Teller

donderdag 6 oktober 2016

06102016

Ik las in het DvhN dat de laatste begroting van de zelfstandige gemeente Menterwolde sluitend is. Dat is beter nieuws dan vorig jaar rond deze tijd, toen het toenmalige college van Menterwolde een persconferentie belegde om de verzamelde pers te vertellen dat ze een begrotingstekort van 1,3 miljoen had en overwoog zich onder curatele van de provincie te laten stellen. Het leidde kort daarna tot een politieke crisis, waarbij twee van de drie wethouders het veld moesten ruimen.
Omdat er echter geen geld is voor grote projecten, heeft de gemeente aan de provincie Groningen een bijdrage van 900.000 euro gevraagd. Wethouder Lian Veenstra (SP) wil het geld besteden aan de opknapbeurt van het dorpshuis in Meeden en de christelijke basisschool Sjaloom.
Vandaag komt gedeputeerde en partijgenoot Eelco Eikenaar op bezoek om over de leefbaarheid van Meeden te praten. De gemeenteraad heeft al een miljoen euro aan de kant gelegd voor deze plannen. Veenstra hoopt verder dat fondsen een financiële bijdrage willen leveren. Uiteindelijk moet er zo’n 2,2 miljoen euro beschikbaar zijn om de plannen uit te kunnen voeren.
Met dat geld wordt de naast het dorpshuis gelegen Sjaloomschool gerenoveerd en uitgebreid. Het pand gaat straks onderdak bieden aan een samenwerkingsschool van de Sjaloomschool en obs De Mieden en aan een nieuw kindcentrum.
Een gloednieuw multifunctioneel centrum zit er financieel niet meer in. De gemeenteraad stelde hiervoor in juni 2014 nog maximaal 3 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag is in de loop der tijd geslonken tot een miljoen euro. Het dorpshuis – inclusief sporthal – krijgt wel een flinke opknapbeurt.
De laatste begroting van de zelfstandige gemeente Menterwolde wordt behandeld in de raadsvergadering van donderdag 10 november. De begroting voor 2018 wordt volgend jaar opgesteld voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen, waarin Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer opgaan.

5 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, ik had nog wel een hele lijst met wat er volgens mij nog moest gebeuren voor dat de nieuwe gemeente geïnstalleerd wordt. Maar dat horen we dan wel op 10 november.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Komt er dan toch nog schot in de zaak?

  Juridische Doorbraak Daswinningsschade:

  Tussenvonnis Nijhoff:
  Linksom of rechtsom, de Staat is mede-aansprakelijk gesteld, aldus de advocate van Nijhoff i een interview met BNR-nieuwsradio (interviewer/presentator is ook jurist en snapt waar 't wringt).

  De advocate van Nijhoff:
  ook de Staat is volledig aansprakelijk voor schade gaswinning

  Wat vind 'de Tweede Kamer' ervan:
  commentaar Liesbeth van Tongeren (GL)

  wat zei de Rechter:
  Tussenvonnis in de Zaak Nijhoff


  Daarnaast zijn er inmiddels ook een aantal zaken waarin niet de rechter maar een (pseudo)arbiter uitspraken heeft gedaan in opdracht van de NCG…;
  Ook in deze zaken krijgen NAM (en CVW) over het algemeen onder uit de zak en worden gedupeerden grotendeels in het gelijkgesteld voorzover het zaken betreft waar de arbiters volgens NAM-c.s. uitspraken over mogen doen.
  Volgens mij doet dat toch een beetje pijn in Assen en Den Haag.

  BeantwoordenVerwijderen