2. @Anja

   terugkomen op het magnetron-sprookje van gister:

   het mag het nieuws dan meermaals en in allerhande varianten hebben gehaald...,
   het blijven (reïnactments/heropvoeringen/naapingen) van het oorspronkelijke broodje aap waarbij een hondje/kat in de wasdroger/magnetron wordt gestopt om te drogen omdat er niet in de gebruiksaanwijzing zou hebben gestaan dat dat niet kon/mocht.

   Het verhaal is zo oud dat ik het al in de jaren '70 op de middelbareschool als las schoolvoorbeeld van een broodje-aap voorgeschoteld kreeg in een les geschiedenis/maatschappijleer.

   Overigens...;
   Zelfs Amerikaanse rechters trappen daar niet echt meer in...
   (als ze dat al ooit gedaan zouden hebben).
   Dus als er al iemand zo idioot is om dit werkelijk te doen omdat hij/zij geloof hecht aan het oorspronkelijke sprookje dan zal geen rechter er ooit echt intrappen en hoogstens de idioot veroordelen wegens dierenmishandeling.

   Verwijderen
 2. Goedemorgen,was altijd een groot feest, alleen de stad heeft zijn aantrekkingskracht voor mij verloren. Het is niet meer die levende stad die het ooit voor mij geweest is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 1672 vierden ze het ontzet ook al. Toen werd Groningen ontzet. Pas een jaar later begonnen ze met herdenken. Pas in 1700 viel die herdenking op 28 augustus ivm de kalenderwijziging. Als het rampjaar niet in 1672 maar in 1675 was geweest, was vast en zeker iemand op het idee gekomen het eens in de vijf jaar te vieren.

  BeantwoordenVerwijderen